Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VS

No, já to vidím ale úplně obráceně. IKEA byla platícím zákazníkem, IKEA si měla podle všech normálně platných pravidel prověřovat dodavatele. Součástí toho je i audit procesů, způsobilosti, místa apod. IKEA si zadala výrobu tam, kde bylo lacino - proč by to jinak dělali? Nejsou charita. Mají máslo na hlavě .....

0 0
možnosti
PB

Tak ono mají výrobu rozloženou po celém cicilizovaném světě a navíc Německo mají blízko, ušetřili i na dopravě. A že v nějakém výrobním družstvu byli najímáni i řemeslníci z věznice, nemuseli tušit.

0 0
možnosti

Jenomže IKEA věděla, musela a mohla vědět,  že nábytek je vyráběn ve věznicích, protože zahraniční odběratelé mohli dělat přejímku a kontrolu kvality zboží přímo na pracovišti. To, co nemusela vědět, bylo, že se jedná o politické vězně. Ostatně nikdy žádní neexistovali, existovali pouze odsouzení podle hlavy I TZ.

A vzhledem k tomu, že už po r. 1918 se vyslytovali obvinění SSSR z nucené práce vězńů při výrobě exportního zboží, tak si ta IKEA mohla dát do smlouvy podmínku, že to zboží nesmí být vyráběno ve věznicích. Pouze v tom případě by IKEA mohla být zbavena podezření, že vědomě využívala nucené práce vězňů.

0 4
možnosti
PB

Děkuji mockráte za reakci na článek. V článku jsem vyjádřila to, co i vy - že nemohla být na straně IKEA znalost jednotlivých typů odsouzených. Jinak nevím, zda smlouvy o tom, že zboží se nesmí dělat ve věznicích, byly v 80. letech v NDR používány. Co se týká srovnání se SSSR - tak si myslím, že se přecijen jednalo o výrobu v těžkém strojírenství nebo v jiných zhoršených podmínkách, kde docházelo k fyzickému vyčerpání a bylo zneužíváno fyzické síly. U IKEA jde o smlouvu z let 1978 až 1981, což je (zejména u NDR) období již částečně kultivované i ve vězeňství. Pak si myslím, že u řemeslné výroby typu nábytku mohla být výroba rozložena mezi státní truhlářské dílny s běžnými zaměstanci, třeba jen kování se dodávalo z věznic, u tohoto případu zrovna je to hodně smíšené. Pokud vím, vždy vězni zařazeni v nižší nápravné skupině, jezdí pracovat s dozorcem do firem mimo věznici (vím, že v ČR je využívají papírny, sklářské dílny, drůbežárny, atd.)

V každém případě IKEA nikoho neoprávněně nevězn

2 0
možnosti
  • Počet článků 144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2494x
Jsem fanoušek psaného slova, pisatel dojmů a pozorovatel dění, technik, ajtík, grafik a nadšenec do designu, fotograf a certifikovaný poradce v oblasti realit a investic, milovník umění - ale hlavně jsem mamka - a velká optimistka, která doufá, že pro náš svět ještě není pozdě ! :-)

Seznam rubrik