Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Co vedlo k vítězství komunistů?

Základním výsledkem krajských a senátních voleb je vítězství komunistů. Sociální demokracie z nich sice vyšla jako nejsilnější strana, ale ve skutečnosti má velmi podobnou ztrátu zastupitelských křesel v krajích jako ODS, to jest kolem sta míst. Vítězství sociální demokracie a levice samo by samo o sobě nebylo takovou tragédií. V demokratických systémech je běžné, když se střídají strany s opačnými znaménky ve vládnutí. Tragédií našich voleb ale právě je, že tu zvítězili komunisti. Za jejich vítězstvím je určitě více důvodů, dovolil jsem si shrnout ty, které považuji za klíčové.

1) Jako prvotní vidím fenomén nedostatečného vyrovnání se s  komunismem v minulosti v polistopadovém vývoji. Sametoví vůdci v čele s V. Havlem komunisty nechali existovat a nezasadili se o potrestání zločinů minulosti. Komunismus byl sice odsouzen, ale ne zakázán. Komunismus tu zůstal a mohl dál existovat a růst jako zhoubný nádor. Komunisti se sice trochu přebarvili, ale nebyli donuceni k transformaci, nebyli donuceni k žádné sebereflexi. Budoucí generace mladých lidí, kteří nezažili doby komunismu, nebyli ochráněni před lstivostí komunismu a dnes velmi často sedají na lep lží tohoto rudého nebezpečí.

2) Další chybou bylo, že jsme si po celých dvacet hráli na to, že komunisti neexistují. A pokud existují, tak jsou marginální a postupně vymřou. Bylo zakázáno s nimi spolupracovat, nebrali se na bankety a recepce, média masírovala a ostrakizovala všechny, kdo s nimi jen náznakem spolupracovali. Komunisti se žádným způsobem „nenamočili“ ve vládnutí a v poklidu čekali a čekají na svou příležitost. V poklidu mohou populisticky kritizovat a klamat veřejnost namísto toho, aby ukázali svou pravou podstatu v řízení státu a tím se i zdiskreditovali. Nyní k tomu zřejmě dojde a bude to o to horší, že jich může být víc, než je žádoucí.

3) Dalším důvodem neúspěchu pravice je ekonomická krize a nutnost šetřit a škrtat v rozpočtu. To je vždy velký problém pro jakoukoliv vládu, zejména vládne-li společnosti, která je zvyklá natahovat ruce směrem ke státu. A sociální napětí je vždy živná půda pro všechny populisty, kteří toho zneužívají pro své cíle, komunisty počínaje.

4) Velkým problémem je rovněž vysoká míra korupce a počet afér všeho druhu. To přinášelo velké znechucení v hlavách lidí a umocnilo jejich odpor k potřebě šetřit v rozpočtech. Slyší-li lidé dennodenně o korupčních aférách, nemohou jednat jinak, než že hledají „čisté politiky“. A to i za cenu, že tito politici jsou z KSČM. „A proč vlastně ne, vždyť tato strana ještě nevládla a tak ji dejme příležitost,“ to je celkem běžný argument lidí, kteří je zřejmě volili.

5) S bodem 2 a 3 úzce souvisí média. A to zejména jejich naprosto nekorektní způsob šíření informací, nebo lépe řečeno výhradní způsob hledání, jak co nejvíce zvyšovat svou sledovanost a čtivost. Jen si vzpomeňme na ty palcové titulky o odposleších, jen si vzpomeňme na naprosto nepodstatné tahanice kolem VV, jen si vzpomeňme na to šílenství, kdy každý odposlouchával každého. To vše se naprosto nekorektně objevovalo v médiích s argumentem, že povinností novinářů je informovat. Již málo se ovšem mluvilo o novinářské etice. Média účelově vybírala to, co se lépe prodávalo, již méně se však věnovala pozitivnímu.  Velká část afér nakonec vyšuměla, a to ne jen proto, že byla zametena pod koberec, ale proto, že byla médii nafouknuta a sloužila hlavně naplňování zpráv a předních stran tiskovin. Domnívám se, že média tento způsob informování nahrával do značné míry populismu, kterým manipulovali komunisti. 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pavel Mach | pondělí 15.10.2012 15:26 | karma článku: 24,29 | přečteno: 1665x
  • Další články autora

Pavel Mach

Studenti na jihu

Studenti v jižních Čechách se rozhodli, že se nesmíří s tím, že školství v kraji povede komunistka. Veřejnost to přijímá všelijak. Od plného souhlasu až po odmítání. Je to jako vždy, když se někdo rozhodne chovat se statečně a takříkajíc píchne do vosího hnízda.

30.11.2012 v 10:00 | Karma: 21,35 | Přečteno: 861x | Diskuse| Politika

Pavel Mach

Paradoxy historie

Zatímco všichni sympatizanti Václava Havla (VH) a jeho stylu politiky nadávají na Václava Klause (VK), stydí se za všechno možné a nemožné, co tento politik dnes i v minulosti vykonal, proklínají kuponovou privatizaci, pojmenovávají po svém oblíbenci letiště, školy a ulice, tak komunistická strana, kterou nechal VH a jeho samet v roce 1989 v klidu žít, se přeskupuje, aby v další fázi vyrazila ke svému útoku a dostala se k moci a do vlády.

18.10.2012 v 16:20 | Karma: 24,24 | Přečteno: 1387x | Diskuse| Politika

Pavel Mach

Trocha černého humoru - přejmenování letiště

Tisková zpráva z nedaleké budoucnosti (?): Strana a vláda se po vítězství pracujícího lidu ve svobodných volbách, které se konaly v červnu 2014 a v nichž lid hlasoval jednotně pro kandidáty KSČM, po dohodě s Bruselskou vládou rozhodla pro přejmenování letiště Václava Havla na letiště Klementa Gottwalda. Členové vlády složené z bývalé sociální demokracie, členů KSČM a premiéra soudruha Filipa pro návrh hlasovali jednotně.

17.10.2012 v 12:40 | Karma: 15,51 | Přečteno: 1145x | Diskuse| Miniblogy

Pavel Mach

Knížecí finta

V poslední době se náš ministr zahraničí pan Schwarzenberg velmi snaží, aby se zviditelnil. Posledním jeho maistrštikem bylo jeho odstupování neodstupování. A vůbec tím nejposlednějším je zpráva ze serveru Insider, kde se objevila informace o tom, že nám pan kníže uteče z vlády, protože hluboce nesouhlasí s tím, že premiér nepodepsal smlouvu o fiskální unii.

19.3.2012 v 14:06 | Karma: 25,72 | Přečteno: 1339x | Diskuse| Politika

Pavel Mach

Říše zvaná Evropská unie

Není daleko doba, kdy budou z Bruselu a dalších center Evropské unie chodit jasné a přesné direktivy o tom, jak mají jednotlivé státy nakládat se svými penězi, jaké zákony mají přijímat, co mají a nemají jíst a pít, co mají a nemají říkat, jaké strany mají právo či neprávo existovat, jakou měnou mají platit. Ono se to vlastně již vše děje i dnes, doposud to však všechno mělo punc dobrovolnosti. Doposud jsme měli svobodu si o tom všem rozhodnout. Pomalu ale jistě se však již voda, v níž se má žába uvařit, ohřívá a teplota přesáhla již 50 stupů celsia a blíží se k bodu varu. Nakonec se ona pověstná žába uvaří, aniž bude schopna rozeznat, že se tak děje.

16.3.2012 v 14:30 | Karma: 31,46 | Přečteno: 1476x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

V Gaze se 70 procent pomoci z moře ukradlo. Hamásu se „odklánění“ hodí

29. května 2024

Premium Plán amerického prezidenta Joea Bidena nakrmit Gazu pomocí plovoucích přístavů dostal ránu...

Poslední šance dostat dítě na tábor. Co se letos mění a kde ještě hledat místo

29. května 2024

Premium Čarodějnickými hábity, klobouky a nezbytnými hůlkami se děti z Teplic na rozdíl od filmového...

Rusko je agresor, připustil lídr SPD Mach. Chce zrušit Green Deal

29. května 2024

Stanovuje si troufalý cíl zrušit Green Deal, zpochybňuje závazek přijmout euro a připouští, že...

Fackují ho, kopou, ničí mu foťáky. Ale stařičký král paparazzi stále fotí

29. května 2024

Seriál Jedenáctkrát mu zlomili žebra, jednou ho pobodali, sto osmdesátkrát byl v nemocnici. Naposledy...

7 tipů, jak na citlivé zuby v těhotenství
7 tipů, jak na citlivé zuby v těhotenství

Hladina hormonů v těle se v průběhu těhotenství mění stejně jako chutě a jídelníček. Mnoho těhotných také trápí časté nevolnosti. Následkem toho...

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1572x
Jsem člověk se zájmem o společenské dění.

Seznam rubrik