Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Četl prezident Klaus Listinu základních práv a svobod?

Listina základních lidských práv a svobod je součástí naší Ústavy. Již před sametovou revolucí, roku 1984 byl Karel Schwarzenberg zvolen předsedou Mezinárodního helsinského výboru pro lidská práva. Tuto funkci výborně vykonával plných 6 let, dokud se nevrátil do Čech a stal se kancléřem prezidenta republiky. Takže pokud někdo o lidských právech v naší zemi něco ví, tak je to právě Karel Schwarzenberg. O neplatnosti principů hromadné viny v dnešní době není sporu. Že tyto principy byly použity kdysi u Benešových dekretů, také není sporu. Přesto se pan Klaus vyjádřil: "Že si něco takového pan Schwarzenberg dlouhodobě myslí, vím už dávno. Že si s tímto svým názorem dovolí vystoupit ve volební kampani na českého prezidenta, jsem nečekal. Asi byl zvyklý, že mu vždy všechno prošlo, ale já mu tento výrok prominout nikdy nemohu." Tak si říkám, zda pan Klaus stihl za ty roky Listinu základních práv řádně pročíst, či ne. Stačil by v tomto případě Článek 24, který obsahuje základní antidiskriminační ustanovení českého ústavního pořádku.

Pane prezidente, pan Schwarzenberg není Vaším žáčkem, aby říkal jen to, co Vy mu dovolíte. Navíc právě při předvolební kampani vystupuje za sebe jako za osobnost a ne za žádnou stranu, či ministerskou funkci. Má právo říkat svůj názor veřejně, ať se Vám to líbí, nebo ne. Již 20 let je na naší politické scéně a vždy byl zastáncem práva občanů - a pro všechna základní práva a svobody platí, že jsou nezadatelná, nezcizitelná a že jsou pod ochranou soudní moci.

Pan ministr zahraničí samozřejmě ihned veřejně odpověděl prezidentovi: "Doporučuji prezidentu Václavu Klausovi, aby si pozorně přečetl, co jsem opravdu řekl a nemluvil o něčem, co jsem neřekl. Nezpochybňuji poválečné uspořádání, je neměnné, ničí majetek v České republice není ohrožen."

Jsou tací lidé, kteří tvrdí, že pan Schwarzenberg je loutkou ministra financí. Vážení příznivci této myšlenky - pan Kalousek je na politické scéně minimálně o 15 let kratší dobu! Všimněte si, že i bez něj pan Schwarzenberg ihned po revoluci navázal na svou činnost v zahraničí, kde za totality podporoval snahy o návrat demokracie do Československa. Již od roku 1968 podporoval disidenty, založil na rodinném zámku v Schenfeldu Československé dokumentační středisko. Celá sbírka zapovězené literatury a veškeré dokumenty tohoto střediska věnoval Národnímu muzeu, nyní je uložena v Praze. Jeho přátelství s Václavem Havlem bylo vyústěním dlouholeté podpory disentu ze zahraničí. V roce 1989 byl vyznamenán Cenou Lidských práv Rady Evropy.

Vážím si Karla Schwarzenberga pro jeho mezinárodní pověst pravdomluvného a upřímneho člověka. Rozhodně Článek 24, který obsahuje základní antidiskriminační ustanovení českého ústavního pořádku, definuje i utiskování menšin. Bohužel dle tohoto článku je opravdu princip Benešových dekretů z dnešního hlediska nepřípustný. Naštěstí pro nás jako stát, nemůže tyto dekrety po tak dlouhé době již mezinárodně napadnout. S tím samozřejmě souhlasím. Přijali jsme Listinu základních práv později, než byly dekrety vydány. Navíc byly Benešovy dekrety uplatěny po válce, která je sama o sobě obdobím zla, bezpráví a krutostí. To se na pozdějším rozhodnutí samozřejmě podepsalo.

K erbu a zásadám rodu Schwarzenbergů patří již přes 300 let heslo NIC NEŽ PRÁVO. Karel Schwarzenberg je odjakživa znám svými postoji k lidským právům právě proto, že sám ví, jaké to je, být komunistickým režimem znevýhodněn a dokonce odsunut, i přes veškeré češství a dodržování zákonů. 

Nerada bych si myslela, že stejně jako tenkrát byla důvodem zášti nastupující komunistické garnitury hlavně oblíbenost a vliv rodu, tak i dneska rozhoduje v názorech žárlivost a osobní rivalita. V tomto mě pan Klaus zklamal jako prezident, který by měl rozhodně Listinu základních práv znát. Zkreslený výklad slov pana Schwarzenberga je projev zlé vůle, nebo konkurenčního boje, který bych čekala u protikandidáta, známého rýpanci, ale ne u pana prezidenta. Přesto mě pan Zeman překvapil, že zrovna u tohoto bodu naopak se svým konkurentem nesouhlasil, protože je známo, že 28.2.2002 řekl Miloš Zeman v Radiožurnálu: "Já jsem byl první politik, který jasně řekl, že Benešovy dekrety jsou vyhaslé a byl jsem za to mnohokrát kritizován a přesto jsem měl odvahu to říci prostě proto, protože si myslím, že je to pravda." Ale nyní v prezidentské debatě napadal podobné názory na Benešovy dekrety od kandidáta Karla Schwarzenberga. Nemám ráda, když někdo používá názory jen když se mu to hodí. Buď s tím souhlasí, nebo ne. Tento druh manupulace je bohužel panu Zemanovi blízký, mám radši pravdu za každou cenu, než pravdu dle situace.

Že právě před volbami pan prezident vytahuje své oblíbené pohoršení, to při jeho povaze chápu. Je to volební tah, jako každý jiný. V názorech pana Klause je znám vztah k Havlovi i Schwarzenbergovi. Doposud se nesmířil s tím, že je prezidentem po Havlovi a je ním stále srovnáván. A již mu hrozí, že po něm bude opět havlovec...

Všimněte si, že pan prezident dokonce přiznává, že vědel o tom, že si to pan Schwarzenberg myslí. Co ho ale pohoršilo je to, že so dovolil pan ministr říci svůj názor veřejně! Pane prezidente, dovolte mi tedy připomenout Článek 17, odstavec 1 Listiny základních práv, který zakotvuje právo na svobodu projevu, která je jedním ze  základních kamenů demokratického státu. Článek garantuje základní politická práva, to znamená svobodu projevu, právo vyjadřovat své názory, jakož i svobodně vyhledávat, přijímat a rozšiřovat ideje a informace.

Prosím, není už načase, aby i politici říkali nahlas to, co si myslí? Hodně občanů přivítá myšlenku, že ví, na čem opravdu jsou. Nechceme stále jen politické písničky, které mají před volbami lahodit uchu voliče. My bychom rádi pravdu i po volbách!

______________

Po zveřejnění toho článku jeden z čtenářů našel odkaz na Klausův názor, nesouhlasící s odsunem Němců, který byl zveřejněn roku 2003. Je to bohužel další důkaz o prezidentově pokrytectví, protože tenkrát vyjádřil shodný názor - ale dnes pana Schwarzenberga za totéž naopak kritizuje. Děkuji za upozornění na článek a přikládám ho zde i dalším čtenářům: 

http://zpravy.idnes.cz/klaus-oznacil-odsun-nemcu-za-neprijatelny-fi9-/domaci.aspx?c=A030314_225057_domaci_jak

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavla Brychtová | sobota 19.1.2013 22:41 | karma článku: 26,18 | přečteno: 1206x
  • Další články autora

Pavla Brychtová

Vyhraje Lukáš Pavlásek StarDance 2015?

Přiznejme si na rovinu, že stát se to může. Sázkové kanceláře prodělaly už hodně peněz na sázkách o jeho vypadnutí. Navzdory předpokladům Pavlásek jde stále do dalších kol a blíží se k finále. Proč vyhrává jeho "šlapání zelí"?

6.12.2015 v 8:40 | Karma: 47,47 | Přečteno: 35455x | Společnost

Pavla Brychtová

Česká republika má přispět 700 milionů Kč Turecku na řešení uprchlické krize EU

Tato částka má být součástí balíčku, který dostane Turecko za pomoc EU s imigrační problematikou. Premiér Sobotka označil dohodu za jeden z letošních nejvýznamnějších kroků k řešení uprchlické krize.

30.11.2015 v 4:19 | Karma: 37,74 | Přečteno: 1585x | Společnost

Pavla Brychtová

Jak dlouho bude Evropa shovívavá k násilí?

R.I.P. Paris... Jsem hodně zhnusená.... Když násilná smrt někoho přepadne při zábavě s těmi nejbližšími, tak je to naprosto chladnokrevný způsob, jak zbývající živé vyděsit. Cílem je získání respektu - ale způsobem zastrašování!

14.11.2015 v 7:10 | Karma: 35,89 | Přečteno: 1327x | Společnost

Pavla Brychtová

65 milionů Kč - cena za chystaný zákon o trvalém pobytu!

Ministerstvo vnitra ČR připravuje zákon, který má nařídit občanům, aby hlásili svůj nový trvalý pobyt do 15 dnů po přestěhování. Navíc chalupáři mají opět vystát fronty na úřadech a nahlásit si přechodný pobyt, který byl v minulosti zrušen. A předpokládaná cena související se zavedením zákona o trvalém pobytu? 65 000 000 Kč - tato částka je již zveřejněna, přičemž největší položku zahrnuje změna počítačové evidence obyvatel. Jakoby nestačily elektronické pokladny, musí se nakoupit a draze provozovat i nový systém na evidenci obyvatel.

18.4.2015 v 8:04 | Karma: 43,67 | Přečteno: 6493x | Diskuse| Společnost

Pavla Brychtová

Byznys nebo ochrana dětí? Norsko ročně odebere 12 tisíc dětí - hlavně cizincům!

Odebírání dětí bez soudu a snaha umístit děti cizinců do norských rodin - to vše již je delší dobu pod palbou kritiků okolních zemí a již roku 2007 Štrasburský soud pro lidská práva označil jednání Norských sociálních úřadů jako protiprávní a zkritizoval jednání norských soudů. Nyní je rok 2015 a situace s častým odebíraných dětí neustává. Norský právník Marius Reikeras, který podává opět stížnost Štrasburskému soudu, uvedl, že počet odebraných dětí v Norsku je ročně kolem 12 tisíc. Co je příčinou? Přísné posuzování výchovy cizinců, nebo snaha uspokojit norské pěstounské rodiny?

14.4.2015 v 7:40 | Karma: 40,63 | Přečteno: 5205x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

Izrael nejspíš zneužil americké zbraně v Pásmu Gazy, tvrdí Bílý dům

11. května 2024  8:38,  aktualizováno  9:19

Je opodstatněné se domnívat, že Izrael použil americké zbraně při úderech v Pásmu Gazy, které...

Ruské rafinerie kvůli dronům postrádají pracovníky, vojáci žádají brokovnice

11. května 2024

Kvůli útokům ukrajinských dronů se ropné rafinerie potýkají s nedostatkem pracovníků. Ti z obav...

Nova zkouší předvolební vysílání, výsledky divákům odprezentuje i z Litomyšle

11. května 2024

Blíží se červnové volby do Evropského parlamentu a televize Nova ladí předvolební vysílání. Vrcholí...

Lidé po celém Česku si mohli užít polární záři, nejsilnější za dvě desetiletí

9. května 2024  12:33,  aktualizováno  11.5

Kvůli mimořádně silné eruptivní aktivitě Slunce je v posledních dnech v Česku vidět polární záři –...

Arcon Personalservice GmbH
Elektrikář do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč

  • Počet článků 144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2494x
Jsem fanoušek psaného slova, pisatel dojmů a pozorovatel dění, technik, ajtík, grafik a nadšenec do designu, fotograf a certifikovaný poradce v oblasti realit a investic, milovník umění - ale hlavně jsem mamka - a velká optimistka, která doufá, že pro náš svět ještě není pozdě ! :-)

Seznam rubrik