Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dámy od kosti i ty trochu "při těle"...

V poslední době mě neznámý adresát skrývající se pod jménem PLUS SIZE bombarduje maily typu: nestyďte se za svou postavu, i když máte kila navíc, u nás si plavky určitě vyberete... Co je, ksakru, tomu Plussajzovi do toho, kolik...

...mám kilo? To mě jako tajně šmíruje, nebo co? Stydět by se měl on!

A vůbec, nesnáším tu diskriminující nálepku "plus size", která se týká velikostí nad 42, případně L a výše. Kdo jako určuje, co je to "normální" size, a od kdy už je to "plus"? Proč se velikosti 34 (odpovídá běžně rostlé, cca třináctileté dívce a jen malému množství velmi hubených dospělých žen) neříká "minus size"? Ženy, co jsou "plus size", bývají v lepším případě označovány jako "při těle" (znám i méně lichotivé výrazy) a co ty takřka neviditelné ženy, dívá se snad na ně někdo skrz prsty, že jsou "od kosti"?

Než jsem zmíněné maily vztekle zahodila do koše a ten následně vysypala, alespoň jsem si rozklikla obrázky těch "úžasných" slušivých plavek pro ženy s "kily navíc". No řeknu vám, dost mne to zklamalo. Modelky na fotkách byly asi tak o dvacet kilo prostorově výraznější než já, ale z toho, co měly na sobě, a hrdě se s tím vystavovaly, bych si fakt nevybrala.

Marná sláva, co si budem nalhávat, nejen šaty, ale i plavky dělaj člověka. Se svou "plus size" postavou jsem už celkem takřka srostlá, no co mi taky zbývá. Doufám, že vím, co mi sluší, a co už raději vyřadit ze šatníku. Ale plavky - to je zatím samostatná, poněkud ožehavá, kapitola. Mám takovou utkvělou představu (naštěstí mylnou), že mě při výstupu z převlékací kabinky na veřejném koupališti nebo na pláži někdo z mladší generace kriticky oskenuje pohledem a pomyslí si své, protože všude kolem chodí jen uchazeči o casting v nových epizodách Pobřežní hlídky, a možná mi bude taktně naznačeno, že konkurz na komparz pro Putování s dinosaury se koná někde úplně jinde.

Asi moc koukám na americké filmy, kde tvůrci až úzkostlivě dbají na to, aby nikdo z účinkujících (byť hrající jen "křoví") neměl ani deko navíc. Pokud snad uvidíte v americkém filmu někoho "oversize", jde patrně o komedii, případně tzv. nezávislý film. A to se ve statistikách uvádí, že zhruba 35% amerických mužů a více než 40% žen je obézních. Nelžou si ti Američani s tím kultem dokonalého těla tak trochu do kapsy?

Netuším, jaký poprask by způsobilo, kdyby někdo natočil seriál Baywatch po třiceti letech v původním obsazení, aby lidé viděli, že i bohyně Pamela Anderson je  bytost z masa a kostí (no možná i víc než jen z toho), a že David Hasselhoff dokáže omračovat svým charismatem i po šedesátce. Šok diváků by byl možná srovnatelný už snad jedině se skandálním odhalením tajných zkoušek jaderných zbraní.

Ještě že u nás v české kotlině jsme zatím jakžtakž normální a umíme si dělat legraci sami ze sebe. Tedy jak kdy a jak kdo.

Včera jsem už podruhé viděla nový film Ženy v běhu. Není to snímek, který sklidí všemožná akademická ocenění, jeho humoru a zápletkám by se leckdy dala vytknout určitá prvoplánovost a předvídatelnost, najdeme v něm i spoustu filmařských klišé, ale stejně se na něj půjdu někdy s odstupem času klidně podívat i potřetí.

Nejvíce se mi na filmu líbila ta hravá nedokonalost normálních ženských. Klobouk smekám zejména před paní Zlatou Adamovskou, která je stále nádherná a okouzlující dáma se vším všudy, i když někdo z publika za mými zády jedovatě poznamenal: teda ta je... (přeloženo do přijatelného jazyka: "trochu při těle"). A ocenila jsem také tu krásnou uštvanost a strhanost rysů matky tří kluků od puberťáka po mladšího školáka v podání Terezy Kostkové. Já jsem věkově přesně uprostřed mezi těmito dvěma dámami. Co bych dala za schopnost jedné z nich vůbec nestárnout, a té druhé pro změnu tiše závidím její všudypřítomný odzbrojující úsměv. Neřeknu vám, kterou myslím v prvém, a kterou ve druhém případě. Tipněte si sami.

Film nejen pobaví a potěší, taky nabíjí pozitivní energií. Už se těším, až nastanou jarní dny a já se půjdu proběhnout (no raději spíš projít, pokud nebude stávkovat můj zdevastovaný kotník) do přírody a budu dobíjet.

Jo a s těmi záhadnými e-maily od PLUS SIZE už asi tuším, odkud vítr vane. Před několika týdny jsem si objednala přes internet takový fakt úžasný tričko velikosti L. Takže nejspíš "Velký Bratr" na všemocném médiu vše vidí a už ví, že mám kila navíc. No a co? To tričko je sice "trochu" odvážnější - má díry na rukávech a poněkud více odhaluje ramena. Na druhou stranu, při pohledu na tenhle kousek oblečení si nepochybně většina vnímavých pozorovatelů řekne: "No vida, je to kočka..." :))

Tak schválně:

Modelka usoudila, že "dosť bolo" předvádení a dočista ztratila hlavu. Soudnost zatím ještě ne. :))

 

Na závěr přidávám jednu moc pěknou písničku od skvělého zpěváka Petra Spáleného:

Tak zas někdy příště. :))

 

Autor: Pavla Kolářová | neděle 3.3.2019 15:59 | karma článku: 20,93 | přečteno: 572x
  • Další články autora

Pavla Kolářová

Lupénková pilka v rukou rozvášněných žen aneb Jak to vidí umělá inteligence

Člověk se nestále učí, neb je to tvor rozumný a příroda ho obdařila inteligencí. Prý... No, dejme tomu, že ano. Jenomže je to také tvor líný a co může, to si usnadní. Vezměte si takový pazourek, zápalky, kolo, splachovací záchod...

22.2.2024 v 15:47 | Karma: 12,24 | Přečteno: 242x | Diskuse| Ostatní

Pavla Kolářová

Dobrej ročník...

Tak teda zase jsme o rok starší. Nepotrpím si na patetická slova, ani tu nechci bilancovat, jen trochu zalistuji ve svých vzpomínkách. Asi začnu s alkoholem. Totiž ne s jeho konzumací, ale dám k dobru pár poznatků, které jsem...

7.1.2024 v 10:32 | Karma: 17,07 | Přečteno: 305x | Diskuse| Ostatní

Pavla Kolářová

Když nechcete zapadnout...

Tak nám už více než dva dny chumelí... Pár centimetrů sněhu? Řeknete si, to je toho. Ti z města jsou ňáký zpovykaní. U nás jsme na něco takového dávno zvyklí... No i když v posledních letech je toho bílého nadělení čím dál tím...

3.12.2023 v 15:08 | Karma: 15,24 | Přečteno: 324x | Diskuse| Ostatní

Pavla Kolářová

Nemáme koule, zeptejte se příští týden...

V obchodech pomalu a jistě začíná každoroční předvánoční šílenství a mě se zmocňuje každoroční panika. Pokud nemusím, tak v následujících týdnech do žádných větších obchodních center nepáchnu. Zvažuji několik únikových variant,...

12.11.2023 v 11:19 | Karma: 30,80 | Přečteno: 3574x | Diskuse| Ostatní

Pavla Kolářová

Konečně je hnusně...

Víte co? Od tý doby, co tu máme to globální oteplování či co, je počasí celý poblázněný a kdo se v tom má vyznat, jaké je vlastně roční období. V zimě je teplo. Na jaře mrzne. V létě je extrémní sucho nebo prší a prší. No a...

4.11.2023 v 15:04 | Karma: 18,29 | Přečteno: 361x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Manžela šéfky americké Sněmovny napadl kladivem. Kanaďan dostal třicet let

17. května 2024  21:06

Soud v Kalifornii vyměřil trest třiceti let odnětí svobody muži, který v roce 2022 vtrhl do domu...

Auto sjelo pod pražským Vyšehradem do Vltavy. Na místě zasahovali potápěči

17. května 2024  19:57,  aktualizováno  20:44

Hasiči a policie zasahovali na Podolském nábřeží, kde sjelo vozidlo do Vltavy. Podle pražských...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 333
  • Celková karma 12,24
  • Průměrná čtenost 873x
Píšu, tedy jsem. Díky, že to občas někdo čtete. Neberu se příliš vážně, jen tak plkám, vymýšlím si, hraju si se slovy, protože je to pro mne tak trochu droga a tak trochu psychoterapie.