Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ruská koule na noze nás stahuje

A je to tady. Po úspěšném roce, kdy akcie amerických a evropských firem rostly a rostly a všichni investoři se radovali a radovali, nastává doba korekce. Jak bude ta korekce velká? Kdy se dostaneme a jestli vůbec na původní úroveň? Jakou investiční strategii teď využít?

Je to působivé. Hlavně to, jak je to globální. I když jak je to vlastně globální? A co vlastně?
Především je třeba se zamyslet, co je to korekce. Velcí investoři si řeknou, že už jsou akcie nebo fondy příliš "přežhavené" a začnou vybírat zisky. Rozuměj prodávat akcie nebo podílové listy fondů. Na trhu vznikne přebytek nabídky nad poptávkou a ceny začnou jít dolů. Toho se dá chytře využít v takzvaných "krátkých pozicích", kdy prodáte co nevlastníte, abyste to mohli za nějakou dobu levněji nakoupit zpět a tak se dostat zase na nulu. Ideální je k tomu použít "páku", prodáváte větší množství s tím, že za obchod zaplatíte jen margin (zálohu). Zisk (nebo ztrátu) pak máte z celého velkého objemu.
Takže velcí investoři začali prodávat. To se stalo v Evropě v červnu a v Americe v červenci. Asijské trhy zatím korekce nepostihla, buď se tam vyprodává po menších počtech nebo si investoři říkají, že Asie na Rusku a Evropě zase tak závislá není a přesouvají své peníze na asijské trhy.

Jak vidíte z obrázku výše (klikněte pro zvětšení), v USA již nastal první pokus o obrat. Podle Elliotovy teorie vln by měl nastat ještě jeden pokles a pak už by ceny měly pokračovat směrem vzhůru. Tento pokles by měl být zhruba stejně velký jako pokles první, takže nic moc. Uvidíme.

V Evropě ceny padají dost nezadržitelně a první oživení v nedohlednu. Že by Evropa byla na Rusku závislejší, alespoň v mínění investorů, než jsme si mysleli? Evropské akcie vidím do budoucna dost bídně. Kdo investuje do rozvinutých trhů, ten bude letos mít zisky malé až žádně.
Jinak je tomu ale v Asii. Na asijských trzích se zatím nic moc neděje a kam by měli investoři přesunout peníze z rozvinutých trhů, když ne do Asie? To je jeden z možných budoucích vývojů.
Jestli si vzpomínáte, Mark Mobius psal ve svém blogu, který jsem překládal, o tom, že Asie se stává ekonomicky silná a zbavuje se závislosti na rozvinutých trzích. Toto je důsledek.
Zajímavý ukazatel je také fond BRIC, kde jsou investice z Brazílie, Ruska, Indie a Číny. Na dalším obrázku vidíte, že ač se o Rusku teď nepěkně mluví, tento fond žádnou velkou korekci zatím neutrpěl. Protože mu výkon dodává Indie a Čína.

A teď se vás zeptám. Stačíte to sledovat? Už máte vyprodané akcie rozvinutých trhů a nakupujete akcie trhů rozvíjejících se zemí? Ne? To je totiž ta pohodlnost. Říkáte si, to je v pohodě, to se vrátí, to nebude dlouho trvat. A co když jo? Lidé, co investovali v roce 2008 do Latinské Ameriky a nezbavili se svých pozic na přelomu roku 2009/2010 ještě nejsou na svých a nějakou dobu jim bude trvat než budou, pokud nenakupují podíly formou pravidelných investic.
Odtud totiž pramení všechny "špatné zkušenosti" lidí, co přišli na trzích o peníze. Vybrali je ve chvíli, kdy to pro ně bylo nejméně výhodné. Protože si u nás všichni všechno musí dělat sami a tak to potom vypadá. Kdyby měli kvalitního poradce, a těch je tu opravdu jako šafránu, tak by se jim nic podobného nestalo. On by jim totiž řekl, ať si peníze nevybírají, že jen realizují ztrátu a ať buď počkají, protože investování je hodně o trpělivosti nebo by jim doporučil fond, do kterého "switchnout" peníze, aby začaly zase vydělávat.
A nebo správu svých peněz svěřte do rukou odborníka. Napřiklad v menežovaných fondech. Tyto fondy vznikají proto, aby snížily na minimum ztrátu, když se na trzích nedaří a naopak dosahovali adekvátních zisků, když se daří. Více informací o investování získáte v mém projektu JakBýtBohatý, odkaz je vpravo ve sloupci. Ale vraťme se k aktivně spravovaným fondům. On je rozdíl v tom, když fond jeden rok vydělá 10%, pak další rok o 10% přijde a znovu další rok 10% vydělá (takový fond končí na zhodnocení 8,9% za tři roky) nebo vydělá 10%, pak přijde o 2% a pak zase 10% vydělá (takový fond končí v zisku o 18,5% za tři roky).
No a jaká je další výhoda menežovaného fondu? Jednak je to diverzifikace. Aktivně řízený střešní fond má v majetku podílové listy dalších fondů a ty mají v majetku desítky až stovky akciových a dluhopisových titulů. Tady je diverzifikace naprosto dostatečná. A ještě se manažer fondu se svým týmem strá o svěřené prostředky 24/7 (pořád) a přesouvá je mezi fondy tak, aby dosahoval zajímavých zisků.
Co tedy teď budete hledat jako přístav pro vaše peníze? Nezapomeňte, že investujete pro reálný zisk. Jakékoli zisky od 5% dolů nejsou k ničemu. Maximálně vám pokryjí inflaci.
Váš Pavel Rudolf    

Autor: Pavel Rudolf | středa 13.8.2014 9:50 | karma článku: 8,93 | přečteno: 868x
  • Další články autora

Pavel Rudolf

O důchodech - Máte slovo s Michaelou Jílkovou

Zúčastnil jsem se ve čtvrtek 21.2. debaty v České televizi v pořadu Michaely Jílkové Máte slovo. Debatovali tam pánové, u kterých by člověk předpokládal určité vědomosti, ale nakonec jsme s panem Kohoutem bojovali nejspíš zbytečně

25.2.2019 v 9:10 | Karma: 0 | Přečteno: 312x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Rudolf

Bitcoin aneb komu zvoní hrana?

Všichni mluví o Bitcoinu. Já jsem několikrát upozorňoval na to, že to je čirá spekulace a že Bitcoin nemá hodnotu ani té cibulky tulipánu, která se podobně prodávala v letech 1636-7. Je to něco, co není. Shluk jedniček a nul.

12.2.2018 v 9:17 | Karma: 10,86 | Přečteno: 459x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Rudolf

Bitcoin, co s tím?

Na pořadu dne jsou investice do Bicoinu a jiných kryptoměn. Jedni těmto měnám věští zářnou budoucnost, jedni je zatracují. Faktem je, že se s nimi teď čile obchoduje a že se i těží. Těží se? Jak je to možné? ...

17.7.2017 v 9:20 | Karma: 9,36 | Přečteno: 1042x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Rudolf

Chvála pravidelnosti

Ozývá se, že penzijní fondy zase nepřekonaly ani inflaci. Na druhou stranu stát přidává 230 korun ke každé tisícikoruně a to je prý zisk 23%. Zajímalo by mě, kdy už konečně lidé začnou chápat, že státní příspěvek je jen o ...

25.5.2017 v 12:30 | Karma: 9,54 | Přečteno: 814x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Rudolf

Tabletka proti strachu

Strach a chamtivost jsou dvě emoce, které hýbou světovými kapitálovými trhy. A brání mnoha lidem v jinak prospěšném investování. Protože hned po podpoře vaší firmy můžete podpořit firmu někoho jiného. Samozřejmě dobře vybranou. A

2.5.2017 v 8:50 | Karma: 12,12 | Přečteno: 670x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Záchranka na maratonu ošetřila 13 běžců po kolapsu, do nemocnice nemusel žádný

5. května 2024  13:30

Záchranáři na Pražském mezinárodním maratonu ošetřili dosud 13 běžců, vesměs po kolapsu....

Al-Džazíra končí v Izraeli. Hrozba pro bezpečnost, shodla se vláda

5. května 2024  13:28

Izraelská vláda jednomyslně schválila ukončení činnosti katarské televizní sítě Al-Džazíra v zemi....

Putivova inaugurace bez Česka. Vláda odvolala velvyslance, řekl Lipavský

5. května 2024  12:59,  aktualizováno  13:25

Vláda odvolala českého velvyslance v Rusku Vítězslava Pivoňku, řekl v neděli v diskusním pořadu...

Malostranský zápisník: Když nevíš, kudy kam, majzni soka Putinem!

5. května 2024

Premium Jak odvrátit pozornost od kočkopsího tandemu Vondra-Niedermayer? Kdo zase znásilnil českého...

  • Počet článků 141
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1185x
Když jsem se tak zamýšlel, co v životě dělat, aby "po mě něco zbylo", zjistil jsem, že nejlíp mi jde pomáhat. Sbírám tedy informace, které nejsou tak úplně běžně na trhu a pomáhám jimi lidem, kteří je dokážou zpracovat a kterým pomohou prožít život lépe, radostněji a ve větším klidu.