Jak investují milionáři

Pořád tady píšu o investování a o tom, jak si vybudovat majetek, těm, co o to stojí pomáhám otevírat majetková konta v Lucembursku, pracuji a pomáhám lidem najít způsoby, jak zhodnotit svoje peníze. Ještě jsem se tu ale nezmínil o tom, jak investují ti, co už si své miliony vydělali a to třeba i investicemi do otevřených podílových fondů. Tak pojďme na to.

Představte si, že někde v Evropě existuje společnost, která se dlouhodobě specializuje na bohatou klientelu a na správu jejich majetku. Aby k nim mohli jen bohatí, mají stanoveny hranice, pod které nejdou. Tak řekněme 50 nebo 100 tisíc Euro. To znamená, že abyste se k nim se svými penězi dostali, musíte tyto peníze mít.

Pro klienty s menšími vklady spravuje firma řízená "menežovaná" portfolia, která se snaží o rychlou reakci na tržní změny. Při poklesu co nejdříve vyměnit akcie na hotovost a při růstu zase vyměnit hotovost za akcie. To samozřejmě nejde dělat ve velkém, protože by se mohlo stát, že firma by svými nákupy a prodeji začala ovlivňovat trh a určitě by se našli scalpeři nebo spekulanti, kteří by investovali proti jejím zájmům a tím by snižovali účinky opatření. Proto je v těchto řízených portfoliích jen tolik majetku, aby se nic takového nemohlo stát. Už víte, proč se o této firmě nemluví v televizi, nepíše se o ní v novinách a nemůže do ní vstoupit se svými penězi každý? Informace se šíří pouze doporučením těch, co již investováno mají těm, kteří by mohli mít. Ale nemyslete si, neprojde každý. Jo a předpokládaná dlouhodobá výkonnost mezi 8-10% ročně. Výsledky (gFP)?

Pro klienty s většími vklady však má firma jinou alternetivu. Velice sofistikovaným software vybere každý týden 4 akciové společnosti, které splňují dlouhodobě laděné paramery. Vytvoří z nich "balíček" a osloví bohaté a celosvětově známé banky, kterým nabídne, že pokud si na akcie těchto čtyř firem vypíší opci, půjčí jim peníze svých klientů. Banky si mohou k těmto "vlastním penězům" půjčit další peníze od centrálních bank (například u nás je to desetinásobek, ale o Česku se teď opravdu nebavíme). Banky pak nabídnou, kolik peněz měsíčně jsou ochotny za tuto půjčku vyplatit. Většinou se jedná o procentní částku, takže řekněme něco mezi 1,5-5% měsíčně. Firma vybere nejlepší nabídku a peníze bance půjčí.

No a co se děje pak? Banka vypíše opci, vydělá na ní a z výdělku zaplatí firmě měsíčně "kupon", odměnu za půjčení peněz. A firma tyto peníze rozdělí mezi investory.
Jistě se zeptáte, jak je zajištěno, aby nedošlo k "vytunelování"? Jednoduše, máte vlastní účet a manažer s ním může dělat jen ty operace, na které má oprávnění. To znamená, že si třeba nemůže za Vaše peníze koupit auto nebo dům.

Další otázka? Kolik to tak vynáší? Počítejte se mnou. Investice 100.000Euro a kupon řekněme 3%. To je 3.000Euro měsíčně. Nějaké to Performance Fee a poplatky a 2.200Euro je čistého pro vás.

Co to je to Performance Fee? To si počítá firma za to, že vám vydělává peníze. Je to jednoduché a čisté. Vyděláte vy, vyděláme i my.

Nemůže banka peníze zpronevěřit? Nemůže, protože by si poškodila pověst a proč by to dělala, když jí vaše peníze přinášejí zajímavý zisk a chce s vámi prostřednictvím Firmy obchodovat dál.

Má to určitě nějaký háček. Ano má. Akcie všech čtyř společností v balíčku nesmí klesnout pod určitou mez. Pokud se tak stane, banka se s vámi vyrovná formou akcií a ne výplatou nominálu. Ovšem uvědomte si, že se jedná o akcie největších a nejlepších společností světa a bariéra je hodně nízko. Moc se to nestává.

Kde se to dá sehnat? Kdo chce, ten si cestu najde. Například můj mail je v pravem slouci vedle článku.

Kolik to tak přinese majetku? Co byste řekli zdvojnásobení majetku řekněme za pět let?

Pro ty nevěřící Tomáše z vás, co si myslí, že je to zase nějaký kec. Podobné produkty nabízí i naše banky, jen s výrazně horšími parametry. Například bariéru mají příliš vysoko, nevyplácejí dividendy kdykoli, ale dostanete je až na konci upisovacího období, upisovací období je třeba šest let a podobně. To, o čem píšu já, není nový produkt. Jen je vytvořen tak, aby z něj měli užitek všichni zúčastnění.

Dal jsem dohromady kalkulačku, která Vám vypočítá věci, které byste při investování měli vědět. Kalkulačka je ke stažení kliknutím na obrázek.

Váš Pavel Rudolf

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pavel Rudolf | středa 11.9.2013 13:00 | karma článku: 10,58 | přečteno: 1630x
  • Další články autora

Pavel Rudolf

Bitcoin aneb komu zvoní hrana?

12.2.2018 v 9:17 | Karma: 10,86

Pavel Rudolf

Bitcoin, co s tím?

17.7.2017 v 9:20 | Karma: 9,36

Pavel Rudolf

Chvála pravidelnosti

25.5.2017 v 12:30 | Karma: 9,54

Pavel Rudolf

Tabletka proti strachu

2.5.2017 v 8:50 | Karma: 12,12