Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
K

kion333

3. 11. 2011 18:44
Karma

0 0
možnosti
K

kaktusak

2. 11. 2011 1:06
Sociální dávky netvoří příliš velkou zátěž

pro rozpočet, jak je vidět i z té tabulky. Zefektivnění je vždycky dobré, ale nic to neřeší.

Největší částku rozpočtu pochopitelně tvoří důchody, ale na ty si pracující řádně celý život platili, není možné je o důchod okrást.

Takže přece jenom se musí řešit především rozkrádání, pochybné státní zakázky, nesmyslné zbrojení, daňové úniky...

1 0
možnosti
MR

morae

2. 11. 2011 10:41
Re: Sociální dávky netvoří příliš velkou zátěž

vidím to trochu jinak. Ano, důchodce má právo na důchod. Když odcházela do důchodu moje babička, byla smířená s tím, že dostane cca 60% svého platu a také to tak bylo. Obecně jsou s touto rovnicí smířeni všichni důchodci. Jenže díky valorizacím to už dávno není pravda. Paní, která dělala v roce 89 uklizečku na půl úvazku a odcházela do důchodu s výměrem 600,- korun má dnes 7500,- tisíce. - ale jaký je průměrný čistý plat uklízečky dnes? Blíží se snad cca 26000,-za celý úvazek?

Je potřeba změnit systém - počínaje valorizacemi. Vyhlásit strop. Proč máme valorizovat penzi, která je vyšší než 15 000,-?  a taky přihlédnout právě k oboru, který důchodce dělal jako zaměstnanec. Paradoxně potkáte prodavačku, která je v důchodu 10 let a má podobný plat jako středoškolský učitel, který šel do penze před dvěma lety.

Nebo je tu ještě jedna možnost - rovná penze. Ostatně penze má zabezpečovat běžné potřeby - my mladší se nejspíš nedočkáme ani tohoto "luxusu".

0 0
možnosti
ES

emeritni samec

1. 11. 2011 17:14
Nenechte se manipulovat.

Zneužívání soc. dávek není problém lidí které je pobírají ale zákona.Pravicové vlády jsou u moci většinu doby po pádu socializmu a žádný zákon který by zneužívání omezil není.Má to svou logiku protože mediální manipulace je o tom nasměrovat nenávist středních vrstev které sponzorují stát proti chudým.Nejsem pro dnešní systém vyplácení podpor,vždyť práce je všude dost-země mi nepřipadá jako rozkvetlá zahrada.Stát by mohl vytvořit systém veřejně prospěšných prací aby si mohl jaždý vydělat a nemusí rozdávat zadarmo.Problém je ale v tom že to nikdo nechce.Bez naší nenávisti k chudým by se mohla pozornost občanů obrátit na bohaté.Kolik se rozkrade,nevybere daní ,kolik se vytratí korupcí spekulacemi atd.Myslím že potom bychom mohli i těm chudým dopřát těch pár tisíc na živobytí.

1 0
možnosti
O

okmnbhuij

1. 11. 2011 16:48
.

Zpětné "proplácení" by samozřejmě bylo asi nejlepší, ale nedokážu si představit tu administrativu...

0 0
možnosti
MR

morae

1. 11. 2011 15:25
jsou mnohem účinnější formy

a co takhle - sociální bydlení bude poskytovat výhradně obec - žadatel nedostane do ruky příspěvek na bydlení vůbec a obec nebude mít neplatiče. Pokud má žadatel byt ve vlastnictví, dostane proplaceny energie - trojstrannou smlouvou - obec platí zálohy ale taky dostane zpět přeplatek. Děti, které přijdou do školy (ráno v osum) mají nárok na svačinu + oběd - placeno přímo škole od obce. Hlad je slušná zboraň proti záškoláctví. Oblečení - obce většinou dotují nějakou charitativní organizaci - ta by měla ve správě také sklad oblečení (např. zabaveného celní správou, zbaveného chráněných značek v rámci všeobecně prospěšných prací). Rodina by dostala jen omezené dávky pro dospělé členy rodiny + na každé dítě. (večeře, víkendy) - 1000,- na osobu?

Tenhle režim by platil pro rodiny úplně závislé na dávkovém systému (ani jeden dospělý nepracuje) déle než 6 měsíců. Prvního půl roku dávky v plné finanční výši. Pokud mají práci, doplatí obec bydlení a další stupně zařadí dle příjmu.

1 0
možnosti
PP

ippokorny

1. 11. 2011 15:51
Re: jsou mnohem účinnější formy

To bydlení již tak je u obecních bytů. Energie přeskakuji. V USA chudé děti dostanou ve škole najít, ano, to jsem také uvažoval, a doplňuji, já uvažoval i studentou večeři pro to dítě, tedy 3 jídla denně. Můžeme uvažovat i vývařovny pro dospělé chudé, u nás se to řeší donáškou obědů do nádob.Oblečení funguje u nás v tzv. domovinkách, kam se oblečení nosí. Obecně, souhlas s vašimi názory. Tedy si myslím, že "bezradní" politici mají spoustu inspirace, jen zajít do sněmovny a navrhnout úpravy zákonů P.P.

1 0
možnosti
VBS

vikýř

1. 11. 2011 15:16
úřednický nepořádek?

Vážený autore, úředník múže odvést dobrou a špatnou práci. Pistel jako vy může odvést dobrou a špatnou práci. Každý kdo někde něco dělá "to" může udělat dobře, nebo špatně. Opomíjíte u úředníků v tomto státě jednu zásadní okolnost, totiž že mají nastavené pokřivené zákonné mantinely, že jim /leckdy/ velí sice progresivní, ale málo zdatní "vedoucí" (nehodlám se rozepisovat o důvodech takového stavu), že jediným "lékem" na nápravu je snižování stavů matematickou metodou bez ohledu jak se to dané kapitoly úředníkem obhospodařované dotkne. O "definitivě" se hovoří 20 let...Mladí už nehodlají jako ti starší zůstávat v kanclu přesčas zadara a (zcela správně) dodržují přesně pracovní dobu. Takže k Vašemu článku: Zde není úřednický nepořádek, zde je obecný nepořádek, nezákonnost a marasmus. Každý by měl začít u sebe.

0 0
možnosti
PP

ippokorny

1. 11. 2011 15:53
Re: úřednický nepořádek?

Ale máme i zákony a pokud úředník nechá vyplatit svou špatnou prací 700 tisíc, tak je mi srdečně jedno, jaké má mantinely a vedoucího, mě zajímají zákony a ty on porušil. P.P.

0 0
možnosti
F

FiS95

1. 11. 2011 12:41
Nemáte někdo odkaz na ten návrh ČSSD:

ohledně podnikatelů a aut? Já o tom neslyšel a docela bych si to přečetl. Já bych to s dávkami udělal jinak. Pokud člověk pobírá podporu v nezaměstnanosti, splatí ji na daních až si sežene práci. Pokud to neudělá, prostě se mu to napíše jako dluh vůči státu.

0 0
možnosti
AP

AntonínP

1. 11. 2011 13:11
Re: Nemáte někdo odkaz na ten návrh ČSSD:

To dokonce snad i platilo (nebo ještě platí?). Bylo to dáno zákonem o dani z příjmu (pokud si to správně pamatuji) a bylo (je) to definováno tím, že od základu daně bylo možno pro daňové účely odečíst odpis (dostat do nákladů) osobního automobilu do výše jeho ceny 1,5 mil. Kč, tedy auto nad 1,5 mil. Kč bylo možno odepisovat (dostat do nákladů) jen částečně (do té výše 1,5 mil. Kč)

0 0
možnosti
KF

klaun Ferdinand

1. 11. 2011 12:07
stačí příspěvky pouze na 2 děti

bez příspěvků na bydlení otop, jen hmotná nouze. Pak by pracovali všichni a  za míň než ukrajinci

1 0
možnosti
L

Lachty

1. 11. 2011 11:44
Realizace

Teoreticky by to slo, ale v praxi je to nepouzitelne. Kdyz to hodne zjednodusim a vezmu rodinu mama + tata + spousta deti, tak nejdriv se vyplati milion na mamu. Te se to pak zarizne. Tak se vsechny davky prepisou na tatu. Dalsi mega. Opet se mu to zarizne. A pak se to postupne bude prepisovat na jednotlive deti.

Takze bud davky zrusit uplne, nebo vyznamne osekat, nebo prejit na jiny model (uleva z dani napriklad.). Stavajici system je tak slozity, ze se da vzdy snadno obejit.

0 0
možnosti
X

xena123

1. 11. 2011 11:15
Dokladovat účtenkami?

No výborně. V TESCU jich je plnej koš.

Nemluvě o nutnosti najmutí úředníků, kteří to budou kontrolovat.

0 0
možnosti
JP

Já_Brtník

1. 11. 2011 13:36
Re: Dokladovat účtenkami?

Záhy by ten koš tak plnej nebyl.

0 0
možnosti
  • Počet článků 303
  • Celková karma 9,25
  • Průměrná čtenost 2383x
Další blogy na Myriada.cz.
Moje ankety na BlueBoard.
Dělám desítky let do počítačů, zájmově i profesně. Mám rád knihy (staré sci-fi) a staré olejomalby. Jezdím na kole a občas na moto. Ve skutečnosti vypadám lépe, než na foto.
   Počitadlo od 16.12.2008.
Translate my blogs by Google Translator, click on the flag.
Použité clipart Microsoft Office, © ZONER software nebo vlastní.