Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Milión na dávkách a dost?

Sociální dávky zatěžují pracující a sociální stát vede ke krachu, sype se jeden stát za druhým. Neměly by sociální dávky odpovídat hospodaření státu a ne velikosti otevřených úst a hlasitosti křiku na sociálce?

Vyplácené dávkyMPSV

Ten milión a dost znamená, že by se měla omezit výše součtu sociálních dávek (dále bez toho slova sociální) na nějakou částku, pro začátek navrhuji milión. Tedy dát do zákona, že není možné vyplatit na dávkách a všech příspěvcích v součtu více než milión. Ale znáte realitu, je tu stejný úřednický nepořádek jako v Řecku.

Víte, proč Řecko nemůže dát do zástavy za půjčky nemovitosti či třeba ostrovy? Proč Řekové neplatí daně z nemovitostí? Třeba proto, že tam nefunguje katastr nemovitostí, tedy nikdo neví, co čí je.

Zpátky k našim dávkám. Dávky a příspěvky vyplácí kde kdo, stát, kraj, město a nikde se neeviduje celková vyplacená suma, každý úřad jede po svém. A aby to bylo ještě méně průhledné, často se při přechodu na nový účetní systém nepřevádějí minulá data, tedy se vyplacené dávky nesčítají ani na úrovni měst, natož že by se informace předávaly při přestěhování žadatelů. Tedy pokud podáte žádost podle zákona 106/1999, že chcete vědět, kolik máme dávkových milionářů, tak se to nedozvíte.

Pokud máte pocit, že milión na dávkách je velká suma, tak není. Nedávno proběhl médii případ ženy (viz odkaz dole, odhaduji, že nešlo o cikánku, na tu by si úředníci asi netroufli), která podvodem získala dávky v celkové výši 700 tisíc za 10 let. Tedy trojčlenkou si můžete spočítat, za kolik let by se stala dávkovou milionářkou. Patrně jde jen o špičku ledovce, kdyby úředníci vyrazili na pečlivější kontroly, tak kolik peněz z našich daní by se ušetřilo, ale jak by se zahltily soudy a přeplnily přeplněné věznice?

Příjemce dávek by měl absolvovat nejméně 2× do roka poučení, že dávky jsou dočasné, ne tedy až do konce světa, a že slouží k překonání tíživé rodinné situaci, ne jako trvalý zdroj příjmů.  A měl by něco konkrétního slíbit, že s tím něco udělá a že děkuje všem, kteří se na jeho dávkách daněmi podíleli.

Dávky by měly mít omezení, za co se smí utratit. Jak ČSSD navrhovala, že podnikatel by si směl koupit za své peníze!!! jen levnější typ auta, tak proč by měl příjemce dávek si kupovat za dávky třeba LCD televizi, když jí chce, ať si na ní vydělá. A auty to tak již doufám je, dávky nejsou určené na provoz auta.
A budou se dávky dávat i na zdravotní nadstandardy? Když chce mít příjemce dávek dražší plomby, proč by se to mělo hradit z dávek, ať si na nadstandard vydělá, jako každý jiný.

Výše dávek by se měla odvíjet od výše státního dluhu. Stát nemá peníze, jen dluhy, nemůže tedy vyplácet štědré dávky. Co třeba, o kolik procent se zvýší státní dluh, o tolik procent klesnou dávky.

Dávky by měl příjemce vyúčtovat. Žadatel pláče na sociálce, že potřebuje na jídlo pro děti, fajn, tak to bude dokladovat účtenkami, kolik že toho jídla dětem koupil.
Úplně stejně, jako třeba dotace vyúčtovává jejich příjemce. Vždyť i na koupě nad milión se dělá povinné výběrové řízení. Pamatuji, největší problém u jedné dotace byl bankovní poplatek za převod té dotace, smí být vyúčtován v rámci dotace nebo ne? Šlo o 1,50 Kč! Pokud se vám to zdá jako nesmysl, tak jste asi nikdy nevyúčtovávali dotace či granty.
Vyúčtování dávek by bylo úplně stejné, jako to dělají podnikatelé. Prostě by se účtenky lepily na papír a sečetly podle oboru. Pokud si někdo myslí, že jde o buzeraci, pak u podnikatelů jde také o buzeraci? Kdo namítá, že kdo by to kontroloval, tak stejně jako u těch podnikatelů, kontrolní oddělení, které také na finančáku nekontroluje všechny účtenky a může být paušál. Nebo někdo zná lepší způsob, jak kontrolovat způsob utrácení dávek? Nebo je nám jedno, za co příjemci dávek utratí naše daně?

Sociální dávky by měly mít několik částí, třeba podle vzoru sociálního pojištění (jedna část je příspěvek na státní politiku zaměstnanosti). Tedy nějaké procento, třeba 10% z dávek, určit na hledání práce. Pokud hledání příjemce neprokáže, přijde o to procento, až prokáže, že práci hledá, dostane ho zpět.  Obdobně, nějaké procento na jídlo pro děti, když je na jídlo nedá (spotřebuje je na alkohol, drogy, hrací automaty), tak je vrátí či nedostane další.

Milí poslanci, je neprůchodné upravit zákon tak, že by měl příjemce dávky vyúčtovávat? A právníci na úřadech, nestačí na to vyhláška?
Jenže, poslanci také nemusí vyúčtovávat poslanecké příspěvky a pak si za ně staví domy (např. Sobotka z ČSSD). U poslanců asi podporu nezískám...

http://zpravy.idnes.cz/zena-deset-let-tajila-pritele-na-davkach-si-prisla-na-700-tisic-plj-/krimi.aspx?c=A111025_102128_usti-zpravy_oks - tajila přítele

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pavel Pokorný | úterý 1.11.2011 9:27 | karma článku: 40,40 | přečteno: 5987x
  • Další články autora

Pavel Pokorný

Co s nebezpečnou divokou zvěří?

Média jsou plná útoků medvědů na Slovenku. I u nás máme medvědy, vlky, rysy, divoké kance, jeleny. Nemělo by Slovensko vydat pokyny, jak se chránit před nebezpečnou divokou zvěří (zkráceně NDZ) s důrazem na útok medvědem?

20.3.2024 v 10:31 | Karma: 9,25 | Přečteno: 293x | Diskuse| Ostatní

Pavel Pokorný

Nejezděte v zatáčce přes plnou středovou čáru!

Čeští řidiči neumí projíždět zatáčky, silnice je jim úzká. Jedete do zatáčky, a často ve vašem pruhu proti vám jede auto, najíždí na vás klidně i půl metru přes plnou čáru a nějak věří, že vy se držíte u krajnice.

23.8.2023 v 10:03 | Karma: 20,07 | Přečteno: 3948x | Diskuse| Ostatní

Pavel Pokorný

Poplatková televizní daň za vysílání České televize

Roky platím České televizi=ČT poplatky=daně za něco, co občas sleduji, ale jen proto, že když to musím platit, tak se podívám, za co platím. Platím tak daň z vlastnictví televize. Vysílání ČT mě jen deprimuje.

12.6.2023 v 9:00 | Karma: 32,27 | Přečteno: 840x | Diskuse| Ostatní

Pavel Pokorný

Olympiáda a nacismus?

Rusové již rok vraždí na Ukrajině, mezi mrtvými jsou i ukrajinští sportovci (stačí dát do vyhledávače: ukrajinští sportovci padli zahynuli). Může někdo uvažovat, že se olympiády v Paříži zúčastní jejich vrazi, ruští nacisté?

24.2.2023 v 12:36 | Karma: 20,31 | Přečteno: 316x | Diskuse| Politika

Pavel Pokorný

Volby prezidenta jsme opět prohráli

Volby prezidenta jsme opět prohráli, prezidentem bude opět bývalý člen hnutí potlačující práva a svobodu člověka. Dokonce v 2. kole voleb šlo jen o to, který bývalý komunista zvítězí. Chápou dnešní děti, o co v roce 1989 šlo?

14.2.2023 v 12:25 | Karma: 25,24 | Přečteno: 1053x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Orlům volavým hrozí vyhynutí, kvůli válce na Ukrajině změnili migrační trasy

22. května 2024  6:34

Orli změnili své migrační trasy vedoucí přes Ukrajinu tak, aby se vyhnuli oblastem bojů. Některá...

V Trumpově videu se objevuje odkaz na německou říši, všimla si média

22. května 2024  6:17

Na profilu amerického exprezidenta Donalda Trumpa na jeho sociální síti Truth Social se objevilo...

Vláda bude jednat o návrhu na vznik nových sousedských dětských skupin

22. května 2024  6:06

Návrh ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky z KDU-ČSL, který počítá se zřizováním...

Poslanci budou rozhodovat o zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky

22. května 2024  5:55

Sněmovna bude schvalovat zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny...

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...

  • Počet článků 303
  • Celková karma 9,25
  • Průměrná čtenost 2383x
Další blogy na Myriada.cz.
Moje ankety na BlueBoard.
Dělám desítky let do počítačů, zájmově i profesně. Mám rád knihy (staré sci-fi) a staré olejomalby. Jezdím na kole a občas na moto. Ve skutečnosti vypadám lépe, než na foto.
   Počitadlo od 16.12.2008.
Translate my blogs by Google Translator, click on the flag.
Použité clipart Microsoft Office, © ZONER software nebo vlastní.