Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

V neděli ráno, 20. března v 5 hodin 31 minut, začalo astronomické JARO

Alespoň tak to vypočítali astronomové. Meteorologové mají ale jiný názor, ti počítají jaro od 1. března do 31. května. A vegetační jaro? To si určuje příroda sama bez ohledu na lidi. 

Letošní jaro zaklepalo na dveře dnes v půl šesté ráno, kdy dochází k jarní rovnodennosti. Tento den a noc však nemají vyměřený stejný čas, přesně dvanáct hodin, jak se obecně říká. Jarní rovnodennost netrvá celých 24 hodin, ale ve skutečnosti pouze velmi krátký okamžik. Je to moment, kdy Slunce překročuje nebeský rovník, vstupuje do znamení Berana a začíná pouť ke své největší výšce, kterou dosáhne o letním slunovratu.

 

Důležité je, že jsme se dočkali, netrpěliví jako každý rok. Přichází jaro plné energie a impulzivní síly, kterou nás osvobozuje z roucha zimy. Někdo by mohl říct, že se opět nejednalo o klasickou tuhou zimu, která by převzala vládu nad zemí a nikdy nechtěla skončit. Ale každá zima je svým způsobem dlouhá a nekonečná a tudíž to nic nemění na tom, že na jaro se většina lidí i letos těšila. A to tak, že hodně, i přesto, že jaro přichází stejně rok co rok, staletí co staletí.

A je dobře, že to lidé nevnímají jako samozřejmost, nýbrž netrpělivě vyčkávají na ten okamžik, kdy konečně mohou říct: „už je to tady, přišlo jaro“. A jaké asi bude? Hlavou se jim honí myšlenky a vzpomínky, jaké bylo to minulé. Ale pak usoudí, že to je venkoncem jedno. Důležité je, že se narodil nový astronomický rok a přišel čas probuzení ze zimní letargie do dnů plných slunečních paprsků. A tak ho přivítejme radostně a s optimismem. Sluníčko sice nesvítí ještě kdovíjak silně, ale pomalu nám začíná ukazovat svou hřejivou a laskavou sílu. Sluneční paprsky rozehřívají zkřehlou zem a probouzí přírodu. Scenérie, která každého uchvátí. Objevují se první stébla trávy, první jarní kvítka a první pupeny na stromech a keřích. Člověk vyhlíží v přírodě krásné sněženky, petrklíče a fialky, na loukách léčivý podběl, na záhonech narcisky, tulipány i další oblíbené cibuloviny, na parapetech za okny léčivé bylinky a doma na zahrádce plevel.

 

Pravda, občas to příroda nemá s námi lidmi jednoduché. Človíčci, jaro milující, se vrhnou do probouzející se přírody a patrně na její oslavu oškubou či olámou kdejaký rozkvetlý keř či větvičky stromů, otrhají první ze země vylézající kytičky a vše doma dají do vázy s báječnou chlorovanou vodou.

Ale zpátky k pozitivnímu pohlížení na toto roční období. Kolem nás se objevují kouzelné barvy jara, další jeho typický znak, díky němuž je krása věcí okolních opět o něco lépe okem vidoucí a srdcem vnímající. Myslím, že jaro je nejvhodnější roční období, kdy může člověk přírodu obdivovat, aniž by byl znalcem v oboru geologie, botaniky či dalších vědních oborů. Stačí, když se vydá na procházku do přírody, nespěchá a rozhlíží se. To pak brzy zjistí, že se kolem něho nachází skutečná krása, která je schopná ho neskutečně zaujmout. Ptáci koncertují, včely bzučí, motýl se prolétne. Brouček, Broučánek, Broučíček, Broučinínek, Janoušek, Janínek, Svatojánek i další broučci nejenom z knížky Jana Karafiáta začínají obhlížet svět.

 

Přicházející jaro nedělá divy jenom s přírodou, ale bouří i lidskou mysl či jiné orgány. Otužilejší lidé si berou na sebe jarní modely oblečení, ti otylejší zkoušejí shazovat přebytečná kila, aby se oblékli do toho, co se jim přes zimu srazilo. Na plovárnu to sice ještě není, ale první posezení na pivní zahrádce se blíží. Je čas se usmívat a slavit. Jaro je tady.

 

Poznámka a pozvánka na závěr:

Nedávno jsem v jednom svém povídání zmínil událost v Kutné Hoře (viz odkaz níže), která je nyní aktuální. Je pravda, že letos na jaře to možná nestihnete, ale můžete si ji naplánovat na příští rok.

 

Pozvánka opsaná ze stránek Katedrály Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele v Sedlci u Kutné Hory: http://ossuary.eu/index.php/cz/news

V letošním roce sluneční paprsky již pošesté pomyslně probudí památky Kutné Hory do nové turistické sezóny. Západ slunce v den jarní rovnodennosti dává na stavbě sedlecké katedrály vyniknout vědomostem středověkých architektů. Přesně vypočítaná orientace katedrály a výškové usazení okna v průčelí umožní proniknout paprskům zapadajícího slunce v den rovnodennosti přímo na hlavní oltář.

Pozorování putování slunečního paprsku bude i tentokrát doplněno koncertem, aby návštěvníci při nepřízni počasí neodcházeli z katedrály bez zážitku. Můžeme se těšit na gospelové zpěvy skupiny Touch of Gospel.

Začátek programu je v 17 hodin. Katedrála bude ale zpřístupněna již v 16:30 hodin.

Letošní výtěžek z dobrovolného vstupného z benefiční sedlecké Rovnodennosti věnuje pořadatel - Římskokatolická farnost Kutná Hora – Sedlec – organizaci “Raná péče Na Sioně Oblastní charity Kutná Hora“, jejíž hlavní činností je provázet rodinu dítěte se specifickými potřebami od narození do 7 let. Cílem je podporovat kompetenci rodiny tak, aby porozuměla potřebám dítěte a nacházela způsob, jak rozvíjet a spokojeně žít ve svém přirozeném prostředí.

 

Některá moje další povídání na související téma:

- začátek astronomického podzimu jsem zaznamenal: http://pavelliprt.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=477948

- změně na letní čas: http://pavelliprt.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=500628

Autor: Pavel Liprt | neděle 20.3.2016 16:44 | karma článku: 17,43 | přečteno: 1066x
  • Další články autora

Pavel Liprt

Víkendový poměr se Sázavou a koketování s Želivkou

Když chce být muž šťastný několik vteřin, má políbit ženu, když několik minut, má se sní pomilovat, když několik let, má si jí vzít za ženu. Když chce být šťastný celý život, má jezdit na vodu.

18.5.2024 v 22:54 | Karma: 12,91 | Přečteno: 263x | Diskuse| Cestování

Pavel Liprt

Středověká Černá Hora, barokní lipová alej a Oborský rybník bez ryb a vodníka

Konec alejí a vodníků v Česku? Doufám, že ne. Jedno krásné stromořadí jsem spatřil nedávno na hrázi rybníka v Černé hoře. Vodníka jsem tam ale nepotkal. Asi byl v pivovaře. Ta jejich „hořká 11“ je totiž opravdu lahůdka.

7.4.2024 v 13:10 | Karma: 13,32 | Přečteno: 494x | Diskuse| Cestování

Pavel Liprt

Jan Svatopluk Presl a česky mluvící přírodopis

Jan Svatopluk Presl a nebesík, luník nebo kostík. To je ukázka názvů, které se nakonec neujaly. Avšak podstatně větší z odborného názvosloví přírodovědy, které vymyslel, se používá dodnes.

6.4.2024 v 9:08 | Karma: 14,70 | Přečteno: 480x | Diskuse| Společnost

Pavel Liprt

Nigromons – komorník Matouš, podkomoří Apard a Černé moře

V kopcovité lesnaté krajině na rozhraní Českomoravské a Drahanské vrchoviny jsme objevili městečko Nigromons. Samozřejmě jsme nebyli první, komu se podařilo spatřit Černou Horu. Někdo musel přeci založit zdejší pivovar.

2.4.2024 v 11:19 | Karma: 14,78 | Přečteno: 530x | Diskuse| Cestování

Pavel Liprt

Smutný koncert před 50 lety (Plastic People Of The Universe , DG 307)

Dne 30.3. roku 1974 se měl v sále restaurace Na Americe v obci Rudolfov nedaleko Českých Budějovic uskutečnit koncert skupin Adept, Plastic People Of The Universe a DG 307.

30.3.2024 v 17:04 | Karma: 19,82 | Přečteno: 861x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

ANALÝZA: Válečný kabinet se sype kvůli zájmům Netanjahua

20. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Po protestu ministra obrany se přidal i člen válečného kabinetu Benjamin Ganc. Chtějí od Netanjahua...

Rušte dětská lůžka, vybízí pojišťovna špitály. Ve hře jsou denní stacionáře

20. května 2024

Premium Pediatrů je málo, dětských oddělení moc a ne všechna využita. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP)...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

V Maďarsku havaroval na Dunaji motorový člun. Dva lidé zemřeli, pět se pohřešuje

19. května 2024  14:38,  aktualizováno  20:42

Dva lidé zemřeli při lodní nehodě na řece Dunaj severně od maďarské metropole Budapešti, uvedla v...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 488
  • Celková karma 15,46
  • Průměrná čtenost 1866x
Životní motto: Cestuji do dalekých i blízkých míst jako do pohádky, ale za nějaký čas se vždy rád vracím domů zpátky. Vydávám se hledat zajímavá místa tam i sem, nebloudím, stačí jít rovnou za nosem.