Předjarní vodní škobrtání - I.

Venku je jaro a přestože je měsíc únor, pohled na teploměr mě přesvědčuje spíše o jaru. Je to výzva k procházce, vyčištění hlavy a odhalení zajímavých předjarních zákoutí.

Tentokrát jsem vyrazil do lesa a k mým rybníkům, které mě provázejí už od samotného dětství. Aby také ne, vždyť rybníkářská oblast spojená s lázeňským městem Lázně Bohdaneč, je těmito vodními plochami vyhlášená.
Třeba takový rybník Trhoňka u obce Bukovka. Velmi zajímavý rybník. Ani ne tak pro svou rozlohou, ale zajímavým technickým řešením přelivu a systému vypuštění rybníka.
A právě tomuto rybníku věnuji tuto první část.

Trhoňka

V okolí rybníků lze najít po staletí moudrost našich předků, kteří promyšleně dokázaly propojit všechny ty vodní plochy, zajistit tak jejich napouštění a vypouštění.  V dnešní moderní době toho moc nového vymyslet nelze, maximálně zdokonalit po technické stránce a především udržovat a opečovávat.

A všechno to úsílí se nám vrací, třeba pohledy na obyvatele těchto ploch, kteří narozdíl od nás to skutečně vidí i z ptačí perspektivy.

 

„Příroda dala člověku rozum, aby se jí bránil, a srdce, aby se jí neubránil.“                                                                                                                 Jean Galbert de Campriston

Autor: Pavel Vrba | pondělí 15.2.2016 8:30 | karma článku: 18,37 | přečteno: 249x
  • Další články autora

Pavel Vrba

Moji milí bakaláři,

12.2.2024 v 19:00 | Karma: 17,03

Pavel Vrba

Zima není vůbec nudná, naopak

25.1.2024 v 14:00 | Karma: 14,30