Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Podnikatelské myšlení - dnes o větších penězích

Ve své praxi investičního poradce se potkávám s lidmi, kteří jsou úspěšní a umí vydělat peníze. Bohužel nemají tu historickou zkušenost s kapitálovými trhy nebo mají zkušenost z 90tých let a to se jejich přístupu nedivím. Ale ...

je třeba se na to podívat analyticky.

Tak předně lze podnikatele rozdělit do tří skupin.

První mě říkají, že si ve svém podnikání vydělají ročně desítky či dokonce stovky procent navíc a proč by tedy posílali peníze někam, kde to vydělává nějakých 10% max a ještě nad tím nemají kontrolu.

Druzí mi říkají, že své peníze nesvěří nikomu cizímu, protože už se několikrát spálili a raději za ně koupí nemovitost, kterou budou pronajímat. Mohou si na ní sáhnout a vědí, že to je jejich.

Třetí pak zajímají kapitálové trhy a rádi se svými penězi "experimentují" v nějakých produktech s "garantovaným vysokým výnosem". No a samozřejmě sem započítávám i ty, co investují na kapitálových trzích do otevřených podílových fondů a dělají to správně.

Ti první si ale musí uvědomit, že z valné většiny jsou to oni, kdo ve firmě vytváří ten zisk. To znamená, že firma na nich stojí a padá. Nemohou si vzít víc než týden dovolené v kuse, protože by se rozhodně něco zvrtlo a stejně na dovolené vyřizují pracovní telefonáty, protože to za ně nikdo neudělá. Takový podnikatel potřebuje samozřejmě ještě další pilíře, ze kterých bude čerpat rentu. Prvním je firma, potud v pořádku. Druhým pilířem jsou ale kapitálové trhy a třetím nemovitosti na pronájem. Proto by každý podnikatel, který to se sebou myslí dobře, měl odkládat 10-15% toho, co vydělá měsíčně do otevřených podílových fondů (OPF) a 10-15% do splátek hypotéky na nemovitost k pronájmu.

Je to životně důležité, protože se během podnikání může stát cokoli. A pokud takový podnikatel na měsíc vysadí - je jedno, jestli se bude léčit z havárie, tělo mu vypoví službu nebo cokoli jiného - firma se mu zhroutí. Nebo když udělá nějaké špatné rozhodnutí, které mu pošle firmu do konkurzu. Kdybych takové případy neznal, nepsal bych o tom. Co tito lidé potřebují? Samozřejmě minimálně druhý pilíř v podobě investic do OPF a to tak, že vaše majetkové konto by mělo být z dosahu Českého státu a jeho exekutivy. Dostat se do spárů exekutora je jednodušší, než si myslíte.

Ti druzí už mají slibně nastartováno a vytváří si třetí majetkový pilíř. Ale pokud nemají druhý, stejně mají svoji finanční nezávislost postavenu na dvou nohách a to je málo. Dále nemovitost vyžaduje velkou investici, je velmi špatně likvidní, protože když pak najednou potřebujete třeba 200.000, tak neprodáte koupelnu nebo kuchyň, ale musíte ji pod tlakem, tudíž za levno, prodat celou, Navíc se teď po těch letech potkávám s lidmi, kteří byli v druhé skupině a oni se mě ptají, jak je to s těmi podílovými fondy, že už je nebaví dělat správce nemovitostí. 

Třetí skupina je pak nejtvárnější a je třeba jim jen vysvětlit, že každý zisk je vyvážen rizikem a jestli jim někdo slibuje 30% za rok, tak musí počítat s tím, že také mohou o své peníze na 90% přijít. Otevřené podílové fondy, samozřejmě dobře vybrané, jsou v tomto směru nejjistější investicí. Průměrný zisk okolo 10%, riziko (volatilita) okolo 20% a fungují tak už od roku 1885.

Následující graf je vývoj fondu Templeton Growth Inc., který funguje již od roku 1954.

No řekněte, nestálo by to za investici? Ziskovost od roku 1985 je průměrně 9,69% p.a., volatilita 15,25%, ale absolutně fond vydělal za 30 let 1.630%. 

A teď si představte, že si 20 let posíláte 4.000Kč měsíčně a pak si dalších 20 let budete vybírat rentu 40.000Kč měsíčně. Dali jste do investice 960.000Kč a vybrali si skoro 10 milionů a 6 milionů na účtu pořád máte. Ano, to je nasimulováno přesně na tomto fondu. To není žádná utopie. Kdo má zájem, napište mi na prudolf@post.cz a já vám tu simulaci pošlu. 

No řekněte, má smysl něco takového mít?

Ale pozor. Je třeba to udělat správně. Ideálně majetkové konto přímo u zvolené fondové společnosti, mimo republiku a peníze ve fondu, který za to stojí a jehož investiční filozofie vám vyhovuje. 

Váš Pavel Rudolf

(autor je spolupracovníkem projektu jakbytbohaty.cz)

Autor: Pavel Rudolf | čtvrtek 3.12.2015 12:05 | karma článku: 11,66 | přečteno: 849x
  • Další články autora

Pavel Rudolf

O důchodech - Máte slovo s Michaelou Jílkovou

Zúčastnil jsem se ve čtvrtek 21.2. debaty v České televizi v pořadu Michaely Jílkové Máte slovo. Debatovali tam pánové, u kterých by člověk předpokládal určité vědomosti, ale nakonec jsme s panem Kohoutem bojovali nejspíš zbytečně

25.2.2019 v 9:10 | Karma: 0 | Přečteno: 312x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Rudolf

Bitcoin aneb komu zvoní hrana?

Všichni mluví o Bitcoinu. Já jsem několikrát upozorňoval na to, že to je čirá spekulace a že Bitcoin nemá hodnotu ani té cibulky tulipánu, která se podobně prodávala v letech 1636-7. Je to něco, co není. Shluk jedniček a nul.

12.2.2018 v 9:17 | Karma: 10,86 | Přečteno: 459x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Rudolf

Bitcoin, co s tím?

Na pořadu dne jsou investice do Bicoinu a jiných kryptoměn. Jedni těmto měnám věští zářnou budoucnost, jedni je zatracují. Faktem je, že se s nimi teď čile obchoduje a že se i těží. Těží se? Jak je to možné? ...

17.7.2017 v 9:20 | Karma: 9,36 | Přečteno: 1042x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Rudolf

Chvála pravidelnosti

Ozývá se, že penzijní fondy zase nepřekonaly ani inflaci. Na druhou stranu stát přidává 230 korun ke každé tisícikoruně a to je prý zisk 23%. Zajímalo by mě, kdy už konečně lidé začnou chápat, že státní příspěvek je jen o ...

25.5.2017 v 12:30 | Karma: 9,54 | Přečteno: 814x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Rudolf

Tabletka proti strachu

Strach a chamtivost jsou dvě emoce, které hýbou světovými kapitálovými trhy. A brání mnoha lidem v jinak prospěšném investování. Protože hned po podpoře vaší firmy můžete podpořit firmu někoho jiného. Samozřejmě dobře vybranou. A

2.5.2017 v 8:50 | Karma: 12,12 | Přečteno: 670x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 141
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1185x
Když jsem se tak zamýšlel, co v životě dělat, aby "po mě něco zbylo", zjistil jsem, že nejlíp mi jde pomáhat. Sbírám tedy informace, které nejsou tak úplně běžně na trhu a pomáhám jimi lidem, kteří je dokážou zpracovat a kterým pomohou prožít život lépe, radostněji a ve větším klidu.