Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak Klaus pomohl neplatičům alimentů a vysmál se tím matkám

Amnestie se vysmála maminkám, které se léta snažily, aby byl potrestán otec neplatič. Vždy šlo maminkám spíše o to, aby děti nepřišly o své výživné, a ne o to, aby byl otec uvězněn. Tam si těžko vydělá na dluhy. V tom s rozvedenými matkami souhlasím. Ale nyní v článku mluvím opravdu o těch, kteří dlouhodobě a záměrně neposílají peníze, i když mohli - a soud je odsoudil nepodmíněně - takže skončili za mřížemi. Stačí dobrou vůli projevit i pouhou pětistovkou, ale dlouhodobý nezájem je zjevný, pokud i soud uznal, že je to na nepodmíněný trest. Vím, že díky své spokojené rodině by mě to nemuselo trápit, ale vzhledem k rozsahu mě to jako ženu a mamku prostě nenechalo lhostejnou, znám pár rozvedených žen s dětmi. Snaží se pracovat, jak to jen jde, aby pro své děti měly vše, co je potřeba. Některé se rozvedly po pár letech bezva manželství, ukončeného nakonec díky problému s alkoholem, nevěrou či gamblerstvím, některé byly opuštěny po hezkém vztahu, ale ouha - dítě vše změnilo a vztah neunesl starosti, a některé přišly i bez manželství brzy na to, že otec jejich dítěte není úplně bez chybičky. Láska se promění v hořké hádky a vztah je pryč. 

Děti zůstanou v takových případech často matkám, právě pro nezájem otců o rodinu. Neplatiči alimentů jsou původně přesvědčení, že jejich dítě dostane peníze opravdu jako poslední poté, co si oni zaplatí veškeré svoje výdaje. Pak je z toho nezájem a děti se odcizí, peníze jim nejsou posílány vůbec. Kolem částky 50 až 100 tisíc Kč dluhu na výživném dojde bývalým partnerkám trpělivost a už se nám plní věznice neplatiči alimentů. Zákon matky samoživitelky chrání.

Dokud nepřijde prezident, který dá do amnestie podmínku s výjímkou proti zločinu proti rodině a dětem, ale díky amatérskému přístupu bez konzultace s odborníky mu samozřejmě nedojde, že neplacení alimentů není zločin, ale přečin! Cituji z amnestie, ve článku III. odstavec 2 -

(2) Promíjím nepodmíněné tresty odnětí svobody nebo jejich zbytky, pokud byly tyto tresty pravomocně uloženy před 1. lednem 2013, pokud byl uložen trest nepřevyšující 24 měsíců a zároveň nebyl trest uložen

a) za zločin, při němž byla způsobena smrt nebo těžká újma na zdraví, nebo

b) za zločin proti životu a zdraví, proti lidské důstojnosti v sexuální oblasti, anebo proti rodině a dětem, atd.

Pokud někdo dluží svojim dětem, tak soudy to hodnotí někdy jako zločin (ti neplatiči alimentů zůstali ve vězení), ale cca u tisícovky neplatičů byl dluh vůči dětem a bývalé manželce hodnocen jako přečin. A ti pánové jsou venku, alimenty platit nechtějí a ještě jsou považování za nikdy netrestané.

Amnestie s rozsahem kolem 30 tisíc osob, ovšem většina s podmínkou, se týkala i 6500 uvězněných osob. Z toho počtu bylo propuštěno na amnestii cca 1040 neplatičů výživného. Takže 1040 matek se marně snažilo získat peníze, které jim dle zákona náleží - ať už je použijí pro děti, nebo ne. Ale vzhledem k nákladům na děti, si rozhodně musí maminky spíše přivydělávat, aby to finančně zvládly. A jsou mnohem svědomitější, než otcové dětí. Stane se, že před Vánocemi si potřebuje kamarádka půjčit peníze, ale ihned v lednu mi je vrací. Má to štěstí, že jí babička hlídá děti a ona může 2x v týdnu na brigádu do právnické kanceláře přepisovat texty do počítače. Jenže ne každý má tu možnost. Například maminky z malých měst ši vesnic mají co dělat, aby měly vůbec nejakou práci.

Každý včetně mě, nadává na článek II. amnestie, který propustil spoustu podvodníků, kteří se dopustili zla na důvěřivých zákaznících H-Systému, nebo kampeliček. Ale chtěla jsem tímto připomenout i špatně definovaný článek III. - díky kterému jsou bez záznamu v rejstříku propuštěni i ti, kteří okrádají přímo své děti či bývalou partnerku. Venku by si na alimenty mohli lépe vydělat, než ve vězení, že? Ale oni nechtějí, proto byli odsouzeni...

Manžel si pročetl tento článek před zveřejněním a říká mi: "Proč se ten Klaus neporadí s někým nezávislým, kdo mu nepodlejzá? Každej mu na všechno přikývl, místo aby mu ten text amnestie pořádně celý opravil a takhle to dopadá". 

Marně si můžeme lámat hlavu, zda Klaus chtěl vlastně neplatiče propustit - venku by si mohli na dluhy lépe vydělat, ale amnestie byla zvorána i v tomto. Proč ze 2150 neplatičů alimentů bylo 1041 propuštěno? Měli v rozsudku paragraf na přečin proti rodině. Proč zbytek zůstal zavřený? Měli tam napsáno zločin! A teď mi řekněte - chtěl Klaus neplatiče pustit nebo ne? Holt špatně definovaná amnestie...

Také si myslím, že by měl tým poradců být alespoň trošku sebevědomý a nebát se říci prezidentovi, když nalezne chybu. Sám Klaus si to těžko opraví, že? Holt přečin a zločin jsou dvě podobná slůvka,  co by se prezident namáhal zjišťovat důsledky svého omylu. Ale 1041 maminek si může jít stěžovat ledatak kamarádce na hřiště...

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavla Brychtová | pátek 1.2.2013 16:45 | karma článku: 22,82 | přečteno: 1174x
  • Další články autora

Pavla Brychtová

Vyhraje Lukáš Pavlásek StarDance 2015?

Přiznejme si na rovinu, že stát se to může. Sázkové kanceláře prodělaly už hodně peněz na sázkách o jeho vypadnutí. Navzdory předpokladům Pavlásek jde stále do dalších kol a blíží se k finále. Proč vyhrává jeho "šlapání zelí"?

6.12.2015 v 8:40 | Karma: 47,47 | Přečteno: 35455x | Společnost

Pavla Brychtová

Česká republika má přispět 700 milionů Kč Turecku na řešení uprchlické krize EU

Tato částka má být součástí balíčku, který dostane Turecko za pomoc EU s imigrační problematikou. Premiér Sobotka označil dohodu za jeden z letošních nejvýznamnějších kroků k řešení uprchlické krize.

30.11.2015 v 4:19 | Karma: 37,74 | Přečteno: 1585x | Společnost

Pavla Brychtová

Jak dlouho bude Evropa shovívavá k násilí?

R.I.P. Paris... Jsem hodně zhnusená.... Když násilná smrt někoho přepadne při zábavě s těmi nejbližšími, tak je to naprosto chladnokrevný způsob, jak zbývající živé vyděsit. Cílem je získání respektu - ale způsobem zastrašování!

14.11.2015 v 7:10 | Karma: 35,89 | Přečteno: 1327x | Společnost

Pavla Brychtová

65 milionů Kč - cena za chystaný zákon o trvalém pobytu!

Ministerstvo vnitra ČR připravuje zákon, který má nařídit občanům, aby hlásili svůj nový trvalý pobyt do 15 dnů po přestěhování. Navíc chalupáři mají opět vystát fronty na úřadech a nahlásit si přechodný pobyt, který byl v minulosti zrušen. A předpokládaná cena související se zavedením zákona o trvalém pobytu? 65 000 000 Kč - tato částka je již zveřejněna, přičemž největší položku zahrnuje změna počítačové evidence obyvatel. Jakoby nestačily elektronické pokladny, musí se nakoupit a draze provozovat i nový systém na evidenci obyvatel.

18.4.2015 v 8:04 | Karma: 43,67 | Přečteno: 6493x | Diskuse| Společnost

Pavla Brychtová

Byznys nebo ochrana dětí? Norsko ročně odebere 12 tisíc dětí - hlavně cizincům!

Odebírání dětí bez soudu a snaha umístit děti cizinců do norských rodin - to vše již je delší dobu pod palbou kritiků okolních zemí a již roku 2007 Štrasburský soud pro lidská práva označil jednání Norských sociálních úřadů jako protiprávní a zkritizoval jednání norských soudů. Nyní je rok 2015 a situace s častým odebíraných dětí neustává. Norský právník Marius Reikeras, který podává opět stížnost Štrasburskému soudu, uvedl, že počet odebraných dětí v Norsku je ročně kolem 12 tisíc. Co je příčinou? Přísné posuzování výchovy cizinců, nebo snaha uspokojit norské pěstounské rodiny?

14.4.2015 v 7:40 | Karma: 40,63 | Přečteno: 5205x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Přispěli straníci i známí miliardáři. Kdo dává politikům peníze na kampaň

16. května 2024

Premium Eurovolby se blíží a na sítích, v ulicích i debatách právě vrcholí boj o hlasy voličů. MF DNES se...

Honzu jsem neschovával, říká o partnerovi ředitel ČT Jan Souček

16. května 2024

Je brněnský patriot, ale když se stal generálním ředitelem České televize, musel se Jan Souček (49)...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Mluvit se bude o jednotě i Ukrajině. Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu

15. května 2024  22:42

Ruský prezident Vladimir Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu. Sejde se mimo jiné se svým...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2494x
Jsem fanoušek psaného slova, pisatel dojmů a pozorovatel dění, technik, ajtík, grafik a nadšenec do designu, fotograf a certifikovaný poradce v oblasti realit a investic, milovník umění - ale hlavně jsem mamka - a velká optimistka, která doufá, že pro náš svět ještě není pozdě ! :-)

Seznam rubrik