Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Co se to na těch trzích kruci děje?

Včera jsem četl poslední článek z blogu Marka Mobia, viceprezidenta Franklin Templeton a jednoho z největších odborníků na rozvíjející se trhy na světě a řekl jsem si, že si ten článek zasloužíte také. Třeba jen proto, abyste viděli, jak k investicím přistupují opravdoví machři.

Článek reaguje na události, které teď hýbou světem a ukazuje přístup, jaký zvolil Franklin Templeton, aby adekvátně na tyto události reagoval.

Nuže Mark Mobius

Jsou už trhy rozvíjejících se zemí přeplacené?

V Templetonu opakovaně prosazujeme naši filozofii hodnotového řízení investic a častého nakupování v době, kdy jsou jiní nejvíce pesimističtí. To není snadné a to i pro zkušené veterány na trhu. Během posledních několika měsíců byly rozvíjející se trhy předmětem takového pesimismu. Tyto doby krátkodobé volatility nejsou pro nás žádnou novinkou, a rozhodně nezmění naše dlouhodobé přesvědčení o možnostech rozvíjejících se trhů. Cítíme, že nedávné poklesy byly přehnané a do velké míry založené na iracionální panice investorů a vidíme nedávnou snahu stáhnout zpět hotovost jako příhodný čas pro hledání výhodných investic pro naše portfolia. Nacházíme hodnotu v mnoha rozvíjejících se a hraničních trzích, které jsou obzvláště atraktivní právě teď.

Není pochyb o tom, že rozvíjející se trhy byly v letošním roce trochu bity. Ve druhém čtvrtletí ztratil index MSCI Emerging Markets Index 8,0% v amerických dolarech a rozvíjející se trhy zaznamenávají v průběhu posledního čtvrtletí odliv 33 miliard USD, červen sám představoval 22 miliard US dollarů. Objem čistých příjmů z prvního čtvrtletí roku 2013 byl ve výši 32 miliard USD, což vedlo k čistému odlivu asi 1 miliardy USD v první polovině roku.

Co se stalo? Upozornění Bena Bernanke z amerického Federálního rezervního systému (FED) v polovině května o možném zmírnění v programu nákupu aktiv centrální bankou zapůsobilo na investory, kteří investovali do dluhopisů s pevným výnosem na volném trhu, zejména na rozvíjejících se trzích, aby mohli realizovat vysoké výnosy, které dostávali z těchto dluhopisů, tak, že shledali tyto dluhopisy jako méně atraktivní, pokud se americké úrokové sazby zvednou. Kromě toho signály z Lidové banky Číny, že nebude zasahovat do trhu po ostrému zvýšení klíčové sazby mezibankovních úvěrů v červnu, zvýšily obavy o stabilitu tamního bankovního sektoru a dále se zvýšily obavy investorů, že globální likvidita by mohla vysychat. Ostré výprodeje měn a akcií během druhého čtvrtletí roku způsobilo růst dluhů nově vznikajících trhů. Nejvíce byly postiženy jednotlivé rozvíjející se trhy s vysokými schodky běžného účtu, velké pozice zahraničních investorů v držení místních dluhopisů a expozice v Číně. Zvláště těžce byly postiženy Turecko, Egypt a Brazílie, jejich příslušné akciové trhy na konci čtvrtletí skončily poklesem. Navíc způsobilo zvýšenou úzkost investorů také období sociálních nepokojů v těchto zemích.

Nicméně, navzdory krátkodobému překonání výkonnosti světových trhů v delším časovém horizontu uspěly rozvíjející se trhy, jak můžete vidět ve dvou následujících grafech a očekáváme, že tento trend bude z uvedených důvodů pokračovat.

Obr 1 : Srovnání indexů rozvinutých a rozvíjejících se zemí od 1.1.2013 do 31.7.2013

Obr 2 : Srovnání indexů rozvinutých a rozvíjejících se zemí od 1.1.2004 do 31.7.2013

Atraktivní ohodnocení

Stejně jako všechny trhy, i rozvíjející se trhy mohou být někdy nestabilní a dominují zde nadměrné toky a náhlé posuny sentimentu. Mnohé z nich nyní kopírují země BRIC (šikovná zkratka pro seskupení Brazílie, Rusko, Indie a Čína) směrem dolů a pryč, ale myslím, že zde je příliš mnoho negativity. Jsem přesvědčen, že silné vyhlídky na růst v mnoha rozvíjejících se trzích nejsou v současné době ve vlastním kapitálovém ocenění rozeznatelné a zaostávají za emisemi na rozvinutých světových trzích. Zjišťujeme atraktivní hodnoty nejen v BRIC, ale především na hraničních trzích (podmnožina rozvíjejících se trhů), které v některých případech mají jednociferné poměry zisku ku ceně (P / E) a dokonce i nižší í cenu. (Viz grafy níže rozvíjejících se trhů celkově a konkrétně Číny.) Ale bez ohledu na to, co by mohly ukázat hlavní tržní indexy, jako bottom-up investoři se zaměřujeme na jednotlivé možnosti, a v současné době vidíme mnoho dobrých firem, které byly neoprávněně zaplaveny vlnou negativní nálady.

Obr 3 : Hodnta P/E (poměr zisku k ceně akcie) Emerging Markets

 

Obr 4 : Hodnta P/E Čína

 

Období pesimizmu = Nejlepší čas nakupovat?

Vždy je nutné čas od času brát příležitosti, i když držíme naše dlouhodobé zaměření. Například Thajsko, země s férovými cenami v turbulentní období. V polovině 90. let, když byla země uprostřed masivní finanční krize, jsem dychtivě skočil na letadlo do Bangkoku a hledal příležitostí, kterých se mnoho investorů v této zemi vzdalo.

Proč jsem tak pozitivní? Určitě jsem věděl, že v krátkodobém horizontu bylo Thajsko v průšvihu. Ale my jsme si splnili naše domácí úkoly (pečlivou analýzu podniků) a cítili jsme, že v době tří, čtyř nebo pět let se Thajci odrazí zpět. A udělali to. Samozřejmě, že to nešlo všechno hladce. Po zotavení z tohoto období krize, přišly další překážky v roce 2004, kdy do země udeřila tsunami a v roce 2011, kdy zemi poničily rozsáhlé záplavy. Ale Thajsko se adaptovalo na boj proti novému soužení a v roce 2012 její akciový trh vykázal jeden z nejlepších výkonů v Asii (a dokonce i na světě), burzovním indexem Thajska (SET) Index se zvýšil o více než 35%.

Můžete vidět proč nakupujeme v těchto poklesech a držíme akcie pro potenciální zhodnocení. Dnes jsme přesvědčeni, že Thajsko představuje velký potenciál pro investice a cítíme, že může být na počátku růstového spurtu, samozřejmě, s korekcemi po cestě.

Já bych klasifikoval nejnovější vlnu vznikající tržní volatility jako krizi důvěry, ale to znamená dobrý čas na zopakování zisků z dlouhodobého hlediska a zdůrazňuji, že naše analýzy a projekce nejsou pro tento nebo i příští rok, ale minimálně na pět budoucích let.

Jít proti proudu a uplatňovat hodnotové-řízení investic neznamená, že bychom nutně museli kupovat vše, co se nám při poklesu trhu dostane do rukou. V dobách extrémního stresu je důležitá likvidita. Mám-li si vybrat mezi malou a nelikvidních akcií a akcií s velkou likviditou, samozřejmě bych zvolil tu druhou. Při nákupu akcií během rozháraného období je důležité, nekupovat mrtvoly, které spadly v ceně, ale mají nezdravé základy (jinak známý jako "hodnotové pasti" - “value traps”), ale spíše najít pacienty s dobrými vyhlídkami, které se jeví podhodnocené.

Existuje několik vlastností, které jsme viděli v podnicích a které považujeme za fatální a budeme se snažit, abychom jim zabránili, jako je nadměrně vysoká úroveň dluhu a podnikové řízení, kteřé se obtížně vyrovnává s prostředím. V případě velké Thajské finanční krize bylo velmi důležité být dobrým nákupčím a udělat si domácí úkoly. Ze 480 společnosti, které obchodují na burze v Thajsku, do konce roku 1997 asi 40 firem odešlo břichem nahoru a téměř stejný počet mělo pozastaveno obchodování.

 

Možnosti Emerging Markets

Věřím, že rozvíjející se trhy mají obecně tři atraktivní vlastnosti, které se nezměnily od té doby, co se o ně zajímám. Za prvé, jejich tempo růstu zůstalo ve většině případů větší, než je na vyspělých trzích. Celkově lze říci, že v roce 2013 rozvíjející se trhy podle prognóz porostou pětkrát rychleji než rozvinuté trhy, podle předpovědí MMF s průměrným růstem HDP o 5,0% na rozvíjejících se trzích oproti pouhým 1,2% na rozvinutých trzích. Za druhé, rozvíjející se trhy mají obecně velké a stále rostoucí devizové rezervy, které jsou mnohem větší než na rozvinutých trzích. Navíc, na rozdíl od vyspělých trhů, mnoho rozvíjejících se a hraničních trhů stále vypadá, že má dostatečný prostor pro fiskální a monetární stimuly. I když slabý růst na vyspělých trzích může ovlivnit rozvíjející se trhy, zejména prostřednictvím poklesu světového obchodu, mohou tento vliv na rozvíjející se trhy kompenzovat vyšší investiční výdaje a zvýšení domácí poptávky. Za třetí, zadlužení mnoha firem na rozvíjejících se trzích ve vztahu k jejich HDP je obecně mnohem nižší než u mnoha firem na vyspělých trzích.

Navíc, strach a obavy z americké centrální banky začíná na "kuželi" jeho majetkového kupního programu a nemusí nutně znamenat, že se v dohledné době chystá utahování sazeb nebo náhle vyschne peněžní zásoba. Musíme si uvědomit, že různé QE programy byly kumulativní, takže likvidita načerpaná do systému se hromadí a nezmizí přes noc. Je to teprve nedávno, co banky začaly pěstovat své úvěry, dříve posilovaly svou bilanci pomocí likvidity, dodané FEDem a držely americké obligace. Kromě toho, i když FED začne stahovat likviditu zpět a ekonomika USA se zlepší, ostatní centrální banky stále generují likviditu a cítíme, že by mohla podpořit investorské toky do rozvíjejících se trhů. Japonsko se pustí do masivního programu uvolňování, který je procentuálně k HDP větší než podobný program USA. Zatímco my se staráme o dlouhodobé dopady inflace a je-li možné se jim vyhnout nebo je kompenzovat větší produktivitou, pro mnoho ekonomik by to mohla být změna hry.

Celkově se domnívám, že rozvíjející se trhy budou pravděpodobně i nadále nabízejí dobré dlouhodobé vyhlídky pro trpělivé investory. Existuje vždy určité riziko a může dojít k neočekávaným otřesům. Já ale stále věřím v comeback.

Mark Mobius

Tak co myslíte, vyplatí se investovat s Franklin Templeton? Ať už si odpovíte ano či ne, pořád jsem si jistý, že pokud nastanou na trzích jakékoli pohyby, mé peníze budou pod dohledem těch nejzkušenějších a nejlepších. A navíc se s nimi nespekuluje na burze, ale pomáhají přímo vybraným podnikům ve vývoji nových výrobků nebo vyrobit jich víc a za tuto pomoc pak já obdržím adekvátní dividendu. A o tom investování je.

Váš Pavel Rudolf

PS : Více informací o investování s Franklin Templeton v mém projektu JakBýtBohatý.cz

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pavel Rudolf | středa 28.8.2013 9:10 | karma článku: 8,22 | přečteno: 917x
  • Další články autora

Pavel Rudolf

O důchodech - Máte slovo s Michaelou Jílkovou

Zúčastnil jsem se ve čtvrtek 21.2. debaty v České televizi v pořadu Michaely Jílkové Máte slovo. Debatovali tam pánové, u kterých by člověk předpokládal určité vědomosti, ale nakonec jsme s panem Kohoutem bojovali nejspíš zbytečně

25.2.2019 v 9:10 | Karma: 0 | Přečteno: 313x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Rudolf

Bitcoin aneb komu zvoní hrana?

Všichni mluví o Bitcoinu. Já jsem několikrát upozorňoval na to, že to je čirá spekulace a že Bitcoin nemá hodnotu ani té cibulky tulipánu, která se podobně prodávala v letech 1636-7. Je to něco, co není. Shluk jedniček a nul.

12.2.2018 v 9:17 | Karma: 10,86 | Přečteno: 459x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Rudolf

Bitcoin, co s tím?

Na pořadu dne jsou investice do Bicoinu a jiných kryptoměn. Jedni těmto měnám věští zářnou budoucnost, jedni je zatracují. Faktem je, že se s nimi teď čile obchoduje a že se i těží. Těží se? Jak je to možné? ...

17.7.2017 v 9:20 | Karma: 9,36 | Přečteno: 1042x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Rudolf

Chvála pravidelnosti

Ozývá se, že penzijní fondy zase nepřekonaly ani inflaci. Na druhou stranu stát přidává 230 korun ke každé tisícikoruně a to je prý zisk 23%. Zajímalo by mě, kdy už konečně lidé začnou chápat, že státní příspěvek je jen o ...

25.5.2017 v 12:30 | Karma: 9,54 | Přečteno: 814x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Rudolf

Tabletka proti strachu

Strach a chamtivost jsou dvě emoce, které hýbou světovými kapitálovými trhy. A brání mnoha lidem v jinak prospěšném investování. Protože hned po podpoře vaší firmy můžete podpořit firmu někoho jiného. Samozřejmě dobře vybranou. A

2.5.2017 v 8:50 | Karma: 12,12 | Přečteno: 670x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Skončí Veselý v Radě ČT za urážky Vášáryové? Ani nevím, kdo to je, říká herečka

21. května 2024  13:39,  aktualizováno  14:46

Slovy člena Rady České televize Lubomíra Xavera Veselého vůči bývalé velvyslankyni v Rakousku,...

Flandry jsou opět naše, hlásají separatisté. S africkou modelkou na plakátech

21. května 2024  14:35

Krajně pravicová strana Vlámský zájem dlouhodobě usiluje o odtržení severní části Belgie. V kampani...

Prodavač si ve stánku zapojil svůj terminál, řeznictví okradl o sedm milionů

21. května 2024  14:29

Mezi milionáře se svojí zlodějskou pílí vypracoval muž z Tachova, který podle policie...

Novorozená štěňata kdosi hodil do kontejneru, ujala se jich adoptivní matka

21. května 2024  14:27

Šest asi dvoudenních štěňat někdo vyhodil do kontejneru na okraji Zbraslavic na Kutnohorsku. Z...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 141
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1153x
Když jsem se tak zamýšlel, co v životě dělat, aby "po mě něco zbylo", zjistil jsem, že nejlíp mi jde pomáhat. Sbírám tedy informace, které nejsou tak úplně běžně na trhu a pomáhám jimi lidem, kteří je dokážou zpracovat a kterým pomohou prožít život lépe, radostněji a ve větším klidu.