Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kyperská soda

Dlouho jsem přemýšlel, jaký název článku zvolit. Chtěl přidat i nějakou hezkou pohřební písničku. A pak jsem si řekl, že je to dar. Proč? Protože v situaci, kterou vyvolala kyperská krize, se mi náměty, které Vám ve svých článcích stále připomínám a o nichž Vás nutím uvažovat a přemýšlet, jeví jako dar.

Co se na Kypru vlastně stalo?
Kypr je před bankrotem. Vláda nemá peníze na financování státních služeb a lidí, pracujících ve státní správě, jakož i například důchodů a dalších tzv. mandatorních plateb.
Pokud je stát v bankrotu, nestane se nic menšího, než že se omezí výdaje státního rozpočtu na minimum a přestanou se platit státní dluhy, to je ani kupony státních dluhopisů, ani jejich nominály. Když je státní bankrot neboli "default" mírnějšího ražení, stát vyplácí alespoň investory vlastní (občany a instituce, žijící a pracující ve státě), když je default silnější, nevyplácí ani je. Je to situace většinou dočasná, provede se znehodnocení měny a pomalu se začne s plněním státního rozpočtu a dále s pomalým splácením dluhů. Státních defaultů bylo v posledních 20 letech několik a mnozí z nás to ani nezpozorovali.
Takto to ale funguje pouze ve státě, který má vlastní měnu. Kypr platí bohužel Eurem, takže znehodnotit měnu nemůže. Proto musí žádat o půjčky a ty mu jsou nebo nejsou poskytnuty. A pokud jsou mu poskytnuty z evropských fondů, tito ředitelé Evropy mu pak nakáží, co má udělat a on to musí splnit.
A to je to, co se teď děje na Kypru.
Nejdříve kyperský parlament odsouhlasil ZESTÁTNĚNÍ PENZIJNÍCH FONDŮ. Co to znamená? Převedl peníze, které si budoucí důchodci spořili ve státem podporovaných penzijních fondech (státní příspěvky, úlevy na daních, daňové odpisy atd.) na důchod, do státního rozpočtu. Nevím, jak v makroekonomice, ale v mikroekonomice se tomu říká krádež. To řvali a demonstrovali jen Kypřané.
Pak dostala kyperská vláda rozkaz z Bruselu ZDANIT JEDNORÁZOVĚ VKLADY střadatelů v bankách. To už začali křičet i vkladatelé z jiných zemí, kteří měli na Kypru uložené peníze pro jeho nízké daně. Byl to boj a nakonec bylo rozhodnuto, že se nezdaní všechny vklady, jen ty nad 100.000Euro. Co je to za vzkaz?
"Hele bohatí, stejně jste si své bohatství nakradli a navíc jste si ho nechali zdanit malým procentem v offshore, tak vám to neublíží." Víte, nejhorší je, že si to myslí i úplně normální lidé. Vkladatelé v kyperských bankách se chovali naprosto podle zákonů a rozhodli se pro svůj krok na základě nabídky, kterou jim kyperské banky učinily a kyperské zákony umožnily. Takže nic nelegálního, žádné černé nebo špinavé peníze. Nyní jsou trestáni za svoji prozíravost.
Položím Vám otázku :
Jedna banka Vám nabídne zhodnocení Vašich peněz o 5% ročně a daň ze zisku v dané zemi bude dejme tomu 5%. Při vkladu 100.000 budete mít na konci roku 105.000 a po zdanění (daň 250) 104.750.
Druhá banka vám nabídne zhodnocení 6% ročně a daň ze zisku 30%. Při vkladu 100.000 budete mít na konci na účtu 106.000 a po zdanění (daň 1.800) 104.200.
Do které banky byste šli raději, když máte informaci jen že jedna dává zhodnocení 5% a druhá 6% (viz televizní reklamy)? A vkladatelé na Kypru si dali tu práci a zjistili si i zdanění. Proto tam šli.
Ale co jsem Vám chtěl tímto vysvětlením naznačit?

OD TÉTO CHVÍLE NEJSOU PENÍZE, ULOŽENÉ V BANKÁCH BEZPEČNÉ

ať si kdokoli říká cokoli. Je tu návod, jak to udělat. A provedl se, aniž by někoho zodpovědného pověsili na lucerně nebo se střílelo do lidí.
Proto je třeba uložit peníze, které máte jen tak někde ležet na účtu za podinflační úrok, do majetku. A pokud chcete mít peníze disponibilní a nechcete platit dvojí náklady, na vlastní majetkový účet, vedený mimo Českou republiku u zajímavé fondové společnosti a investovat je do nějakého kvalitního světového otevřeného podílového fondu investujícího do akcií společností z rozvíjejících se zemí. Jen tak je ochráníte před inflačními ději v zadlužené Evropě.
S tím Vám rád pomohu. Pište, volejte 602 616 731, situace v Evropě se přiostřuje a i když to zatím nevypadá, naše republika spěje mílovými kroky do podobných problémů, které má Řecko a Kypr. U nás, protože máme oddělenou měnu, dojde při státním bankrotu ke znehodnocení měny a to se dotkne všech garantovaných a zajištěných vkladů v bankách, životních pojišťovnách, penzijních fondech (kromě II.pilíře) a stavebních spořitelnách. Vy totiž nepřijdete ani o korunu ze svých úspor. Jen si za ně už nekoupíte to, co jste byli zvyklí. A tahle zlodějina se na nás chystá. A jestli u toho bude vláda ČSSD, ODS nebo nějaké jiné strany je úplně jedno. Buďte si jistí, že se o tom nedozvíte dřív než se to stane. Proto je třeba se na to připravit.
To, co Vám tu píšu, je alarm. Varování. Pošlete toto varování všem svým známým a kamarádům, stejně jako jim posíláte odkazy na pochybení Microsoftu, na viry v dopisech, na ohrožení jaderným útokem a podobně. To je samozřejmě sranda, ale tohle je vážné a

JEN PŘIPRAVENÝM ŠTĚSTÍ PŘEJE

Já už fakt nevím, co ještě bych Vám měl napsat, abyste pochopili (i když musím říct, že mnozí pochopili). Ale víte co? Jsou to Vaše peníze. Dělejte si s nimi, co uznáte za vhodné.

A pokud chcete vědět více, přihlaste se do mého projektu JakBýtBohatý.cz. Dočtete se více.

Váš Pavel Rudolf

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pavel Rudolf | středa 27.3.2013 9:00 | karma článku: 12,99 | přečteno: 605x
  • Další články autora

Pavel Rudolf

O důchodech - Máte slovo s Michaelou Jílkovou

Zúčastnil jsem se ve čtvrtek 21.2. debaty v České televizi v pořadu Michaely Jílkové Máte slovo. Debatovali tam pánové, u kterých by člověk předpokládal určité vědomosti, ale nakonec jsme s panem Kohoutem bojovali nejspíš zbytečně

25.2.2019 v 9:10 | Karma: 0 | Přečteno: 313x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Rudolf

Bitcoin aneb komu zvoní hrana?

Všichni mluví o Bitcoinu. Já jsem několikrát upozorňoval na to, že to je čirá spekulace a že Bitcoin nemá hodnotu ani té cibulky tulipánu, která se podobně prodávala v letech 1636-7. Je to něco, co není. Shluk jedniček a nul.

12.2.2018 v 9:17 | Karma: 10,86 | Přečteno: 459x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Rudolf

Bitcoin, co s tím?

Na pořadu dne jsou investice do Bicoinu a jiných kryptoměn. Jedni těmto měnám věští zářnou budoucnost, jedni je zatracují. Faktem je, že se s nimi teď čile obchoduje a že se i těží. Těží se? Jak je to možné? ...

17.7.2017 v 9:20 | Karma: 9,36 | Přečteno: 1042x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Rudolf

Chvála pravidelnosti

Ozývá se, že penzijní fondy zase nepřekonaly ani inflaci. Na druhou stranu stát přidává 230 korun ke každé tisícikoruně a to je prý zisk 23%. Zajímalo by mě, kdy už konečně lidé začnou chápat, že státní příspěvek je jen o ...

25.5.2017 v 12:30 | Karma: 9,54 | Přečteno: 814x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Rudolf

Tabletka proti strachu

Strach a chamtivost jsou dvě emoce, které hýbou světovými kapitálovými trhy. A brání mnoha lidem v jinak prospěšném investování. Protože hned po podpoře vaší firmy můžete podpořit firmu někoho jiného. Samozřejmě dobře vybranou. A

2.5.2017 v 8:50 | Karma: 12,12 | Přečteno: 670x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Černomořská flotila dále slábne. Zasáhli jsme korvetu Ciklon, hlásí Kyjev

21. května 2024  18:21

Ukrajinská armáda oznámila zásah ruské korvety Ciklon v Sevastopolu na Moskvou okupovaném...

Na Rychnovsku se střetl vlak s autem, tragickou nehodu nepřežili dva lidé

21. května 2024  18:15

Při dopravní nehodě auta s vlakem v Čermné nad Orlicí na Rychnovsku zemřeli dva lidé. Na místě...

Poslanci kývli na možnost odpuštění penále z odvodů na zdravotní pojištění

21. května 2024  5:45,  aktualizováno  17:55

Přímý přenos Poslanci schválili možnost odpuštění penále z odvodů na zdravotní pojištění. Pomoci to má těm,...

Carlson má pořad v ruské televizi. V prvním díle řešil klíšťata jako biozbraň USA

21. května 2024  17:46

Konzervativní americký moderátor Tucker Carlson spustil vlastní pořad na ruské státní televizi...

  • Počet článků 141
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1153x
Když jsem se tak zamýšlel, co v životě dělat, aby "po mě něco zbylo", zjistil jsem, že nejlíp mi jde pomáhat. Sbírám tedy informace, které nejsou tak úplně běžně na trhu a pomáhám jimi lidem, kteří je dokážou zpracovat a kterým pomohou prožít život lépe, radostněji a ve větším klidu.