Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Fond pojištění vkladů aneb jistota setiny

Dnes jen krátce o tom, co pro Čechy znamená garance. Garance, že o své peníze nepřijdou a že když je uloží do bank, spořitelen nebo stavebních spořitelen, tedy do produktů, kde mají "garantováno", že dostanou při krachu zmíněné instituce svoje peníze až do výše 100.000Euro zpět. Na jakých nohách je postavena tato garance?

Už jsem o tom tady psal několikrát. V této republice garance návratu jakýchkoli finbančních prostředků z jakéhokoli finančního ústavu garanci poskytujícího neexistuje. Z jednoho prostého důvodu. Orgán, který má garanci vyplácet a který je k tomu určen, je téměř prázdný. Fond pojištění vkladů vybírá od bank a spořitelen jistou procentní částku z vkladů, aby ji uložil a kryl z ní krachy pojištěných finančních ústavů. V ČR je v bankách, spořitelnách a jim podobných ústavech s povinností odvádět peníze do fondu pojištění vkladů 3.200.000.000.000Kč. Tři biliony dvěstě miliard korun. A kolik že je peněz ve fondu? Nyní, po definitivním krachu MSD (Metropolitní spořitelní družstvo) a vyplacení jeho klientů, je zde 16,58 miliardy korun, což je 0,518%. Něco málo přes půl procenta. Všichni se tak musíme modlit, aby nekrachnul nějaký větší ústav. Kampelička nebo spořitelní družstvo je sranda. Ale co když dostane run (všichni si spěchají vybrat své peníze, většinou po nějaké závažné zprávě, která může být i falešná) nějaká větší banka, kde je uloženo víc jak 16 miliard?

Jo, je tu jistá strategická sestava bank, kterou stát nemůže nechat zkrachovat. Ze strachu, že by ho lidé roznesli na vidlích. Takže se bude sanovat. Zavolá se do tiskárny a nechá se vytisknout odpovídající počet miliard. Dokážete si představit, co se stane, až se tyto peníze dostanou do oběhu? Jak to pohne s inflací? Jak se změní hodnota peněz?

Nebo se vydají státní dluhopisy, ideálně s ochranou proti infalci. To je také super nabídka. Půjčím státu peníze a dostanu zpět přesně tu hodnotu, kterou jsem mu před lety půjčil. Takže NULA výnosu. Nevěříte? Přečtěte si odstavec "Kde bere FPV peníze" a "Existují další finanční zdroje ..." přímo z webu FPV. Prý půjčka ze státního rozpočtu.

Jak může stát, který je sám dlužníkem a má dlouhodobě deficitní rozpočet, slibovat, že vám vrátí půjčené peníze nebo že vrátí peníze, které si půjčil na sanaci zkrachovalé banky - lépe řečeno na vrácení peněz soukromým osobám a podnikatelským subjektům z peněz, které jsme my všichni zaplatitl na daních?

Slovo garance se tu přeceňuje. Garance je jen slib, že něco konkrétního (úrok, nominál) dostanete, když všechno proběhne jak má. Pokud se tak nestane, nečekejte ani omluvy, ani garance.

Spíš by bylo zajímavější se zaměřit na jistoty. Jistotu, že o své peníze přijdete, máte třeba vy, kdo je máte uložené doma. Jistotu, že máte pořád stejnou hodnotu, máte ve zlatě nebo stříbře. Ale já chci víc? Já chci také, aby moje peníze pracovaly. Aby nějakou přidanou hodnotu také vytvářely.

Jedinou jistotu, že vaše peníze pracují a zhodnocují se, máte dlouhodobě a stabilně jen pokud je investujete do aktiv. Co je to vlastně aktivum? To je něco, co si koupíte a ono vám to jen tím, že to je, přináší peníze (hodnotu) navíc. Tak například pro lidi, co jim stačí malé zhodnocení v řádu stavebního spoření a mají peněz víc je vhodná investice do bytů nebo domů na pronájem. Pro ty, kdo velké peníze nemají, je zase velice vhodná investice do otevřených podílových fondů (OPF). Nebo dnes, kdy je situace na kapitálových trzích taková, jaká je, do aktivně spravovaných otevřených podílových fondů - menežovaných portfolií. Je tu jen důležité správně vybrat, protože jich je poměrně dost a ne všechny mají takové výkony, aby to stálo za řeč.

Pokud investujete do OPF, máte jednu velkou JISTOTU, že Vaše peníze jsou investovány do desítek a stovek společností, které za to stojí a jsou to společnosti s velkými majetky a světovou působností.

Nebo investujte do vlastního byznysu. Do podnikání, ze kterého vás nikdo nevyhodí a které vám přinese výrazně více peněz, než dostanete v zaměstnání. V zaměstnání totiž musíte vydělat svému šéfovi desetkrát tolik, než si odnesete domů. Jinak se mu nerentujete. Rentovat. Krásné slovo se základem renta.

Renta je to, co si můžete vybírat ve chvíli, kdy to potřebujete, právě z OPF nebo je to nájemné ze zakoupených a pronajímaných nemovitostí.

Takže nakonec. Nenechávejte své peníze ležet v bankách, spořitelnách a stavebních spořitelnách, ale investujte je. Že vám dal někdo garanci neznamená, že to myslí vážně. Vybudujte si vlastní byznys nebo jestli na to nemáte, investujte do aktivně spravovaných OPF. Zlato nebo stříbro kupujte jen za cca 10% peněz. To stačí.

Váš Pavel Rudolf

 

Autor: Pavel Rudolf | sobota 17.5.2014 9:50 | karma článku: 7,60 | přečteno: 591x
  • Další články autora

Pavel Rudolf

O důchodech - Máte slovo s Michaelou Jílkovou

Zúčastnil jsem se ve čtvrtek 21.2. debaty v České televizi v pořadu Michaely Jílkové Máte slovo. Debatovali tam pánové, u kterých by člověk předpokládal určité vědomosti, ale nakonec jsme s panem Kohoutem bojovali nejspíš zbytečně

25.2.2019 v 9:10 | Karma: 0 | Přečteno: 312x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Rudolf

Bitcoin aneb komu zvoní hrana?

Všichni mluví o Bitcoinu. Já jsem několikrát upozorňoval na to, že to je čirá spekulace a že Bitcoin nemá hodnotu ani té cibulky tulipánu, která se podobně prodávala v letech 1636-7. Je to něco, co není. Shluk jedniček a nul.

12.2.2018 v 9:17 | Karma: 10,86 | Přečteno: 459x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Rudolf

Bitcoin, co s tím?

Na pořadu dne jsou investice do Bicoinu a jiných kryptoměn. Jedni těmto měnám věští zářnou budoucnost, jedni je zatracují. Faktem je, že se s nimi teď čile obchoduje a že se i těží. Těží se? Jak je to možné? ...

17.7.2017 v 9:20 | Karma: 9,36 | Přečteno: 1042x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Rudolf

Chvála pravidelnosti

Ozývá se, že penzijní fondy zase nepřekonaly ani inflaci. Na druhou stranu stát přidává 230 korun ke každé tisícikoruně a to je prý zisk 23%. Zajímalo by mě, kdy už konečně lidé začnou chápat, že státní příspěvek je jen o ...

25.5.2017 v 12:30 | Karma: 9,54 | Přečteno: 814x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Rudolf

Tabletka proti strachu

Strach a chamtivost jsou dvě emoce, které hýbou světovými kapitálovými trhy. A brání mnoha lidem v jinak prospěšném investování. Protože hned po podpoře vaší firmy můžete podpořit firmu někoho jiného. Samozřejmě dobře vybranou. A

2.5.2017 v 8:50 | Karma: 12,12 | Přečteno: 670x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Al-Džazíra končí v Izraeli, rozhodla vláda. Televize se chce bránit

5. května 2024  13:28,  aktualizováno  15:25

Izraelská vláda jednomyslně schválila ukončení činnosti katarské televizní sítě Al-Džazíra v zemi....

Evropa potřebuje migrační pakt, míní Jourová. Je špatný, reagovala Pošarová

5. května 2024  14:47

Místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová uvedla, že Evropa nezvládá migraci a proto potřebuje...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

Nemít nohu nevadí. Hendikepovaní soutěží s „normály“, občas je i drtí

5. května 2024  14:05

Ty příběhy přináší téměř každý podobný závod a dá se očekávat, že je bude mít i právě skončený...

  • Počet článků 141
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1185x
Když jsem se tak zamýšlel, co v životě dělat, aby "po mě něco zbylo", zjistil jsem, že nejlíp mi jde pomáhat. Sbírám tedy informace, které nejsou tak úplně běžně na trhu a pomáhám jimi lidem, kteří je dokážou zpracovat a kterým pomohou prožít život lépe, radostněji a ve větším klidu.