Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Sudety - odpor proti Hitlerovi v dobových dokumentech

„Proti fašismu, za mír a chléb“ - je heslo demonstrace, která se konala 4. listopadu 1934 - v pohraničí v šesti městech najednou, zúčastnilo se jí přes devadesát tisíc lidí. Jeden ze skvělých "hledačů minulosti", pan Čáslavský, zveřejnil již dávno nalezené dokumenty o tom, jak v sudetské oblasti právě sociální německá strana bojovala a protestovala proti přicházejícímu nacismu. Mějme proto na paměti, že stejně jako Češi v této oblasti, tak i Němci se dělili na příznivce a odpůrce Hitlera.

Cituji pana Čáslavského, nedávno zesnulého milovníka historických dokumentů. Komentář k jeho filmu o protifašistických demonstracích: "Ve filmu si připomeneme událost, která možná nepatrně zkoriguje naši vžitou představu o tzv. sudeťácích. Nebyli totiž všichni stejní... Na úplně neznámém filmu uvidíme jednu z protifašistických demonstrací, které se v těchto neklidných končinách Československé republiky konaly v prvních letech po Hitlerově nástupu k moci. Rozhodující silou, která v Sudetech rázně vystupovala proti fašismu a hlásila se k republice a k Masarykovi, byla německá sociální demokracie, s poslanci Ludwigem Czechem, Wenzelem Jakschem a dalšími v čele." Konec citátu.

A já vám přikládám k této události alespoň fotografie sudetských občanů v Podmoklech, kteří demonstorvali proti zabrání jejich území Německem.

Demonstrace proti fašismu v českém pohraničí (1934). K demonstrantům promluvil také sociálně-demokratický poslanec Eugen de Witte.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

První říjnový den nacistické Německo začalo s obsazováním Sudet a okupaci spojilo s okamžitým zatýkáním demokraticky smýšlejících Němců. Podle tiskové agentury United Press byl Adolf Hitler „událostmi posledních dnů velmi vyčerpán" a chystal se na dovolenou. Střílelo se v Podmoklech a v Třinci. 

Přes množství různých politických stran, vydal Adolf Hitler výnos, kterým byla v obsazovaném pohraničí povolena jediná strana - Sudetendeutschen Partei (SdP). Už před příchodem německé armády, která začala s obsazováním oblasti v sobotu odpoledne, však předáci SdP s pomocí oddílů Freikorps zahájili zatýkání mezi protinacisticky smýšlejícími českými Němci, především z řad sociálních demokratů. „V důsledku politické situace v Československu mohl být, ještě před obsazením Sudet německou armádou, zatčen větší počet německých sociálních demokratů," pochvalovala si německá tajná státní policie v dochované situační zprávě, kterou v německých archivech našel historik Boris Čelovský.

Takže vidíme, že Němci - protivníci nacismu byli prvními oběťmi. Hitler nesnesl jakýkoli odpor, natož od lidí, kteří byli stejné národnosti, jako on. Oni to odskákali nejdříve od něj a pak po válce od nás. Je ale logické, že náš český lid byl válkou tak zničený a plný nenávisti proti čemukoliv německému, že neměl zájem řešit, kdo byl s nacisty a kdo s námi. Musím dát za pravdu panu Schwarzenbergovi, že situace nebyla tak jednoznačná, jak se může zdát. Válka je nespravedlivá a krutá, po válce se dělo díky nahromaděné nenávisti mnoho zla. Samozřejmě na obou stranách.

Karel Schwarzenberg v prezidentské televizní debatě 18. 1. 2013 prohlásil, že to, co se roku 1945 stalo, by dnes bylo odsouzeno jako hrubé porušení lidských práv a asi by se tehdejší vláda za takové rozhodnutí ocitla v Haagu. Za tuto větu je kritizován jeho odpůrci - ale ten člověk má přece pravdu!  I právníci z historického hlediska i z dnešního pohledu poukazují na to, že takové jednání je založeno na nepřípustném použití principu kolektivní viny a že jím v žádném případě nelze ospravedlnit brutalitu vůči civilnímu obyvatelstvu. Je však nutné odlišovat souhlas s odsunem a souhlas se způsobem jeho provedení. Ne každý, kdo schvaluje odsun, schvaluje násilnosti, které jej doprovázely.

Můj názor je, že lidé, kteří spolupracovali s Hitlerem, měli být odsunuti jako zrádci! Ale ti, kdož napomáhali v protinacistickém odporu českým občanům, měli být spravedlivě posouzeni a ponecháni ve svých domovech. Uvědomíme-li si, kolik německo-českých rodin bylo tímto zničeno, nebo kolik českých dětí bylo odsunuto kvůli tomu, že měli německého jednoho rodiče, tak jako země jsme přišli i o své slušné občany. Odsunuto bylo kolem 2,6 milionu osob - když uvážím, že naše republika má 10,5 milionu osob, je číslo odsunutých lidí opravdu velké. Je škoda, že nebyla snaha rozdělit občany na zastánce nacismu a proti-nacistické slušné občany.

Lidé skutečně nebyli vyhnáni podle toho, zda souhlasili s Hitlerem, nebo protestovali a bojovali proti nacismu, byli vyhnáni ze svých domovů podle národnosti. Prosím je třeba si uvědomit, že se mohlo jednat u mnoha rodin o nespravedlnost. Z dnešního právního hlediska by celkový odsun, bez ohledu na názory, byl opravdu nemožný. Kdo si myslí opak, tak přemýšlí bohužel podobně, jako Ti, kdo kdysi zabírali a odsouvali... Oblast byla zabrána Hitlerem jen proto, že tam žili Němci a oblast byla vystěhována námi jen proto, že tam žili Němci. Válka je v tomto nespravedlivá. Ale my již nejsme ve válce, že?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavla Brychtová | pátek 18.1.2013 15:54 | karma článku: 18,34 | přečteno: 1132x
  • Další články autora

Pavla Brychtová

Vyhraje Lukáš Pavlásek StarDance 2015?

Přiznejme si na rovinu, že stát se to může. Sázkové kanceláře prodělaly už hodně peněz na sázkách o jeho vypadnutí. Navzdory předpokladům Pavlásek jde stále do dalších kol a blíží se k finále. Proč vyhrává jeho "šlapání zelí"?

6.12.2015 v 8:40 | Karma: 47,47 | Přečteno: 35455x | Společnost

Pavla Brychtová

Česká republika má přispět 700 milionů Kč Turecku na řešení uprchlické krize EU

Tato částka má být součástí balíčku, který dostane Turecko za pomoc EU s imigrační problematikou. Premiér Sobotka označil dohodu za jeden z letošních nejvýznamnějších kroků k řešení uprchlické krize.

30.11.2015 v 4:19 | Karma: 37,74 | Přečteno: 1585x | Společnost

Pavla Brychtová

Jak dlouho bude Evropa shovívavá k násilí?

R.I.P. Paris... Jsem hodně zhnusená.... Když násilná smrt někoho přepadne při zábavě s těmi nejbližšími, tak je to naprosto chladnokrevný způsob, jak zbývající živé vyděsit. Cílem je získání respektu - ale způsobem zastrašování!

14.11.2015 v 7:10 | Karma: 35,89 | Přečteno: 1327x | Společnost

Pavla Brychtová

65 milionů Kč - cena za chystaný zákon o trvalém pobytu!

Ministerstvo vnitra ČR připravuje zákon, který má nařídit občanům, aby hlásili svůj nový trvalý pobyt do 15 dnů po přestěhování. Navíc chalupáři mají opět vystát fronty na úřadech a nahlásit si přechodný pobyt, který byl v minulosti zrušen. A předpokládaná cena související se zavedením zákona o trvalém pobytu? 65 000 000 Kč - tato částka je již zveřejněna, přičemž největší položku zahrnuje změna počítačové evidence obyvatel. Jakoby nestačily elektronické pokladny, musí se nakoupit a draze provozovat i nový systém na evidenci obyvatel.

18.4.2015 v 8:04 | Karma: 43,67 | Přečteno: 6493x | Diskuse| Společnost

Pavla Brychtová

Byznys nebo ochrana dětí? Norsko ročně odebere 12 tisíc dětí - hlavně cizincům!

Odebírání dětí bez soudu a snaha umístit děti cizinců do norských rodin - to vše již je delší dobu pod palbou kritiků okolních zemí a již roku 2007 Štrasburský soud pro lidská práva označil jednání Norských sociálních úřadů jako protiprávní a zkritizoval jednání norských soudů. Nyní je rok 2015 a situace s častým odebíraných dětí neustává. Norský právník Marius Reikeras, který podává opět stížnost Štrasburskému soudu, uvedl, že počet odebraných dětí v Norsku je ročně kolem 12 tisíc. Co je příčinou? Přísné posuzování výchovy cizinců, nebo snaha uspokojit norské pěstounské rodiny?

14.4.2015 v 7:40 | Karma: 40,63 | Přečteno: 5205x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Milion Čechů pije denně alkohol, adiktologové žádají více peněz od státu

11. května 2024

Premium Navýšit od vlády rozpočet o dalších 300–400 milionů korun ročně chce Asociace poskytovatelů...

„Jen jsem bral peníze. Na loď chtěli oni.“ Jak BBC našlo iráckého pašeráka lidí

11. května 2024  19:08

Sedím v iráckém nákupním středisku tváří v tvář jednomu z nejnechvalněji proslulých pašeráků lidí v...

Rumunsko vozí gastarbeitery z Asie, lepí tak díry po vlastní migraci

11. května 2024

Premium Východobalkánská země to dělá chytřeji než západ Evropy: jde o gastarbeitery na smlouvy, nikoliv o...

Polární záře, potíže s komunikací. Zemi zasáhla obří geomagnetická bouře

11. května 2024  10:15,  aktualizováno  18:50

Zemi zasáhla v pátek geomagnetická bouře nejvyššího stupně, uvedl americký Národní úřad pro oceán a...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2494x
Jsem fanoušek psaného slova, pisatel dojmů a pozorovatel dění, technik, ajtík, grafik a nadšenec do designu, fotograf a certifikovaný poradce v oblasti realit a investic, milovník umění - ale hlavně jsem mamka - a velká optimistka, která doufá, že pro náš svět ještě není pozdě ! :-)

Seznam rubrik