Hledá se prezident: Na Hrad, ne do podhradí, prosím!

Po zavedení přímé volby hlavy státu jsme už dvakrát byli svědky snad nejroztodivnější volebního klání ze všech, která se domácímu voliči nabízí. A zřejmě tomu nejinak bude i nyní.

ČT1 odvysílala v neděli 5. června v pořadu 168 hodin reportáž k tématu nadcházejících prezidentských voleb. Jako by nebylo dost na tom, že jednotliví kandidáti opět povětšinou připomínají dost děsivé panoptikum (čest výjimkám), případně se nechají doslova přemlouvat k oznámení své kandidatury. Teď je mezi nimi módní póza slibovat, pod heslem "zcivilnění úřadu prezidenta", přestěhování prezidentské kanceláře z Pražského hradu kamsi do podhradí. Naprosto zbytečné gesto.

Není totiž důležité kde, ale jak je prezidentský úřad vykonáván. Radši, než úvahy o stěhování bych proto uvítal diskusi o způsobu výkonu funkce prezidenta. Když se podíváme do Rakouska, zjistíme, že prezident Alexander van der Bellen úřaduje na císařském sídle Hofburgu, ale to nezabraňuje Vídeňákům, aby ho potkali v nedalekém parku, jak venčí svého psa. Pokud už tedy potenciální prezidentky a prezidenti mají potřebu se mermo mocí přibližovat lidu, ať tak, prosím, činí jinak než zbytečným bouráním symbolů. Jednak jich máme už tak málo, a za druhé z takového hurá chytráctví nikdy nic dobrého nevzešlo. Mimochodem, takoví Francouzi jsou republikáni jako řemen, a přesto sídlo prezidenta ponechali v Elysejském paláci, spojeném velmi těsně s francouzskými králi.

V neposlední řadě je potřeba poukázat na nejasnost toho, kde by takové „lidové“ sídlo mělo být. Bylo by to nějaké konkrétní místo v Praze? Nebo by zvolený kandidát úřadoval v místě svého bydliště? A zamyslel se někdo nad tím, kolik by tohle zbytečné stěhování prezidentské kanceláře stálo? Jako všechny hloupé nápady, vzbuzuje i tenhle víc otázek než odpovědí. Je smutné, že i přes citelný nedostatek věcné diskuse o kandidátech a rovněž o tom, co od nové prezidentky či prezidenta jako národ očekáváme (a že se těch otázek po končícím mandátu Miloše Zemana nabízí), trávíme čas těmito hloupostmi. Spočítejme si na prstech jedné ruky, který z kandidátů bude z této vyprázdněnosti prezidentského klání těžit.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Staněk | pondělí 6.6.2022 15:18 | karma článku: 17,56 | přečteno: 337x
  • Další články autora

Pavel Staněk

Kolik stojí chudoba

8.4.2024 v 7:59 | Karma: 15,58

Pavel Staněk

Když poslance bolí zvedat ruku…

30.10.2023 v 15:43 | Karma: 8,79