Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ohlédnutí za tradiční akcí s netradičním poznáním

o víkendu jsem se účastnil každoroční vzpomínkové akce. Odjížděl jsem s fotoaparátem a s představou, že mě na této akci nemůže nic překvapit. Mýlil jsem.

O víkendu jsem navštívil obec Čistěves a blízký les Svíb u Hradce Králové. Konala se zde tradiční akce spojená s připomínkou obětí prusko-rakouské války 1866. Pořadatelem akce Rozsvícený Svíb je Muzejní historický klub Záviš Svitavy a Sbor dobrovolných hasičů Čistěves s podporou obce Čistěves, Historického C. K. řadového pěšího pluku č. 18 a Kadetní setniny jičínského pěšího pluku č. 74.

Les Svíb

Při každé procházce jeho útrobami se učím naslouchat. A především rozumět podivnému hlasu, který se ozývá z každého kmene, stonku, lístku či květu.
Hlasu lesa Svíb, do jehož duše byla zbytečně a nesmyslně vypálená stále krvácející a otevřená rána.
Ten les je lesem plným křížů a pomníků. Během jediného dopoledne 3. července 1866 se stal věčným domovem pro více jak 5 000 lidí.
Lidí, kteří pocházeli z různých zemí, mladí i starší, co milovali své rodiny a byli milováni svými blízkými. Les, který tragickými událostmi poznamenal mnohé rodiny sousedních vesnic Máslojedy, Čistěves či Benátky.
Ať již dopady nesmyslné bitvy, či později cholerou a jinými nemocemi.
Vzpomínky na tragické události zasazené do krásné krajiny, která člověka osloví. Pokud tedy bude chtít a má schopnost schopnost vnímat tu krásu kolem nás.

Scházíme se v krajině, která již 158 let ukrývá bolest a utrpení, aby nás vybídla k zamyšlení nad smyslem existence. Probleskují nám v představách krutosti a zmar, které se zde odehrály. Vzpomínkou na ty mrtvé pod námi se snažíme otupit hrany nepřeboleného žalu a bolesti, které již nikdy nevyvane vítr a které žádný déšť nesmyje. Duše a energie, která v těchto místech vyšla z mnoha mužů, se nevytratila a dá se pocítit ve vůních, barvách a náladách krajiny. Je to velké plátno velkého mistra. Člověka, toho člověka, který je již ve smrti smířen, ale je to vlastně i naše plátno. Nás všech, kteří tento odkaz pokorně přijmeme a zamyslíme se nad životem a smrtí. A pokud pochopíme, že jsme toho součástí a budeme toto dílo ochraňovat, nebudeme přihlížet devastaci, tak tento příběh bude pokračovat i když už i my jednou nebudeme.
Miroslav Suchý předseda Komitétu pro udržování památek z války 1866

Západ slunce nad Svíbem

V den konání akce však vše začalo jinak. A najednou jsem měl možnost být poprvé u toho, když se v malé obci Čistěves konalo slavnostní požehnání obecnímu zvonu. Zdánlivě malá událost, pokud si člověk neuvědomí, že původní zvon zvoničky byl vyroben v roce 1767. Kolik událostí, mnohdy smutných oznamoval světu a do krajiny.

Původní zvon

A tak plným právem byl zvon důstojně požehnán za přítomnosti představitelů obce a před nastoupenými historickými jednotkami.

Možná si některých z mých čtenářů pomyslí: ten toho nadělá s jedním zvonem obce. Já si to nemyslím. I když chápu, že žijeme v době plné rozmanité technologie. Mnozí oddáni všem chytrým telefonům a aplikacím, které ovládli naši duši nebo nás svázali vynucenou nutností třeba v bankovnictví.
A někdy bez povšimnutí uniká to, že mnohdy sedíme u sebe a je to dál, než do nebe, jak zpívala v jedné písni Hana Hegerová.

Ona dnešní doba je vůbec podivná a nejlépe ji vystihují tato slova:

On je vlastně celý prožitý život nehmatatelný a o tom, že jsme jednou žili, pak vypovídají naše skutky. Dnešní doba je rychlá, nedbalá a zbrklá. Má vratké kořeny a v koruně jsou naroubovány patvary. Beze sporu za to mohou totality, které nás nutily jenom přežívat a šlapaly po svobodné vůli člověka. Nutily nás lhát si jeden druhému a historii svázaly a umlčely. Nedivím se tomu, že při opravě pomníku v Praze minulý rok, byl chybně přeložen a vytesán nápis. Místo biblického „JSEM ŽIVOT A VZKŘÍŠENÍ“ byl do kamene vytesán nápis „JSEM VÝKUP A OBČERSTVENÍ“. Šílená a absurdní anatomie dnešní doby, kdy je konzum a hmota povýšena a postavena na nejvyšší úroveň rovnou Bohu.
Miroslav Suchý předseda Komitétu pro udržování památek z války 1866

Po této slavnosti následovala ukázka výzbroje tehdejšího dělostřelectva a bitevní ukázka.

Dělostřelectvo

Bitevní ukázka

Bitevní ukázka

Symbolika

Mezi hlavní body programu patřil Pietní akt u pomníku c. k. 8. mysliveckého praporu a komentovaný noční pochod Svíbem.

Pietní akt

Uctění památky padlých

Čestná salva

Když jsme po setmění procházeli ztichlým památným Svíbem, bylo tu a tam slyšet pohyb zvěře. Tmu, zahalující všechny zákoutí ztichlého lesa jen rozřezával svit svíček, umístěný u každého hrobu a památníku. A když jsem se v tom lese plným křížů rozhlížel, viděl jsem mnohem zřetelněji to množství míst, kde odpočívají ti, co se navzájem zabili. Za ty, co usilovali o nadvládu nad všemi.

Člověk pak přemýšlí o důsledcích a dopadu nesmyslně vedené bitvy o les Svíb. A také skutečnost, že v roce 1866 byl počátek všeho, co následovalo. Ve všech těch následujících dějinných událostech, spojených s I. a II. světovou válkou a nástupu totality. Se všemi důsledky, které jsou patrné dodnes. Píši o tom i proto, že zlo tehdejší doby se nezměnilo. Dál a dál je silnější, než je sám člověk. Zlo, které své pravé úmysly dokáže zabalit do roucha pravdy. Má tisíce podob, ale i stejné cíle. Má jen jiné prostředky, modernější a sofistikované, co dokáží jen přinést mnohem víc oběti.

Na závěr bych rád veřejně poděkoval organizátorů této akce a účinkujícím.
Nejen za připravený a důstojně provedený akt vzpomínky na padlé, ale i za připravené zázemí, včetně občerstvení. Jmenovitě Muzejnímu historickému klubu Záviš Svitavy, Sboru dobrovolných hasičů Čistěves. Poděkování patří i obyvatelům obcí Máslojedy, Čistěves a Benátky, Komitétu pro udržování památek z války 1866, Historickému C. K. řadovému pěšímu pluku č. 18 Hradec Králové a Kadetní setnině jičínského pěšího pluku č. 74.

Mé poděkování patří stejně jako těm, kteří svůj život věnovali a věnují zachování a obnově pomníků a hromadných hrobů. Generace lidí, co by členů či příznivců Komitétu pro udržování památek z války 1866, historiků, spisovatelů či archeologů. Obrovská škála lidí, věnující se vojenským historickým klubům tehdejších armád, obyvatelům výše zmíněných obcí, ale i obcí dalších, mimo katastru Svíbu. Všichni ti, co všemi formami po generace připomínají oběti mocenských bojů, utrpení a důsledků všeho přítomného zla.

A to vše proto, aby se nezapomnělo a abychom se dokázali poučit z historie aby se neopakovala.

Autor: Pavel Vrba | pondělí 10.6.2024 17:30 | karma článku: 14,74 | přečteno: 252x
  • Další články autora

Pavel Vrba

Taková nenápadná a tak vražedná

s čím dál větším nutkáním zabíjet. Člověk si při narození nepřipouští, že je zde bytost, která zabíjí. Vždyť narození potomka je šťastným a nádherným okamžikem s vidinou nádherných zítřků plných krásných chvil a absencí tragédií.

17.6.2024 v 18:13 | Karma: 12,02 | Přečteno: 357x | Diskuse| Ostatní

Pavel Vrba

Jak se žije na vsi – obklopeni přírodou

což přináší nekonečnou kupu pokusů, výher i proher. A zkušeností. Neměnil bych a do města už bych se nevrátil. A když jsem obklopen lůnem přírody, není krásnějších okamžiků a obrazů samotné podstaty přírody.

2.6.2024 v 20:41 | Karma: 16,35 | Přečteno: 294x | Diskuse| Ostatní

Pavel Vrba

Moji milí bakaláři,

dnes Vám budu vyprávět příběh kolegy z práce. Příběh, jehož autorem je sám život. Začátky mnohých bývají obyčejné a z počátku nezajímavé. Někdy však z prostých okamžiků vzniká hororový děj. Jako v tomto případě, kdy se ztratila

12.2.2024 v 19:00 | Karma: 17,03 | Přečteno: 751x | Diskuse| Ostatní

Pavel Vrba

Jako volič, daňový poplatník, ptám se vrchnosti

kdy už přestane dělat z lidí hlupáky. Jako volič a daňový poplatník nestačím zírat. Ze všech těch podivností plných pokrytectví a neřešení života obyčejných lidí. Kolik jsem už slyšel úlisných a falešných prohlášení za 30 let.

5.2.2024 v 9:00 | Karma: 33,08 | Přečteno: 1050x | Diskuse| Společnost

Pavel Vrba

Zima není vůbec nudná, naopak

a vůbec není černobílá, jak se možná některým zdá. Kolem nás lze spatřit tolik nádherných obrazů a detailů. Ta krása, má však svůj omezený čas.

25.1.2024 v 14:00 | Karma: 14,30 | Přečteno: 138x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Brusel zveřejnil 10 kroků pro přijímání migrantů, z nichž se Česko nevyzuje

12. června 2024  18:34

Evropská komise zveřejnila harmonogram, který má zajistit, aby v jednotlivých členských státech EU...

Pravda o střelbě na fakultě. Unikátní rekonstrukce, vrah přišel ve 13:23

17. června 2024

Premium Pravda o střelbě na filozofické fakultě se vynořuje postupně a některé detaily jdou proti tvrzením,...

Evropu čeká vlna veder, dorazí i do Česka. Ve Španělsku čekají 45 stupňů

11. června 2024  15:34,  aktualizováno  15:49

Teploty v Evropě od víkendu výrazně vzrostou. Od pondělí do čtvrtka příštího týdne bude letní až...

Po nehodě na Islandu zůstává šest Čechů v nemocnici, dva jsou v umělém spánku

18. června 2024  14:59

Po páteční nehodě autobusu s českými turisty na Islandu zůstává šest klientů pojišťovny Uniqa v...

Policie řešila podezřelé kufry u stanice Můstek, centrem nejezdily dvě linky metra

18. června 2024  13:53,  aktualizováno  14:57

V úterý odpoledne policie uzavřela část Václavského náměstí kvůli nálezu podezřelých zavazadel....

Když jsem ho pouštěl, chrápal, hájí se koloběžkář souzený za zardoušení motorkáře

18. června 2024  14:57

U plzeňského krajského soudu dnes pokračovalo hlavní líčení s Janem Navrátilem, který se vloni na...

Farageovi kandidáti chválí Hitlera. Může za to prověřovací firma, čílí se lídr

18. června 2024  14:33

Kandidáti britské nacionalistické strany Reform UK vedené Nigelem Faragem čelí kontroverzím. Jeden...

  • Počet článků 814
  • Celková karma 14,37
  • Průměrná čtenost 714x
Něco o sobě? Nic zajímavého, snad je dva citáty, které vystihují vše.

„Já dělám svoje věci a ty zase svoje. Nejsem na světě proto, abych žil podle tvých očekávání, a ty nejsi na světě proto, abys žil podle mých. Ty jsi ty a já jsem já. A pokud se náhodou najdeme, bude to krásné. Pokud ne, nedá se nic dělat.“ — Bruce Lee

"Cokoli slyšíme, je názor, nikoli fakt.
Cokoli vidíme, je úhel pohledu,
nikoli pravda “.   Marcus Aurelius
 

"Kdybych se měl snažit číst -
o odpovědích nemluvě -
všechny útoky namířené proti mně,
mohl bych to tady celé zavřít
a nedělat nic jiného.
Dělám to nejlepší, co umím a znám,
a chci to tak dělat až do konce.
Jestliže mi dá konec za pravdu,
nebude na tom, co proti mně říkají, záležet.
Jestli se nakonec ukáže, že jsem se zmýlil
nepomohlo by, ani kdyby deset andělů
přísahalo, že mám pravdu."

                        Abraham Lincoln

Můžete mě zaslat i vzkaz : pavelblog@email.cz
nebo mě naleznete zde : https://twitter.com/PavelVrba3
Osobní stránky : http://pavelvrbaozivote.simplesite.com