Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Letos zlomyslní tři králové: Kašpar + Bazilišek + Milostidar

Máme svátek tříkrálový, ale dovolím si ho pro jednou nazvat jinými jmény. Při vší úctě k této tradici, musím ironicky podotknout, že letos v naší zemi nechodí Kašpar, Baltazar a Melichar. Nám letos „nadělili“ pánové Kašpar Nečas, Bazilišek Kalousek a Milostidar Klaus.

Nečas je kašpárkem a loutkou již delší čas. Ať již na podzim v roli loutky a neználka v kauze sKarty, v zimě veden rukou Karolíny Peake. No a nyní pod vlivem pana Klause, nezabránil amnestii, či alespoň jejímu rozsahu. V poslední době se jaksi mediálně i pracovně schovává, určitě ví proč. Věděl o amnestii, kterou podepsal a ani nešel na oběd do Lán s panem Klausem. Aby ho snad s ním nikdo nespojoval v jeho milostivém novoročním počinu? Pánové, je pravda, že jste nás naštvali tak, že jsme od Nového roku až do svátku Tří králů ještě nevychladli, protože je propouštěno stále více a více osob, a denně se dozvídáme o zvýšené kriminalitě ve všech oblastech, kde jsou věznice.

Král Milostidar Klaus, kterému národ již týden říká Tunelpapá, nadělil mnohým, jen ne slušným občanům. Udělal radost nejen obžalovaným podvodníkům v ekonomických, korupčních a tunelářských kauzách, ale také radost velké skupině trestanců, zlodějíčků a rváčů, takže byl hned na Nový rok pro vězně a obžalované velkým překvapením, trošku opožděným Ježíškem či Santa Klausem, se skvělým dárkem nečekané svobody. A určitě je tímto jasným kandidátem na titul Santa gadžo. (Rozhodně to není nadávka, Ga-osada, Džo-zabydlený člověk či sedlák, takže gadžo říkají romové nám, usazeným lidem neromského původu). I když radost bude zřejmě jen na chvíli, než při prvním pokusu o krádež budou zloději chyceni gadžem v uniformě… Rozhodně radost nemá nikdo z těch, co přijdou o odškodnění z jejich trestů minulých, protože pachatelé, co je okradli, mají čistý rejstřík!

Poslední král Bazilišek Kalousek je ze svého „nechtěného“ daru sám velmi naštvaný! Díky špatné formulaci zákona musí přihlížet daru, který chtěl od ledna odebrat důchodcům! On, zvyklý vydělávat na ekonomických kličkách a formulacích, najednou žasne z toho, jak jsou důchodci mazaní a obešli ho! Máme cca 157 tisíc důchodců, kteří ještě k důchodu pracují. Osobně jim to velmi přeji, pokud mají sílu, navíc jsou mezi lidmi. Například učitelky v důchodu jsou velkou výpomocí v některých předmětech, nebo v družinách či školkách. Opravdu někde můžeme být za pracující důchodce vděční. Ale nyní k panu Kalouskovi – jeho nový zákon definuje, že důchodci, kteří pobírají důchod k 1.1.2013, nebudou mít nárok na  slevu na dani z příjmu ve výši 24.840 korun za rok, na což má každý z nás nárok. Tedy – kromě pracujících důchodců – od roku 2013. Podle Kalouska by díky tomu mohlo přitéct v příštích 3 letech celkem asi sedm miliard Kč.

Ale důchodci nejsou tak hloupé ovce, pane ministře. Pracující důchodci tudíž udělali to, že si na jeden den až týden kolem 1.ledna řádně přerušili výplatu důchodů žádostí na Českou správu sociálního zabezpeční, což mohou. Tím zůstaly zachovány podmínky pro slevu na dani. Prostě k 1.1.2013 oficiálně a legálně opravdu důchod nepobírali. A to pana Kalouska popudilo! On může dělat všelijaké fígly a kličky, aby získal každou korunu do kasičky, ale nesmí to na něj používat nikdo jiný? Zákon má špatnou formulaci, za to důchodci nemohou a byli by hloupí, kdyby si to nechali líbit! Podmínka zákona není napsána, jako pobírání důchodu v průběhu roku, ale je definována k 1.1.2013. Takže pokud tento týden se důchodci vzdali důchodu, nový zákon se na ně nevztahuje. Král Bazilišek vyhrožuje dodatečným vyměřením a dokonce penalizací, která nebude odpuštěna! Asi bude mít smůlu, důchodci zákon neporušili.  Naštěstí ústavní právník Jan Kysela i pan Tejc však pochybují o tom, že má Kalousek pravdu. "Je to především chyba toho zákona. Pan ministr financí teď hrozí především proto, že se snaží odvést pozornost od toho, jak nekvalitně je ten zákon napsaný. Moc dobře si to uvědomuje," sdělil člen ústavně právního výboru sněmovny Jeroým Tejc. 

Stydím se za ministra, který vyhrožuje zrovna této skupině občanů a hojí svoji naštvanost na důchodcích, kteří se snaží být ještě pracovně prospěšní společnosti! Pane Kalousku, co takhle slevu na dani z přijmu odebrat pánům poslancům a vládě? Ti mají tolik úlev na dopravě, náhradách bydlení, náhradách hovorů a internetu, že necelých 25 tisíc ročně by je určitě neožebračilo...

Ale nenechme si zkazit svátek :-) I když jsem pojala tříkrílový článek trošku ironicky, přiznávám. V Praze již včera 5. ledna byl krásný průvod tří králů s velbloudy. Takže dnešek využijeme jinak. Jako každý leden máme výlet, naše rodinka poveze tříkrálovou nadílku medvědům do města Berouna. Není tam ZOO, je tam jejich ohrada a dům s pelíšky v parku na kopci, cca 5 minut pěšky za poliklinikou. Takže místo tří králů máme naše oblíbené tři medvídky Vojtu, Kubu a Matěje, kteří hráli ve Večerníčku. Mají rádi mrkev, ovoce a sladké pečivo. Pobaví nás, jak dokážou z buchty vyjíst nejdříve náplň a pak až těsto. Vše se jim  může nechávat u pana pečovatele, nebo je trošku nakrmit, pokud souhlasí. Tato fotka je z loňského ledna, Vojta loni spal, toho vyfotíme snad dneska. BRUM!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavla Brychtová | neděle 6.1.2013 8:07 | karma článku: 22,24 | přečteno: 943x
  • Další články autora

Pavla Brychtová

Vyhraje Lukáš Pavlásek StarDance 2015?

Přiznejme si na rovinu, že stát se to může. Sázkové kanceláře prodělaly už hodně peněz na sázkách o jeho vypadnutí. Navzdory předpokladům Pavlásek jde stále do dalších kol a blíží se k finále. Proč vyhrává jeho "šlapání zelí"?

6.12.2015 v 8:40 | Karma: 47,47 | Přečteno: 35455x | Společnost

Pavla Brychtová

Česká republika má přispět 700 milionů Kč Turecku na řešení uprchlické krize EU

Tato částka má být součástí balíčku, který dostane Turecko za pomoc EU s imigrační problematikou. Premiér Sobotka označil dohodu za jeden z letošních nejvýznamnějších kroků k řešení uprchlické krize.

30.11.2015 v 4:19 | Karma: 37,74 | Přečteno: 1585x | Společnost

Pavla Brychtová

Jak dlouho bude Evropa shovívavá k násilí?

R.I.P. Paris... Jsem hodně zhnusená.... Když násilná smrt někoho přepadne při zábavě s těmi nejbližšími, tak je to naprosto chladnokrevný způsob, jak zbývající živé vyděsit. Cílem je získání respektu - ale způsobem zastrašování!

14.11.2015 v 7:10 | Karma: 35,89 | Přečteno: 1327x | Společnost

Pavla Brychtová

65 milionů Kč - cena za chystaný zákon o trvalém pobytu!

Ministerstvo vnitra ČR připravuje zákon, který má nařídit občanům, aby hlásili svůj nový trvalý pobyt do 15 dnů po přestěhování. Navíc chalupáři mají opět vystát fronty na úřadech a nahlásit si přechodný pobyt, který byl v minulosti zrušen. A předpokládaná cena související se zavedením zákona o trvalém pobytu? 65 000 000 Kč - tato částka je již zveřejněna, přičemž největší položku zahrnuje změna počítačové evidence obyvatel. Jakoby nestačily elektronické pokladny, musí se nakoupit a draze provozovat i nový systém na evidenci obyvatel.

18.4.2015 v 8:04 | Karma: 43,67 | Přečteno: 6493x | Diskuse| Společnost

Pavla Brychtová

Byznys nebo ochrana dětí? Norsko ročně odebere 12 tisíc dětí - hlavně cizincům!

Odebírání dětí bez soudu a snaha umístit děti cizinců do norských rodin - to vše již je delší dobu pod palbou kritiků okolních zemí a již roku 2007 Štrasburský soud pro lidská práva označil jednání Norských sociálních úřadů jako protiprávní a zkritizoval jednání norských soudů. Nyní je rok 2015 a situace s častým odebíraných dětí neustává. Norský právník Marius Reikeras, který podává opět stížnost Štrasburskému soudu, uvedl, že počet odebraných dětí v Norsku je ročně kolem 12 tisíc. Co je příčinou? Přísné posuzování výchovy cizinců, nebo snaha uspokojit norské pěstounské rodiny?

14.4.2015 v 7:40 | Karma: 40,63 | Přečteno: 5205x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Napadení a hajlování. Policisté v rámci derby pražských S zadrželi šest lidí

11. května 2024  22:15

Po skončení dnešního utkání fotbalistů Sparty a Slavie na stadionu na pražské Letné museli...

V Tbilisi pokračují protesty proti vládě, pochodu se zúčastnilo 50 tisíc lidí

11. května 2024  20:40

Ulicemi gruzínské metropole Tbilisi v sobotu prošlo asi 50 tisíc lidí při pokojném protestu proti...

Milion Čechů pije denně alkohol, adiktologové žádají více peněz od státu

11. května 2024

Premium Navýšit od vlády rozpočet o dalších 300–400 milionů korun ročně chce Asociace poskytovatelů...

„Jen jsem bral peníze. Na loď chtěli oni.“ Jak BBC našlo iráckého pašeráka lidí

11. května 2024  19:08

Sedím v iráckém nákupním středisku tváří v tvář jednomu z nejnechvalněji proslulých pašeráků lidí v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2494x
Jsem fanoušek psaného slova, pisatel dojmů a pozorovatel dění, technik, ajtík, grafik a nadšenec do designu, fotograf a certifikovaný poradce v oblasti realit a investic, milovník umění - ale hlavně jsem mamka - a velká optimistka, která doufá, že pro náš svět ještě není pozdě ! :-)

Seznam rubrik