Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Důchodová reforma v bodě 0 - jde jít i do mínusu?

Sláva, byla vytvořena komise pro důchodovou reformu. Že už jste něco takvého slyšeli? Matně se pamatujete, že to tu bylo před pár lety? Jo. Nemýlíte se. Bylo to tu a dohodl se druhý pilíř a změny v obou dalších. Ale to bylo špatně. "Lidi nejsou blbí" (Rusnok o investování do investičních životních pojistek) a platí to i o důchodové reformě. Co tedy dál?

Asi nemá cenu, abych dlouho popisoval to, co napsala Markéta Šichtařová ve svém blogu. Přečtěte si to sami. Mluví mi z duše. Já bych jen vypíchl to důležité :

" ... je to také dokonalé varování pro ty, kdo doufali, že nakonec se o ně „přeci“ stát bude muset postarat, i když teď straší opakem. Nikoli. Státu nelze věřit. Stačí jedna výměna vlády – a z černé je bílá. Každý se bude muset o sebe postarat sám. A je mi líto těch, kteří tomu dosud neuvěřili, ale už nemají čas nebo možnost si naspořit na vlastní pěst."

Co to znamená dnes si naspořit na vlastní pěst?

Můžete investovat do nemovitostí a ty pak nabídnout k pronájmu. Je tu jeden problém. A tím je zhoršující se kvalita nájemníků. Vidím to u mámy, která pronajímá dva byty. Jedni nájemníci vydrží tři roky, druzí rok, třetí tři měsíce a tak to jde dál. Najít dnes kvalitního a platícího nájemníka je terno. Je to způsobeno tím, že jsou tak levné hypotéky, že se lidem vyplatí si hypotéku vzít a raději než do pronájmu cizího bytu nvestovat do vlastního.

Nebo můžete spořit ve spořicích produktech, jako je třeba stavební spoření. Nevýhoda tohoto druhu spoření je v tom, že je výhodný jen pro jednu částku (někde okolo 1800Kč měsíčně) a pro větší obnosy je se zhodnocením 1,6% ročně k ničemu. A vy budete potřebovat víc.

Investiční životní pojištění je díky polatkové politice pasé. Na 10-12 let garantovaný mínus (opravdu tam tolik let máte míň, než jste tam naposílali) a při zhodnocení, které nabízí finanční poradci ("dejte si to do konzervativního fondu, tam máte jistotu") se obávám, že budete pod nulou pořád.

Penzijní fondy jsou ve třetím pilíři také jen pro lidi, kteří si místo důchodu chtějí zajet na dovolenou a nevadí jim na ni šetřit 20 let. No řekněte, při průměrné úložce 500Kč a zhodnocení okolo 2% ročně, čeho za 20 Let dosáhnete? Vložíte svých 120.000Kč, od státu dostanete nějaké peníze, které vám následně sebere na daních a co vám zbude? 139.000Kč, které budou za 20 let mít hodnotu dnešních 70.000Kč. Takže fakt na hezkou dovolenou. Ale my se chtěli připravit na důchod, ne?

Zbývá j investice do otevřených podílových fondů. Likvidní peníze, které můžete mít do pár dnů na účtu a se zajímavým zhodnocením. Bubáci, co mi říkají, že 9% ročně není možno dosáhnout odkazuji na fond Templeton Growth Inc., který má za celou svoji dobu fungování průměrný výdělek více jak 12% ročně. A pak že to nejde. Na grafu fondu zvláště v poslední době jsou patrny velké výkyvy (volatilita). Buď je musíte přežít nebo využijte aktivně řízených střešních fondů. Co to vlastně znamená? Takový fond neinvestuje do jednotlivých akciových nebo dluhopisových titulů, ale nakupuje podíly ve fondech. A manažer pak přesunuje vaše peníze mezi těmito fondy tak, aby minimalizoval pokles, když se na trzích nedaří a dosáhl adekvátního zisku, když se daří. 

Víte kde najít takové aktivně spravované fondy? 

Například přední česká investiční společnost Conseq nedávno přeměnila svá aktivní portfolia právě na takovéto fondy. Active Invest Dynamický, Active Invest Vyvážený, Active Invest Konzervativní, vše ve variantě v CZ, EUR a USD. Tohle vám prodá každý finanční poradce. Jestli vám to přijde jako dobrý nápad, hned ho volejte a začněte investovat. Své peníze budete mít uloženy v odděleném majetku v depozitní bance v ČR a za 20 let uvidíme.

Nebo můžete využít fondu, který nakupuje podíly ve fondech těch nejrenomovanějších světových investičních domů. Manažer fondu má mnohaletou zkušenost s řízením privátních investičních portfolií. O fond se stará správcovská společnost, která vytvořila a spravuje několik desítek různých speciálních fondů. A majetek máte uložený na vlastním majetkovém účtu u banky pro privátní klientelu v Lichtensteinsku. Mě tahle nabídka zněla trochu lákavěji. A výsledek? Od 14.2.2014, kdy investuji právě sem, 7,3% zhodnocení za půl roku. Jen tak dál.

Prostě to jde. Je možné sehnat zajímavou investici. Jenže sem vás už finanční poradce nedostane. Neumí to. Musíte zavolat nebo napsat někomu jinému.

Víte jaký je rozdíl mezi tím, jestli posíláte 20 let svých 2.000Kč měsíčně do fondu, který má průměrné dlouhodobé zhodnocení 3% (penzijko) 9% (normální otevřený podílový fond) nebo tžeba 12% (možné u aktivně řízených fondů)? Investujete celkem vašich 480.000Kč. Se zhodnocením 3% budete na účtu mít 623.688Kč. Se zhodnocením 9% budete na účtu mít 1.275.138Kč (dvojnásobek) a se zhodnocením 12% budete na účtu mít 1.893.385Kč (trojnásobek). Co budete odteď hledat jako útulek pro svoje peníze?

Váš Pavel Rudolf

PS : A vy, co tomu nevěříte, nevěřte dál. Já například proti tomu vůbec nic nemám (;-)). Více informací o investování je v mém projektu ZDAR-MA JakBýtBohatý. Link vpravo ve sloupečku.

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Pavel Rudolf | úterý 8.7.2014 9:50 | karma článku: 6,53 | přečteno: 723x
  • Další články autora

Pavel Rudolf

O důchodech - Máte slovo s Michaelou Jílkovou

Zúčastnil jsem se ve čtvrtek 21.2. debaty v České televizi v pořadu Michaely Jílkové Máte slovo. Debatovali tam pánové, u kterých by člověk předpokládal určité vědomosti, ale nakonec jsme s panem Kohoutem bojovali nejspíš zbytečně

25.2.2019 v 9:10 | Karma: 0 | Přečteno: 312x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Rudolf

Bitcoin aneb komu zvoní hrana?

Všichni mluví o Bitcoinu. Já jsem několikrát upozorňoval na to, že to je čirá spekulace a že Bitcoin nemá hodnotu ani té cibulky tulipánu, která se podobně prodávala v letech 1636-7. Je to něco, co není. Shluk jedniček a nul.

12.2.2018 v 9:17 | Karma: 10,86 | Přečteno: 459x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Rudolf

Bitcoin, co s tím?

Na pořadu dne jsou investice do Bicoinu a jiných kryptoměn. Jedni těmto měnám věští zářnou budoucnost, jedni je zatracují. Faktem je, že se s nimi teď čile obchoduje a že se i těží. Těží se? Jak je to možné? ...

17.7.2017 v 9:20 | Karma: 9,36 | Přečteno: 1042x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Rudolf

Chvála pravidelnosti

Ozývá se, že penzijní fondy zase nepřekonaly ani inflaci. Na druhou stranu stát přidává 230 korun ke každé tisícikoruně a to je prý zisk 23%. Zajímalo by mě, kdy už konečně lidé začnou chápat, že státní příspěvek je jen o ...

25.5.2017 v 12:30 | Karma: 9,54 | Přečteno: 814x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Rudolf

Tabletka proti strachu

Strach a chamtivost jsou dvě emoce, které hýbou světovými kapitálovými trhy. A brání mnoha lidem v jinak prospěšném investování. Protože hned po podpoře vaší firmy můžete podpořit firmu někoho jiného. Samozřejmě dobře vybranou. A

2.5.2017 v 8:50 | Karma: 12,12 | Přečteno: 670x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Usnul za volantem a srazil lidi na chodníku. Pro ženu a dítě letěl vrtulník

5. května 2024  19:10,  aktualizováno  19:48

V Kostelní Lhotě na Nymbursku vjel v neděli odpoledne řidič osobního auta na chodník, kde srazil...

Čínský prezident přiletěl na návštěvu Francie. „Vítali“ ho naštvaní Tibeťané

5. května 2024  16:57,  aktualizováno  19:44

Do Paříže přiletěl čínský prezident Si Ťin-pching, který v pondělí zahájí dvoudenní státní návštěvu...

Stát pomocí AI zkouší šetřit práci úředníků. Propouštění nechystá

5. května 2024  19:30

Umělá inteligence (AI) postupně získává své místo napříč resorty, kde zejména slouží k automatizaci...

Ukrajina je na ruskou letní ofenzívu připravená, zaútočí příští rok, míní USA

5. května 2024  19:05

Sledujeme online Ukrajinská armáda je připravena zahájit v příštím roce další ofenzívu proti ruským okupačním silám....

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 141
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1185x
Když jsem se tak zamýšlel, co v životě dělat, aby "po mě něco zbylo", zjistil jsem, že nejlíp mi jde pomáhat. Sbírám tedy informace, které nejsou tak úplně běžně na trhu a pomáhám jimi lidem, kteří je dokážou zpracovat a kterým pomohou prožít život lépe, radostněji a ve větším klidu.