Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Průšvih na trzích rozvíjejících se zemí? A co když ne?

Tady bych se určitě nepovažoval za odborníka, ale je jím Mark Mobius, který zakládal první fond rozvíjejících se zemí a dodnes je světově uznávaným odborníkem právě na tuto oblast. Přeložil jsem článek, zabývající se problematikou těchto zemí a předpokládaným vývojem a dávám ho k dispozici.

Mark Mobius

Je pumpování hotovosti primární pro investory na rozvíjejících se trzích?

Chyby - nebo spíše vnímání zranitelnosti rozvíjejících se trhů - byly v posledních několika měsících předmětem mnoha diskusí. Obavy o zdraví rozvíjejících se trhů přišly v patách politických převratů v Egyptě, hospodářského zpomalení v Číně a protestních demonstrací v Brazílii a Turecku letos v létě.

Myslím, že příliš mnoha investorům se nepodařilo dát tyto události a vývoj do správného kontextu. Lépe, došli k závěru, že rozvíjející se trhy končí a to zejména, jak říkají, až Federální rezervní systém USA ( FED ) zavře kohoutek s penězi, jak se očekává a připraví tím rozvíjející se trhy o potřebnou likviditu, která chrání jejich měny proti oslabení a umožňuje platit dluhy. V současné době se FED rozhodl ponechat kohoutek otevřený a odstranil okamžitý strach investorů. Ale myslím, že existují i jiné důvody, proč investoři , kteří pochybují o rozvíjejících se trzích, potřebují lepší kontext.

Nedílnou součástí tohoto druhu myšlení řada mylných představ. Za prvé, některé měny rozvíjejících se trhů jsou stále silnější, ne slabší. Dobrým příkladem jsou Čína a Thajsko, kde se jejich měny staly v posledních několika letech silnější vůči americkému dolaru. Faktem je, že mnohé nově vznikající trhy nejsou závislé na podpoře Západu a vyspělého světa. Zastánci názoru, že rozvíjející se trhy jsou závislé na vyspělých tržních zemích, říkají, že peníze z USA , Evropy a Japonska umožnily, aby nově vznikající trhy mohly žít nad poměry! Je ironií, když jiní říkají, že zpomalení v rozvíjejícím se světě bude mít negativní dopad na rozvinuté země.

Když se ale podíváte na globální obraz dluhů, mnoho vyspělých tržních zemí má větší dluh ve vztahu k jejich úrovni HDP, mají vyšší schodky veřejných financí a jsou více závislé na investorech z celého světa, kteří kupují jejich dluhopisy. Kromě toho nově vznikající trhy mají obecně mnohem vyšší devizové rezervy než v rozvinuté tržní ekonomiky.

Je tu vzor myšlení mnoha ekonomů a komentátorů, že nově vznikající trhy nejsou schopny zvládnout své hospodářství a potřebují vedení rozvinutých tržních ekonomik. Mnoho lidí v rozvinutých trzích přednášelo Asijským národům o fiskální disciplíně v roce 1997 při asijské krizi. Poté svět sledoval rozvíjející se trhy, jak se rozvinula v letech 2008-09 katastrofa v USA a evropských finančních systémech, zatímco mnohé rozvíjející se země nejen přežily, ale prosperovaly. Skutečností je, že nově vznikající trhy zažily a věříme, že by měl i nadále zažívat nejdramatičtější nárůst příjmů na národní a individuální úrovni. Přijetí tržních ekonomických modelů a nárůst produktivity - posílen novými technologiemi předpovídá tento pozitivní výsledek.

 

Asijské rozvíjející se trhy: Výzvy a příležitosti

 

Největší z rozvíjejících se trhů, Čína, vždycky dostává svůj spravedlivý díl pozornosti. Bylo zde mnoho spekulací a znepokojujících otázek, včetně potenciální bubliny bydlení, dluhových problémů a tak dále. Ale růst v Číně pokračuje rychlým tempem. V září jsem se svým týmem navštívil velké bytové stavby v Pekingu a tyto částečně dostavěné projekty byly ze 70% vyprodány během několika týdnů. Viděl jsem to samé i v jiných městech, které jsem navštívil, což je pro mě jasnou demonstrací, že poptávka po nemovitostech v Číně zůstává silná.

Samozřejmě tu budou nějaké projekty, které selžou a také některé problémy s dlužníky. Ale obecně řečeno si myslíme, že Čína má potenciál růst slušným tempem a to zejména ve srovnání s většinou vyspělých trhů. Čínská ekonomika je nyní druhou největší ekonomikou na světě, takže růst pravděpodobně přirozeně trochu zpomalí oproti dvouciferným číslům z minulosti. Pro ekonomiku této velikosti růst v rozmezí od 7% - 8%, což předvídají ekonomové, by byl stěží znepokojující.

Jinde v Asii, například v Japonsku pumpují peníze do ekonomiky velmi rychle. Očekáváme, že mnoho z těchto peněz by si mohlo najít cestu do jihovýchodní Asie. Z čehož by mohly mít prospěch Vietnam, Filipíny, Thajsko, Kambodža, Malajsie, Singapur a Indonésie.

I Indie si v poslední době užila spravedlivý podíl negativity, ale navzdory všem problémům, současná růstová trajektorie vypadá pro nás dobře. Mezinárodní měnový fond předpovídá v roce 2013 nárůst o více než 5 %, což je stále více než ve většině vyspělých zemí. Věříme, že indické volby na jaře roku 2014 by mohly přinést řešení některých problémů této země. Z našeho pohledu, výzvou jsou časté investičních příležitostí a ne vždy tam, kde by se daly očekávat . Například, možná si myslíte, že oslabení měny v Indii bylo velmi negativní věcí na akciovém trhu, ale existují firmy, které z ní mohou potenciálně těžit. Příkladem budiž outsourcingová společnost, která dělá většinu svého podnikání mimo Indii a má náklady v rupiích, ale příjem v amerických dolarech. Slabá rupie a silný dolar by pro tuto společnost mohly být velmi přínosné.

 

Příběh globálního zotavení

 

I v urputných bojích dluhové krize před pár lety jsem cítil, že se Evropa nakonec zotaví. Očekával jsem, že tento proces bude zřejmě pomalý, s hodně opatrným myšlením, ale oživení přijde. Věříme, že jsme toho nyní v Evropě svědky. Na rozvíjejících se trzích ve východní Evropě bylo zpomalení růstu vázáno na krizi a přineslo v některých případech docela dramatické změny a reformy. Myslíme si, že východní Evropa a pokud ceny ropy pokračovat v pohybu nahoru i Rusko, by mohly být největší rozvíjející se ekonomiky v regionu. Do budoucna, samozřejmě.

Není to jen o velkých zemích, které zažívají změnu. V září jsem cestoval do Gruzie, malé země ve východní Evropě, která prochází rychlými změnami. Byla tu problémem korupce, ale nyní je do značné míry omezena. Viděl jsem nové stavby po celé zemi a lidé se zdáli být velmi pozitivní v hovorech o budoucnosti.

Při pohledu na globální obraz jsme docela optimističtí. Oživení v Evropě se zdá být v plném proudu, pokračování FEDu v programu QE ve Spojených státech bude tahounem růstu v mnoha jiných částech světa a Japonsko rozjíždí činnost v ekonomice s vlastním ambiciózní režimem měnové politiky. Věříme, že mnoho rozvíjejících se trhů na celém světě z toho bude pravděpodobně mít užitek, hotovost zůstává v současné době v nepřeberném množství. Například v Latinské Americe mohou země jako Brazílie, Chile a Kolumbie, které zvyšují schodky běžného účtu, těžit z přílivu potřebných investic. Mexiko se také jeví v dobré pozici, aby mohlo těžit z obchodu a většího přílivu kapitálu díky své blízkosti k americké ekonomice.

Uvědomujeme si, že pro investory to v letošním roce nebylo hladké plachtění na rozvíjejících se trzích. Na konci druhého čtvrtletí a začátku třetího byl odklon od rozvíjejících se trhů na obou majetkových i dluhových trzích. Domníváme se však, že nedávné odtoky peněz se mohou ukázat jako dočasné. Nejen, že je tam v systému ještě spousta likvidity, ale vzhledem k úbytkům, které nastaly, věříme, že mnozí investoři zredukovali své podíly na rozvíjejících se trzích. Neříkám, že všichni budou nebo by měli na rozvíjejících se trzích zvyšovat své podíly, ale myslím, že mnozí by mohli velmi dobře vyvážit svá portfolia a nálada na trhu by se měla zlepšit.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pavel Rudolf | čtvrtek 10.10.2013 9:20 | karma článku: 7,38 | přečteno: 434x
  • Další články autora

Pavel Rudolf

O důchodech - Máte slovo s Michaelou Jílkovou

Zúčastnil jsem se ve čtvrtek 21.2. debaty v České televizi v pořadu Michaely Jílkové Máte slovo. Debatovali tam pánové, u kterých by člověk předpokládal určité vědomosti, ale nakonec jsme s panem Kohoutem bojovali nejspíš zbytečně

25.2.2019 v 9:10 | Karma: 0 | Přečteno: 313x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Rudolf

Bitcoin aneb komu zvoní hrana?

Všichni mluví o Bitcoinu. Já jsem několikrát upozorňoval na to, že to je čirá spekulace a že Bitcoin nemá hodnotu ani té cibulky tulipánu, která se podobně prodávala v letech 1636-7. Je to něco, co není. Shluk jedniček a nul.

12.2.2018 v 9:17 | Karma: 10,86 | Přečteno: 459x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Rudolf

Bitcoin, co s tím?

Na pořadu dne jsou investice do Bicoinu a jiných kryptoměn. Jedni těmto měnám věští zářnou budoucnost, jedni je zatracují. Faktem je, že se s nimi teď čile obchoduje a že se i těží. Těží se? Jak je to možné? ...

17.7.2017 v 9:20 | Karma: 9,36 | Přečteno: 1042x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Rudolf

Chvála pravidelnosti

Ozývá se, že penzijní fondy zase nepřekonaly ani inflaci. Na druhou stranu stát přidává 230 korun ke každé tisícikoruně a to je prý zisk 23%. Zajímalo by mě, kdy už konečně lidé začnou chápat, že státní příspěvek je jen o ...

25.5.2017 v 12:30 | Karma: 9,54 | Přečteno: 814x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Rudolf

Tabletka proti strachu

Strach a chamtivost jsou dvě emoce, které hýbou světovými kapitálovými trhy. A brání mnoha lidem v jinak prospěšném investování. Protože hned po podpoře vaší firmy můžete podpořit firmu někoho jiného. Samozřejmě dobře vybranou. A

2.5.2017 v 8:50 | Karma: 12,12 | Přečteno: 670x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Odpověď „západním štváčům“. Rusko se pustilo do taktického jaderného cvičení

21. května 2024  19:31,  aktualizováno  20:38

Ruská armáda zahájila první fázi manévrů, které zahrnují nácvik přípravy a použití taktických...

Jedna velezrada za druhou. Moskva zametá s vývojáři hypersonických střel

21. května 2024  20:20

Ruský soud poslal fyzika Anatolije Maslova na 14 let do vězení za vlastizradu. Ten obvinění odmítá....

Ukrajinská artilerie končí hladovku. Munice dorazila, přiznávají Rusové

21. května 2024

Premium Uprostřed samých špatných zpráv z fronty jedna trochu lepší: ukrajinská armáda podle všeho dostala...

Krásná kněžna Zaháňská ovlivňovala politiku Evropy. Skrze pletky, ví Vševěd

21. května 2024

Premium Ze školy o ní obvykle víme jen to, že pronesla větu „Šťastná to žena!“ a že šlo o majitelku...

Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA
Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA

Kosmetiku Mádara určitě od nás už znáte – potkat jste je mohli veletrhu FOR KIDS v Praze nebo také v nedávném v uživatelském testování, kde jsme...

  • Počet článků 141
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1153x
Když jsem se tak zamýšlel, co v životě dělat, aby "po mě něco zbylo", zjistil jsem, že nejlíp mi jde pomáhat. Sbírám tedy informace, které nejsou tak úplně běžně na trhu a pomáhám jimi lidem, kteří je dokážou zpracovat a kterým pomohou prožít život lépe, radostněji a ve větším klidu.