Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Může se z kočkaře stát pejskař?

Vědecké studie tvrdí, že lidé se dělí na pejskaře a kočkaře. Lidé, co mají rádi nějaký řád, pravidelnost  a systém jsou pejskaři, duše rozervané pak kočkaři . Jsem kočkař.

V jistých oblastech života sice systém a řád upřednostňuji, ale výkyvy nálad štíří duše od totální euforie po totální destrukci, mě předurčují do druhé kategorie.

Mám kočku, kastrovanou kočku, jmenuje se Kočich. Přežila se mnou stěhování, z typicky venkovní kočky se v průběhu let změnila na postelovou. Asi si zvykla i v bytě, i když do kočičí duše tak snadno nenahlédnete. Ale o tom možná někdy příště.

Životní peripetie tomu chtěly, že jsem začala v loňském roce navštěvovat psí útulek. Nevím, jestli je košer zmiňovat který. Abych nedělala nepovolenou reklamu. Nicméně, je to psí útulek provozovaný městem a není z těch, které navštěvují mediálně známé osobnosti, aby udělaly dobrý skutek, protože je dost daleko od metropole.

Začala jsem docházet za jedním psem, abych mu zpříjemnila jednotvárný život v kotci a dopřála mu občasné vycházky do okolí, ať přijde na jiné myšlenky. A já také. Zjistila jsem, že tam funguje dost akční skupina pejskařů – příznivců, kteří tam docházejí takřka denně a psy venčí. Zvláště mě zaujal vrchní „běhač“. Byl mi povědomý a vzpomněla jsem si, že jsme kdysi dávno přišli do kontaktu přes společnou profesi. Prostě se psy běhal po poli. S velkými psy, protože dámy venčily malé a střední pejsky – od voříšků po dalmatiny. Pes kterého jsem venčila, pravda, taky není žádný drobek, ale nějak se mi ho podařilo kočírovat, protože moje fyzická kondice nebyla nic moc. Vrcholným výkonem byla rychlá chůze.

Chodila jsem tam pravidelně alespoň 3x týdně a moje kondice se pomaličku vylepšovala. Pes oblíbenec trval na tom, že jsem občas taky trochu popoběhla. Jednoho nevlídného podzimního dne jsem prošla-proběhla svého oblíbence a když jsem ho vrátila do kotce zjistila jsem, že tam nikdo jiný není. Pejsci dělali kravál, když jsem kolem nich procházela. Tak jsem se odvážila vzít poprvé jiného psa, velkého psa. Měla jsem stažený zadek, když jsem otvírala a vlezla do kotce poprvé k „cizímu“ psovi. Ale byli rádi, že je někdo vezme ven a nevadila jsem jim. Jak jsem byla ráda, že tam nikdo jiný nebyl! Pejsci totiž za brankou útulku vystartují plnou rychlostí, protože jsou rádi, že jsou venku a mohou si přeznačkovat terén. To byla jízda! Asi po sto metrech jsem myslela, že vyplivnu plíce, po dvoustovce mi odcházely kotníky. Než se mi podařilo se zapřít o pevný terén a psa zbrzdit, protože mě celou dobu vláčel za sebou, měla jsem roztřesené celé nohy. Pánové možná kroutí hlavou, ale pro dámu je „rozjetý“ třiceti a více kilový pes nesnadné sousto. Zvládla jsem celkem ještě dva a byla jsem nesmírně ráda, že mě u této premiéry nikdo neviděl a hlavně neslyšel. Výrazy, kterými jsem častovala psy i sebe jsou dámy nedůstojné. Sólo akce se ještě párkrát opakovala, pak jsme si s pejsky na sebe pomalu zvykali. Takže jsem začala pravidelně venčit zvláště psy běhavce, protože vrchní „běhač“ přestal docházet.

Navázala jsem i kontakt s ostatními dobrovolnými venčiteli, většinou venčitelkami. Faktem je, že jsem nabyla dojmu, že všichni psy, které jsem začala venčit, se stali běhavými jen se mnou, protože s jinými dámami chodili pěkně pomalu. Mám dojem, že si řekli mezi sebou: „Ta je měkká, když vyběhneš, bude klusat za tebou!“

No asi měkká jsem, spíše nemám u nich autoritu a nevyžaduji kázeň, jak zhodnotila nejedna zkušená pejskařka. Ale omezujte šťastného pejska, který peláší po poli s vyplazeným jazykem a spokojeným výrazem! A já jsem přece kočkař, ti kázeň ani vyžadovat nemohou!

Důkazem toho, že jsem rozběhala i neběhavé psy, byla velká retrívřice. Důstojná dáma, která zpočátku chodila s venčitelkami těsně u nohy a stále se nejistě ohlížela po „páníčkovi“.  Dokonce byla podezřívána z toho, že snad nevidí. Tak jsem ji jednou vzala a po sto metrech ji pobídla, že nemám ráda nalepeného psa na noze. Měli jste vidět! Hrdě zvedla hlavu  a dala se do běhu. Pak bylo umění ji zastavit. A následně mi ostatní dámy reklamovaly, že chtěla běhat i s nimi. Pak dokonce předvedla, i se svojí velkou zadnicí, ukázkové překonání plotu. Proč? Chtěla si asi zaběhat, když mě viděla.

Beru různé psy, dostala jsem už i zuby po ruce. Ale dostalo se mi i odměny. Pejska – největšího běhavce, který mě na vodítku nikdy neposlechl, jen si běžel podle svého a já za ním vlála, si vybrali dobří lidé a chtěli si ho odvézt. Před útulkem jim utekl i s vodítkem, už byl dobře 100 metrů daleko. Zařvala jsem na něj a světe div se! Otočil se a přiběhl ke mně. Tak to mě pohladilo na duši, že mě ti pejsci asi přece jen mají rádi. I bez kázně.

Nestala jsem se pejskařem, nepřipouštím si „smutné psí oči“, proto je můžu brát jednoho po druhém, tak, že mají radost i oni i já. Oni chtějí běhat a já se stala novým „běhačem“.

Jsem přece kočkař.

 

 

 

Autor: Ivana Pavlisková | pátek 4.10.2013 21:42 | karma článku: 20,28 | přečteno: 638x
  • Další články autora

Ivana Pavlisková

Čtyřnozí závodníci

Ano i chlupatí čtyřnožci závodí. A ačkoliv je zima a logický by byl report ze závodů psích spřežení, pojďme se trochu letně ohřát. A připlést se chlupáčům do cesty.

13.1.2019 v 16:53 | Karma: 19,21 | Přečteno: 342x | Diskuse| Fotoblogy

Ivana Pavlisková

Typicky vánoční

Tak máme zas typické Vánoce posledních let. Na blátě. Nevím, které už jsou takové v řadě, ale přesně vím, že toto jsou moje sedmé Vánoce, kdy na Štědrý den směřují mé kroky do psího útulku. Myslíte, že sedmička je šťastné číslo?

24.12.2018 v 16:09 | Karma: 23,17 | Přečteno: 516x | Diskuse| Fotoblogy

Ivana Pavlisková

Schizofrenie

Začarované slovo. Skandální slovo? Co kdo může, co nemůže, čeho je schopen a neschopen, co je schopen rozpoznat a co ne? Že to není typické vánoční téma? Zkusím vás přesvědčit, že trochu ano.

22.12.2018 v 11:56 | Karma: 19,31 | Přečteno: 465x | Diskuse| Ostatní

Ivana Pavlisková

Černá je dobrá, nejlepší

Že máte dost všudypřítomných slevových lákadel spojených s černým pátkem? Že černá v životě značí smutek? Přesto nelze popřít, že černá má cosi do sebe. Elegantní, klasická, společenská, tajuplná. To je černá kočka.

25.11.2018 v 19:24 | Karma: 23,50 | Přečteno: 435x | Diskuse| Fotoblogy

Ivana Pavlisková

I ty stará zřícenino!

Mnozí v kategorii ...sát, mi jistě dají za pravdu, že občas něco loupe, tu zabolí, ale pořád to ještě ujde. Tedy se člověk může cítit dotčeně, když neuctivá omladina konstatování z nadpisu utrousí mezi řečí vaším směrem.

4.11.2018 v 18:27 | Karma: 19,73 | Přečteno: 484x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 292
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 855x
Vážně i nevážně, o tom, co mě napadá, o tom, co vidím cestou.

O svých zážitcích ze psího útulku jsem napsala knížku - Potkala jsem psy, útulek a lidi.

http://www.potkala-jsem-psy.cz/