Kraliky v Orlických horách tradičně ožijí vojenskou technikou.

O nadcházejícím víkendu se bude konat v malebné obci  Králiky v Orlických horách svátek Armády České republiky pod názvem Den sil podpory AČR – Cihelna 2016. 

Tento v pořadí již 19. ročník přivítá tisíce nejen příznivců vojenské historie, ale i všechny milovníky speciální techniky a výzbroje Armády ČR, Policie ČR, Celní správy, Vězeňské služby, Hasičského záchranného sboru. Své nezastupitelné místo zde mají i statické a dynamické ukázky techniky Vojenského muzea Králíky a klubů vojenské historie.
Akce CIHELNA 2016 je připravován tradičně resortem Ministerstva obrany ve spolupráci s městem Králíky a pod záštitou hejtmana Pardubického kraje.

Návštěvníci se mohou těšit na dynamické a statické ukázky, v nichž se představí nejen příslušníci Armády ČR a Aktivní zálohy, ale i složky Integrovaného záchranného systému, bezpečnostní složky a kluby vojenské historie, které návštěvníky zavedou do období všeobecné mobilizace roku 1938, která je ústředním tématem 19. ročníku akce Cihelna 2016.
Příslušníci Armády ČR také představí současnou techniku, výstroj a výzbroj společně s vybavením specializovaných pracovišť jednotlivých složek AČR a Vojenské policie.
Akce „CIHELNA 2016“ je současně akcí, která má v sobě ukrytou naši minulost, přítomnost a budoucnost. Především je to připomínka našich dějin - tím co jsme byli, co jsme a co bychom měli být.
Protože součástí byť by krásné a zajímavé atmosféry této akce, je i ukázka naši temné minulosti, nezřídka spojené s podrobením, zbabělostí a smrtí. A to by mělo vždy burcovat svědomí nad našimi vlastními postoji, našim sobectvím, neznalostí a někdy i hloupostí.

Krásná, letošní již devatenáct let pokračující akce, kterou jak sami pořadatelé označují „ akcí zaměřenou na vojenskou historii a vojenskou techniku z minulého století se koná ve dnech 19 - 20.8.2016.
Jejím cílem je i připomínat skutečnost, že "svobodu lze ztratil lehce, těžká je však cesta k jejímu znovunabytí “.  A pořadatelé si pro tuto akci nemohli najít vhodnější místo, než město Králiky, které v té smutné atmosféře v období před a v průběhu 2. světové války zažilo všechno to zlo, které se zhmotnilo po zradě tehdejších spojenců podpisem Mnichovské dohody, a která byla zradou našeho národa.

Účastníci akce připravili pro návštěvníky ukázky techniky mezi které nebude chybět vrtulník Mi-24/35, Mi-17/171, letou Jas-39 Gripen; Vozidlo VW Transporter s materiálem výjezdové skupiny Vojenské policie pro vytvoření kriminalistického pracoviště; Landrover Vojenské policie LR Discovery 3, motocykl BMW 650 v barvách VP; LRD 130 zdravotní; Tatra T-815 MLF (multilift) s přívěsem PANAV 18PV a kontejnery KTN JIP, operační sál, skladový kontejner; LOV IVECO zdravotnická úprava; Pojízdná převazovna POP 2; Lehké obrněné vozidlo LOV IVECO; Lehké obrněné vozidlo LOV DINGO 2 GE A2; KVBP PANDUR II; LRD-130 Kajman; Bojové vozidlo pěchoty BVP-2; Samohybná kanónová houfnice 152 mm ShKH; tank T-72 M4 CZ; tank T-72M1K, OT-64, BVP2; odminovací komplet BOŽENA 5; MDA (malý dekontaminační automobil na podvozku T-815); Tatra T-815 STEELBRO – boční nakladač kontejnerů a z historické techniky a zbraní bude určitě zajímavá statická ukázka ruských a sovětských zbraní z předválečného období a z  2. světové války, německých zbraní z předválečného období a z 2. světové války, československých zbraní z 1. republiky, volně ložených exponátů, kulometu Maxim 1910, těžkého kulometu vz. 37, těžkého kulometu vz. 43 Gorjunov, těžkého kulometu MG – 34 a kulometu DTM Děktarjev.
 

Za mě osobně – akce, která stojí za návštěvu a třeba právě díky Vám se překoná loňský rekord v návštěvnosti – 20 000 diváků a návštěvníků.

 

Ohlédnutí za Cihelnou 2014-2015

 

Podrobnosti čerpány zde:

 

Autor: Pavel Vrba | středa 17.8.2016 8:00 | karma článku: 16,60 | přečteno: 385x
  • Další články autora

Pavel Vrba

Taková nenápadná a tak vražedná

17.6.2024 v 18:13 | Karma: 14,19

Pavel Vrba

Moji milí bakaláři,

12.2.2024 v 19:00 | Karma: 17,03