Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nevím koho volit

Losnu nebo Mažňáka? Čert aby se v tom vyznal. Všude na vás útočí prohlášení typu: "Zastavili jsme XY! Volte Z!", "S lidmi pro lidi", "Klidná síla", "Nechceme, aby se za nás naše děti styděly". Nebo vám rovnou slibují hory doly: Zajistíme prosperitu, Snížíme daně, Prosadíme fungující stát, Zavedeme pořádek, S námi se dočkáte lepších zítřků, apod. No, zní to lákavě, ale jak toho chtějí ti dotyční dosáhnout?

To bude nějaký reklamní trik. Všechny ty billboardy s vyretušovanými usměvavými tvářemi kandidátů se za pomoci marketingových specialistů snaží prodat nám spotřebitelům (respektive voličům) své produkty (volební sliby) samozřejmě bezkonkurenčně té nejlepší kvality.

Zákazník si pak vybírá zboží dle svého vkusu a potřeby. Váhá, než ho uloží do svého košíku (tedy volební urny). Je to zatraceně těžké se rozhodnout správně, když má onen artikl sloužit k naší spokojenosti následující čtyři roky. Jaké mám záruky, že všechno bude fungovat, jak má? Zvláště když mne některé osvědčené značky pořádně zklamaly.

Nebylo by lepší, kdyby se všichni uchazeči o naši přízeň místo soutěžení v rétorice utkali v nějakém férovějším klání. Na vlastní stranické náklady (aby to samozřejmě nezatížilo státní rozpočet) by uspořádali něco jako Volební Olympijské hry ve stejně ušlechtilém duchu, jako byly ty původní antické - tedy po dobu her by zavládl klid zbraní (tím se myslí pomluvy, házení bahna na druhé a jiné podpásovky). Hlavní motto by mohlo zůstat stejné: Není důležité vyhrát, ale zúčastnit se.

Disciplíny by byly samozřejmě poněkud odlišné, nicméně antidopingové (případně protialkoholové) zkoušky by byly vyžadovány bez pardonu. Vzhledem k tomu, že mne jakožto voliče nezajímají atletické schopnosti mých budoucích zastupitelů, ale jejich morální kvality, bezúhonnost, neúplatnost a hlavně jejich odhodlání vykonávat veřejnou službu pro občany (ne různé soukromé službičky pro kamaráda toho a toho).

No jo, ale jak takovéhle kvality prověřit? Co takhle soutěže typu: Umím makat vlastníma rukama, Vyjdu s málo penězi, Neberu úplatky, Vydržím sedět na dlouhé nudné schůzi bez mobilního telefonu, Poslouchám a vnímám druhé a mnoho dalších.

Divácky vděčná by byla všelidová taškařice na závěr: političtí kandidáti by proti sobě bojovali v ringu plném bahna - dobrá průprava pro jejich budoucí prác v Parlamentu.

Teď vážně, nechci si dělat legraci z voleb, protože ty následující rozhodnou o dalším směřováním naší politické scény, která se zmítá mezi dvěma extrémy: být slušný a nekrást (ale nic z toho nemít), nebo využít své moci a krást (proč toho nevyužít, když mohu).

Nevím koho volit, takže nakonec se rozhodnu podle složitého matematického vzorce: Vyloučím všechny strany, které slibují příliš mnoho (ale jejich sliby jsou sotva reálné), strany které staví svou kampaň na tom, že jiní to dělali špatně a my to budeme dělat lépe. Do mého užšího výběru nepostoupí straničky a uskupení, které by bez bohatých mecenášů (či ´mesiášů´?) ani neexistovaly.

Zamyslím se nad tím, kdo proklamuje líbivé kecy a kdo se dívá na realitu střízlivým pohledem (slovo střízlivým podtrhuji). Když odečtu všechny tyto položky, moc toho už nezbývá.

Tak nevím, já to letos opět risknu, snad to tentokrát vyjde.

Autor: Pavla Kolářová | čtvrtek 24.10.2013 12:34 | karma článku: 10,46 | přečteno: 1107x
  • Další články autora

Pavla Kolářová

Lupénková pilka v rukou rozvášněných žen aneb Jak to vidí umělá inteligence

Člověk se nestále učí, neb je to tvor rozumný a příroda ho obdařila inteligencí. Prý... No, dejme tomu, že ano. Jenomže je to také tvor líný a co může, to si usnadní. Vezměte si takový pazourek, zápalky, kolo, splachovací záchod...

22.2.2024 v 15:47 | Karma: 12,24 | Přečteno: 246x | Diskuse| Ostatní

Pavla Kolářová

Dobrej ročník...

Tak teda zase jsme o rok starší. Nepotrpím si na patetická slova, ani tu nechci bilancovat, jen trochu zalistuji ve svých vzpomínkách. Asi začnu s alkoholem. Totiž ne s jeho konzumací, ale dám k dobru pár poznatků, které jsem...

7.1.2024 v 10:32 | Karma: 17,07 | Přečteno: 306x | Diskuse| Ostatní

Pavla Kolářová

Když nechcete zapadnout...

Tak nám už více než dva dny chumelí... Pár centimetrů sněhu? Řeknete si, to je toho. Ti z města jsou ňáký zpovykaní. U nás jsme na něco takového dávno zvyklí... No i když v posledních letech je toho bílého nadělení čím dál tím...

3.12.2023 v 15:08 | Karma: 15,24 | Přečteno: 326x | Diskuse| Ostatní

Pavla Kolářová

Nemáme koule, zeptejte se příští týden...

V obchodech pomalu a jistě začíná každoroční předvánoční šílenství a mě se zmocňuje každoroční panika. Pokud nemusím, tak v následujících týdnech do žádných větších obchodních center nepáchnu. Zvažuji několik únikových variant,...

12.11.2023 v 11:19 | Karma: 30,80 | Přečteno: 3576x | Diskuse| Ostatní

Pavla Kolářová

Konečně je hnusně...

Víte co? Od tý doby, co tu máme to globální oteplování či co, je počasí celý poblázněný a kdo se v tom má vyznat, jaké je vlastně roční období. V zimě je teplo. Na jaře mrzne. V létě je extrémní sucho nebo prší a prší. No a...

4.11.2023 v 15:04 | Karma: 18,29 | Přečteno: 361x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Oběť jsem já, hájí se cyklista, po jehož útoku zemřela řidička

26. června 2024  11:43,  aktualizováno  12:52

Řidička, která po konfliktu s cyklistou Václavem Socherem před dvěma lety zemřela v nemocnici, si...

Francouzi hlasovali v prvním kole voleb. Nacionalisté vedou, už získali 37 mandátů

30. června 2024,  aktualizováno  1.7 7:01

Ve Francii získalo 75 poslanců mandát v Národním shromáždění už v prvním kole nedělních voleb. To...

Bouřky na Moravě rozvodnily několik řek. Hasiči evakuovali lidi ze zatopených domů

1. července 2024  6:56

Silné bouřky v neděli převážně udeřily ve východní polovině Čech, na Moravě a ve Slezsku. Na 15...

Nedělní bouřky přinesly ochlazení. Letní teploty se vrátí až o víkendu

1. července 2024  6:29

Nedělní silné bouřky rozvodnily několik toků zejména na východní a střední Moravě a ve Slezsku....

Pavel před summitem NATO pozval nejvyšší ústavní činitele i klíčové ministry

1. července 2024  5:51

Na Pražském hradě se na pozvání prezidenta Petra Pavla sejdou nejvyšší ústavní činitelé k debatě o...

  • Počet článků 333
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 847x
Píšu, tedy jsem. Díky, že to občas někdo čtete. Neberu se příliš vážně, jen tak plkám, vymýšlím si, hraju si se slovy, protože je to pro mne tak trochu droga a tak trochu psychoterapie.