Chucpe tajemníka České advokátní komory

Tajemník České advokátní komory pan Ladislav Krym se pobouřeně ohradil proti tvrzení, že praktiky ve vymáhání drobných částek zatížených nehoráznými odměnami advokátů jsou nemorální. Já se zase pobouřeně ohrazuji proti jeho argumentaci, kterou považuji za chucpe.

Chucpe - slovo původem z hebrejštiny: drzost, troufalost, cynismus, arogance apod. v nebývalé míře. Chucpe popisuje drzé, výsměšné chování, které se ovšem formálně zdá být korektní. Chucpe se často ilustruje takto: „Mladík je souzen pro vraždu svých rodičů a žádá soud o shovívavost, protože je sirotek.“

Podle pana tajemníka je vymáhání malých dluhů s mnohonásobným zatížením za náhrady odměn advokátů byznys jako každý jiný a srovnává jej s byznysem drahých dálnic. Každý byznys, který není poctivý, je špatný a společnost by se mu měla bránit. Jestli někdo dělá drahé dálnice nepoctivě, ať jsou z toho vyvozeny trestněprávní důsledky, nebo ať je aktér alespoň z účasti na tomto byznysu vyloučen. Ale rozhodně to neznamená, že pokud někde existuje nějaká nepravost, já mohu páchat také svou nepravost. A to nám pan tajemník ve své reakci sděluje.

Také nám sděluje, že ten, kdo byť jednou nezaplatí složenku, to dělá prakticky vždy vědomě a cíleně jako svůj životní program a postoj. Pravdou je, že takový lidé jistě jsou, ale advokáti a exekutoři rozhodně nejsou žádní spravedliví andělé, kteří rozdělují dlužníky na dobré ale zapomnětlivé a na zlé a programově vypočítavé. Bez zardění uvalí exekuci na důchod starému někdy již ve světě těžce se orientujícímu člověku, seberou úspory umrněné ze sirotčího důchodu dívce, jejíž opatrovník kdysi v jejím dětství zapomněl zaplatit popelnici, nebo si počkají do právní dospělosti dětí, kteří v době her a malin nezralých udělaly třeba jen nepatrnou, ale zaevidovanou škodu. Tohle nemá s poctivým byznysem nic společného. Ale hlavně to nemá nic společného se spravedlností, která vlastně má být hlavním artiklem justičních procesů. Naopak, mnohdy se jedná o nespravedlnost nejhrubšího zrna páchanou lidmi od práva bez jakýchkoliv skrupulí. Není nic horšího, než nespravedlivá justice. Největší vinu ovšem nese stát, který tady udělal takové hřiště s takovými pravidly, kde pak hyeny mohou ze sebe dělat labutě a kázat vegetariánství s hubou rudou od krve.

Nemůžeme se divit, že se panu tajemníkovi nelíbí, že někdo tento krásný byznys pro jeho profesi zpochybňuje. Ale tvrdit, jak je vlastně spravedlivé a správné ožebračovat lidi pro často jen drobnou chybu či nesrovnalost, často i nezaviněnou, to už vyžaduje opravdu dávku arogance, troufalosti, cynismu, výsměchu a drzosti. A to přesto, že argumenty pana tajemníka se zdají být formálně správné.

Inu, hebrejština má právě na tyto situace to jedinečné a do češtiny nepřeložitelné slovo – chucpe.

Autor: Pavel Míka | čtvrtek 5.1.2012 16:20 | karma článku: 35,23 | přečteno: 1559x
  • Další články autora

Pavel Míka

Jen náznakem - fotomatiné

13.9.2012 v 9:39 | Karma: 17,40

Pavel Míka

Otevřený dopis Neilu Amstrongovi

31.8.2012 v 5:55 | Karma: 18,63

Pavel Míka

Já blikám, ty blikáš, on nebliká

26.7.2012 v 15:21 | Karma: 27,68

Pavel Míka

Rudolfovou štolou skrz naskrz

17.7.2012 v 14:11 | Karma: 24,92