Proč u Kypru nekotví ruské válečné lodě

Ve stínu událostí na Kypru zůstalo, jak je možné, že dnes u Kypru nekotví ruské válečné lodě a jejich generálové z horních palub nekynou ukazovákem směrem k Nicosii. Nebylo mi to jasné a když jsem měl chvíli času, podíval jsem se trochu po internetu, jak to vlastně bylo.

Bylo to velice jednoduché. Rusové své peníze z Kypru stáhli a stejně to udělali i jiní bohatí vkladatelé. Ale speciálně Rusy varovala jejich vlastní vláda, aby své peníze z Kypru stáhli a navíc zůstaly v Londýně po celou dobu otevřené pobočky jak Bank of Cyprus, tak Laiki a zájemci si mohli převést své vklady. A jedna pobočka Bank of Cyprus byla otevřena dokonce i v Moskvě (Uniastrum Bank).

Tolik suché konstatování "skutečnosti" (je to virtuální realita, kterou přinášejí komentátoři novin a internetových zpravodajství). Faktem je, že v kyperských bakách zůstaly jen peníze občanů Kypru a ještě mám podezření, že jen do výše pojištění vkladů. To znamená do 100.000€. Jistě, někdo o peníze přišel, jistě se našli lidé, kteří nevěřili, nebyli zrovna doma nebo v dosahu, říkali si, že to nějak vyhnije a podobně. Ale byla jich asi menšina. Proto nakonec kyperský ministr financí Michalis Sarris, který už dříve chtěl vvybírat daň ve výši 30-40% z velkých vkladů v kyperských bankách, nakonec „ořezal“ vklady nad 100.000 EUR až o 50% v Bank of Cyprus a o 80% v Laiki.

No a teď zbývá ještě říci , co se bude dít dál. Už jsem se tomu na tomto blogu nebo ve svém porojektu JakBýtBohatý věnoval. Jakým způsobem chtějí nadnárodní a světové banky a vlády nejzadluženějších států řešit své dluhy. Jako nejpravděpodobnější variantu jsem viděl "tlustou čáru" za minulostí. Ale dluh není něco nehmotného. Jsou to závazky, které nezmizí ani smrtí zadluženého.

Nuže, co se šušká?

Vzhledem k tomu, že zadlužení domácností, korporací a vlád rozvinutého světa o 20 bilionů USD přesahuje práh udržitelnosti stabilizovaného dluhu (180% HDP) a všechny pokusy odstranit přehnané zadlužení ztroskotaly, následuje přesně to, o čem jsem mluvil. Plánuje se "tlustá čára". Ovšem jak takovou tlustou čáru provést?

Ukážu vám možnost, kterou nastínil Sorcha Faal na poněkud diskutabilním serveru WhatDoesItMeans.

--- "Jediná cesta k vyřešení obrovité dluhové zátěže je přes globální koordinovanou restrukturalizaci dluhu (která by mimo jiné dohnala všechny globální banky k bankrotu), která bude financována držiteli finančních aktiv, co na světě ještě zbyli: střední třídou a vyšší střední třídou. Ta, jestli má BCG (Boston Consultig Group) pravdu, má dostat asi 30% jednorázovou daň na všechna svá aktiva. Abychom se mohli těšit na velké zotavení z té mizérie, které nakonec přijde a svět bude znovu postaven do kolejí, po nichž lze pokračovat dál. Hodně štěstí politici a držitelé finančních aktiv, budete ho potřebovat, protože nejprve se popírání změní na hněv a až dlouho poté nakonec přijde přijetí.
Vidíme první projevy toho, že masy průměrných amerických nebo evropských občanů se začínají chránit proti těmto apokalyptickým koncům. Ale máme o tom jen málo dokladů, jelikož tzv. „mainstreamová“ média nadále nadcházející katastrofu zakrývají. Ale jak teď varovalo Rusko, tak čas na svou ochranu rychle vyprchává. A jedinými přeživšími budou ti, kdo poslouchali." ---

Předem říkám, že je to jen jedna z mnoha možností, a jedna z těch radikálnějších. Ale jak že se máme na nadcházející události připravit? Mluvím o tom už dávno. Převodem peněžních prostředků na majetkové hodnoty. A budete potřebovat takové majetkové hodnoty, které půjdou po malých částkách převádět zpět na peníze. Protože peníze nezmizí. A jaké majetkové hodnoty to jsou?

Odpadají nám investice do drahých kovů. Je to nyní normální ekonomická veličina, která se řídí poměrem poptávky a nabídky (momentálně je o 500USD/oz levnější, než byla maximální cena). Je to sice udržitel hodnoty, ale musí být někdo, kdo ho od vás bude chtít koupit. A nezapomeňte, že mluvíme o krizi, ne o normálních poměrech, kdy můžete normálně nakupovat i prodávat.

Další v hlavách našich občanů preferovaná je investice do nemovitostí. Ta je sice super, ale je to horší investice, než do zlata. Protože dům, pole nebo jakoukoli nemovitost musíte vždy prodat celou. To znemená musíte sehnat někoho, kdo nemovitost od vás koupí. A to je problém i teď, kdy se nic neděje.

Starožitnosti a umění neřeším, je to stejné jako u výše jmenovaných. A navíc s náklady na skladování.

Vychází mi z toho jediná ještě možná investice do majetkových hodnot a to je investice do akcií nebo otevřených podílových fondů. Jedině u otevřených podílových fondů máte jistotu. Jistotu majetku v mnoha desítkách a stovkách v rámci fondu investovaných akciových společností z celého světa a jistotu odkupu podílu, danou zákonem. Ovšem naprostou nezbytností je mít svůj vlastní majetkový účet v případě akcií u kvalitního brokera a v přípdě otevřených podílových fondů u dobře zvolené fondové společnosti. Jinak se vystavujete nebezpečí, že správce (při zprostředkování investice) scvakne podpatky a na příkaz vlády převede některé(?) vaše peníze do státního rozpočtu. O způsobu, jak si takovou investici udělat, se můžete více dozvědět v mém projektu www.jakbytbohaty.cz. Dnes si lidé pod pojmem investice představují velké peníze, investované najednou. Ale rozumně investovat se dá už od 1.000Kč měsíně. Tak do toho. Školte se, učte se, získávejte informace a investujte.

Pamatujte že "A jedinými přeživšími budou ti, kdo poslouchali."

Váš Pavel Rudolf

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pavel Rudolf | úterý 16.4.2013 9:00 | karma článku: 8,89 | přečteno: 785x
  • Další články autora

Pavel Rudolf

Bitcoin aneb komu zvoní hrana?

12.2.2018 v 9:17 | Karma: 10,86

Pavel Rudolf

Bitcoin, co s tím?

17.7.2017 v 9:20 | Karma: 9,36

Pavel Rudolf

Chvála pravidelnosti

25.5.2017 v 12:30 | Karma: 9,54

Pavel Rudolf

Tabletka proti strachu

2.5.2017 v 8:50 | Karma: 12,12