Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Rovnoprávnost - je co závidět ?

Rovnoprávnost? S úsměvem na rtech čtu nadpis v jednom deníku, který hlásal, že ženy vytlačují muže z hospod.

To bude asi ta rovnoprávnost po česku? Ale kdepak. Nechci být hned v úvodu pesimistkou. 

Nadhled a optimismus je v soužití zajisté potřeba, stejně jako velké množství shovívavosti a pochopení - vždyť ty dva rozdílné světy mužů a žen bez sebe nedokážou žít, nádherně se doplňují a díky citlivému vnímání rozdílnosti a chyb opačného pohlaví spolu všichni fungují doma, v zaměstnání i ve společnosti. Nepočítám do toho samozřejmě páry, které se sníží k vulgárnostem a agresivitě v soužití, ale samozřejmě je myšlena rovnoprávnost rozumných civilizovaných lidí a kolektivů. Nelze do naší společenské situace zahrnovat ani smutné osudy a postavení žen v jiných kulturách a náboženstvích, to je jiná kapitola dnešního světa, většinou mimo Evropu. 

Rovné postavení muže a ženy lze s nadhledem nazvat jako neustálý „boj“ - přesněji řečeno boj mužů o přežití v rámci domácího soužití s ženami, a naopak boj žen o rovnocenné soužití na místech veřejných.

Už staré italské přísloví tvrdí, že žena objeví mnohem rychleji chyby, ale muž dobré vlastnosti. I v těch nejmilejších a nejromantičtějších vztazích dojde k této nerovnováze aspoň na krátký čas. Zde se nabízí dvojí pohled na rovné postavení obou pohlaví – doma vládnou ženy, ale na veřejnosti to muži nikdy nepřiznají. Na veřejnosti – na svém území, o těchto drobnostech mlčí, zvláště pokud jsou ve společnosti ženy či její rodiny a přátel, aby doma neměli „válečný stav“.  William Shakespeare se trefně vyjádřil větou: „Válka není žádný zápas proti tomu, když muž před protivnou ženou prchá z domu.“

Ženy jsou spokojené, že ovládají svůj život a muži jsou spokojení, že ovládají svůj veřejný život. Mají oproti ženám pomyslnou buňku navíc, která je volá do výšin kariéry a nemají tolik silnou potřebu a fyzickou vnitřní touhu plodit děti. Většina žen tuto touhu má. Ženy jsou svými intuicemi a mateřstvím blíže přírodě a pro její volání se rády vzdají svých nabytých pracovních či společenských postavení. Vím, o čem mluvím. Z inženýrské pozice jsem najednou maminkou a kupodivu mě to naplňuje. A také vytěžuje více než práce!

Muži mají vnitřní hlas, který je stále vede tak, že jsou hnáni ke skutkům, které jako by ani dělat nechtěli, ale musí - prostě se to od nich žádá – a oni se tomu nedokážou vzepřít. Tím přichází částečně o svou svobodu. Ženy jdou za svou touhou a tím jsou svobodnější a volnější. Názorným příkladem je tolik známá situace - muž, pokud má milenku, tak neopouští manželku, bojuje s tím a přetrvává dlouho střídavě tam, kde zrovna může být - nedokáže to vyřešit a jít hned za svým snem. Ti odvážnější to po čase vyřeší. Žena, pokud se zamiluje, chce být jen s tím, koho opravdu miluje.

Pokud teda mluvíme o rovném postavení mužů a žen, nelze než ženám tiše závidět, že mohou být tím, kým chtějí, pokud si opravdu jdou za svým srdcem či cílem. Nemají od rodičů tolik nalinkováno, co musí studovat, co musí dokázat a kam mají směřovat, často ve šlápějích otců. Když nepočítám lidi na okraji společnosti, tak muži jsou většinou tím, kým „musí“ být. Jsou k tomu vedeni od dětství a dobře vědí, co se od nich očekává. Jsou za to pak povýšeni v práci, lépe placeni, mají společenské výhody – no ale budiž jim to přáno – přichází tím o něco, co je ženám přírodou souzeno. Tudíž otázka zní - co je lepší?

Kdybych se narodila mužem, tak bych nevěděla to, co vím teď jako žena. Neznala bych ten pocit, odejít hned, jak mi to srdce káže, za svou láskou a po dlouhých letech tím dokázat přetnout první svazek jen proto, abych založila rodinu s tím, s kým chci opravdu zestárnout. Nevěděla bych, že má dlouholetá kariéra i přes dobré postavení v převážně mužském kolektivu, mi jediným stiskem ručičky našeho synka opravdu přestane chybět. Neuměla bych se povznést nad všechen ten pracovní stres a rychlé tempo života, které muže tolik ubíjí, ale které bylo mou každodenní součástí mnoho let a vyhovovalo mi to. Kdybych se narodila jako muž, tak můj život by byl jiný, ale určitě bych byla jako všichni rozumní pánové – byla bych mužem pracujícím, budujícím kariéru, zajišťujícím blaho rodiny a doufám, že mužem spokojeným sám se sebou. Plnila bych si klukovské sny, sbírala třeba hodinky a snila, jaké si koupím příští auto. Ale kdybych se narodila jako muž, nevěděla bych, jak je krásné být ženou - pokud se ovšem narodí v civilizovaném světě.

Protože cítím ty rozdíly, výhody a nevýhody postavení mužů a žen, chci dát našemu synovi tu svobodu bez předsudků, tu volnost vlastního rozhodování. Pokud nebude chtít jít na vysokou školu, nebudeme ho nutit. Pokud přivede domů dívku, ráda ji budu respektovat takovou, jaká je -  protože ona bude volbou mého syna.  Pokud mu bude smutno, nebudeme mu vnucovat myšlenku, že muži nepláčou. Má právo na to, na co mají právo i ženy. A doufám, že na oplátku on jednou ženám dopřeje také tu rovnoprávnost, úctu a svobodu rozhodování, jakou cítím ve svém životě já, úctu mužů okolo mě. Takže pokud bych se měla narodit znovu, chtěla bych se narodit opět ženou…

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavla Brychtová | středa 7.11.2012 3:33 | karma článku: 8,24 | přečteno: 945x
  • Další články autora

Pavla Brychtová

Vyhraje Lukáš Pavlásek StarDance 2015?

Přiznejme si na rovinu, že stát se to může. Sázkové kanceláře prodělaly už hodně peněz na sázkách o jeho vypadnutí. Navzdory předpokladům Pavlásek jde stále do dalších kol a blíží se k finále. Proč vyhrává jeho "šlapání zelí"?

6.12.2015 v 8:40 | Karma: 47,47 | Přečteno: 35455x | Společnost

Pavla Brychtová

Česká republika má přispět 700 milionů Kč Turecku na řešení uprchlické krize EU

Tato částka má být součástí balíčku, který dostane Turecko za pomoc EU s imigrační problematikou. Premiér Sobotka označil dohodu za jeden z letošních nejvýznamnějších kroků k řešení uprchlické krize.

30.11.2015 v 4:19 | Karma: 37,74 | Přečteno: 1585x | Společnost

Pavla Brychtová

Jak dlouho bude Evropa shovívavá k násilí?

R.I.P. Paris... Jsem hodně zhnusená.... Když násilná smrt někoho přepadne při zábavě s těmi nejbližšími, tak je to naprosto chladnokrevný způsob, jak zbývající živé vyděsit. Cílem je získání respektu - ale způsobem zastrašování!

14.11.2015 v 7:10 | Karma: 35,89 | Přečteno: 1327x | Společnost

Pavla Brychtová

65 milionů Kč - cena za chystaný zákon o trvalém pobytu!

Ministerstvo vnitra ČR připravuje zákon, který má nařídit občanům, aby hlásili svůj nový trvalý pobyt do 15 dnů po přestěhování. Navíc chalupáři mají opět vystát fronty na úřadech a nahlásit si přechodný pobyt, který byl v minulosti zrušen. A předpokládaná cena související se zavedením zákona o trvalém pobytu? 65 000 000 Kč - tato částka je již zveřejněna, přičemž největší položku zahrnuje změna počítačové evidence obyvatel. Jakoby nestačily elektronické pokladny, musí se nakoupit a draze provozovat i nový systém na evidenci obyvatel.

18.4.2015 v 8:04 | Karma: 43,67 | Přečteno: 6493x | Diskuse| Společnost

Pavla Brychtová

Byznys nebo ochrana dětí? Norsko ročně odebere 12 tisíc dětí - hlavně cizincům!

Odebírání dětí bez soudu a snaha umístit děti cizinců do norských rodin - to vše již je delší dobu pod palbou kritiků okolních zemí a již roku 2007 Štrasburský soud pro lidská práva označil jednání Norských sociálních úřadů jako protiprávní a zkritizoval jednání norských soudů. Nyní je rok 2015 a situace s častým odebíraných dětí neustává. Norský právník Marius Reikeras, který podává opět stížnost Štrasburskému soudu, uvedl, že počet odebraných dětí v Norsku je ročně kolem 12 tisíc. Co je příčinou? Přísné posuzování výchovy cizinců, nebo snaha uspokojit norské pěstounské rodiny?

14.4.2015 v 7:40 | Karma: 40,63 | Přečteno: 5205x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  20:54

Přímý přenos Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl ve čtvrtek terčem atentátu, je...

Na Děčínsku narazil vlak do spadlého stromu, trať do Německa stála

15. května 2024  18:10,  aktualizováno  20:44

Vlak jedoucí z Drážďan do Prahy narazil v Dolním Žlebu na Děčínsku do stromu. Cestující se museli...

Do mostu v Texasu narazilo plavidlo a poškodilo ho. Do vody uniká palivo

15. května 2024  20:07

Do mostu v Galvestonu v americkém státě Texas ve středu narazilo plavidlo a do okolních vod uniká...

Na Slovensku není mír a smír, polarizace pokračuje, říká novinářka

15. května 2024  20:03

Premium Slovenské vládní strany po atentátu na premiéra Roberta Fica slovně útočí na novináře. Přidávají se...

Prodej bytu 2+kk s balkónem/terasou z projektu Bydlení Brandýs
Prodej bytu 2+kk s balkónem/terasou z projektu Bydlení Brandýs

Augustina Lukeše, Brandýs nad Labem-Stará Boleslav - Brandýs nad Labem, okres Praha-východ
4 993 920 Kč

  • Počet článků 144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2494x
Jsem fanoušek psaného slova, pisatel dojmů a pozorovatel dění, technik, ajtík, grafik a nadšenec do designu, fotograf a certifikovaný poradce v oblasti realit a investic, milovník umění - ale hlavně jsem mamka - a velká optimistka, která doufá, že pro náš svět ještě není pozdě ! :-)

Seznam rubrik