Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kognitivní disonance - jsi jejím otrokem?

Úvod o otroctví je snad trochu odvážný. Snad i troufalý - jsem svobodný člověk ve svobodném světě a tak bytí v jakémkoliv otroctví považuji za nemožné. Je opravdu něco, co bych sám nedokázal plně ovlivňovat? Uvidíme....

Je výše uvedené tvrzení možné, nebo ne? Vezmeme kognitivní disonanci postupně - kognice (souhrn našich znalostí) mezi sebou maji´ dvoji´ typ vztahu, disonance a konsonance. O disonanci mluvi´me v prˇi´padeˇ, kdy v nás uvnitř vzniká duševní chaos - ocitneme se mezi dveˇma neslucˇitelny´mi postoji, na´zory, idejemi.

Jak se v takovém případě rozhodnout? Podvědomí nám říká "potlač chaos a nastol vnitřní klid". Jak?

Počátky teorie kognitivní disonance. 

V psychologii má významný vliv a někteří psychologové ji dokonce označili za nejvlivnější teorii v sociální psychologii vůbec. 

Termín kognitivní (získané poznatky, poznávací procesy) disonance se používá k popisu duševní nepohody (duševního chaosu), která vzniká důsledkem zastávání dvou protichůdných přesvědčení, hodnot nebo postojů. Lidé mají tendenci mít vnitřní soulad (konsonanci = opak disonance) ve svých postojích a tento konflikt vyvolává pocity neklidu nebo nepohodlí. A z takového pocitu chceme co nejrychleji (podvědomě) uniknout. Jednoduše by se dalo říci, že je to NEVĚDOMÁ REAKCE MYSLI (tenze) NA ROZPORY MEZI POSTOJI (znalostmi, vírou, chováním) A SKUTEČNÝM STAVEM VĚCI.

Kdo kognitivní disonanci definoval? Trochu nahlédneme do historie...

Leon Festinger (1919-1989) byl americký sociální psycholog, který proslul především svou teorií zmíněné kognitivní disonance. Velmi se zasloužil o rozvoj experimentů obecně v rámci sociální psychologie. 

Svou teorii Festinger vylozˇil na veˇdecke´m experimentu, ktery´ se svy´mi kolegy provedl. Konkre´tneˇ na pozorova´ni´ na´bozˇenske´ skupiny s na´zev Seekers, jeji´zˇ hlavni´ prˇedstavitelkou byla Marion Keech (skutecˇny´m jme´nem Dorothy Martin - 1900-1992). Ona, spolu s dalsˇi´m okruhem lidi´, ocˇeka´vala brzky´ konec sveˇta, znicˇeni´ nasˇi´ planety skrze zˇivelnou pohromu v podobeˇ obrovske´ za´plavy, ktera´ meˇla zapocˇi´t ve Spojeny´ch Sta´tech. Pani´ Marian Keech bylo okolo 50 let, kdyzˇ zacˇala pravidelneˇ dosta´vat zpra´vy, jezˇ ji byly zasi´la´ny jaky´msi vysˇsˇi´m byti´m z planety jme´nem Clarion. Datum te´to uda´losti bylo stanoveno na 21. prosinec roku 1955. Zachra´nit se bylo mozˇne´ pouze s mimozemskou pomoci´, a to nalodit se na kosmickou lodˇ ze vzda´lene´ planety Clarion.

Kdyzˇ nastal 21. prosinec, uka´zalo se, zˇe je to pro naprostou veˇtsˇinu lidi´ planety, jezˇ meˇla by´t znicˇena, u´plneˇ beˇzˇny´ den. Beˇzˇny´ den to byl do urcˇite´ mi´ry i pro okruh kolem pani´ Keech, ovsˇem s vy´jimkou toho, zˇe s sebou prˇinesl vlnu smutku z nenaplneˇne´ho a tolik ocˇeka´vane´ho proroctvi´. 

Jesˇteˇ neˇkolik minut po pu°lnoci vysˇsˇi´ silou bylo da´no veˇdeˇt, zˇe se jedna´ pouze o mi´rne´ zdrzˇeni´, avsˇak toto zdrzˇeni´ se prota´hlo do takove´ mi´ry, zˇe nesˇla poprˇi´t marnost nadeˇji´m. 

Festinger se svými kolegy sledovali, jak se zklamaní následovníci paní Keech přenesou přes tuto propast mezi představami a skutečností. Jiny´mi slovy tedy jak odstraní disonanci.

Netrvalo dlouho - jesˇteˇ te´hozˇ dne, v ranni´ch hodina´ch, prˇisˇla zpra´va "shora": jste zachra´neˇni, katastrofa je odvola´na a to di´ky sveˇtlu, ktere´ rozsˇi´rˇil du°m pani´ Keech do cele´ho sveˇta. Tato tzv. "vánoční zpra´va" byla ihned vpusˇteˇna do me´dii´. 

Napeˇti´ ve skupineˇ se uvolnilo, zklama´ni´ bylo zracionalizova´no. Se zmeˇnou atmosfe´ry prˇisˇla i zmeˇna postoje k novina´m a publiciteˇ.

Pra´veˇ toto fascinovalo Festingera a jeho kolegy a podni´tilo je k dalším vy´zkumům a na´sledne´mu rozvinuti´ teorie kognitivni´ disonance. (Mimochodem, Festinger je jedním z pěti nejcitovanějších psychologů 20. století.)

 

Jak se může projevovat kognitivní disonance v běžném životě?

Například nucené dodržování předpisů v rozporu s mým vnitřním přesvědčením..

Když je někdo nucen udělat veřejně něco, co soukromě opravdu nechce, vznikne disonance mezi jeho poznáním (toto jsem nechtěl) a jeho chováním (udělal jsem to).

Zpětně ale toto chování nelze změnit, protože se již stalo, takže nesoulad bude třeba snížit přehodnocením postoje k tomu, co jsem udělal

 

Kognitivní disonance může dokonce ovlivnit to, jak se lidé cítí a nahlížejí na sebe, což vede k negativním pocitům sebeúcty a vlastní hodnoty.

Tento nepříjemný pocit vede k tomu, že se snažíme zdůvodnit rozhodnutí, které jsme udělali, nebo akci, kterou jsme podnikli. Lidé se s tím někdy vyrovnávají buď hledáním způsobů, jak ospravedlnit své chování, nebo hledáním způsobů, jak diskreditovat nebo ignorovat nové informace. (viz též článek Konformita a "komnata ozvěn")

Protože se jako lidé chceme tomuto nepohodlí vyhnout, kognitivní disonance může mít širokou škálu účinků. Disonance může hrát roli v tom, jak následně jednáme s druhými, smýšlíme nebo se rozhodujeme. Vše ale směřuje k jednomu cíli: zmírnit nepohodlí způsobené konfliktem. Nikoliv najít logické a podložené závěry... Ano, toto zdůrazním: "Zmírnit nepohodlí vnitřního konfliktu, nikoliv jednat logicky!"

 

Ospravedlňujeme si své chování, abychom redukovali vnitřní tenzi. Obvykle se jedná o výhradně emotivní podvědomý děj, který se v nás odehrává a při kterém nechceme slevit z dosavadních, snad vyhraněných, názorů.

Ve své knize "Černá kůže, bílé masky" to srozumitelně popsal Frantz Fanon (1952 - psycholog a politik černé pleti): "Lidé někdy mají silné vnitřní přesvědčení. Pokud dostanou důkaz, který je s tímto přesvědčením v rozporu, důkaz nepřijmou. Vyvolal by extrémně nepříjemný pocit zvaný kognitivní disonance. A protože je pro ně tak důležité své přesvědčení ochránit, budou racionalizovat, ignorovat a dokonce popírat vše, co k jejich přesvědčení nepasuje." 

 

Jak se bránit?

Festingerova (1957) teorie kognitivní disonance naznačuje, že máme vnitřní touhu udržovat všechny naše postoje a chování v harmonii a vyhýbat se disharmonii (nebo disonanci). Toto je známé jako princip kognitivní konzistence (konsonance).

Raději přizpůsobíme své myšlení naučenému chování, zaběhlým stereotypům než se příliš vnitřně namáhat a předělávat. Bohužel takto často (podvědomě) jako lidé fungujeme.

Všimněte si, že teorie disonance tvrdí, že jednotlivci, kteří jsou ve stavu kognitivní disonance, učiní kroky ke snížení rozsahu jejich disonance!!

Jedna věc, kterou můžeme udělat, je změnit chování. Jak bylo ukázáno výše, je to často velmi obtížné, takže lidé často používají různé mentální manévry.

Minimalizujme toto nebezpečí vnitřních rozporů rozšiřováním svých vědomostí. Vzděláváním, zkoumáním, poznáváním (viz též Dunning Kruger efekt). Ať "nenalétneme" falešným zprávám, ale ani sami sobě v boji s vlastními stereotypy a zaručenými osvědčenými metodami.

Rizika s tím spojená.

Hannah Arendtová, která popisuje soudní proces s A. Eichmannem, popisuje obhajobu člověka, který se stejně jako ostatní zločinci necítil vinen. Vždyť oni "poslouchali rozkazy, za jejichž neuposlechnutí jim hrozil vysoký trest a řídili se tak podle platného práva".

Nebo  největší masakr U.S. Army 16. března 1968 ve vesnici M? Lai během války ve Vietnamu. Kolem 500 civilistů bylo umučených, znásilňovaných, zohavených.... Obžalováno bylo 23 vojáků a nakonec nebyl nikdo odsouzen. Všichni se nejenže cítili nevinně, ale veřejnost (!) stála na jejich straně. Nahraná deska s písní nazvanou Bojová hymna poručíka Calleyho, v níž se tento masový vrah setkává s nejvyšším velitelem na nebesích a říká mu, že "jen plnil rozkazy a svou povinnost", se setkala s vřelým ohlasem veřejnosti.

A ještě zmíním irácký Abu Ghraib, kdy v roce 2004 oblétly svět fotografie vězňů na vodítku, pyramidy z nahých těl vězňů a u nich usmívající se vojenské věznitele. Mučení, ponižování a dehonestace. Ve stejné době vyšel průzkum mezi Američany, podle kterého si dvě třetiny obyvatel USA mučení vězňů umějí v "některých případech" ospravedlnit, protože se jedná o teroristy a to, že je někdo tvrdý k teroristům je správné. 

Dobře se rozhoduj...

Život je plný rozhodnutí a ta (obecně) vzbuzují nesoulad. Ve výše uvedeném odstavci bylo ukázáno, jak je těžké se dobře rozhodnout v extrémní situaci. Ale i v běžném životě dochází k disonanci - vnitřnímu nesouladu.

Předpokládejme například, že byste se museli rozhodnout, zda přijmete práci v naprosto krásné oblasti země, nebo ji odmítnete, abyste mohli být poblíž svých přátel a rodiny. V každém případě byste zažili disonanci. Pokud byste vzali práci, chyběli by vám vaši blízcí; kdybyste práci odmítli, nebyli byste u krásných potoků, hor a údolí, která tak milujete.

Obě alternativy mají obvykle své dobré a špatné stránky. Vtip je v tom ten, že v rozhodování vždy upřednostníme výhody jedné varianty (a u druhé je potlačíme), a zvýrazníme nevýhody té zamítnuté varianty. To se děje v našem podvědomí...

Lidé mají několik způsobů, jak snížit disonanci, která je vyvolána rozhodnutím (Festinger, 1964). Jedna věc, kterou mohou udělat, je změnit chování. Jak již bylo zmíněno dříve, je to často velmi obtížné, takže lidé často používají různé mentální manévry. 

Proto si rozšiřujme spektrum svého poznání, klaďme si dobré cíle, ať nepadneme do otroctví špatných rozhodnutí.

Jak je to s odpovědí na otázku v úvodu - jsme otroky kognitivní disonance? Ano, všichni. Jen se rozhodujme tak, abychom se jednou za sebe nemuseli stydět.

- PV -

ZDROJE:

Festinger Leon, Riecken Henry W., Schachter Stanley, When Prophecy Fails. Martino Fine Books, 2011.

FANON, Frantz. Černá kůže, bílé masky: postkoloniální myšlení I. Praha: Tranzit, 2011.

REMEŠ, Prokop. Kdyzˇ selzˇou proroctvi´Dingir 2014 

ARENDT, Hannah: Eichmann v Jeruzalémě: Zpráva o banalitě zla. Mladá fronta 1995 (orig. 1970)

online: https://cs.wikipedia.org/wiki/Masakr_v_My_Lai (17.6.22)

online: https://www.verywellmind.com/what

Autor: Pavel Vepřek | neděle 11.9.2022 16:53 | karma článku: 8,49 | přečteno: 170x
  • Další články autora

Pavel Vepřek

Kdo za to může?? Já rozhodně NE!

Jak jsme na tom jako jedinci s osobní odpovědností? Kdo může za nesplnění úkolu? Ve svých "zamyšleních" se rád obracím k sociálně- psychologickým objevům starým desítky let. Poučíme se z nich? Toť otázka.....

26.2.2023 v 15:07 | Karma: 7,81 | Přečteno: 169x | Diskuse| Společnost

Pavel Vepřek

Jak tenká hranice je mezi leností a dobrým "time managementem"?

Stalo se vám, že jste měli pár minut na úklid bytu do příchodu návštěvy? Co s tím? No asi jste, podobně jako já, uklidili vše ze stolu, židlí a sebrali pár drobností na zemi. A je to.... Vypadá to skvěle a přitom s malým úsilím.

15.11.2022 v 22:18 | Karma: 10,94 | Přečteno: 301x | Diskuse| Společnost

Pavel Vepřek

Chtěl bys pracovat u pásu? A když ano, jaké podmínky by ti vyhovovaly?

Kolik by mi museli zaplatit, abych o tom uvažoval? Co motivuje zaměstnance k vyšším výkonům? Jsou to opravdu jen peníze? Kdy nás práce baví a kdy ne?

16.10.2022 v 19:12 | Karma: 17,73 | Přečteno: 762x | Diskuse| Společnost

Pavel Vepřek

Hlupákův výkřik aneb Dunning-Kruger efekt

Proč je hloupost hlasitější než moudrost? V jedné diskuzi byl například komentář: "Ty jsi typický Dunning-Kruger a jestli nevíš co to je, tak si to přečti". Týká se nebezpečí "hlasité hlouposti" nás všech? To snad ne!?!?

8.10.2022 v 19:10 | Karma: 23,34 | Přečteno: 717x | Diskuse| Společnost

Pavel Vepřek

Konformita a "komnata ozvěn" - jejich nebezpečí

Bojíme se být odlišní? Vyhledáváme pouze přátele, se kterými názorově souzníme? Co udělat pro to, abychom nebyli snadno manipulovatelní?

5.10.2022 v 20:37 | Karma: 10,36 | Přečteno: 175x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Hasiči celou noc zasahovali v pralese Mionší, vodu nosili na zádech

2. května 2024  9:16

Beskydský prales Mionší v noci zachvátil požár. Hasiči celou noc zasahovali v jeho nejvyšším...

Volby by jasně vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a KDU-ČSL

2. května 2024  8:17,  aktualizováno  8:48

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici

2. května 2024  8:11

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

  • Počet článků 7
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 428x
Obdivovatel sociální psychologie v teorii i praxi.včetně  všeho, co s ní souvisí. Mám úctu k těm, kteří v minulosti dokázali definovat a jednoduše popsat mezilidské chování. Od první knihy (Games People Play - Eric Berne) přes Nicky Hayes, Philip Zimbardo, Scott Peck a mnoho dalších - ti odstartovali moji další zvídavost a chuť studovat, poznávat.

Seznam rubrik