Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jakou práci odvádějí fondoví manažeři v podílových fondech

Dnes mám tu možnost trochu vám ukázat, jakým způsobem pracují fondoví manažeř společnosti Franklin Templeton při výběru akciových titulů do portfolií fondů. Upozorňuji, že jsou jediní, kteří takovýmto způsobem pracují. Jsou to totiž hodnotoví investoři : investují do reálných hodnot. Nekupují "garážovky" za 50 milionů.

Mark Mobius se ve svém blogu zabýval investiční strategií týmu Asset Management Franklin Templeton. Přečtěte si, co napsal :
Myšlenka vzdát se kdysi drahocenného majetku může být pro každého velice emocionální, i když předmět obdivu přežil jeho využití. Jako investoři můžeme shledat těžkým prodat kdysi favorizovanou společnost - ještě obtížnější, než rozhodnutí o její koupi. Ale někdy to musíte nechat proběhnout.
Často jsem tázán svým procesním týmem nejen při výběru potenciálních příležitostí, kdy a jak jsme našli konkrétní společnost, kterou nemusí stát za to držet v portfoliu a je třeba ji nahradit něčím, co považujeme za lepší příležitost. Emoce prostě nemůžou hrát roli v našich rozhodnutích. Místo toho spojujeme pečlivý bottom-up výzkum s analýzou krok-za-krokem, od první identifikace možných obchodů v rámci datového souboru více než 25.000 cenných papírů, přes provádění hluboké kvantitativní a kvalitativní analýzy až k posouzení dlouhodobé hodnoty potenciálu každé společnosti. Naše kvantitativní analýza zahrnuje pětileté historické auditované účetní závěrky a pětileté prognózy založené na předpokládaných budoucích příjmech normalizované cash flow nebo potenciální hodnoty aktiv. Kvalitativní analýza zahrnuje pochopení podnikatelského záměru společnosti, řízení kvality, vlastnickou strukturu, corporate governance (jak se vedení chová k investorům) a odhodlání k vytváření hodnoty pro akcionáře. To vyžaduje porozumění, kdo vlastní a kontroluje společnost, jak funguje a s čím jde na trh. Jak můžete vidět, náš průzkum je rozsáhlý.
Jak jsem řekl znovu a znovu, pevně věříme, že  osobní přítomnost v dané zemi je nezbytná k nalezení místních a z první ruky podaných investičních příležitostí. Náš Templeton Emerging Markets tým v současné době čísla 53 investičních profesionálů, rozmístěných v 18 globálních kancelářích. Snažíme se navštívit co nejvíce firem, může jich být přibližně 1.500-2.000 ročně a zjišťujeme chování managementu. Já osobně cestuji více než 250 dnů v roce.
"Jistitče" obchodu
Náš hloubkový základní výzkum řídí všechny nákupní a prodejní rozhodnutí. Naši analytici stanoví cílovou cenu u jednotlivých akcií na základě průsečíku výsledků jejich výzkumu a naší celkové investiční filozofie. Prověřujeme všechny naše nakoupené tituly pravidelně a zajišťujeme, aby naše analytická doporučení byla aktuální a pokud možno přesně odrážela změny v podnikových fundamentech. Jako hodnotoví investoři se snažíme investovat do společností, které se obchodují se ziskem, srovnatelným s našimi pětiletými hodnotovými projekty a striktně se držíme prodejní disciplíny založené na stanovení cenových mezí. Některá z těchto mezí nám může ukázat na prodej akcie:

  • aktuální cena akcie převyšuje náš odhad celkové hodnoty
  • věříme, že významně vyšší hodnotový potenciál existuje v jiném akciovém titulu
  • ve společnosti nastane zásadní změna, která změní naše prognózy

Jeden z našich obchodních "jističů" reaguje na nezdravé corporate governance. Corporate governance je pro nás velmi, velmi důležitá otázka. Chceme zajistit, aby se zájmy akcionářů řešily. Takže první věcí, které hledáme, je kulturní a etické chování vedení.
Dostat se hlouběji dovnitř správy společnosti znamená, že jsme provedli analýzu vlastnických struktur, zjistili nejvyšší dosaženou hodnotu řídícího týmu společnosti, historii vedení společnosti a jejich závazek vytvářet hodnotu pro akcionáře. Hledáme manažery, kteří umí dobře podnikat a mají zkušenosti v daném oboru. Sledujeme schopnost managementu vyrovnat se s rychle se měnícím podnikatelským prostředím a zhodnotit, zda jsou rizika , které na sebe společnost bere, rozumná a mají potenciál být řádně odměněna.
Spolupráce je zásadní věc, takže členové našich investičních týmů komunikují denně. Také vytváříme týdenní odborné posudky, ve kterých zkoumáme firemní koeficienty, hodnoty a cenové cíle, abychom sestavili portfolio řízené v souladu se svými investičními cíli. Kromě toho, Templeton Emerging Markets Group pořádá pololetní setkání k vyhodnocení investiční metodiky a výkonnosti portfolia, optimalizaci zdrojů a diskuzi s portfoliem souvisejících témat, jako jsou otázky firemních specifik, se zemí původu souvisejících otázkách a globálních průmyslových trendech.
Volatilita a hodnota
Rozvíjející se trhy jsou tradičně volatilní a mohou být ovládány toky retailových investorů a změnami nálady, ale snažíme se využít tuto volatilitu k identifikaci potenciálních obchodů. Věříme, že silné růstové vyhlídky u mnoha rozvíjejících se trhů nejsou vždy účtovány do ocenění vlastního kapitálu a mohou mít oproti rozvinutým trhům značné zpoždění. Jak bylo řečeno, volba podniků nebo odvětví v našich portfoliích nemusí fungovat tak, jak bychom chtěli v daném měsíci nebo roce, ale my jsme dlouhodobí investoři, nikoli krátkodobí obchodníci a řídíme se naší nákupní disciplínou.
Někdy klesající trh donutí k poklesu i nejzdravější lodi, a to je čas k vyjednávání. Čas, kdy se akcie prodávají v zoufalství levně. Můžeme investovat, pokud věříme, že situace těchto společností se může obrátit. Dokonce i na dobré společnosti mohou dočasně padnout těžké časy.
Myslíme si, že nejlepším ukazatelem, zda akcie má dobrou hodnotu nebo zcela ztratila svůj lesk (to, co by se dalo nazvat "hodnotová past" nebo sice nižší, ale stále vysokou cenu v poměru k její skutečné hodnotě) je snižování růstu. Pokud nevidíme žádný potenciál pro budoucí růst, do společnosti nestojí za to investovat, ale pokud je akcie levná a projekce zisku vypadá dobře, pak můžeme investovat. Samozřejmě, že některé z akciových trhů rostou rychleji a může tam být těžší najít skutečné hodnoty. Pokud se cena akcie blíží k tomu, co považujeme za reálnou hodnotu, snižujeme pozice.
Ve všech našich akciových analýzách, měl bych dodat, také zkoumáme v konkrétní zemi makroekonomické faktory, které mohou podpořit naše investiční rozhodnutí, ale nemáme tendenci být více optimističtí k jedné zemi nebo regionu než k jiné, protože se zaměřujeme na jednotlivé společnosti. Jsme přesvědčeni, že existují velké společnosti ve všech zemích po celém světě, a že většina trhů má alespoň nějaké zásoby atraktivních akcií.
Zachováváme stejnou investiční strategii pro více než 25 let a nečekejte, že dojde ke změně. Náš tým zdědil investiční filozofii a metodologii od našeho zakladatele, Sira Johna Templetona, který shrnul své úvahy těmito slovy: Kupujete-li, když ostatní v zoufalství prodávají a prodáváte, když ostatní nakupují, to vyžaduje největší odvahu a odměnou bude největší výnos. "
Tolik Mark Mobius o investiční strategii. Jen dodávám, že je to člověk, který se mě a mnohým z vás stará o peníze a stará se z dlouhodobého pohledu úspěšně. Fondy, které řídí, vyhrávají soutěže, kde se počítá pěti nebo desetiletá výkonnost. Díky tomu získal letos cenu Fondový Manager Roku od časopisu Euro.

Chcete se o investicích dovědět více? Zkuste můj projekt Jak Být Bohatý, který jsem připravil pro ty, kdo se chtějí v investicích více orientovat.

Váš Pavel Rudolf

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pavel Rudolf | pondělí 8.4.2013 8:04 | karma článku: 6,21 | přečteno: 873x
  • Další články autora

Pavel Rudolf

O důchodech - Máte slovo s Michaelou Jílkovou

Zúčastnil jsem se ve čtvrtek 21.2. debaty v České televizi v pořadu Michaely Jílkové Máte slovo. Debatovali tam pánové, u kterých by člověk předpokládal určité vědomosti, ale nakonec jsme s panem Kohoutem bojovali nejspíš zbytečně

25.2.2019 v 9:10 | Karma: 0 | Přečteno: 313x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Rudolf

Bitcoin aneb komu zvoní hrana?

Všichni mluví o Bitcoinu. Já jsem několikrát upozorňoval na to, že to je čirá spekulace a že Bitcoin nemá hodnotu ani té cibulky tulipánu, která se podobně prodávala v letech 1636-7. Je to něco, co není. Shluk jedniček a nul.

12.2.2018 v 9:17 | Karma: 10,86 | Přečteno: 459x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Rudolf

Bitcoin, co s tím?

Na pořadu dne jsou investice do Bicoinu a jiných kryptoměn. Jedni těmto měnám věští zářnou budoucnost, jedni je zatracují. Faktem je, že se s nimi teď čile obchoduje a že se i těží. Těží se? Jak je to možné? ...

17.7.2017 v 9:20 | Karma: 9,36 | Přečteno: 1042x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Rudolf

Chvála pravidelnosti

Ozývá se, že penzijní fondy zase nepřekonaly ani inflaci. Na druhou stranu stát přidává 230 korun ke každé tisícikoruně a to je prý zisk 23%. Zajímalo by mě, kdy už konečně lidé začnou chápat, že státní příspěvek je jen o ...

25.5.2017 v 12:30 | Karma: 9,54 | Přečteno: 814x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Rudolf

Tabletka proti strachu

Strach a chamtivost jsou dvě emoce, které hýbou světovými kapitálovými trhy. A brání mnoha lidem v jinak prospěšném investování. Protože hned po podpoře vaší firmy můžete podpořit firmu někoho jiného. Samozřejmě dobře vybranou. A

2.5.2017 v 8:50 | Karma: 12,12 | Přečteno: 670x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Příjezd, kytice první dámě a hned do úřadu. Pavlova návštěva má přísnější opatření

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  11:23

V továrně výrobce výbušnin a střeliva Explosii začala dnes dvoudenní návštěva Petra Pavla a jeho...

Na jihozápad Čech udeří odpoledne silné bouřky. Hrozí i přívalové deště

21. května 2024  10:49,  aktualizováno  11:21

Meteorologové varují, že v souvislosti s tlakovou níží postupující z Alp k severu se mohou během...

Radostné ohňostroje i slzy. Raísího smrt vyvolala v Íránu smíšené pocity

21. května 2024  11:19

Smrt íránského prezidenta Ebráhíma Raísího vyvolala mezi obyvateli blízkovýchodní země smíšené...

Asadova manželka má leukémii. Dřív se léčila z rakoviny prsu

21. května 2024  11:08

Syrská první dáma Asma Asadová má leukémii. V úterý to uvedla kancelář syrského prezidenta Bašára...

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...

  • Počet článků 141
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1153x
Když jsem se tak zamýšlel, co v životě dělat, aby "po mě něco zbylo", zjistil jsem, že nejlíp mi jde pomáhat. Sbírám tedy informace, které nejsou tak úplně běžně na trhu a pomáhám jimi lidem, kteří je dokážou zpracovat a kterým pomohou prožít život lépe, radostněji a ve větším klidu.