Milión na dávkách a dost?

Sociální dávky zatěžují pracující a sociální stát vede ke krachu, sype se jeden stát za druhým. Neměly by sociální dávky odpovídat hospodaření státu a ne velikosti otevřených úst a hlasitosti křiku na sociálce?

Vyplácené dávkyMPSV

Ten milión a dost znamená, že by se měla omezit výše součtu sociálních dávek (dále bez toho slova sociální) na nějakou částku, pro začátek navrhuji milión. Tedy dát do zákona, že není možné vyplatit na dávkách a všech příspěvcích v součtu více než milión. Ale znáte realitu, je tu stejný úřednický nepořádek jako v Řecku.

Víte, proč Řecko nemůže dát do zástavy za půjčky nemovitosti či třeba ostrovy? Proč Řekové neplatí daně z nemovitostí? Třeba proto, že tam nefunguje katastr nemovitostí, tedy nikdo neví, co čí je.

Zpátky k našim dávkám. Dávky a příspěvky vyplácí kde kdo, stát, kraj, město a nikde se neeviduje celková vyplacená suma, každý úřad jede po svém. A aby to bylo ještě méně průhledné, často se při přechodu na nový účetní systém nepřevádějí minulá data, tedy se vyplacené dávky nesčítají ani na úrovni měst, natož že by se informace předávaly při přestěhování žadatelů. Tedy pokud podáte žádost podle zákona 106/1999, že chcete vědět, kolik máme dávkových milionářů, tak se to nedozvíte.

Pokud máte pocit, že milión na dávkách je velká suma, tak není. Nedávno proběhl médii případ ženy (viz odkaz dole, odhaduji, že nešlo o cikánku, na tu by si úředníci asi netroufli), která podvodem získala dávky v celkové výši 700 tisíc za 10 let. Tedy trojčlenkou si můžete spočítat, za kolik let by se stala dávkovou milionářkou. Patrně jde jen o špičku ledovce, kdyby úředníci vyrazili na pečlivější kontroly, tak kolik peněz z našich daní by se ušetřilo, ale jak by se zahltily soudy a přeplnily přeplněné věznice?

Příjemce dávek by měl absolvovat nejméně 2× do roka poučení, že dávky jsou dočasné, ne tedy až do konce světa, a že slouží k překonání tíživé rodinné situaci, ne jako trvalý zdroj příjmů.  A měl by něco konkrétního slíbit, že s tím něco udělá a že děkuje všem, kteří se na jeho dávkách daněmi podíleli.

Dávky by měly mít omezení, za co se smí utratit. Jak ČSSD navrhovala, že podnikatel by si směl koupit za své peníze!!! jen levnější typ auta, tak proč by měl příjemce dávek si kupovat za dávky třeba LCD televizi, když jí chce, ať si na ní vydělá. A auty to tak již doufám je, dávky nejsou určené na provoz auta.
A budou se dávky dávat i na zdravotní nadstandardy? Když chce mít příjemce dávek dražší plomby, proč by se to mělo hradit z dávek, ať si na nadstandard vydělá, jako každý jiný.

Výše dávek by se měla odvíjet od výše státního dluhu. Stát nemá peníze, jen dluhy, nemůže tedy vyplácet štědré dávky. Co třeba, o kolik procent se zvýší státní dluh, o tolik procent klesnou dávky.

Dávky by měl příjemce vyúčtovat. Žadatel pláče na sociálce, že potřebuje na jídlo pro děti, fajn, tak to bude dokladovat účtenkami, kolik že toho jídla dětem koupil.
Úplně stejně, jako třeba dotace vyúčtovává jejich příjemce. Vždyť i na koupě nad milión se dělá povinné výběrové řízení. Pamatuji, největší problém u jedné dotace byl bankovní poplatek za převod té dotace, smí být vyúčtován v rámci dotace nebo ne? Šlo o 1,50 Kč! Pokud se vám to zdá jako nesmysl, tak jste asi nikdy nevyúčtovávali dotace či granty.
Vyúčtování dávek by bylo úplně stejné, jako to dělají podnikatelé. Prostě by se účtenky lepily na papír a sečetly podle oboru. Pokud si někdo myslí, že jde o buzeraci, pak u podnikatelů jde také o buzeraci? Kdo namítá, že kdo by to kontroloval, tak stejně jako u těch podnikatelů, kontrolní oddělení, které také na finančáku nekontroluje všechny účtenky a může být paušál. Nebo někdo zná lepší způsob, jak kontrolovat způsob utrácení dávek? Nebo je nám jedno, za co příjemci dávek utratí naše daně?

Sociální dávky by měly mít několik částí, třeba podle vzoru sociálního pojištění (jedna část je příspěvek na státní politiku zaměstnanosti). Tedy nějaké procento, třeba 10% z dávek, určit na hledání práce. Pokud hledání příjemce neprokáže, přijde o to procento, až prokáže, že práci hledá, dostane ho zpět.  Obdobně, nějaké procento na jídlo pro děti, když je na jídlo nedá (spotřebuje je na alkohol, drogy, hrací automaty), tak je vrátí či nedostane další.

Milí poslanci, je neprůchodné upravit zákon tak, že by měl příjemce dávky vyúčtovávat? A právníci na úřadech, nestačí na to vyhláška?
Jenže, poslanci také nemusí vyúčtovávat poslanecké příspěvky a pak si za ně staví domy (např. Sobotka z ČSSD). U poslanců asi podporu nezískám...

http://zpravy.idnes.cz/zena-deset-let-tajila-pritele-na-davkach-si-prisla-na-700-tisic-plj-/krimi.aspx?c=A111025_102128_usti-zpravy_oks - tajila přítele

Autor: Pavel Pokorný | úterý 1.11.2011 9:27 | karma článku: 40,40 | přečteno: 5987x