Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Slušní lidé se nerozvádějí

Přesně takto zněl příspěvek v diskusi pod mým prvním blogem o nesnázích rozvedené matky. Nejdříve jsem chtěla dotyčnému na jeho připomínku reagovat tamtéž, po kratší úvaze mi ale došlo, že to není na jednu dvě věty.

Myslí to vážně? Zamyslel se aspoň trochu nad tím, než to napsal? Vždyť takováto paušalizace přeci není fér! pohnul se ve mně zase můj neotřesitelný smysl pro spravedlnost, který mi už hezkou řádku let tak trochu komplikuje život. Neboť nespravedlnosti a křivd je kolem tuze, až to bolí.

Pominu-li to, že přispěvatel má asi nějakou nehezkou zkušenost s rozvodem (Ono kdo má hezkou…), což by snad tento postoj mohlo částečně ospravedlnit, dovolím si s jeho tvrzením nesouhlasit.

Do manželství lidé většinou vstupují ve víře naplněného vztahu do doby, než je smrt rozdělí. Alespoň takový je tedy můj předpoklad. Před sňatkem spolu mnohdy žijí i několik let, všechno se zdá být v nejlepším pořádku. Jenže není zkušenosti bez příležitosti. A právě manželství je (možná že dokonce ta největší) příležitost pro další poznání toho druhého.

Často se do manželství narodí dítě, život se otočí vzhůru nohama, rázem se objeví nové povinnosti, závazky, zodpovědnost. A ne každý to ustojí. Lidé mohou najednou zjistit, jak neuvěřitelně rozdílní vlastně jsou. Právě tehdy totiž přijde chvíle pro to, aby se projevily vlastnosti, které byly do té doby skryty, nebo přinejmenším potlačeny.

Sobeckost, neochota obětovat něco z výhradně svého v zájmu rodiny, nezodpovědnost, lhaní, intriky, někdy i násilí… Co pak? Jeden pokus, druhý pokus, třetí pokus situaci nějak řešit. Vždyť s tímhle jsme se přeci nebrali! Vždyť on byl přeci jiný a ona taky!!!

Už to nejsme my. Už nejsme ten tým, co táhne za jeden provaz. Náhle nešlapeme stejnou cestu. Náhle stojíme proti sobě. Naše představy o společném životě se totálně rozcházejí. Rozejdeme se tedy i my? Nebo co budeme dělat?

Pojď, sedneme si, zkusíme se nějak domluvit, vždyť takhle už to dál nejde. Přeci jsme se měli tak rádi a byli jsme happy jak dva grepy. Všechno se dá přeci řešit.

Padne spousta slov a slibů, uplyne mnoho vody v řekách… Jenže!

Nelze vykřesat důvěru, lásku, úctu a respekt tam, kde z nich zbyla jen prázdná slova. Nelze milovat někoho, kdo lže a podvádí, kdo necítí zodpovědnost za svou rodinu, ba kdo ji například i fyzicky ohrožuje. A nelze změnit člověka.

Nakonec frustrace ze vztahu, ve kterém nezbylo už nic hezkého, jen znechucení z druhé osoby, strach a nejistota, dost často končí rozvodem. A nemusí to být nutně prohra! Mnohdy je to jediné rozumné řešení! Rozvod je zákonná instituce stejně jako manželství. Je to šance pro spoustu lidí znovu se nadechnout a vymanit se z něčeho, co bylo zničující.

Vzejdou-li ze vztahu děti, je to o dost složitější – po stránce soudní i emoční. Bolí to. Člověk má výčitky svědomí, stále přemítá, co by kdyby. Jenže kdyby byly ryby v pr..li, nebyly by v rybníce, jak praví jedno lidové moudro. A není pro dítě nic horšího, než dva rozhádaní rodiče, co se nemohou vystát. Domov, který je plný napětí a disharmonie, kde není mezi rodiči ani láska ani úcta. Každé dítě si zaslouží spokojené a šťastné rodiče. A když to nedokážou spolu, je lépe jít od sebe.

Říká se, že z boje se utíkat nemá. Jenže když se z manželství stane boj, je vážně lepší z něj zavčas odejít. Než dojde k větší újmě.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pavla Pokorná | středa 9.3.2016 13:47 | karma článku: 26,37 | přečteno: 2491x
  • Další články autora

Pavla Pokorná

Hody, hody aneb Na louce se pase bílý kůň…

Svátky jara, malovaných vajec, zmalovaných zadků a velkého úklidu. A když vás chytí nefalšované velikonoční šílenství a nemáte vejce, pomalujte třeba citron. A když nemáte barvy, vyhrabejte ze šuplíku permanentní fix.

15.4.2017 v 16:39 | Karma: 11,59 | Přečteno: 460x | Diskuse| Fotoblogy

Pavla Pokorná

Viróza, pan doktor Krásný a urgentní potřeba na urgentu

Přežila jsem pekelná muka. V sobotu mě postihla střevní chřipka, přesněji akutní gastroenteritida. Stalo se ze mě něco na způsob průtokového ohřívače, až tělo nakonec vypovědělo službu. Cestou do Motola jsme drncali. A houkali.

16.3.2017 v 16:00 | Karma: 41,63 | Přečteno: 5325x | Diskuse| Osobní

Pavla Pokorná

Mléko do škol zdarma? Vějička na voliče a pro někoho bezva dotace

Až 670 milionů korun možná vydá stát za mléko, které budou děti dostávat zdarma ve škole. Novinka by mohla platit už od příštího školního roku. Ovšem zaklínadlo „zdarma“ není zcela pravdivé. Ono mléko samozřejmě zaplatíme všichni.

7.3.2017 v 17:37 | Karma: 34,55 | Přečteno: 966x | Diskuse| Politika

Pavla Pokorná

Pro koleno bych si i korunu nechala vrtat

Volné odpoledne, poctivé kilo a půl vepře a k tomu touha pořádně roztočit elektroměr. Troubu na 180 stupňů a tři a půl hodiny tejrání prasečí nožky může začít. Vyplatí se si počkat.

7.3.2017 v 13:59 | Karma: 24,65 | Přečteno: 1323x | Diskuse| Fotoblogy

Pavla Pokorná

Život je jako bonboniéra. Nikdy nevíš, co ochutnáš

A protože já nerada překvapení, preferuji ty bonboniéry, co mají zespodu krabice ke každému bonbonu obrázek s popisem. Ovšem ani to vám neposkytne záruku, že si vyberete ten, který vám v ústech přivodí rozkoš.

1.3.2017 v 11:53 | Karma: 18,11 | Přečteno: 2429x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Překvapivé oznámení. Volby budou už 4. července, oznámil britský premiér

22. května 2024  19:05,  aktualizováno  20:58

Britský premiér Rishi Sunak oznámil, že parlamentní volby v ostrovní zemi se uskuteční už 4....

Loď při smrtelné srážce na Dunaji řídil Čech. Soud mu zakázal opustit bydliště

22. května 2024  20:13,  aktualizováno  20:32

Kapitán výletní lodi, která v sobotu na Dunaji narazila do motorového člunu, je podle MTI Čech...

Ukrajinci u Charkova čelí Specnazu i žoldákům z Afriky. Rusy šlo přitom zničit

22. května 2024  20:31

Ukrajinské síly u Charkova čelí rozmanitým silám. Dopadají na ně klouzavé bomby, jejich pozice...

Novotný se musí omluvit Zemanovi. Za svými výroky si však nadále stojí

22. května 2024

Premium Na starostu pražských Řeporyjí Pavla Novotného se to v posledních dnech valí. Výkonná rada ODS bude...

  • Počet článků 102
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2564x
Ctitelka českého jazyka, milovnice koček, The Corrs, sushi a černé limonády. Konzervativec a puntičkářka věřící v princip vítězícího dobra a spravedlnosti. Matka z celého srdce milující svého syna. Vystudovaná publicistka a mediální analytička, která několik let působila v médiích a později se uplatnila i v PR.

Seznam rubrik