Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zeptejte se strejdy Karla aneb Kdo ovlivňuje naše rozhodnutí

Dnes bych vám chtěl napsat něco o tom, jak si dokážete zničit jakýkoli počin hned v zárodku. Stačí se zeptat strejdy Karla. Náš mozek totiž reaguje tak, jak je naučený za 60.000 let existence a těch pár let, kterým říkáme novověk, na tom moc nezmění. Nuže pojďme na to. Jo a omlouvám se všem strejdům Karlům, tohle fakt není o nich.

Představte si, že máte nějakou myšlenku, která ve vás hlodá a chtěli byste ji uskutečnit. Tak nejdříve proces, který se děje u vás.

Nová myšlenka se zrodí v Neokortexu* - nejmladší části mozku. Aby byla životaschopná, musí ji posoudit starší části mozku, které laskavě dohlíží na to, aby se vám nestalo nic špatného. První je na řadě Dino* - nejstarší část mozku, která nám zbyla po dinosaurech. Ta neumí nic jiného, než vyhodnotit která z variant Uteč, Zaútoč, Stůj (Angličané jsou poněkud tvrdší, tam to zní jako Fuck it, Kill it, Eat it) je v danou chvíli ta nejefektivnější. Jestli posloucháte zrovna tuhle část mozku, pak jste nikdy v životě nic nového nerozjeli, protože vás Dino zastavil hned v prvopočátku příkazem NE.

Pokud vaše myšlenka projde Dinem, dostane se do emočního mozku Emo* - o něco málo mladší části. Ta už není tak přímočará, ale má spoustu připomínek. Vyberme některé z nejznámějších. "Co tě to zase napadlo za blbost?", "To nedáš, tak dobrej nejsi.", "Neblbni, víš jak to skončilo minule." nebo klasické "Kdyby to bylo tak jednoduché, už by to měl/dělal každý.". No řekněte, jak se to dobře poslouchá, když jste na vážkách a nevíte, na kterou stranu se dát? Mimochodem, většina názorů, uveřejňovaných ve fórech pod články, jsou odpovědi Emo a později i Dino mozku.

No a teď se dostávám k jádru věci. V případě nejistoty máme tendence s ptát na názor "odborníků". Kdo je tím pravým odborníkem ale také vyhodnocují stejné tři části vašeho mozku. Takže pokud posloucháte Dino, jako rajská hudba vám budou znít slova "odborníka", který říká "Nedělej to, spálíš se." Pokud posloucháte Emo, vyhodnotíte jako "odborníka" člověka, který vám říká "Víš, jak to dopadlo, když jsi ..... Chceš skončit znovu jako minule?" nebo "Hele a nezdá se ti, že je to nějaké jednoduché? Takhle kdyby to fungovalo, tak bz to už dávno měl každý." (mohl jsem si vymyslet něco jiného, ale tohle je opravdu ta nejčastěji se objevující odrazovací větná konstrukce. Přitom naprosto nesmyslná, protože právě Dino a Emo zabraňují tomu, abyste se dověděli něco nového, co by vás mohlo přivést o level (stupínek) výše. 

Už se vám někdy stalo, že jste odmítli se něco dozvědět (odmítli jste informační schůzku). Co to bylo, co vám zabránilo? Většinou příkaz ve vaší hlavě "To je blbost." A přitom je tolik nových věcí, které je třeba se dozvědět, abyste pak pomoci neokortexu mohli udělat správné rozhodnutí.

Když už se dostanete přes Emo, tak v cestě už je pak jen Neokortex (Neo), který v případě dostatku informací vytvoří svojí rozhodovací strukturu, zvanou "selský rozum". A ta na základě jednoduchých pravidel zváží možnosti a porovná klady a zápory daného řešení.

Abych se ale vrátil ke strejdovi Karlovi a jeho radám a srovnal to s mým byznysem.

Představte si, jaké by to bylo mít někde na bezpečném místě uložené peníze přeměněné na majetek (v mém případě na podíly v otevřeném podílovém fondu), na které nemůže ani stát ani exekutoři, moci si z nich nechat posílat rentu a žít z vlastních peněz a ne z toho, co mi kdo „přidělí“. Mé peníze by pracovaly ve světové ekonomice a to tak, že by pomáhaly špičkovým světovým firmám s vývojem nových výrobků (třeba BMW, že), pomáhaly těch výrobků vyrobit víc a tím mi přinášely zajímavou dividendu ze zisku. Žádná spekulace, žádná páka, žádné deriváty. Čisté investování.

Je to stejné, jako když investujete do své vlastní společnosti. A se stejnou obezřetností, jako byste to dělali vy sami, je k investování přistupováno, protože fondoví manažeři mají svůj majetek uložen právě ve fondu, který řídí.

Svítá vám, že je to přesně to, co hledáte? Co už jste dlouho chtěli mít? OK.

A teď přijde strejda Karel. Řeknete mu, pro co jste se rozhodli a co myslíte, že se ozve?

„No nezbláznil ses? Takovou blbost. To nevíš jak dopadl strejda Rudolf, který sice obchodoval se slanečky, ale tohle je něco podobného? Taky jsem měl v těch fondech peníze a o všechno jsem přišel. Dal jsem peníze nějakému pánovi, co měl fond a který slíbil mé peníze investovat do nemovitostí v Dubaji. A kde jsou mé peníze? Buď rád, že máš peníze v Rajfce/Komerčce/ČSOBčku/UniKreditce..... Tam je máš jisté a nikdo ti je nevezme."

K tomu bych dodal jen jedno. Představte si, že by to fakt udělali všichni. Nikdo by nic nekupoval, všichni by jen ukládali peníze do banky – sulcovali. Banky by chudákům firmám poskytovaly úvěry a dělaly by tak za vás to, co byste měli dělat sami a vydělávat na tom. Peníze by se stejně točily, ale bez vás. Vy byste měli jen těch pár promile na běžném účtu. Hrozná představa, že? ===> 
A dělá to tak 95% lidí. Asi proto jsou všichni bohatí. Nebo nejsou?

A řekněte mi, jaká je pravděpodobnost, že ti z vašich rádců, na jejichž názor nakonec dáte, jsou z těch 5% lidí, co peníze mají a o penězích něco vědí? Je to 1:19. To znamená, že musíte dostat odpověď minimálně z 20 lidí, abyste obdrželi jednu správnou (hodně zjednoušeno). A kdo se v tom má pak orientovat?

Jak tedy na to?

Nenechte se ovlivňovat radami druhých. Pokud chcete něco udělat, získejte všechny dostupné informace. Pokud to budete potřebovat, promluvte si s odborníkem na danou problematiku a selským rozumem zhodnoťte pro a proti zamýšleného. No a pokud vám vyjde, že je to správná cesta, držte se jí i přes „hraběcí rady“ vašeho okolí.

Jedině tak „něco“ změníte.

Váš Pavel Rudolf

 

* ... informace z knihy Trhák mozek Jirky Čmolíka

Další informace o investování, nikoli spekulaci, v projektu JakBýtBohatý.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pavel Rudolf | úterý 20.8.2013 9:00 | karma článku: 10,02 | přečteno: 903x
  • Další články autora

Pavel Rudolf

O důchodech - Máte slovo s Michaelou Jílkovou

Zúčastnil jsem se ve čtvrtek 21.2. debaty v České televizi v pořadu Michaely Jílkové Máte slovo. Debatovali tam pánové, u kterých by člověk předpokládal určité vědomosti, ale nakonec jsme s panem Kohoutem bojovali nejspíš zbytečně

25.2.2019 v 9:10 | Karma: 0 | Přečteno: 313x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Rudolf

Bitcoin aneb komu zvoní hrana?

Všichni mluví o Bitcoinu. Já jsem několikrát upozorňoval na to, že to je čirá spekulace a že Bitcoin nemá hodnotu ani té cibulky tulipánu, která se podobně prodávala v letech 1636-7. Je to něco, co není. Shluk jedniček a nul.

12.2.2018 v 9:17 | Karma: 10,86 | Přečteno: 459x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Rudolf

Bitcoin, co s tím?

Na pořadu dne jsou investice do Bicoinu a jiných kryptoměn. Jedni těmto měnám věští zářnou budoucnost, jedni je zatracují. Faktem je, že se s nimi teď čile obchoduje a že se i těží. Těží se? Jak je to možné? ...

17.7.2017 v 9:20 | Karma: 9,36 | Přečteno: 1042x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Rudolf

Chvála pravidelnosti

Ozývá se, že penzijní fondy zase nepřekonaly ani inflaci. Na druhou stranu stát přidává 230 korun ke každé tisícikoruně a to je prý zisk 23%. Zajímalo by mě, kdy už konečně lidé začnou chápat, že státní příspěvek je jen o ...

25.5.2017 v 12:30 | Karma: 9,54 | Přečteno: 814x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Rudolf

Tabletka proti strachu

Strach a chamtivost jsou dvě emoce, které hýbou světovými kapitálovými trhy. A brání mnoha lidem v jinak prospěšném investování. Protože hned po podpoře vaší firmy můžete podpořit firmu někoho jiného. Samozřejmě dobře vybranou. A

2.5.2017 v 8:50 | Karma: 12,12 | Přečteno: 670x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Skončí Veselý v Radě ČT za urážky Vášáryové? Ani nevím, kdo to je, říká herečka

21. května 2024  13:39,  aktualizováno  14:46

Slovy člena Rady České televize Lubomíra Xavera Veselého vůči bývalé velvyslankyni v Rakousku,...

Flandry jsou opět naše, hlásají separatisté. S africkou modelkou na plakátech

21. května 2024  14:35

Krajně pravicová strana Vlámský zájem dlouhodobě usiluje o odtržení severní části Belgie. V kampani...

Prodavač si ve stánku zapojil svůj terminál, řeznictví okradl o sedm milionů

21. května 2024  14:29

Mezi milionáře se svojí zlodějskou pílí vypracoval muž z Tachova, který podle policie...

Novorozená štěňata kdosi hodil do kontejneru, ujala se jich adoptivní matka

21. května 2024  14:27

Šest asi dvoudenních štěňat někdo vyhodil do kontejneru na okraji Zbraslavic na Kutnohorsku. Z...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 141
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1153x
Když jsem se tak zamýšlel, co v životě dělat, aby "po mě něco zbylo", zjistil jsem, že nejlíp mi jde pomáhat. Sbírám tedy informace, které nejsou tak úplně běžně na trhu a pomáhám jimi lidem, kteří je dokážou zpracovat a kterým pomohou prožít život lépe, radostněji a ve větším klidu.