Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Nejlepší a nejlevnější důchodová reforma je podpora zdravého demografického vývoje a tím pádem zabezpečení bezproblémového fungování průběžného systému. Je to podobné jako při přeprodeji zboží - čím méně zprostředkovatelů, tím jsou náklady nižší a to samé platí pro penzijní fondy. Ve skutečnosti jsou to zbytné společnosti, jejichž provoz není zadarmo a jejichž zaměstnanci by mohli dělat něco užitečnějšího. A náklady systému se samozřejmě s rostoucím počtem fondů násobí.

Pro pochopení si stačí představit, že by se nerodily žádné děti a všichni si na důchod spořili ve fondech. Skončilo by to tak, že naspořené papírky by byly naprosto bezcenné - peníze jsou totiž "kryté" produkcí - když zde nebude nikdo, kdo by něco vyráběl a pěstoval, nebude za co naspořené papírky utratit.

Problémy průběžného systému při špatném demografickém vývoji dokáže odhadnout téměř každý. Odhadnout, že stejné problemy by měl fondový systém je už ale mimo představivost řady lidí. Zkusím to vysvětlit - fond by měl vložené peníze zhodnocovat:

- někomu pujčí (státu, firmám, lidem) - pak ale potřebuje, aby se dlužníci nedostali do platební neschopnosti. Když fond půjčí státu a ten bude krachovat, bude krachovat i fond. Když pujčí firmě a té poklesne odbyt z důvodu poklesu poptávky (nižší počet obyvatel), tak problém s nesplacením úvěru se projeví na výnosech fondu a tím pádem budoucích důchodech. Když fond pujčí občanům, tak je to už v podstatě úplně postavené na hlavu - občané dají peníze do fondu, a ty si pak půjčí, aby na úrocích zaplatily výnosy pro své budoucí důchody.

- peníze investuje do nákupu akcií, nemovitostí atd. - opět je zde výnosnost vázaná na budoucí demografický vývoj. O poklesu odbytu firem z důvodu poklesu poptávky už jsem psal. To samé platí pro nemovitosti a další aktiva - vydělávat na pronájmu nebo na budoucím prodeji lze jen tehdy, když i v budoucnu zde budou koupěschopní zájemci. Když bude klesat počet obyvatel, tak je jasné že reálné nájmy i ceny nemovitostí půjdou dolů.

0 0
možnosti

Jenomže na to demogtrafický vývoj jenom sám od sebe nestačí...

je vám jaksi na nic když vám přibude 1000 lidí ale nějakou produktivní práci jich bude mít pouze 1000... a k tomu aby si těch 900 dalších zaplatilo bydlení vám stát bude muset ty prachy na daních sebrat.

Je v první řadě nutná Koupěschopná poptávka - tedy lidi jejichž produkce do systému nějaké zdroje a energie přinese...

Jeno, to že se narodí víc dětí může situaci snadno ještě zhoršit víc než jak ji zhorší úbytek lidí. 

Bohužel stát ve formě sociálních dávek pěstuje nepoužitelnou kvantitu...

0 0
možnosti

:-)   Prozraďte mi důvěrně, z čeho si bude spořit uklizečka, nebo prodavačka v hyper super, která pracuje za 11000 kč hrubého měsíčně, má dítě, platí byt a chce také žít!  Já jsem odváděl peníze,(čili živil jsem důchodce), celý život a totéž očekávám od nastupující generace. I když to nebude na vyskakování, doufám že mě společnost nenechá umřít v příkopě! Říká Vám něco.....solidarita mezi bohatými a chudými ?   !!

0 0
možnosti

:-)  Ještě doplním jednu věc. Důchodový účet který byl po sameťáku v přebytku snad  300 mlrd. ministra Klaus zahrnul do rozpočtu a je vymalováno!  A mohl se chválit vyrovnaným rozpočtem.  !

0 0
možnosti
  • Počet článků 141
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1185x
Když jsem se tak zamýšlel, co v životě dělat, aby "po mě něco zbylo", zjistil jsem, že nejlíp mi jde pomáhat. Sbírám tedy informace, které nejsou tak úplně běžně na trhu a pomáhám jimi lidem, kteří je dokážou zpracovat a kterým pomohou prožít život lépe, radostněji a ve větším klidu.