Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Koupíte dětem pod stromeček hru Krev, kosti a kusy těla? Já ne!

Opravdu to není název hororu pro dospělé, ale prodávaná dětská hra! Doporučený věk 5+ a tudíž jsem na ní narazila při prohledávání zboží pro pětileté děti a předškoláky. Jsem v šoku doteď. Měla jsem představu, že rozšíříme pětiletému synovi sbírku Lega, a koupíme mu výukový dětský notebook, baví ho písmenka a čísla. Ale přecijen jsem si říkala, že jako rodina už začneme s deskovými hrami, do kterých zapojíme i naše děti. Máme zatím jen Člověče, nezlob se a různé druhy pexesa s auty nebo zvířátky. Ale co jsem vše našla při prohledávání deskových her v kategoriích od pěti a od deseti let, to mě tedy nepříjemně překvapilo. V galerii níže jsem pro váš vlastní názor přiložila spoustu fotografií od prodejců her. Upozorňuji, že nejsou pouze na internetu, ale i v síti velkých hračkářských gigantů, kteří mají obchod v každém obchodním centru.

Tímto článkem bych chtěla upozornit jednak na nevhodnost některých her pro psychický vývoj dětí a také mi vadí finanční motivace výrobců her, snaha prodat i nevkus za každou cenu. Derou se za předvánočními tržbami, což je u nich pochopitelné, ale vadí mi s tím související sklony výrobců zaujmout negativně a šokovat - za každou cenu být jiný. Ale prodávat v kategorii pro předškoláky soupravu na odlitek mozku, či plastový nos, ze kterého si děti můžou stříkat na sebe zelené hleny? Nebo pro desetileté děti deskové hry s kartami mrtvol, zbraněmi a figurkami upírů i zombie místo klasických pěšáků a figurek, to mi přijde opravdu už za hranicí vkusu. A rodiče to zřejmě kupují. Vážení, kdybyste takové zombie skutečně potkali, asi byste strnuli hrůzou, ale dětem takovou hru dovolíte? Stejně jako existuje skupina dospělých, kteří vyhledávají i nejdrsnější formy hororů, tak stejně tak bohužel rodiče koupí i hry, kterými se jejich znuděné děti zabaví. Ale těmto dětem časem přijde naprosto běžné, že si hrají s kusy těla, vnitřnostmi a s figurkami zombie. Pro náročné dítě, co má rádo logické hry, třítisíc-dílkové puzzle, nebo sport, musí být tyto hry nuda, když čtu návod, cituji: "Sbíráte zbraně, shromažďujete zásoby a hledáte klidná místa k odpočinku. Ovšem pozor, jakmile se nemrtvým podaří pokousat vaší postavu, hra pro vás nekončí. Právě naopak, připojíte se k hordě kráčejících mrtvol a půjdete proti svým bývalým spoluhráčům." To je rodinná hra? Pokousal mě zombie, tak teď obrátím kabát a půjdu proti mamce nebo bráchovi? Trošku jednoduchý, ale někomu to asi stačí k pobavení. Mimochodem, k čemu ta hra vychovává? Že když jsem v úzkých, tak obrátím názor? Aha - tak to vím, kdo z našich politiků to hraje s dětmi ...

Kromě atestů hraček pro malé děti, co se týká materiálu, neměl by se někdo zabývat i vhodností pro dětský vývoj psychiky a intelektu? Nejsem si jistá, zda poznávání těla od pěti let je vhodné pomocí hry, kde jsou sady pokusů s těmito názvy: pytel plný mozků, děsivé střevo, oční akrobacie, srdce jako rozstřikovač, odlitek mozku a přístroj na krkání. Tato sada her a pokusů prosím stojí 599 Kč! Musím přiznat, že výrobce GALT, který zrovna tuto konkrétní hru prodává, je u mě spolu s Lamaze a Fisher Price totální jedničkou, co se týká naučných a velice vkusných hraček pro novorozence a batolata. Od těchto tří firem jsou prokázané vysoké bezpečnostní normy a s jejich produkty plyšovými, plastovými i knižními jsem byla velice spokojená. Zřejmě hry pro děti od pěti let výše má u nich na starost rozhodně někdo jiný...

Abych nevnucovala svůj popis hry, pro váš vlastní názor přikládám popis hry u produktu na webu s dětskými hrami, cituji:

"Děsivá věda je kolekce oblíbených experimetálních sad od firmy James Galt. Sada s trochu morbidním názvem Krev, kosti a kusy těla obsahuje šest šílených pokusů týkajících se lidského těla.

Jak dobře znáte své tělo? Odlijte si svůj vlastní mozek, vymačkejte krev ze srdce, vyrobte si přístroj na krkání...

V soupravě naleznete spoustu strašně úžasných pokusů. Tři šílení vědci nás totiž nechali nahlédnout do jejich laboratorních zápisníků a my se teď s vámi můžeme podělit o jejich tajemství.

Sada Krev, kosti a kusy těla obsahuje:
Plastová forma ve tvaru mozku a lepenkový podstavec, plastový model srdce, dvě srdeční trubičky, písek, zelené a červené potravinářské barvivo, uzavíratelný igelitový sáček, pálená sádra, stereoskop, dřevěná tyčinka, dlouhá hadička, korálky, trychtýř, A3 plakát s trapným trávením a 32 stránkový, přísně tajný laboratorní zápisník."  Konec citátu a mě je trošku nevolno. Nejsem si jistá, jestli je toto hra vhodná pro pětileté dítě. Dokonce i pro patnáctileté mi to přijde nevkusné. Pochopila bych to spíše jako recesi pro studenta medicíny. A obsah hry za 599 Kč mi přijde také poněkud za hranicí skutečné ceny...

Jako zvrhlý alibismus považuji zařazení této hry do kategorie poznávací. Už při pohledu na přiložený "plakát s trapným trávením" jsem si jistá, že to jaksi není úplně ono... Kde jsou nádherné obrázkové knížky s vrstvami těla, kostry a jednotlivých oběhů? Já jako školou povinné dítko jsem se z nich ráda učila, otevírala jednotlivé záložky na těle. Prosím, nemohl by někdo kontrolovat kromě kvality materiálu hraček a her, také kvalitu vhodnosti věku hračky? Uvědomují si výrobci a prodejci, že pětileté až dvanáctileté dítě je skupina zákazníků, kterým se teprve vyvíjí respekt k životu a k tělu jako takovému?

Pro úplnost doplňuji článek obrázky deskových rodinných her pro děti od 10 a 12 let. To mě dostalo tak trochu do varu. Určitě místo rozvinutých obchodních her typu budování města, nákup hotelů, či oblíbené Dostihy a sázky chtějí rodiče s dětmi rozvíjet intelekt pomocí nahánení zombie a dokupování lepších zbraní, případně rozšíření deskových her o prostředí zombie v supermarketu a ve starožitnictví? Určitě místo bránění hradu před nájezdem rytířu radši chce někdo s dětmi chránit město před Draculou a bránit se, aby hodem kostky nemohli Zombie získat lepší zbraň? Jsem bohužel přesvědčená, že ano - jinak si nedokážu představit, proč by tolik výrobců takové hry vyrábělo. Našla jsem jich opravdu mnoho. Někdo může argumentovat, že si to lidé nemusí kupovat - ale jde o pricip a ochranu dětí před takovým druhem zboží.

Lidé, kteří berou hororové postavy s humorem, nebo jako zábavu, si určitě řeknou, že situaci dramatizuji. Černý humor? OK, ale ten děti nechápou. Pokud tito lidé mají děti, tak by si měli uvědomit, že dítě by si nemělo na smrt a vnitřnosti nemělo zvykat jako na samozřejmost, nebo jako na zábavu. V některých zemích je například zakázán náš známý Jiránkův seriál se dvěma nešiky (Pat a Mat) jako destrukční pohádka nevhodná pro batolata. A mě to přijde pro děti zábavné, nakonec vše i tito nešikovní pánové vyřeší. Tak si říkám, do jaké kategorie by se měly zařadit hry s názvy Dotek zla, Město hororu, Výbušné pokusy, Zombie do kapsy, vše s označením vhodnosti od deseti či dvanácti let. Aby byla informace úplná, k fotkám musím podotknout, že ceny těchto her se pohybují od 999 Kč do nejdražší 1599 Kč. Jsou to hry s kvalitními a bohužel velice detailními kresbami karet i hrací desky. Pro zájemce a milovníky těchto her překládám: kresby jsou opravdu šťavnaté a mrtvoly či modely vnitřností jsou jako živé! A prodejci budou mít díky milovníkům těchto her zase tržby! Je jednodušší vyrobit něco děsivého, než něco opravdu naučného nebo vtipného, že?

Nemocnice mají etické komise, a pečlivě rozhodují, jaké hračky se koupí dětským pacientům na oddělení. Školky mají radu i dozor zřizovatele, který dbá na výchovné a vzdělávací zaměření hraček. Ale tyto komise nemůže mít každá rodina - oni prostě kupují to, co je v nabídce prodejců. A mě napadá jediná věc - jakýsi mezičlánek mezi výrobci a prodejci, etická komise spolu s kontrolou kvality. I když je trh samozřejmě otázkou zájmu zákazníků, někde by měla být hranice, za kterou již dětské produkty nemohou přece jít! Někdo by měl děti chránit, mělo by se předcházet násilí mezi dětmi, oni nemají ani rozum z toho, že si hrají se zombie, nemohou posoudit, že nemrtvola není normální jev, vhodný pro jejich věk. A pokud za určitou hranici nevidí ani rodiče, či prodejci, někdo by to měl omezit. Neříkám, že úplně zakázat, ale určitě alespoň roztřídit na věkově omezené s vyšší hranicí věku až do zařazení do skupiny zábavy pro dospělé u těch nejhorších témat či vyobrazení. Někdo by měl ochránit děti před takovými dárky... Jako kdyby nestačila ta spousta akčních her na PC (značeno většinou věkem 15 a výše), plná střílení a zabíjení! To už se musí morbidní zábava vyrábět i pro mladší děti?

Rodiče by měli žádat kontrolu toho, co projde na trh. Organizace v ČR na to existují, stačí rozšířit pravomoc o jediný bod. Každou chvíli slyšíme o kočárcích či plastových hračkách zakázaných k prodeji kvůli špatnému vlivu na fyzické zdraví novorozenců. Prosím nemohly by orgány kvality a jakosti posuzovat i vhodnost her vzhledem k věku a psychické zdraví dětí?

 _________

Příloha: galerie deskových a poznávacích her, prodávaných na českém trhu, hrací návody, karty a desky jsou uvnitř balení v české verzi. Můžete si ověřit, že jsou opravdu na webech prodávané s označením 5+ (série her děsivá věda) a zbytek od 10, od 12 a jedna od 14 let. Podle mě by se mohly klidně ty nejhoší z nich (Nahánění mrtvol City of Horor nabo Drákula) zařadit až do skupiny od 16 let, některé i od 18 let.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pavla Brychtová | neděle 2.12.2012 11:54 | karma článku: 15,60 | přečteno: 1542x
  • Další články autora

Pavla Brychtová

Vyhraje Lukáš Pavlásek StarDance 2015?

Přiznejme si na rovinu, že stát se to může. Sázkové kanceláře prodělaly už hodně peněz na sázkách o jeho vypadnutí. Navzdory předpokladům Pavlásek jde stále do dalších kol a blíží se k finále. Proč vyhrává jeho "šlapání zelí"?

6.12.2015 v 8:40 | Karma: 47,47 | Přečteno: 35455x | Společnost

Pavla Brychtová

Česká republika má přispět 700 milionů Kč Turecku na řešení uprchlické krize EU

Tato částka má být součástí balíčku, který dostane Turecko za pomoc EU s imigrační problematikou. Premiér Sobotka označil dohodu za jeden z letošních nejvýznamnějších kroků k řešení uprchlické krize.

30.11.2015 v 4:19 | Karma: 37,74 | Přečteno: 1585x | Společnost

Pavla Brychtová

Jak dlouho bude Evropa shovívavá k násilí?

R.I.P. Paris... Jsem hodně zhnusená.... Když násilná smrt někoho přepadne při zábavě s těmi nejbližšími, tak je to naprosto chladnokrevný způsob, jak zbývající živé vyděsit. Cílem je získání respektu - ale způsobem zastrašování!

14.11.2015 v 7:10 | Karma: 35,89 | Přečteno: 1327x | Společnost

Pavla Brychtová

65 milionů Kč - cena za chystaný zákon o trvalém pobytu!

Ministerstvo vnitra ČR připravuje zákon, který má nařídit občanům, aby hlásili svůj nový trvalý pobyt do 15 dnů po přestěhování. Navíc chalupáři mají opět vystát fronty na úřadech a nahlásit si přechodný pobyt, který byl v minulosti zrušen. A předpokládaná cena související se zavedením zákona o trvalém pobytu? 65 000 000 Kč - tato částka je již zveřejněna, přičemž největší položku zahrnuje změna počítačové evidence obyvatel. Jakoby nestačily elektronické pokladny, musí se nakoupit a draze provozovat i nový systém na evidenci obyvatel.

18.4.2015 v 8:04 | Karma: 43,67 | Přečteno: 6493x | Diskuse| Společnost

Pavla Brychtová

Byznys nebo ochrana dětí? Norsko ročně odebere 12 tisíc dětí - hlavně cizincům!

Odebírání dětí bez soudu a snaha umístit děti cizinců do norských rodin - to vše již je delší dobu pod palbou kritiků okolních zemí a již roku 2007 Štrasburský soud pro lidská práva označil jednání Norských sociálních úřadů jako protiprávní a zkritizoval jednání norských soudů. Nyní je rok 2015 a situace s častým odebíraných dětí neustává. Norský právník Marius Reikeras, který podává opět stížnost Štrasburskému soudu, uvedl, že počet odebraných dětí v Norsku je ročně kolem 12 tisíc. Co je příčinou? Přísné posuzování výchovy cizinců, nebo snaha uspokojit norské pěstounské rodiny?

14.4.2015 v 7:40 | Karma: 40,63 | Přečteno: 5205x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Vláda schválila návrh na vznik nových sousedských dětských skupin

22. května 2024  6:06,  aktualizováno  17:49

Vláda schválila návrh ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky z KDU-ČSL, který počítá se...

Má místo končetin protézy. Britský parlament tleskal „bionickému poslanci“

22. května 2024  17:45

Britští politici ukázali výjimečnou jednotu, když společně potleskem ve stoje přivítali zpět v...

Pavel je pro odklad digitalizace stavebního řízení. Není důvod, tvrdí Bartoš

22. května 2024  15:53,  aktualizováno  17:42

Ministr pro místní rozvoj a šéf Pirátů Ivan Bartoš inkasoval ránu ze strany, ze které to nejspíš...

Studentské eurovolby vyhrálo Spolu. Druhé místo obsadila Přísaha s Motoristy

22. května 2024  17:40

Ve studentských eurovolbách vyhrála koalice Spolu s 15,2 procenty hlasů. Před pěti lety u studentů...

  • Počet článků 144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2494x
Jsem fanoušek psaného slova, pisatel dojmů a pozorovatel dění, technik, ajtík, grafik a nadšenec do designu, fotograf a certifikovaný poradce v oblasti realit a investic, milovník umění - ale hlavně jsem mamka - a velká optimistka, která doufá, že pro náš svět ještě není pozdě ! :-)

Seznam rubrik