Motoristický sport a jeho ekonomický vliv na region

K napsání tohoto blogu mě přivedla obdržená zpráva od odpůrce rally - ve většině případů obsahující řekněme neslušné výrazy a hloupá tvrzení. Nicméně, přesto všechno tam zazněla otázka, která mě zaujala : „Co mají  chudáci obyvatelé vesnic a měst z toho, že je jen svými závody omezíte ?“. 

Na tento typ otázky lze jednoduše odpovědět. Každé uspořádání velkého závodu nebo velké soutěže a akce přináší pozitivní finanční dopad pro místní obce, podnikatele a živnostníky. A jinak tomu není ani při pořádání závodů v rally.
Je to totiž v podstatě velmi jednoduché – jezdci a celé týmy posádek se musí někde ubytovat, musí si někde nakoupit jídlo nebo si jídlo dát. To samé v mnohem masivnějším měřítku platí pro fanoušky, diváky, fotografy.  Finanční prostředky investované při pobytu na závodě v rally je záležitostí cestovního ruchu jako takového. Zároveň dává příležitost a možnost přivýdělku - už třeba tím, že obchodník nakoupí občerstvení, které na akci prodává. Velmi často jde například i o dobrovolné hasiče, kteří si získaným ziskem, byť by ne velikým, šetří na nové zařízení a vybavení.
Když se zamyslíme nad možným příkladem : malá vesnice s malým vesnickým krámkem, s počtem 100 obyvatel, nacházející se blízko vedené rychlostní zkoušky může v den závodu mít obrat třeba pro 500  lidí. Samozřejmě mnozí namítnou, že je to vždy dáno velikostí podniku. Jedním z našich současných velmi oblíbených a vyhledávaných podniků  Barum Czech rally Zlín, kdy se v průběhu konání třídenní soutěže vystřídá přes 200 000 fanoušků a diváků.
Při hledání informací na téma ekonomického přínosu rally jsem narazil na zajímavý odkaz, ve kterém je uložena diplomová práce věnovaná právě ekonomickému přínosu rally v daném regionu , kterou naleznete zde 

V zahraničí, kde nepodléhají negativním kampaním a mají celkově jiný přístup k podnikům zvaným rally poskytují uspořádání veškerou podporu – ne jen kvůli tomu, že i tento sport podporují, ale právě vnímají ekonomický vliv na podnikání a pokladny měst.

Čerstvě uveřejněná informace o finančních výnosech Janner rallye jen dokresluje pozitivní vliv. Osobně jsem přesvědčený, že výnosy u našich velkých podniků se o moc neliší.

Uvedené finanční výnosy naleznete na :
http://www.motormix.cz/rallye/41195-2013-12-20-13-17-18

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pavel Vrba | úterý 1.7.2014 12:14 | karma článku: 10,48 | přečteno: 589x
  • Další články autora

Pavel Vrba

Moji milí bakaláři,

12.2.2024 v 19:00 | Karma: 17,03

Pavel Vrba

Zima není vůbec nudná, naopak

25.1.2024 v 14:00 | Karma: 14,30

Pavel Vrba

No co no, tak se omluví

22.1.2024 v 8:00 | Karma: 35,65

Pavel Vrba

Podivnosti myšlenek letošní zimy

19.1.2024 v 19:49 | Karma: 15,90