Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Labyrint regálů a ráj zákazníka?

Jdu takhle jako obvykle do sámošky. Totiž pardon do supermarketu. Ale co to? Mámení? Připadám si jako v říši za zrcadlem. Vždyť ještě minulý týden tady bylo všechno obráceně! No dobrá, nechám se překvapit…

Vzhledem k tomu, že je to za poslední rok asi tak pátá samoobsluha v mém ´rajónu´, kde nezůstal kámen na kameni, mne už hned tak něco nepřekvapí.

Začíná se jako vždy u ovoce a zeleniny, to snad jako jediné zůstalo stejné, co na tom, že vchod je vlevo, tam co byly dříve pokladny. Pohled na čerstvé a zdravé produkty přírody má zákazníka příjemně naladit k nakupování. A tenhle obchodní řetězec si vždy dával záležet, aby regály s jablky, banány či mrkví byly v zimě v létě plné a hrály všemi barvami.

To bylo před týdnem.

Teď na mne z přepravky smutně a unaveně kouká poslední brokolice omotaná fólií jak moucha lapená do sítě. Divím se, že ty ostatní si někdo přede mnou koupil, když v asijském krámku u zastávky mají mnohem pohlednější (a hlavně nezabalené!) kousky za polovinu.

A když si chci, nedej bože, navážit jenom tři rajčata a dvě papriky, mám smůlu. Dříve jsem si do sáčku nabrala, kolik srdce ráčilo, dnes jsou v nabídce pouze takový ty plastový vaničky po půl kilech za cenu, která mne fakt neláká. Tak už i sem ten zatracenej plast dorazil, tiše nadávám. No jo ze Španělska…  A to se tenhle řetězec vychloubal ´hezkým českým´ nakupováním!

Jdu dál.

Bloudím a přestávám se orientovat. Možná že je to účel a nová obchodní strategie. Když se ptám prodavačky, kde najdu mléko, které bych logicky očekávala někde poblíž jogurtů, másla a sýrů, zamyslí se a pak neurčitě máchne rukou, že prý snad někde až za pečivem.

Aha.

Kolem regálu s moukou a těstovinami kroužím už po třetí v marné snaze najít ovesné vločky. Přece se nebudu jak pitomec pořád na něco ptát. Kdo hledá, najde. No vida, mám je. Teda ne zrovna ty vločky, ale mýdla, po kterých jsem se prve pídila u šampónů, jenže tam zrovna končil regál a za rohem…hups… už jsem byla v rejži.

A vločky pořád nikde.

Pročesávám terén a hledám, kde bych našla položky z nákupního lístku, cestou samozřejmě naberu pět dalších věcí, které vlastně až tak nepotřebuju, ale když už jdu náhodou kolem… Pochopitelně nenacházím spoustu svých oblíbených výrobků, což mne vyvádí z míry. Tady to, ksakru, přece vždycky mívali. Marně pátrám alespoň po cedulce: „promiňte, momentálně nemáme toto zboží na skladě, ale hned je doobjednáme.“ 

Nic.

Nová tvář obchodu, nové výrobky, nové ceny, jen ti zákazníci zarytě trvají na svých starých zvycích. Mám takové podezření, že se změnou image, onen supermarket také přešel do rukou nového majitele, proto všechny ty nenadálé změny. Samozřejmě k lepšímu, jak je zákazník na každém kroku ujišťován.  

Zůstává mi rozum stát nad tím, čímže se zlepšilo prostorové řešení prodejny ku prospěchu zákazníka. U vchodu za pokladnami, pravda, vzniklo více místa, klidně by tam mohla pohodlně zaparkovat menší skupina motorkářů, ale když si chci já někde v klidu vyložit svůj plný vozík a nasoukat nákup do tašek, nevidím takové ty klasické odkládací pulty.  Prostě zmizely. Ale nač myslet na pohodlí zákazníka poté, co už zaplatil.

Spotřebitelé se prostě musí systematicky vychovávat. Sice se říká: „náš zákazník, náš pán“, ale přece ho nenecháme, aby si sám určoval, co vlastně chce. Kdo je tady od toho, aby mu vysvětil, co je pro něj dobré? Je to v podstatě taková psychologická hra. Znáte přece ty triky, že lidé nakupují hlavně to, co je v úrovni očí. Takže když strávím v obchodě o půl hodiny déle, než jsem původně plánovala, utratím také více. To je logické, byť poněkud iracionální, když i sami prodavači tápou, co kde mají, neb zatím nepochopili novou filozofii svého chlebodárce.

Češi jsou národ vysloveně ´sámoškový´, slevové letáky patří mezi jejich nejoblíbenější čtivo. Ale vždycky když si naivně myslí, jak to mají bezvadně vychytaný –  tuhle nakoupí mlíko v akci, tady mají dobrý pečivo a pro prací prášky chodí jedině támhle… bum bác… obchodní řetězce mu ty zažité stereotypy trochu nabourají nějakou tou rekonstrukcí a radikální obměnou nabízeného zboží.

 Proč si vlastně stěžuji a skuhrám? Když se mi ony ´změny k lepšímu´ nelíbí, můžu jít přeci jinam. Ke konkurenci. Ta mi sice taky občas udělá čáru přes rozpočet, ale pokud s tím mám problém, můžu jít zase o dům dál.

No já jo, ale je mi líto té staré paní o holi, pro kterou je ta sámoška nejbližší dostupný obchod a ona tu teď chudák bloudí stejně bezmocně jako já a nevěřícně si mumlá pro sebe: „já se v tom tady vůbec nevyznám, to je úplnej labyrint“.

 

Napadne mne trochu nevhodná ironická poznámka: „co vás nemá, paní, to není labyrint, ale ráj zákazníků“ (promiňte, pane Ámosi, trochu vás vykrádám), ale radši si ji nechám pro sebe.

 

 

 

 

 

Autor: Pavla Kolářová | čtvrtek 1.10.2015 8:00 | karma článku: 27,08 | přečteno: 1523x
  • Další články autora

Pavla Kolářová

Lupénková pilka v rukou rozvášněných žen aneb Jak to vidí umělá inteligence

Člověk se nestále učí, neb je to tvor rozumný a příroda ho obdařila inteligencí. Prý... No, dejme tomu, že ano. Jenomže je to také tvor líný a co může, to si usnadní. Vezměte si takový pazourek, zápalky, kolo, splachovací záchod...

22.2.2024 v 15:47 | Karma: 12,24 | Přečteno: 245x | Diskuse| Ostatní

Pavla Kolářová

Dobrej ročník...

Tak teda zase jsme o rok starší. Nepotrpím si na patetická slova, ani tu nechci bilancovat, jen trochu zalistuji ve svých vzpomínkách. Asi začnu s alkoholem. Totiž ne s jeho konzumací, ale dám k dobru pár poznatků, které jsem...

7.1.2024 v 10:32 | Karma: 17,07 | Přečteno: 305x | Diskuse| Ostatní

Pavla Kolářová

Když nechcete zapadnout...

Tak nám už více než dva dny chumelí... Pár centimetrů sněhu? Řeknete si, to je toho. Ti z města jsou ňáký zpovykaní. U nás jsme na něco takového dávno zvyklí... No i když v posledních letech je toho bílého nadělení čím dál tím...

3.12.2023 v 15:08 | Karma: 15,24 | Přečteno: 325x | Diskuse| Ostatní

Pavla Kolářová

Nemáme koule, zeptejte se příští týden...

V obchodech pomalu a jistě začíná každoroční předvánoční šílenství a mě se zmocňuje každoroční panika. Pokud nemusím, tak v následujících týdnech do žádných větších obchodních center nepáchnu. Zvažuji několik únikových variant,...

12.11.2023 v 11:19 | Karma: 30,80 | Přečteno: 3576x | Diskuse| Ostatní

Pavla Kolářová

Konečně je hnusně...

Víte co? Od tý doby, co tu máme to globální oteplování či co, je počasí celý poblázněný a kdo se v tom má vyznat, jaké je vlastně roční období. V zimě je teplo. Na jaře mrzne. V létě je extrémní sucho nebo prší a prší. No a...

4.11.2023 v 15:04 | Karma: 18,29 | Přečteno: 361x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Tři dny v práci, poté domů s majákem. Ministr Bek jel záchranářskou uličkou

19. června 2024

Premium Ministerstvo školství proplácí coby přespolnímu politikovi Mikuláši Bekovi (STAN) přes 57 tisíc...

Rusko hlásí masivní útok ukrajinských dronů. Poničily i ropnou rafinerii

21. června 2024  7:08,  aktualizováno  7:30

Ruské ministerstvo obrany hlásí likvidaci 114 ukrajinských dronů nad anektovaným Krymem, Černým...

Už potřetí za měsíc. Severokorejští vojáci opět překročili linii s Jižní Koreou

21. června 2024  6:26

Severokorejští vojáci pracující v demilitarizované zóně ve čtvrtek znovu nakrátko překročili...

Na Ukrajině kvůli odstávkám dodávek vody hrozí žloutenka a cholera

21. června 2024  6:17

Kvůli výpadkům v dodávkách elektřiny způsobeným ruskými útoky hrozí na Ukrajině výskyt cholery a...

Poslanci rozhodnou o korespondenční volbě, je stanoven pevný čas hlasování

21. června 2024  5:23

Češi, kteří žijí, pracují či studují v zahraničí, nejspíš dostanou šanci při volbách poslat svůj...

Objemné plenky mohou způsobit horší paměť
Objemné plenky mohou způsobit horší paměť

Není asi velkým překvapením, že dostatek vhodného pohybu je pro správný vývoj miminka naprosto zásadní. Jen málokdo si ale dokáže představit, co...

  • Počet článků 333
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 847x
Píšu, tedy jsem. Díky, že to občas někdo čtete. Neberu se příliš vážně, jen tak plkám, vymýšlím si, hraju si se slovy, protože je to pro mne tak trochu droga a tak trochu psychoterapie.