Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak se po tříměsíčním vztahu odstěhovat do Austrálie

Proč bych se měla vzdát svého zabydleného a pohodlného života v Evropě? Vždycky jsem chtěla v Londýně legálně pracovat a platit daně, což jsem po studiích taky udělala. Bylo skvělé, že už jsem nemusela pracovat jako au-pair za 40 liber týdně. Po třech letech v Londýně a po mnoha neúspěšných pokusech o nalezení vhodného partnera jsem konečne potkala někoho, kdo splňoval téměř všechny požadavky. V ten moment se Londýn zdál jako báječne místo k žití.

Po třech měsících naší romance mně můj milý sdělil, že musí odjet zpět do Austrálie, prý musím odjet s ním. Že jsem ta pravá, že to ví, že se takhle ještě nikdy necítil. Měl to krásně naplánováno, vzal mě na romantický výlet do Paříže a tam mně to všechno oznámil. “Skutečně se chci odstěhovat na druhý konec světa a začít znovu od nuly, když ho vlastně ani pořádně neznám? Vždyť jsme spolu teprve pár měsíců a vídáme se jenom o víkendech, řikala jsem si”. Všechny otázky a pochybnosti  se mně  rozležely v hlavě a po dlouhých hodinách na telefonu s rodinou a svými nejlepšími kamarádkami jsem se rozhodla, že tomu dám šanci. Když jsem o tom tak přemýšlela, neměla jsem přece co ztratit. Žila jsem sice v Londýně, to ano, ale jak? Většina lidí žije ve ‘flat share’, to znamená, že bydlíte v bytě s několika dalšími lidmi a sdílíte s nimi společné prostory jako je kuchyň, obývací pokoj a koupelna. Ani já jsem nebyla vyjímkou, ale nepřipadalo mně na tom nic zvláštního, protože takhle ‘singles’, ale i ‘couples’ v Londýně zkrátka žijí. Samozřejmě, že jsem věděla, že ve svých 28 letech sdílet jeden malý byt bez obývaku s dalšími čtyřmi lidmi zase tak úplně v pořádku není. Když jsem si vzpoměla na své známé a kamarády v Čechách, stavěli, nebo kupovali domy, uzavírali svazky manželské, nebo plánovali rodiny.

Když ‘můj’ malý byt viděla moje kamarádka z Čech, řekla, že si nedovede představit takhle žít. Mně to ale vůbec nedocházelo, že je načase něco změnit. Když jsem jí řekla, že James musí odjet zpět do Austrálie a že chce, abych jela s ním, řekla mně, ať vůbec neváhám, že do malého bytu na východě Londýna se můžu vrátit vždycky. Všichni začali tvrdit, že mě asi fakt miluje, když chce, abych jela s ním a já si najednou uvědomila, že je to přece báječné, že mám tuhle šanci a že to musím zkusit.

Bylo to samozřejmě šílené, odstěhovat se do nejizolovanějšího města na světě za někým, s kým jsem nikdy předtím nebydlela, komu jsem nikdy nevařila, kde jsem nikoho neznala, kde jsem neměla šanci bez pracovních víz pracovat, odstěhovat se do země, kterou jsem nikdy nenavštívila za někým, koho téměř neznám…

Najednou jsem dostala šílený strach. Řikala jsem si, že nemůžu všechno jen tak nechat být a odjet. Domluvili jsme se tedy, že on odjede a já dokončim pracovní smlouvu v Londýně, a pak za ním přijedu. Napadlo mě, že až se vrátí do Austrálie, že na mě možná zapomene, že jsem pouze součástí jeho života v Londýně, že mu jeho pobyt v Londýně pouze zpříjemňuji. Začala jsem panikařit. Najednou jsem měla vztah a nechtěla jsem se ho vzdát. Krom toho jsem si začala malovat svůj život v Austrálii a všem jsem o mém plánu řekla. Co když to nevyjde?

Chtěla jsem si být opravdu jistá tim, že on o mě stojí.  Že na mě v Austrálii počká. Odjel do Austrálie v červnu. Já jsem měla naplánováno přiletět na konci září. Znali jsem se tedy tři měsíce, čekali jsme (testovali) na sebe další tři měsíce. Myslela jsem si, že nezavolá, že budu jenom vzpomínkou na jeho Evropský výlet. Tatínkovi se můj nápad vůbec nelíbil a okamžite prohlásil, že s ním musím odjet hned, protože je přece jasné, že v Austrálii si a mě ani nevzpomene.. Musím říct, že tatínek mě chtěl co nejdřív provdat a James se mu jevil jako velice vhodný kandidát.

Po příjezdu do Austrálie samozřejmě neustále volal a textoval, museli jsme vymyslet víza, bylo to poněkud komplikované, protože jsem nechtěla přijet jako turista, nebot jsem chtěla být samostatná a nezávislá. Rozhodla jsem se tedy studovat šestimesíční kurz, který se později potvrdil jako naprosto zbytečný, nezábavný a ponižující, ale získat studentká víza se zdálo jako nejlepší řešení.

Po telefonu jsme se hádali, najednou jsem si nebyla svým rychlým rozhodnutim vůbec jistá a začala jsem se sama sebe ptát: “Co tam budu dělat? Jak si znovu zvyknu na studenstský život?”,Na studovaní jsem naládu skutečne neměla, pracovní život se mi zamlouval daleko více, než ten studentský!

Naštěstí se to všechno vyřešilo, hodila jsem všechny obavy za hlavu a začala jsem se nevýslovně těšit. Když jsem jela ráno do práce v přeplňené Londýnské podzemce a viděla jsem reklamy na Austrálii, nemohla jsem uvěřit svému šťestí. Zvláště mně utkvěla v hlavě jedna reklama, která zobrazovala obrázek liduprázdné pláže s blankytně modrým oceánem a u toho byl popisek: ’Where would you rather be? Unfortunately you are here and we are Down Under’ (Kde byste byli raději? Bohužel Vy jste tady (reklama tím myslí Londýnské metro) a my jsme u protinožců) Připadala jsem si jako ta nejšťastnější žena pod sluncem.  Užila jsem si  dva měsíce Londýna, dalši měsíc doma na Vysočine v naší malé vesničce a poté jsem se vydala do Austrálie. Skutečně jsem se na něho a na svůj nový život u protinožců těšila. Realita byla ovšem zcela jiná než v mých představách. Realita byla poněkud neromantická a začalo to hned na letišti.

Jak se dostat do Austrálie, i kdyz máte víza a přesto Vás tam nechtěji pustit? Hlavně nebrečet a nedostat imigračního úředníka, který se jmenuje Ivan.

P.S. Pokračování mého příběhu záleží na zájmu čtenářů.

Autor: Zaneta Pavkova Turnbull | sobota 16.4.2011 7:18 | karma článku: 31,93 | přečteno: 3403x
  • Další články autora

Zaneta Pavkova Turnbull

Jak je to s mateřskou a péčí o těhotné v Austrálii

Jaký je rozdíl mezi péčí o těhotné v České Republice a v Austrálii? A jak je to s mateřskou dovolenou? Existuje zde diskriminace, pokud žádáte o práci a jste v jiném stavu? Pokud máte komplikované těhotenství, kdo zaplatí to, že musíte zůstat doma? Jak dlouho zůstavají ženy doma před porodem a po porodu? Tyto otázky se pokusím zodpovědět v následujícím článku.

12.3.2012 v 7:15 | Karma: 24,47 | Přečteno: 4524x | Diskuse| Cestování

Zaneta Pavkova Turnbull

Jaký je rozdíl mezi Čechy a Australany

Jaký je rozdíl mezi Čechy a Australany? O Češích se traduje, že jsou, nepříjemní, závistiví, šetřiví, že se neumí oblékat. O Australanech zase to, že si z ničeho nedělají těžkou hlavu, že se neustále usmívají, že každý Australan sportuje, že zde neustále svítí slunce. Nad tím, jak to ale opravdu je, se pokouším zamyslet v tomto článku.

16.7.2011 v 10:11 | Karma: 33,14 | Přečteno: 7462x | Diskuse| Cestování

Zaneta Pavkova Turnbull

Jak vypadá Austrálie (fotoblog)

Austrálie je zemí skutečně překrásnou. Podle světových ekonomů patří Austrálie do první desítky nejlepších zemí na světě. Na prvním místě se umístilo Finsko, na druhém Švýcarsko, na třetím Švédsko a čtvrté místo patří Austrálii.

10.6.2011 v 6:01 | Karma: 33,74 | Přečteno: 6711x | Diskuse| Cestování

Zaneta Pavkova Turnbull

Jak vypadá lesk a bída města Rio de Janeiro

Rio de Janeiro je jedno z měst, jehož jméno se objevuje na seznamu míst, které prý musíte vidět než zemřete. Nezbývá než s tímto tvrzením souhlasit. Rio je městem kontrastů chudoby a bohatství. Rozdíly jsou skutečně obrovské.

8.6.2011 v 6:39 | Karma: 19,81 | Přečteno: 2611x | Diskuse| Cestování

Zaneta Pavkova Turnbull

Jak přežít manželství s cizincem od protinožců

Přežít manželství bez újmy není lehké a svazek manželský s cizincem může být někdy velmi zajímavý. Jak může fungovat společná domácnost mezi mužem, který je ’naočkován západním optimismem’ a ženou, která má velmi často zachmuřený obličej jako každý správný Čech?

7.5.2011 v 13:32 | Karma: 28,78 | Přečteno: 5534x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4706x
Vystudovala jsem FF UP v Olomouci. Po studiich jsem se vydala do Londyna, kde jsem pobyvala s ruznymi casovymi intervaly asi 5 let. Po trimesicni znamosti s jednim uzasnym Australanem jsem se rozhodla vymenit chladny a destivy Londyn za vecne sluncem zalitou zapadni Australii, kde nyni ziji jiz tretim rokem se stale stejnym muzem, ktery se mezitim stal mym manzelem.
Vyucuju anglictinu na Pedagogicke Fakulte Curtin University.