Obrázky z Ústí nad Labem a Jan Laban

Při toulkách po městě Ústí nad Labem jsem si samozřejmě nemohl nevybavit jedno jméno. Jan Laban sice mnohým nic neřekne, ale Vladimír Páral již ano.

Sice se tento uznávaný, i když pro mnohé kontroverzní spisovatel narodil v Praze a mládí prožil v Brně, tak pupeční šňůrou je bezpochyby spojen s městem Ústí nad Labem.

Vladimír Páral žil od roku 1956 v Ústí nad Labem, kde také pracoval v chemickém průmyslu, jenž v roce 1967 opustil kvůli psaní. Ústí nad Labem se stalo inspirací pro řadu jeho románů. Jeden z nich, Milenci a vrazi, se také přímo v Ústí a okolí natáčel. Zfilmovány byly také Mladý muž a bílá velryba, Muka obraznosti, Katapult nebo Soukromá vichřice.

Některé jeho romány jsou jako vystřižené ze života zaměstnanců severočeských chemiček a mnozí lidé se v nich dokonce poznávali. Některé příběhy Vladimíra Párala mají autobiografický podtext.

Vladimír Páral začal psát do deníku Průboj pod pseudonymem Jan Laban. Spisovatelem z povolání se stal až později. Od roku 1972 také pracoval jako redaktor v Severočeském nakladatelství.

O tom, co mě také v Ústí nad Labem zaujalo, jsem tady již něco napsal:

Mariánská skála: https://pavelliprt.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=811740

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pavel Liprt | neděle 31.12.2023 13:24 | karma článku: 21,61 | přečteno: 1132x