Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Můžou za využívání vězňů firmy nebo bývalý komunistický režim?

Známý obchodní řetězec s nábytkem nechává prošetřit podezření, zda byli k jejich zakázkám v NDR, přesněji v 70. a částečně i v 80. letech, zneužíváni na výrobu nábytku političtí vězni. Pochybuji, že by dodavatel – v té době NDR, třeba i na požádání dal tehdejším zástupcům IKEA seznam osob, v tomto případě vězňů, kde by bylo vypsáno, zda je to vězeň podvodník a zloděj nebo vrah, či je do výrobního programu zařazen politický vězeň. Jak známo, političtí vězni právě pro „otupění“ mysli či ducha, nebo aby se nespolčovali, byli často zařazeni mezi osoby, které byly v trestu pro jiné zločiny, než politické.

Hluboce si vážím osob, které byly za totality trestané pro svůj odpor k režimu, velice nerada bych, aby můj názor vyzněl jako zlehčování jejich situace. Zaslouží si odškodnění státu, který je neoprávněně věznil a také zneužíval k práci. Stát NDR za veškeré vyrobené zboží určitě dostával peníze ze zahraniční i od domácích firem či družstev, a není vina žádného odběratele, že jejich dodavatel neplatil pracovníkům odpovídající částky.

Ikea vyšetřování zadala auditorské firmě Ernst & Young, aby prostudovala obvinění, zda švédský výrobce nábytku před 30 lety těžil z práce vězňů v NDR, mezi nimiž byli i odpůrci režimu. Toto podezření padlo v létě ve švédské televizi. Ernst & Young patří již 10 let mezi velkou čtyřku nejspolehlivějších světových auditorských společností, pobočku má téměř ve všech civilizovaných zemích a řadí se mezi vážené nezávislé vyšetřovatele. Tato auditorská firma je známá, já osobně vidím ve výběru auditora snahu situaci pravdivě prošetřit.

Podotýkám, že se nejedná o práci v uranových dolech, nejedná se o práci v horkých prádelnách, či žhavých sklárnách, jedná se o výrobu dílů k nábytku či dekoračním doplňkům domovů. Nechci tím rozhodně nikoho omlouvat! Jsem si naprosto vědoma, že z lidského hlediska je jedno, k jaké práci je člověk neoprávněně nucen, jen jsem chtěla upozornit, že se jednalo o výrobu nábytku, která je provozována nejen vězni, ale i mimo věznice spoustou různých firem. Pochybuji, že by IKEA mohla v rámci spolupráce s bývalou NDR rozhodovat, zda zakázku dostane truhlářská či kovodílenská provozovna s běžnými zaměstnanci, nebo zda se díly vyrábí v dílně, kde jsou k výrobě využíváni vězni.

Reuter uvádí dva názory bývalých vězňů. Vyčetla jsem z toho, že političtí vězni bývalé NDR se dělí nyní na dvě skupiny. Předseda německé Unie svazů obětí komunistické diktatury (UOKG) Rainer Wagner ocenil rozhodnutí společnosti nechat prověřit podezření. Ale podotkl, že od 60. Do 80. let v NDR byli nuceni vězni k práci samozřejmě pro mnohem více firem. U IKEA se jedná o období let 1978 až 1981. "Někdo se tady odhodlal alespoň k prvnímu kroku," uvedl Wagner.

Druhá skupina bývalých politických vězňů vychází z názoru  místopředsedy Svazu německých politických vězňů Rolanda Schulze. Nesouhlasí s tím, že vyšetřuje auditorská firma, a ne odborní historici. Označil vyšetřování za „nevědeckou show“. Bývalý vězeň Jens Thiemke (vězněný za útěk přes hranice), se dle Reuter vyjádřil:  "Je to fraška. Ikea sice přiznala vinu, právně ani finančně nám to ale nic nepřináší." Myslím, že historie je jasná a o existenci politických vězňů nikdo nepochybuje. Ale vina je určitě na straně státu, který je neoprávněně věznil, potažmo využíval k řemeslné výrobě. Zdá se mi, že vyšetřování auditorem není fraška, ale snaha dohledat skutečné obchodní vztahy.

Jsem běžný zákazník společnosti IKEA a pokud udělají chybu, nic jim nenechám zadarmo. Výrobek, který stahují z trhu kvůli vadě, jim ihned ráda hodím na hlavu a chci peníze zpět. Toto je ale jiná situace samozřejmě. Ráda bych se této společnosti zastala v tom smyslu, že určitě za práci zaplatili tehdejším dodavatelům z NDR. Pracují pro ně téměř od počátku společnosti z celého světa. Jak známo, jejich výrobky i dodnes mají značení Made in Poland, Made in Ukraine, Made in Germany, Made in Sweden, Made in China, Made in Czech Republic, atd. Je známo, že IKEA zásadně nespolupracuje se zeměmi, kde jsou k práci zneužívány děti. Rozhodně si myslím, že pro ně každý dodavatel vždy pracoval za odpovídající domluvené smluvní částky, a ne zadarmo. Zvlášť, pokud se jednalo o dodavatelské vztahy s tehdejším socialistickým státem, muselo to být na základě řádné obchodní smlouvy. Proto vidím logické, že vyšetřování bylo zadáno auditorské firmě.

Nezávislá zpráva uvedla, že vina společnosti IKEA je v té skutečnosti, že náležitě neprověřila, kdo nábytek přímo vyrábí. Ale to v té době prověřit přece nešlo! Pochybuji, že by přesné podklady pracovníků mohla IKEA v té době získat. Rozhodně si myslím, že režim NDR si nenechal nahlížet do toho, jaké vězně kde má, a k čemu je využívá. Nemluvě o tom, že na dílenské výrobě se velkou měrou podíleli i vězni odsouzení za trestnou majetkovou činnost, nebo horší delikty. U zlodějů či vrahů, oprávněně odsouzených si myslím, že je rozhodně v pořádku, pokud vězeň odpracuje náklady na svůj trest, jídlo, platy ostrahy, provoz věznice, atd. Přeci nebudou na náklady státu vylehávat v cele. To platí dodnes.

U politických vězňů jsem přesvědčena, že na vině je režim NDR a ne soukromé společnosti. Političtí vězni byli neoprávněně drženi v zajetí na základě nespravedlivého obvinění a trestu.

„Hluboce litujeme, že se něco takového mohlo stát," cituji omluvu manažerky společnosti Jeanette Skjelmoseové. "S používáním politických vězňů pro výrobu Ikea v žádném případě nesouhlasí," dodala. „IKEA nikdy nedala souhlas k nuceným pracem“. Osobně tomu věřím, protože je nereálné, že by bývalá NDR nucené práce oficiálně v té době přiznala.

Podle pana Wagnera, předáka Unie svazů obětí komunistické diktatury (UOKG), je potřeba toto téma podrobně prozkoumat i za účasti všech subjektů, které z této práce profitovaly.

Druhá skupina bývalých vězňů je nespokojena, že zadáním vyšetřování se IKEA na výsledné zprávě mohla podílet. V podstatě ale kritizují způsob objasňování této temné kapitoly dějin společnosti a žádají odškodnění.

Já si myslím, že pokud někdo sám nechá vyšetřit možný zdroj práce v minulosti, tak to vyjadřuje snahu situaci prošetřit. Sami víme z českých příkladů minulosti, že archivy jsou nyní přístupnější.

Švédský nábytkářský gigant Ikea v pátek vyjádřil "hlubokou lítost" , že jeho dodavatelé před více než dvěma desítkami let zneužívali práci politických vězňů v bývalé Německé demokratické republice.

Rozhodně nesouhlasím s nespravedlností na politických vězních, ale v tomto případě si  myslím, že dlužníkem je Německo a ne IKEA. Souhlasím v tomto případě se stanoviskem Unie svazu obětí komunistické diktatury, ale nemohu úplně souhlasit s druhou stranou – s bývalými vězni, kteří požadují po IKEA peníze. Nerada bych v tom viděla snahu dodatečně něco vytěžit nejen od státu, ale i od velké nadnárodní společnosti, která za to nemůže. Navenek se to tak jeví. Je mi líto. Snažila jsem se jen vyjádřit svůj názor nad vynořením starých skutečností. IKEA za své výrobky zaplatila, výběr pracovníků byl rozhodně na bývalé diktatuře NDR. A stát by měl určitě své bývalé politické vězně odškodnit.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pavla Brychtová | pátek 16.11.2012 21:10 | karma článku: 8,63 | přečteno: 992x
  • Další články autora

Pavla Brychtová

Vyhraje Lukáš Pavlásek StarDance 2015?

Přiznejme si na rovinu, že stát se to může. Sázkové kanceláře prodělaly už hodně peněz na sázkách o jeho vypadnutí. Navzdory předpokladům Pavlásek jde stále do dalších kol a blíží se k finále. Proč vyhrává jeho "šlapání zelí"?

6.12.2015 v 8:40 | Karma: 47,47 | Přečteno: 35455x | Společnost

Pavla Brychtová

Česká republika má přispět 700 milionů Kč Turecku na řešení uprchlické krize EU

Tato částka má být součástí balíčku, který dostane Turecko za pomoc EU s imigrační problematikou. Premiér Sobotka označil dohodu za jeden z letošních nejvýznamnějších kroků k řešení uprchlické krize.

30.11.2015 v 4:19 | Karma: 37,74 | Přečteno: 1585x | Společnost

Pavla Brychtová

Jak dlouho bude Evropa shovívavá k násilí?

R.I.P. Paris... Jsem hodně zhnusená.... Když násilná smrt někoho přepadne při zábavě s těmi nejbližšími, tak je to naprosto chladnokrevný způsob, jak zbývající živé vyděsit. Cílem je získání respektu - ale způsobem zastrašování!

14.11.2015 v 7:10 | Karma: 35,89 | Přečteno: 1327x | Společnost

Pavla Brychtová

65 milionů Kč - cena za chystaný zákon o trvalém pobytu!

Ministerstvo vnitra ČR připravuje zákon, který má nařídit občanům, aby hlásili svůj nový trvalý pobyt do 15 dnů po přestěhování. Navíc chalupáři mají opět vystát fronty na úřadech a nahlásit si přechodný pobyt, který byl v minulosti zrušen. A předpokládaná cena související se zavedením zákona o trvalém pobytu? 65 000 000 Kč - tato částka je již zveřejněna, přičemž největší položku zahrnuje změna počítačové evidence obyvatel. Jakoby nestačily elektronické pokladny, musí se nakoupit a draze provozovat i nový systém na evidenci obyvatel.

18.4.2015 v 8:04 | Karma: 43,67 | Přečteno: 6493x | Diskuse| Společnost

Pavla Brychtová

Byznys nebo ochrana dětí? Norsko ročně odebere 12 tisíc dětí - hlavně cizincům!

Odebírání dětí bez soudu a snaha umístit děti cizinců do norských rodin - to vše již je delší dobu pod palbou kritiků okolních zemí a již roku 2007 Štrasburský soud pro lidská práva označil jednání Norských sociálních úřadů jako protiprávní a zkritizoval jednání norských soudů. Nyní je rok 2015 a situace s častým odebíraných dětí neustává. Norský právník Marius Reikeras, který podává opět stížnost Štrasburskému soudu, uvedl, že počet odebraných dětí v Norsku je ročně kolem 12 tisíc. Co je příčinou? Přísné posuzování výchovy cizinců, nebo snaha uspokojit norské pěstounské rodiny?

14.4.2015 v 7:40 | Karma: 40,63 | Přečteno: 5205x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Bratra bodl do hrudníku i hlavy. Za pokus o vraždu soud muži potvrdil čtrnáct let

22. května 2024  15:35

Muž z Litvínova si odpyká 14 let vězení za pokus o vraždu svého bratra, kterému zazlíval, že se za...

Vláda má jednat o návrhu na vznik nových sousedských dětských skupin

22. května 2024  6:06,  aktualizováno  15:32

Návrh ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky z KDU-ČSL, který počítá se zřizováním...

Volební spoty hrozí zelenými pomatenci i populisty. Ufoni slibují nadhled

22. května 2024  15:04

Česká televize začala vysílat volební spoty stran a hnutí, které kandidují v červnových...

Norsko, Španělsko a Irsko uznají Palestinu. Terorismus se vyplácí, reaguje Izrael

22. května 2024  9:47,  aktualizováno  14:36

Norsko, Irsko a Španělsko formálně uznají Palestinu jako stát. Bez uznání palestinského státu...

Vyhrajte super-prémiové pokračovací mléko BEBA SUPREMEpro 2
Vyhrajte super-prémiové pokračovací mléko BEBA SUPREMEpro 2

Rádi byste vyzkoušeli nejdokonalejší recepturu pokračovacího kojeneckého mléka BEBA? Zapojte se do soutěže a vyhrajte hned 2 balení mléčné výživy...

  • Počet článků 144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2494x
Jsem fanoušek psaného slova, pisatel dojmů a pozorovatel dění, technik, ajtík, grafik a nadšenec do designu, fotograf a certifikovaný poradce v oblasti realit a investic, milovník umění - ale hlavně jsem mamka - a velká optimistka, která doufá, že pro náš svět ještě není pozdě ! :-)

Seznam rubrik