Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Do sametu se pozvolna dávají moli

Pro někoho je to už dávná historie. Rovných čtyřiadvacet let od onoho chladného listopadového pátku. Mladí lidé křičeli: Máme toho dost, Svobodu, Demokracii atd. Někdo na ten den vzpomíná s nostaligií, někdo roztrpčeně, jiní zase se značně smíšenými pocity. Mělo to cenu? Určitě ano, ale...

Někdejším studentům je dnes už hodně přes čtyřicet. Místo revolučních ideálů spíše řeší každodenní realitu: rodina, práce, přibývající věk - jak to všechno skloubit a nezbláznit se z věčného stresu a nejistoty co bude za deset let? Ti kdo tenkrát stávkujícím studentům vydatně pomáhali - střední generace, by se dnes rádi  dočkali zaslouženého důchodu, ale jeho výše je spíš výsměch a degradace jejich celoživotní práce.

Chtěli jsme demokracii. Ano, tak ji teď máme i se všemi vedlejšími efekty: otevření hranic, liberalizace trhu, privatizace, globalizace, přesun zodpovědnosti ze státu na jednotlivce (Au, to někdy bolí, vážně jsme to takhle chtěli? říkají si mnozí). Přáli jsme si svobodu - tu také v širším slova smyslu máme. Skončila cenzura, perzekuce lidí s jinými politickými názory a izolace od západního světa. Dávno už nežijeme v totalitním režimu. Ale jsme skutečně svobodní?

Nestali jsme se náhodou tak trochu otroky konzumu, bezhlavého plýtvání, vyjídání spíže na úkor příští generace? Nepřipustili jsme náhodou díky bezbřehé svobodě, že nás někdo okradl o miliardy a teď se nám hlasitě směje někde na Bahamách nebo jinde, jak jsou ti Češi hloupí a naivní?

Chtěli jsme do světa. To se nám také splnilo. Tak trochu tápeme, jestli spíše patříme na západ nebo na východ - hlava by chtěla tam, ale nohy ji neposlouchají a jdou opačným směrem. Svět také přišel k nám - má to své výhody i nevýhody: zahraniční kapitál potřebujeme jako sůl, ale nebudeme jednou muset rozprodat naše rodinné stříbro a vzdát se vlastní identity, protože jsme přece jedna velká globální rodina?  Jsme sice svébytný národ s vlastní bohatou minulostí, ale jaká je naše budoucnost? Nestane se z nás jednou globální skanzen větších a mocnějších států? Zahubili jsme mnoho tradičních drobných českých podnikatelů a místo jejich krámku postavili nadnárodní řetězce s předraženým zbožím nebo asijká tržiště se věcmi za hubičku (ale tak na dvě použití).

Už teď si na některých místech naší země připadám jak v Disneylandu - schválně projděte se centrem Prahy a kupte si něco typicky českého: je libo Bohemian glass, matrojška, čínské kung pao nebo africké bubny? Pak to můžete spláchnout pomocí Stoličnyje vodky nebo si radši kupte Czech beer (ale za západní ceny).

Občas někomu z nás rupnou nervy a jdeme si zakřičet do ulic: Máme toho dost! Čeho vlastně? Zdražování? Nízkých platů? Hospodářské krize? (v novinách nás sice pravidelně informují o tom, že teď jde zrovna ekonomika nahoru, ale co naplat, když to moje peněženka ani nezaznamená?) Ztráty zaměstnání? Lží a korupce? Euforie ze svobody už dávno vyvanula, do sametu listopadové revoluce se pozvolna dávají moli. Slušnost a poctivost, pravda a láska se stávají terčem nejapných vtipů. Kam se poděly naše sny a ideály? Je vyprodáno (nebo spíše rozkradeno).

Zapalme si dneska svíčku a zavzpomínejme. Určitě už bylo hůř a někdy zase třeba bude líp. Ale to záleží jen na nás.

Pustím si starou obehranou kazetu Jaroslava Hutky, svou oblíbenou písničku 'Pravděpodobné vzdálenosti'. Autor ji napsal už kdysi dávno v minulém režimu, ale posuďte sami, jestli se tak trochu nehodí i do dnešního světa:

" ...nikdy se nedozvím, co se na všechno říká. Pravda je barová tanečnice a pro každého zvlášť tančí. Nejsou zločiny za které by se mělo střílet, pouze lež která se pravdě podobá....Je pravděpodobný žal a pravděpodobný svět a pravěpodobná láska a pak se dožijeme let".

Autor: Pavla Kolářová | neděle 17.11.2013 9:08 | karma článku: 17,44 | přečteno: 1099x
  • Další články autora

Pavla Kolářová

Lupénková pilka v rukou rozvášněných žen aneb Jak to vidí umělá inteligence

Člověk se nestále učí, neb je to tvor rozumný a příroda ho obdařila inteligencí. Prý... No, dejme tomu, že ano. Jenomže je to také tvor líný a co může, to si usnadní. Vezměte si takový pazourek, zápalky, kolo, splachovací záchod...

22.2.2024 v 15:47 | Karma: 12,24 | Přečteno: 246x | Diskuse| Ostatní

Pavla Kolářová

Dobrej ročník...

Tak teda zase jsme o rok starší. Nepotrpím si na patetická slova, ani tu nechci bilancovat, jen trochu zalistuji ve svých vzpomínkách. Asi začnu s alkoholem. Totiž ne s jeho konzumací, ale dám k dobru pár poznatků, které jsem...

7.1.2024 v 10:32 | Karma: 17,07 | Přečteno: 306x | Diskuse| Ostatní

Pavla Kolářová

Když nechcete zapadnout...

Tak nám už více než dva dny chumelí... Pár centimetrů sněhu? Řeknete si, to je toho. Ti z města jsou ňáký zpovykaní. U nás jsme na něco takového dávno zvyklí... No i když v posledních letech je toho bílého nadělení čím dál tím...

3.12.2023 v 15:08 | Karma: 15,24 | Přečteno: 326x | Diskuse| Ostatní

Pavla Kolářová

Nemáme koule, zeptejte se příští týden...

V obchodech pomalu a jistě začíná každoroční předvánoční šílenství a mě se zmocňuje každoroční panika. Pokud nemusím, tak v následujících týdnech do žádných větších obchodních center nepáchnu. Zvažuji několik únikových variant,...

12.11.2023 v 11:19 | Karma: 30,80 | Přečteno: 3576x | Diskuse| Ostatní

Pavla Kolářová

Konečně je hnusně...

Víte co? Od tý doby, co tu máme to globální oteplování či co, je počasí celý poblázněný a kdo se v tom má vyznat, jaké je vlastně roční období. V zimě je teplo. Na jaře mrzne. V létě je extrémní sucho nebo prší a prší. No a...

4.11.2023 v 15:04 | Karma: 18,29 | Přečteno: 361x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Oběť jsem já, hájí se cyklista, po jehož útoku zemřela řidička

26. června 2024  11:43,  aktualizováno  12:52

Řidička, která po konfliktu s cyklistou Václavem Socherem před dvěma lety zemřela v nemocnici, si...

Nedělní bouřky přinesly ochlazení. Letní teploty se vrátí až o víkendu

1. července 2024  6:29

Nedělní silné bouřky rozvodnily několik toků zejména na východní a střední Moravě a ve Slezsku....

Pavel před summitem NATO pozval nejvyšší ústavní činitele i klíčové ministry

1. července 2024  5:51

Na Pražském hradě se na pozvání prezidenta Petra Pavla sejdou nejvyšší ústavní činitelé k debatě o...

Cestující, upeč se. Řidiči autobusů MHD sbírají pokuty i za vypínání klimatizace

1. července 2024

Premium O pětistovku z výplaty přišel minulý měsíc řidič Jiří, kterého kontrolor načapal, že v autobuse z...

Jordan Bardella. Mladík z předměstí, který vytáhl vzhůru stranu Le Penové

1. července 2024

Premium Spojuje v sobě charismatickou směs mladistvého elánu i uvážlivé komunikace. V pouhých 28 letech se...

  • Počet článků 333
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 847x
Píšu, tedy jsem. Díky, že to občas někdo čtete. Neberu se příliš vážně, jen tak plkám, vymýšlím si, hraju si se slovy, protože je to pro mne tak trochu droga a tak trochu psychoterapie.