Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zase ti psi, aneb Psí sádlo v české lékárně

Minulý týden jsem psala článek o travičích psů a hříčkou náhody jsem zase na psí téma narazila v neděli. Po sobotním řádění na sněhu s dětmi jsem se holt nastydla. Při nedělním nákupu se mi hodila lékárna v obchodním centru. Nikdy moc nemarodím a léky nemám ráda, pokud to není nutné. Takže jsem požádala na kašel o přírodní kapky, třeba bylinky od Weisse. Prý jsou vyprodané. Lékárník mi nabídl ale na kašel produkt s názvem Psí sádlo.

"Mám si jako místo sirupu mazat psí sádlo?" -ptám se.

"Je to skvělá novinka, namažete si mast na hruď a krásně se vám odkašlává, je to osvědčené." Hmm - říci v jedné větě, že je něco novinka a zároveň, že to je osvědčené - tomu říkám reklamní tah.

Jelikož měl mladík za pultem i takový ten blýskavý profesionální úsměv, hledala jsem skrytou kameru. Přišlo mi vážně divné, že v lékárně by prodávali psí sádlo. Znám koňskou mast, ale ta je pojmenována po kaštanu z jírovce koňského - extrakt z těchto kaštanů je v koňské masti opravdu obsažen. S koněm, coby živým tvorem, to nemá nic společného.

Ale psí sádlo? Neznám rostlinu s psím názvem a navíc na krabičce je vážně fotografie psa. Krabička vypadala věrohodně a značku Dr. Weiss jsem znala také. Ale sirup od nich lékárník neměl, jen pastilky a toto sádlo. Měla jsem od Dr. Weisse na podzim bylinné pastilky s jitrocelem a lipovým extraktem - příjemné, ale ne moc účinné.

Koukám na nabízenou krabičku a je tam název, švýcarské logo, fotka psa i logo výrobce. Došlo mi, že ten lékárník to myslí vážně. Omlouvám se těm, kdož to znají, nebo kupují, ale mě sádlo ze psa, prodávané v lékárně přišlo v tu chvíli jako blbej vtip. Chápala bych takovou mast v prodejně s alternativními produkty, ale ne v klasické lékárně.

Říkám lékárníkovi: "Nemyslíte si o mě, že bych si mazala hrudník psím sádlem, že ne?"

Za mnou se ozvalo: "Paní, vy to neznáte, je na to reklama v televizi, ale taky bych si to nekoupila. Proč se to jmenuje psí sádlo?" Paní za mnou schvalovala můj prvotní odpor. Mezi námi, já bych si na hrudník nemazala ani vepřové sádlo - a to vepřové maso jím.

Já na televizi moc nekoukám, a pokud ano, tak spíše na kanály, kde není reklama. Psí sádlo bych si určitě pamatovala. V každém případě jsem se na paní usmála, jakože jí děkuji za zastání. Při pohledu na Psí sádlo koukám, že je to 75ml (množství, jako třeba běžná zubní pasta) - a cena 199 Kč. Asi to nejde na odbyt a lékárník ví, proč mi to nabízí...

Lékárník se na nás podíval a obě nás odborně zpražil větou: "Milé dámy, v tomto produktu není ani kapka psího sádla, je tam místo něj včelí vosk a bylinné výtažky. Je to produkt ve Švýcarsku velmi oblíbený, protože zcela nahrazuje tradiční produkt ze psího sádla, který byl v alpských zemích při nachlazení užívaný." Hlavou mi problesklo, co jsem slyšela o psech v souvislosti s asijskými zeměmi, ale o německé a švýcarské tradici se psím sádlem jsem vážně neslyšela. Ale samozřejmě existuje spousta věcí, které neznám, tak mi holt sádlo ze psa uniklo, a to jsem v Alpách a okolních zemích už párkrát byla. Nějak mi k těmto lidem nejde dohromady užívání psího sádla a jeho získávání. Asi jsem citlivka, ale přijde mi to nechutný...

Ptám se, proč je na krabičce fotografie psa, když tam je včelí vosk a bylinky? Napadlo mě jen, že poté, co říká lékárník, to je tedy klamavá reklama vůči švýcarským zákazníkům, že? Pokud produkt s názvem Psí sádlo má na jejich trhu úspěch, tak je to stejně klamavý název, když tam psí sádlo není. No nic, já jsem v Čechách, obsah masti vůči názvu ať si řeší Švýcaři sami, do toho mi nic není - ale tohle prostě nechci.

Lékárník mi pořád vykládal, jak je to účinné. K účinnosti proti kašli přidal i nachlazení a rýmu, kdy je to prý také prospěšné. Zřejmě to nejde na odbyt, tak se snaží dělat osvětu. Ten mladík byl hodně komerčním typem lékárníka, typický bezdětný mladý hošík s melírem ve vlasech -koneckonců právě mládež bez rodiny častou slouží v neděli, co bych taky chtěla... Ale určitě mu nechci křivdit, třeba tomu produktu vážně věří. Já ne a mám na to právo.

Tak mi došla trpělivost a říkám mu: "Pokud tam není psí sádlo, tak nechápu, proč výrobce tento produkt nenazve jinak, pokud s ním chce prorazit i do Česka. Třeba Včelí mast s bylinkami? Tady se psí sádlo neproslavilo, jako v alpských oblastech (pokud se tam vůbec někdy proslavilo). Já to nechci a pokud se mám držet reklamy v televizi, dejte mi prosím sirup Mukosolvan a navrch jednu lahev Vincentky, i když na ní není reklama." Za mnou byli už dva lidé a nechtěla jsem zdržovat. Ale neodpustila jsem si dovětek: "A pokud si to někdo koupí, protože věří na účinky psího sádla, tak ho také nenadchnete, když tam vlastně žádné není."

Cestou k autu mi problesklo hlavou, jak mi nebohá babička kdysi vyprávěla, že u nich na vesnici jezdívali lidé, co vykupovali králičí kůže a také peří. Byli to tenkrát kočovní cikáni v pravém smyslu slova. Babička mi vyprávěla, že za války nabízeli i psí mast, léky byly nedostupné. Říkávala, že byla žlutá, nebyla tolik cítit jako vepřové sádlo, ale stejně se jí nepozdávala - a tudíž ani nekoupila. Na vsi byla tradice, že se za války horké brambory daly do utěrky a to se položilo na hrudník. Po chvíli ležení se hrudník takto prohřál a krásně se dalo vykašlávat.

Lékárník mi v jakémsi šuplíčku vzadu v paměti obnovil tuto vzpomínku na babičku, i na její radu. Byla jsem mu nakonec za to vlastně vděčná. Ptám se manžela, jestli by se nevrátil do obchodu ještě pro brambory. Dal mi za pravdu, že určitě vyjdou levněji, než 200 Kč za tu mast, co jsem odmítla v lékárně. Děti vzadu v autě hned radostně křičely, že bude bramborová kaše. A to mají pravdu, taky si ráda dám - ale část jich uvařím ve slupce a nejdříve si nahřeju hrudník...

Jak jsem tak ležela s utěrkou na hrudi, naplněnou pěti horkými brambory, čekala jsem na účinnek a koukala z okna. Padal sníh, ale mě můj "bramborovej lék" krásně hřál. Vřele doporučuji, je to příjemné a uleví se poté. Koukám k oblakům a říkám: "Díky babi."

A když jsem si brambory pak loupala, že si je dám jen tak, zase jsem si znovu vzpomněla na babičku a tentokrát na její podmáslí. Ale to už jsem manžela znovu do obchodu neposílala, a dala jsem si křenové pomazánkové máslo, na kašel je to taky bezva utrejch...

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavla Brychtová | pondělí 18.2.2013 7:48 | karma článku: 22,26 | přečteno: 4008x
  • Další články autora

Pavla Brychtová

Vyhraje Lukáš Pavlásek StarDance 2015?

Přiznejme si na rovinu, že stát se to může. Sázkové kanceláře prodělaly už hodně peněz na sázkách o jeho vypadnutí. Navzdory předpokladům Pavlásek jde stále do dalších kol a blíží se k finále. Proč vyhrává jeho "šlapání zelí"?

6.12.2015 v 8:40 | Karma: 47,47 | Přečteno: 35455x | Společnost

Pavla Brychtová

Česká republika má přispět 700 milionů Kč Turecku na řešení uprchlické krize EU

Tato částka má být součástí balíčku, který dostane Turecko za pomoc EU s imigrační problematikou. Premiér Sobotka označil dohodu za jeden z letošních nejvýznamnějších kroků k řešení uprchlické krize.

30.11.2015 v 4:19 | Karma: 37,74 | Přečteno: 1585x | Společnost

Pavla Brychtová

Jak dlouho bude Evropa shovívavá k násilí?

R.I.P. Paris... Jsem hodně zhnusená.... Když násilná smrt někoho přepadne při zábavě s těmi nejbližšími, tak je to naprosto chladnokrevný způsob, jak zbývající živé vyděsit. Cílem je získání respektu - ale způsobem zastrašování!

14.11.2015 v 7:10 | Karma: 35,89 | Přečteno: 1327x | Společnost

Pavla Brychtová

65 milionů Kč - cena za chystaný zákon o trvalém pobytu!

Ministerstvo vnitra ČR připravuje zákon, který má nařídit občanům, aby hlásili svůj nový trvalý pobyt do 15 dnů po přestěhování. Navíc chalupáři mají opět vystát fronty na úřadech a nahlásit si přechodný pobyt, který byl v minulosti zrušen. A předpokládaná cena související se zavedením zákona o trvalém pobytu? 65 000 000 Kč - tato částka je již zveřejněna, přičemž největší položku zahrnuje změna počítačové evidence obyvatel. Jakoby nestačily elektronické pokladny, musí se nakoupit a draze provozovat i nový systém na evidenci obyvatel.

18.4.2015 v 8:04 | Karma: 43,67 | Přečteno: 6493x | Diskuse| Společnost

Pavla Brychtová

Byznys nebo ochrana dětí? Norsko ročně odebere 12 tisíc dětí - hlavně cizincům!

Odebírání dětí bez soudu a snaha umístit děti cizinců do norských rodin - to vše již je delší dobu pod palbou kritiků okolních zemí a již roku 2007 Štrasburský soud pro lidská práva označil jednání Norských sociálních úřadů jako protiprávní a zkritizoval jednání norských soudů. Nyní je rok 2015 a situace s častým odebíraných dětí neustává. Norský právník Marius Reikeras, který podává opět stížnost Štrasburskému soudu, uvedl, že počet odebraných dětí v Norsku je ročně kolem 12 tisíc. Co je příčinou? Přísné posuzování výchovy cizinců, nebo snaha uspokojit norské pěstounské rodiny?

14.4.2015 v 7:40 | Karma: 40,63 | Přečteno: 5205x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř

15. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...

Česká stopa zatčených oligarchů vede nejspíš k luxusním bytům v Praze

15. května 2024

Premium Ukrajina by mohla poprvé usilovat o zablokování nemovitostí, které její občan vlastní v Praze. Jak...

„Podívejte, vychází Země!“ Fotografie z Apolla 8 změnila lidstvu pohled na svět

15. května 2024

Seriál Země jako nádherné a životem překypující umělecké dílo uprostřed nicoty. Přesně tak zachytili naši...

Kočka, Rittig a další. Projekt mapuje, kdo ukrývá peníze v dubajských bytech

14. května 2024  22:46

Mezinárodní investigativní projekt Dubai Unlocked zmapoval, jak se dubajské nemovitosti staly...

  • Počet článků 144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2494x
Jsem fanoušek psaného slova, pisatel dojmů a pozorovatel dění, technik, ajtík, grafik a nadšenec do designu, fotograf a certifikovaný poradce v oblasti realit a investic, milovník umění - ale hlavně jsem mamka - a velká optimistka, která doufá, že pro náš svět ještě není pozdě ! :-)

Seznam rubrik