Řidiče projíždějící Pardubicemi čekají v letních měsících dopravní komplikace.

Každý řidič, který byl nucen absolvovat jízdu po silnici I/37 v Pardubicích ve směru na Chrudim nebo se napojoval na silnici I/2 na Kolín zná velmi důvěrně místo, kde docházelo k „zašpuntování“ provozu – křižovatku  u Trojice.

Dopravní komplikace, které každým rokem narůstaly díky zhuštění silničního provozu,  navíc vytvářely nebezpečné a krizové situace zejména ve směru na Chrudim a Kolín. Při provádění průzkumu intenzity silničního provozu bylo v roce 2010 napočítáno skoro 24 000 vozidel, které tímto nevyhovujícím místem projížděly.

Na začátku loňského roku byly zahájeny stavební práce, jejichž výsledkem mají  být zásadní změny ve vedení této komunikace a úpravě křižovatek. Podle dostupných informací dojde k rozšíření komunikace na čtyřpruh se samostatným oddělením pruhu od Hradce Králové. Navíc dojde ke změně současné křižovatky Trojice a to jejím nahrazením kruhovými objezdem. Součástí stavby je i výstavba dvou oddělených silničních mostů, ale i přemostění trati Pardubice – Hradec Králové.

Celá stavba je složitá nejen svým rozsahem, ale rovněž skutečností, že okolí sousední rafinérie bylo během 2. světové války cílem leteckých náletů a tak byl celý prostor stavby před jejím zahájením i při jejím průběhu doprovázen pyrotechnickým průzkumem k eliminaci problémů při nálezu nevybuchlé letecké munice.
Postup stavebních prací v nadcházejícím prázdninovém období zkomplikuje život všem řidičům mířícím směrem na Chrudim, Kolín či Hradec Králové.
Od 1. 7. 2016 bude uzavřena nájezdová rampa mezi komunikací I/37 (Chrudim – Hradec Králové) a silnicí I/2  (Dukla –Přelouč).
Po dobu úplné uzavírky rampy mezi I/2 a I/37 bude nákladní doprava ve směru od Hradce Králové vedena po původní komunikaci na Chrudim, kde bude odkloněna ve směru na Heřmanův Městec. Před Heřmanovým Městcem bude doprava odkloněna přes Rozhovice, podél Čepí a Starého Mateřova na komunikaci I/2.  Směr Přelouč následně pojede ulicí Přeloučskou a směr Pardubice Pražskou ulicí. V opačném směru bude doprava fungovat obdobně, pouze v trase Chrudim – Hradec Králové nebude doprava vedena po nově otevřeném obchvatu Chrudimi.
Osobní doprava ve směru od Hradce Králové bude vedena po původní komunikaci přes Dražkovický nadjezd ve směru do Pardubic a ve směru na Přelouč se bude jezdit přes Staré Jesenčany, Třebosice, Dubany a Starý Mateřov na komunikaci I/2. Směr Přelouč následně pojede ulicí Přeloučskou a směr Pardubice Pražskou ulicí. V opačném směru bude doprava fungovat stejně.
Pro zajištění eliminace dopravních komplikací, vyvolaných těmito dopravními změnami, přistoupilo Ředitelství silnic a dálnic k výstavbě provizorního sjezdu na MUK Palackého, který bude odvádět dopravu z  komunikace I/37 ve směru od Chrudimi na Hradec Králové zpět k vlakovému nádraží. A zároveň částečně nahradí funkci uzavřené rampy u Závodiště.
Tyto dopravní opatření potrvají až do konce prázdnin. Od 1. září bude částečně zhotoven Kruhový objezd u Závodiště a zprovozněna rampa na Přelouč. Tento stav bude na stavbě panovat až do konce roku 2016, kdy bude dokončen nově budovaný dvou pruh, na který se převede doprava. Po převedení dopravy bude přistoupeno k rekonstrukci stávající komunikace.
Provizorní most nad hradeckou tratí bude v provozu do konce dubna 2017, kdy dojde k zprovoznění nově budovaného mostu a otevření nájezdové rampy u Lidlu.
                                                                                                            Čerpáno  zde : Z výše uvedených důvodů je nutné při svých cestách kalkulovat s časovou rezervou, která je nejlepší prevencí před vznikem dopravních nehod. Přeji všem řidičům šťastnou cestu bez zbytečných komplikací, dopravních nehod a tragédií.

 

Více fotografií ze současného stavu stavby naleznete zde :

Rozšíření silnice 1/37 v Pardubicích

 

Dále zveřejněno zde :

 

Autor: Pavel Vrba | neděle 19.6.2016 14:51 | karma článku: 17,65 | přečteno: 1123x
  • Další články autora

Pavel Vrba

Taková nenápadná a tak vražedná

17.6.2024 v 18:13 | Karma: 14,19

Pavel Vrba

Moji milí bakaláři,

12.2.2024 v 19:00 | Karma: 17,03