Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Nelze jednoduše říct, že sudetští Němci chtěli do říše. Na tu věc je třeba se dívat v širších souvislostech. Již příjezd T.G. Masaryka a jeho první projev byl nešťastný. Ve svém projevu  nazval německé obyvatelstvo kolonisty. Vznik Československa doprovázela lež, kdy naše delegace tvrdila, že v Čechách neexistujte město, kde by mělo většinu německé obyvatelstvo. Při vzniku naší republiky bylo německému obyvatelstvu sebráno divadlo.  Byla dohoda, že tam kde má většinu německé obyvatelstvo není nutné, aby úředníci uměli česky. I to bylo porušováno. Trvalo deset let, než mohli mít Němci zastoupení v parlamentu. Pak přišla krize. Prostě těch věcí bylo strašně moc, které nashánělo německé obyvatelstvo do náruče Hitlerovi

2 0
možnosti
JS

J30a85n 35S61e32m73i62k

18. 1. 2013 19:04

Mate to hodne prehazene:

1) nemci samozrejme meli zastoupeni v parlamentu od prvnich voleb, deset let trvalo nez se jejich strany vstoupily do vlady (1927)

2) "nemeckemu obyvatelstvu bylo sebrani divadlo" ... no, ktere? naopak, Masaryk se postavil pokusu prazskeho magistratu prevzit dnesni Stavovske divadlo(tehdy nemecke)

3) hlavni vec ktere se ale nevyhneme byla, ze proste CSR v dnesnich hranicich nemohla vzniknout bez nepriznani prava na sebeurceni ceskym Nemcum, jejichz nechut stat se najednou mensinou ve state kde se vladne z Prahy je pochopitelna. To si proste musime vybrat- plna prava pro Nemce(vc. moznosti pripojit se tehdy k rakousku), nebo soucasne hranice

0 0
možnosti
JL
JS

J58a27n 55S20e12m88i57k

18. 1. 2013 17:22

Rad by jsem pripomel opomijeny fakt v dobovem ospravdlneni odsunu ktery se z debaty zcela vytratil.

Sam Benes ve svojich pametech pise ze v odsunu neslo o "spravedlnost", ale o realpoliticky krok k zajisteni bezpecnosti statu mimo moralni rozmer. Jeho argumentace byla ze s tak pocetnou mensinou by stat nebyl stabilni a bezpecny v pripade noveho vzestupu Nemecka (nikdo po zkusenosti s "navratem" Nemecka po WW1 necekal ze se z N stane nejmirumilovnejsi zeme v Evrope!).

Dulezite je si uvedomit ze ti Nemci co byli proti Hitlerovi zdaleka nemuseli byt pro setrvani Nemcu v CSR. (viz sudetsti socdem v exilu v Londyne kteri byli proti odvolani mnichovske dohody, v ocekavani ze by byl Hitler svrzen a nastolen demokraticky rezim v Nemecku- to neni nic spatneho kdyz uvazime ze Nemci se proste soucasti CSR stat roku 1918 nechteli-davno pred hitlerem ).

Tedy ospravedlneni "odplatou" bylo az v druhem radu.Sam Benes prilis "vinu" Nemcu neresil, to byla spise potrava pro ctenare novin. Slo o dlouhodobe zajisteni bezpecnosti statu, a soucasti teto koncepce bylo mimo jine i zahranicnepoliticke navazani na SSSR(neplest se zavadenim komunismu) ktera byla taktez vsemi stranami prijimana.

Proste v cele veci je vice rozmeru nez jen nejaka "vina" sudetskych Nemcu.

2 0
možnosti
PB

Děkuji za hezké doplnění článku :-)

0 0
možnosti
Foto

Paní Brychtová, děkuji za tento článek, ale mnohým to asi nevysvětlíte. A nezkoušejte diskutovat s pane Vokšayem, protože to je militantní demagog. Kdo nechce naslouchat, neslyší. Všem bych doporučil knihu Kateřiny Tučkové Vyhnání Gerty Schnirch.

5 0
možnosti
PB

Děkuji. Já když slyším o něčem sporném, baví mě pátrat, jako to skutečně bylo a najdu nějaké dokumenty či důkazy. Jsem člověk od přírody zvědavější. Kdo snáší pravdu špatně, nemusí moje články číst...

Každý spor má dvě strany a kdo je schopen vidět jen jednostranně (jako například Vámi zmiňovaný pan Vokšay), ten se těžko dopátrá pravdy...

2 0
možnosti
Foto

Prosím vás, ale toto v těch Benešových dekretech je: ti, kdož napomáhali v protinacistickém odporu českým občanům, měli být spravedlivě posouzeni a ponecháni ve svých domovech. Samozřejmě, že skutečnost byla asi tristnější.

2 0
možnosti
PB

Tak to máte pravdu - číslo 2,6 milionů odsunutých občanů mluví za vše...

2 0
možnosti
VM

V43l96a26d65a 57M20u39s16i96l

18. 1. 2013 16:12

Slova autora nejsou zcela,pravdivá. Faktem je, že nběkteří němečtí antifašisti / za  Hitlera v koncentráku/ už bykl naloženi k odsunu.Od toho tady ale byli komisaři a ti v tom měli dělat pořádek

 Podobně u smíšených rodin. V ojedinělých přáípadech sdošlo,im  odsunu u smíšené rodiny

2 0
možnosti
PB

Děkuji za doplnění a názor :-)

0 0
možnosti
Foto

a on někdo hlásá, že by se měl odsun aplikovat dnes ?  Uvědomujete si, že rozporujete něco, co nikdo nikdy nenavrhl ? Proč píšete takové nesmysly ?

1 8
možnosti
PB

Pane Vokšay - pokud jste trošku v obraze, tak se zvedla vlna kritiky za tvrzení pana Schwarzenberga, že tenkrát to bylo složité a že to nelze posuzovat jednostranně a že dneska by byl takový čin hodný na žalobu do Haagu.

Takže logicky jeho kritici se na to dívají dnešníma očima, pokud nedokážou poznat, že to nelze srovnat.

Prosím pořádně si přečtěte souvislosti, než začnete někoho napadat z psaní nesmyslů.

Ten nesmysl totiž vyšel od odpůrců Karla Schwarzenberga a ne ode mě :-) Já to naopak vysvětluji ve světle historických událostí.

Ale rozhodně děkuji za Váš příspěvek, alespoň vidím, jak lze článek vykládat či nepochopit.

4 0
možnosti
Foto

no, dobrá práce. Zasloužená karma.R^

6 0
možnosti
Foto

vážně ? Za ty nemysly ? No...... jak myslíteRv za mne ANTIKARMA

0 9
možnosti
  • Počet článků 144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2494x
Jsem fanoušek psaného slova, pisatel dojmů a pozorovatel dění, technik, ajtík, grafik a nadšenec do designu, fotograf a certifikovaný poradce v oblasti realit a investic, milovník umění - ale hlavně jsem mamka - a velká optimistka, která doufá, že pro náš svět ještě není pozdě ! :-)

Seznam rubrik