Dokáže prezident republiky přiznat, že se lidé vážně zlobí ?

Lidé si našli způsob, jak se ozvat - česky, po švejkovsku. Obraz prezidenta ve školách ani na úřadech není povinnost, nařízená zákonem či vyhláškou. Nikdo se nemusí vymlouvat, jako ve Švejkovi, že na císařpána s.... mouchy. Starostové a ředitelé škol prostě obraz sundali a vyjádřili tím svůj názor. K dnešku je to zatím kolem 26 % starostů naší republiky, čísla ředitelů škol mi nejsou známa. Nám, kdož to chceme pochopit, je to jasné. Překvapivě konečně toto gesto pochopili i na Hradě. Ale vykládají si ho jako politicky a mediálně zmanipulované.

Tak si říkám, jak se mají lidé zachovat, aby i hlava státu pochopila, že se lid opravdu zlobí? Tento protest proti chybě v podmínkách amnestie (zejména článek II.) a zejména protest proti jeho pozdějšímu postoji prezident nepochopil? Lidé nemají právo na svůj názor? Pane prezidente, my nejsme jen stádo pod vlivem médií, my si umíme udělat názor i podle údajů z justice a od paní státní žalobkyně Bradáčové, která se s čísly netají :-) Starostové a ředitelé škol, pokud nejsou členem žádné strany, tak se nejedná se o protest politický, ale osobní. Což chápu. Hodně obcí totiž volí starostu dle toho, jaký je to člověk a ne podle toho, zda je v nějaké straně! Obraz prezidenta ve školách a úřadech nebyl nikdy povinnost, spíše zvyk. Jedná se zavedený jev a spontánní vyjadřování úcty k hlavě českého státu. Tradice sahá až do 19. století a přežila díky oblibě československého prezidenta Masaryka.

Ve školách byly za mého studia obrazy pana Husáka a nikdo to neřešil, zda je oblíbený, či ne. Tím více mě zaujalo jednání na úřadech a ve školách, že je sundáván obraz pana Klause! Uznejme, že v české porevoluční historii je to poprvé, co občané museli sáhnout k takovému gestu. Nic jiného prostě nezabralo. Lidé už nevědí, jak probůh tomu Klausovi naznačit, že to nejsou média, kdo z něj dělají obět protestů proti amnestii, že to není ani štvavá kampaň ze zahraničí, na kterou se vymlouvali rádi komunisté. Lidé se prostě zlobí a nesouhlasí s jednáním svého prezidenta... A že se k tomu rozhodli právě starostové obcí a ředitelé škol, dokazuje svéprávnost a inteligenci těchto lidí, která je dána jejich společenskou funkcí a důvěrou. Je mi sympatické, že občané podporují své starosty a rodiče stojí za rozhodnutím školy, které navštěvuje jejich dítě.

K protestu se připojují kromě dalších úřadů stále více i základní a mateřské školy v obcích. "Amnestie se dotýká i školství. Vzděláváme děti k určitým morálním principům. Školy musí šetřit už několik let. Pokud rozkrádání nebo tunelování státního majetku je tolerováno, platíme to my a jsou to peníze, které na vzdělávání mohou jít," řekl novinářům ředitel základní školy v Želechovicích Michal Cholek. "Žádný předpis, zda a kde má viset portrét prezidenta, neexistuje. Školy mají být opatřeny státním znakem, ten na budově samozřejmě visí a sundávat ho nehodláme," dodal ředitel.

Mě, stejně jako mnohé občany, překvapuje reakce pana prezidenta na zlobu Čechů. I když vzhledem k jeho povaze by překvapovat neměla, že? Co kdyby místo kritiky a vymýšlení "útoků na svou osobu", by se pan Klaus zamyslel, proč starostové a školy sundávají jeho obraz, proč lidé nesouhlasí s amnestií, která se týká 32 tisíc osob, podotýkám pro přesnost, že z toho 14 500 případů je podmíněné odsouzení. Vzhledem k počtu ohlasů mě překvapilo i množství jeho bývalých fanoušků, kteří doteď mlčeli a fandili mu. Nyní se nechají slyšet, že je zklamal, nebo mají neutrální postoje, že byl sice autoritativní, ale že již zašel daleko. Samozřejmě se najdou i lidé, kteří si nedokážou či nechtějí už udělat jiný názor a neustále budou pana Klause obhajovat, i kdyby udělal cokoli.

Pan prezident se nechal včera (8.ledna) slyšet, že se média i politici uchylují k laciné, jednostranné a lživé kampani. "Není to kampaň proti samotné amnestii. Je to kampaň proti mně," uvedl Klaus v úterý v ČT. Kritiku přirovnal k sarajevskému atentátu z roku 1997.

Pokud někdo nepamatuje tzv. sarajevský atentát na Klause z  roku 1997, tak prosím se nejednalo o atentát v Sarajevu, ale o to, že v Praze pan Ruml a Pilip coby členové jeho strany ODS prohlásili, že pan Klaus je vinen za krizi ODS, což byla pravda, zejména kvůli podvodům ve financování strany a tajnému zahraničnímu účtu. O těchto věcech jako předseda autoritativního typu rozhodně musel vědět.  Byl vyzván, aby se vzdal předsednictví ODS. Tenkrát i uznávaný politik pan Zieleniec opustil stranu, která ho touto kauzou zklamala. Pan Klaus byl zrovna služebně v Sarajevu, proto to nazývá sarajevským atentátem. Po jeho návratu ze služební cesty ale bohužel většina členů strany sklopila poslušně zrak a pan Klaus šéfoval dál. Nesnesl odpor ve straně, kterou založil a kdo i dovolil kritiku, byl vyzván k odchodu.

Pokud najdete čas, velice podrobně je situace popsána v tomto dokumentu (na začátku je krátká reklama): http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10123147075-vladneme-nerusit/

Marně si lámu hlavu, zda výroky typu "až historie ukáže, že amnestie byla správná" nebo "lidem nevadí amnestie, to je kampaň proti mě" jsou projevem tak velkého odstupu od národa, či paranoidní představa útoku vůči jeho osobě. A moc mě zajímá, zda si OPRAVDU pan prezident myslí, že je hněv vůči němu neoprávněný. Důvody, proč si ho nemohu vážit právě kvůli chybám v amnestii, jsem uvedla ihned pár hodin po prostudování podmínek amnestie na jeho webu. Vše jsem uvedla zde: http://pavlabrychtova.blog.idnes.cz/c/313800/Proc-amnestie-i-pro-tunelare-nebo-za-zneuziti-pravomoci-a-korupci.html

V několika případech v minulosti měl pan Klaus sporná prohlášení, která se setkala s nevolí občanů, a vždy se ho zastal veřejně pan vícekancléř Hájek. Tentokrát mlčí i on...

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pavla Brychtová | středa 9.1.2013 8:08 | karma článku: 25,86 | přečteno: 990x