Ruská koule na noze nás stahuje

A je to tady. Po úspěšném roce, kdy akcie amerických a evropských firem rostly a rostly a všichni investoři se radovali a radovali, nastává doba korekce. Jak bude ta korekce velká? Kdy se dostaneme a jestli vůbec na původní úroveň? Jakou investiční strategii teď využít?

Je to působivé. Hlavně to, jak je to globální. I když jak je to vlastně globální? A co vlastně?
Především je třeba se zamyslet, co je to korekce. Velcí investoři si řeknou, že už jsou akcie nebo fondy příliš "přežhavené" a začnou vybírat zisky. Rozuměj prodávat akcie nebo podílové listy fondů. Na trhu vznikne přebytek nabídky nad poptávkou a ceny začnou jít dolů. Toho se dá chytře využít v takzvaných "krátkých pozicích", kdy prodáte co nevlastníte, abyste to mohli za nějakou dobu levněji nakoupit zpět a tak se dostat zase na nulu. Ideální je k tomu použít "páku", prodáváte větší množství s tím, že za obchod zaplatíte jen margin (zálohu). Zisk (nebo ztrátu) pak máte z celého velkého objemu.
Takže velcí investoři začali prodávat. To se stalo v Evropě v červnu a v Americe v červenci. Asijské trhy zatím korekce nepostihla, buď se tam vyprodává po menších počtech nebo si investoři říkají, že Asie na Rusku a Evropě zase tak závislá není a přesouvají své peníze na asijské trhy.

Jak vidíte z obrázku výše (klikněte pro zvětšení), v USA již nastal první pokus o obrat. Podle Elliotovy teorie vln by měl nastat ještě jeden pokles a pak už by ceny měly pokračovat směrem vzhůru. Tento pokles by měl být zhruba stejně velký jako pokles první, takže nic moc. Uvidíme.

V Evropě ceny padají dost nezadržitelně a první oživení v nedohlednu. Že by Evropa byla na Rusku závislejší, alespoň v mínění investorů, než jsme si mysleli? Evropské akcie vidím do budoucna dost bídně. Kdo investuje do rozvinutých trhů, ten bude letos mít zisky malé až žádně.
Jinak je tomu ale v Asii. Na asijských trzích se zatím nic moc neděje a kam by měli investoři přesunout peníze z rozvinutých trhů, když ne do Asie? To je jeden z možných budoucích vývojů.
Jestli si vzpomínáte, Mark Mobius psal ve svém blogu, který jsem překládal, o tom, že Asie se stává ekonomicky silná a zbavuje se závislosti na rozvinutých trzích. Toto je důsledek.
Zajímavý ukazatel je také fond BRIC, kde jsou investice z Brazílie, Ruska, Indie a Číny. Na dalším obrázku vidíte, že ač se o Rusku teď nepěkně mluví, tento fond žádnou velkou korekci zatím neutrpěl. Protože mu výkon dodává Indie a Čína.

A teď se vás zeptám. Stačíte to sledovat? Už máte vyprodané akcie rozvinutých trhů a nakupujete akcie trhů rozvíjejících se zemí? Ne? To je totiž ta pohodlnost. Říkáte si, to je v pohodě, to se vrátí, to nebude dlouho trvat. A co když jo? Lidé, co investovali v roce 2008 do Latinské Ameriky a nezbavili se svých pozic na přelomu roku 2009/2010 ještě nejsou na svých a nějakou dobu jim bude trvat než budou, pokud nenakupují podíly formou pravidelných investic.
Odtud totiž pramení všechny "špatné zkušenosti" lidí, co přišli na trzích o peníze. Vybrali je ve chvíli, kdy to pro ně bylo nejméně výhodné. Protože si u nás všichni všechno musí dělat sami a tak to potom vypadá. Kdyby měli kvalitního poradce, a těch je tu opravdu jako šafránu, tak by se jim nic podobného nestalo. On by jim totiž řekl, ať si peníze nevybírají, že jen realizují ztrátu a ať buď počkají, protože investování je hodně o trpělivosti nebo by jim doporučil fond, do kterého "switchnout" peníze, aby začaly zase vydělávat.
A nebo správu svých peněz svěřte do rukou odborníka. Napřiklad v menežovaných fondech. Tyto fondy vznikají proto, aby snížily na minimum ztrátu, když se na trzích nedaří a naopak dosahovali adekvátních zisků, když se daří. Více informací o investování získáte v mém projektu JakBýtBohatý, odkaz je vpravo ve sloupci. Ale vraťme se k aktivně spravovaným fondům. On je rozdíl v tom, když fond jeden rok vydělá 10%, pak další rok o 10% přijde a znovu další rok 10% vydělá (takový fond končí na zhodnocení 8,9% za tři roky) nebo vydělá 10%, pak přijde o 2% a pak zase 10% vydělá (takový fond končí v zisku o 18,5% za tři roky).
No a jaká je další výhoda menežovaného fondu? Jednak je to diverzifikace. Aktivně řízený střešní fond má v majetku podílové listy dalších fondů a ty mají v majetku desítky až stovky akciových a dluhopisových titulů. Tady je diverzifikace naprosto dostatečná. A ještě se manažer fondu se svým týmem strá o svěřené prostředky 24/7 (pořád) a přesouvá je mezi fondy tak, aby dosahoval zajímavých zisků.
Co tedy teď budete hledat jako přístav pro vaše peníze? Nezapomeňte, že investujete pro reálný zisk. Jakékoli zisky od 5% dolů nejsou k ničemu. Maximálně vám pokryjí inflaci.
Váš Pavel Rudolf    

Autor: Pavel Rudolf | středa 13.8.2014 9:50 | karma článku: 8,93 | přečteno: 868x
  • Další články autora

Pavel Rudolf

Bitcoin aneb komu zvoní hrana?

12.2.2018 v 9:17 | Karma: 10,86

Pavel Rudolf

Bitcoin, co s tím?

17.7.2017 v 9:20 | Karma: 9,36

Pavel Rudolf

Chvála pravidelnosti

25.5.2017 v 12:30 | Karma: 9,54

Pavel Rudolf

Tabletka proti strachu

2.5.2017 v 8:50 | Karma: 12,12