Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Proč rozvíjející se trhy stojí za vaši pozornost

I přes komentáře různých lidí, kteří prostě na rozvíjející se trhy nevěří, je 85% světa za rozvíjející se trhy počítáno. Takže co myslíte? Je rozumné dávat své peníze do rozvinutých zemí? Nebo je rozumné dát své peníze do rozvíjejících se zemí? Co na to Mark Mobius, dnes jeden z desítky nejlepších světových investorů? Čtěte dále.

Stále narážím na komentáře, že rozvíjející trhy jsou pohádka a že není pravda to, co se o nich povídá. Slyším to nebo lépe čtu z pera komentátorů, pracujících pro různé finančněporadenské firmy. Já mám jasno. S Markem Mobiem jsem se setkal už v roce 2011, kdy jsem od něj obdržel více jak hodinovou přednášku o rozvíjejících se trzích a dnes jsem přesvědčený investor právě do této části Země. Investuji konkrétně do Thajska, Latinské Ameriky a Asijských malých společností a se svojí pravidelnopu investicí jsem v plusu s průměrným ročním zhodnocením 8,08%. Výsledek za cca 4 roky a to i v situaci, že teď došlo na rozvíjejících se trzích k propadu kvůli výkyvi cen ropy a situaci v Rusku lépe na Ukrajině.

Zde je graf průběhu mé investice

Spolu s Markem Mobiem si totiž myslím, že rozvíjející se země dnes mají obrovskou příležitost. Mají dostatečně mladou populaci, levnou pracovní sílu, nevydrancované přírodní bohatství, k dispozici moderní technologie a jediné, co jim zatím brání v bouřlivém rozvoji, jsou nevyhraněné vlády s nejasnou politickou kulturou. Proto investice do rozvíjejících se zemí není na rok nebo dva. Je to na celý život. Doslova. Nemůžete očekávat, že se situace v Rusku zlepší, pokud bude u vlády Putin. Nemůžete očekávat, že Zimbabwe se vyhrabe z průšvihu, dokud bude u vlády Mugabe. A tak podobně.

Ale co je povzbudivé? Akciové společnosti v těchto zemích začinají zvedat hlavu. Začíná se prosazovat myšlenka, že daně by firmy měly odvádět ve státech, ve kterých působí a ne je přelévat do daňových rájů. Je to myšlenka zatím v plenkách, ale v důsledku povede k tomu, že firmy v zemích rozvíjejících se trhů budou mít větší zisky a vyplatí více na dividendách. Tím pádem o ně bude větší zájem a cena jejich akcií poroste.

Nuže pojďme k zamyšlení Marka Mobia nad budoucím vývojem v zemích rozvíjejících se trhů.

Mark Mobius, 5.1.2015, blog :

EM vůdcem globálního růstu

My v Templeton Emerging Markets Group věříme, že vysoká míra hospodářského růstu v roce 2015 bude i nadále hlavním lákadlem mnoha rozvíjejících se trhů. I s velkými zpomalujícími ekonomikami, jako je Brazílie a Rusko, se vývoj celkového hospodářského růstu na rozvíjejících se trzích v průběhu 2015 očekává pohodlně nad rozvinutými trhy, s Čínou a Indií pravděpodobně povede asijský region k zvláště silnému růstu.

(Obrázek, převzatý z blogu Marka Mobia, ukazuje předpoklad růstu na rozvíjejících se trzích (Emerging Markets) a na rozvinutých trzích (Developed Markets).)

Navíc, mnoho rozvíjejících se trhů, mezi nimi Čína, Indie, Indonésie, Mexiko, Jižní Korea, ohlásily nebo se pustily do významných reformních opatření, které se liší v detailech, ale obecně jsou zaměřené na smetení byrokratických překážek ekonomického růstu, podporu podnikání a odhalení neefektivních odvětví a disciplín na trhu. Většina z nich se také snaží vyvážit ekonomické aktivity exportních a investičních modelů, aby se více orientovaly na spotřebitelskou poptávku.

Sdružení národů jihovýchodní Asie (ASEAN), hospodářského společenství, plánováného na rok 2015, sloučí 10 ekonomicky různorodých zemí jihovýchodní Asie do jedné ekonomické organizace, což představuje další pramen reformy, v němž více technologicky vyspělé rozvíjející se ekonomiky jsou šířeji propojeny s méně rozvinutými sousedy, kteří mají možnosti nízkonákladové práce a levných komodit, což povede k možnému prospěchu obou skupin. Reformní opatření měla nějaké krátkodobé náklady, ale věříme, že by vlády měly uspět v jízdě a dlouhodobé přínosy brzy začnou krmit čísla hospodářského růstu.Důraz na tržní disciplínu by také mohl vytvořit užší vztah mezi růstem rozvíjejících se trhů a ziskovostí jejich podniků.

Jsme nadšeni potenciálem nových technologií k urychlení růstových trendů, některými internetovými technologiemi a technologiemi mobilní komunikace, v souvislosti s příležitostí v méně rozvinutých zemích potenciálně přeskočit generaci ekonomických změn ve vyspělejších trzích a přejít přímo k efektivnímu využití moderních systémů (Viz tabulka na celosvětovém prodeji smartphonů níže). Tento faktor by mohl být obzvláště dynamickou hnací silou rozvoje v příhraničních trzích, které obsahují hodně Afriky a které by mohly dát nový podnět trhům, které již těží z vysoce příznivé demografie, bohatství přírodních zdrojů a nízké výchozí základny, pokud jde o stávající HDP na obyvatele.

(Na dalším obrázku vidíte rozdíl mezi prodejem chytrých telefonů na rozvinutých a rozvíjejících se trzích. Opět převzato z blogu Marka Mobia)

(No co myslíte? Vyplatí se investovat svoje peníze do výroby smartphonů na rozvíjejících se trzích? Mnozí už pochopili, že ano.)

Budoucí výzvy

Nechceme přehlížet problémy, jako je nedávná slabá hospodářská výkonnost v Brazílii a Rusku, stejně jako trhu nepřátelský směr politiky v těchto zemích, ani se odvolávat na potenciál k vytvoření napětí díky čínské vojenské aktivitě v Jihočínském moři nebo hlubokou nervozitu investorů ze známek zpřísnění americké měnové politiky. Domníváme se však, jak Rusko tak Brazílie mají prostředky k přijetí vhodnější politiky. Zejména v Rusku bylo velké riziko již sníženo v mimořádně nízkých akciových oceněních na konci prosince, i když ruská vláda vyjádřila neochotu ke změkčení jejího postoje vůči Ukrajině, což by mohlo vyvolat větší sankce, které vedou, mezi jinými možnými riziky, k negativnímu prostředí pro investory. Čínská námořní aktivita by měla být umístěna do kontextu s jinou zahraniční politikou, jako například s iniciativou "Hedvábná Stezka", jejímž cílem je zlepšení vztahů a budování obchodu se sousedními zeměmi.

S ohledem na peněžní manévry na rozvinutých trzích je důležité poznamenat, že mnoho velkých rozvinutých zemí praktikuje stále politiku uvolňování, v čele s japonským kvantitativním uvolňováním s pravděpodobně velmi významným vlivem v jihovýchodní Asii. V poslední době výjimečná úroveň tvorby peněz zůstala z velké části mimo reálnou ekonomiku a rychlost oběhu peněz prudce zpomalila, což svědčí o klesajícím poměru úvěrů k vkladům bank ve Spojených státech, Evropě, Japonsku a Číně. Jak jsou banky stále jistější a obnovují úvěrovou aktivitu, zásoby nově vytvořených peněz by mohly začít ovlivňovat globální ekonomiku.

Od konce prosince se na rozvíjejících se trzích objevily příznivé trendy v podhodnocení vlastního kapitálu, který je obecně výrazně nižší než na rozvinutých trzích. I po nedávné rally na některých rozvíjejících se trzích se nám tyto trhy jeví stále atraktivní ve vztahu k historii, a to zejména v případě, kdy jsou velmi nízké výnosy z dluhopisů a nízké úrokové sazby pro střadatele. S naším investičním výzkumem "od základu" i nadále věříme, že na těchto trzích jsou atraktivní dlouhodobé investiční příležitosti a zůstáváme optimističtí ohledně potenciálu rozvíjejících se trhů.

(Další obrázek z blogu Marka Mobia ukazuje růst ukazatele P/E (jednoduše doba, za kterou se vám zaplatí vaše investice z výnosů))

Zdroj :

Blog Marka Mobia a Franklin Templeton

Tak co myslíte? Má smysl dlouhodobě investovat na rozvíjejících se trzích? To samozřejmě velice závisí na způsobu investování (jednorázově nebo pravidelně), investičním horizontu (době, po kterou chcete investovat) a averzi vůči riziku (rozvíjející se trhy jsou obecně více kolísavé než trhy rozvinutých zemí). No, odpověď nechám na vás. Více informací o investování se dozvíte v odkazech vpravo na této stránce.

Váš Pavel Rudolf

Autor: Pavel Rudolf | čtvrtek 8.1.2015 9:50 | karma článku: 6,13 | přečteno: 399x
  • Další články autora

Pavel Rudolf

O důchodech - Máte slovo s Michaelou Jílkovou

Zúčastnil jsem se ve čtvrtek 21.2. debaty v České televizi v pořadu Michaely Jílkové Máte slovo. Debatovali tam pánové, u kterých by člověk předpokládal určité vědomosti, ale nakonec jsme s panem Kohoutem bojovali nejspíš zbytečně

25.2.2019 v 9:10 | Karma: 0 | Přečteno: 312x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Rudolf

Bitcoin aneb komu zvoní hrana?

Všichni mluví o Bitcoinu. Já jsem několikrát upozorňoval na to, že to je čirá spekulace a že Bitcoin nemá hodnotu ani té cibulky tulipánu, která se podobně prodávala v letech 1636-7. Je to něco, co není. Shluk jedniček a nul.

12.2.2018 v 9:17 | Karma: 10,86 | Přečteno: 459x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Rudolf

Bitcoin, co s tím?

Na pořadu dne jsou investice do Bicoinu a jiných kryptoměn. Jedni těmto měnám věští zářnou budoucnost, jedni je zatracují. Faktem je, že se s nimi teď čile obchoduje a že se i těží. Těží se? Jak je to možné? ...

17.7.2017 v 9:20 | Karma: 9,36 | Přečteno: 1042x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Rudolf

Chvála pravidelnosti

Ozývá se, že penzijní fondy zase nepřekonaly ani inflaci. Na druhou stranu stát přidává 230 korun ke každé tisícikoruně a to je prý zisk 23%. Zajímalo by mě, kdy už konečně lidé začnou chápat, že státní příspěvek je jen o ...

25.5.2017 v 12:30 | Karma: 9,54 | Přečteno: 814x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Rudolf

Tabletka proti strachu

Strach a chamtivost jsou dvě emoce, které hýbou světovými kapitálovými trhy. A brání mnoha lidem v jinak prospěšném investování. Protože hned po podpoře vaší firmy můžete podpořit firmu někoho jiného. Samozřejmě dobře vybranou. A

2.5.2017 v 8:50 | Karma: 12,12 | Přečteno: 670x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslance SPD jsem zbil já, přiznal se 17letý mladík. Došlo k dalšímu ničení

5. května 2024  11:22,  aktualizováno  20:49

Drážďany v sobotu zaznamenaly další předvolební útok. Tentokrát šlo o stánek protiimigrační...

Strach z migrace i rebelie proti levici. Mladí Němci se přiklánějí k AfD

5. května 2024  20:15

Čekali byste, že mladí Němci volí hlavně Zelené nebo jiné levicové strany? Omyl Roste podíl těch,...

Méně teorie a faktů, více praktických znalostí. Blíží se reforma školních osnov

5. května 2024

Premium Ministerstvo školství chystá změnu toho, co a hlavně jak by se měli žáci na základních a středních...

Usnul za volantem a srazil lidi na chodníku. Pro ženu a dítě letěl vrtulník

5. května 2024  19:10,  aktualizováno  19:48

V Kostelní Lhotě na Nymbursku vjel v neděli odpoledne řidič osobního auta na chodník, kde srazil...

  • Počet článků 141
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1185x
Když jsem se tak zamýšlel, co v životě dělat, aby "po mě něco zbylo", zjistil jsem, že nejlíp mi jde pomáhat. Sbírám tedy informace, které nejsou tak úplně běžně na trhu a pomáhám jimi lidem, kteří je dokážou zpracovat a kterým pomohou prožít život lépe, radostněji a ve větším klidu.