Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Prcháme před uprchlíky, aneb „Máte slovo“?

O uprchlících, sbírání víček, zodpovědnosti politiků a o „Máte slovo“ – ČT 29. 1. 2015. 

Dilema "xenofoba" 

Dilema "islámofoba"

Máme přijmout tisíce uprchlíků? Tak byl předeslán pořad „Máte slovo“ z 29. 1. 2015. Hlavním tématem pořadu se (dalo se čekat) stala ne-integrace muslimských uprchlíků v Evropě. Diskuze k tématu zda, přesněji jak, pomoci lidem v nouzi, se v podstatě neodehrála.

V pořadu také vystoupil předseda ODS pan Petr Fiala. Pokud byste od předsedy parlamentní strany čekali odpovědi na otázky, zda přijmout uprchlíky, kolik jich přijmout, jaká bezpečnostní rizika z přijetí plynou, jak je eliminovat, nebo alespoň omezit, co s uprchlíky poté, co pomine akutní nebezpečí a tedy důvod jejich ochrany … příliš mnoho otázek? Pro pana Fialu bohužel zjevně přespříliš. Možná proto si vystačil s odpovědí: „Ne!“ a vysvětlením, že riziko, že se uprchlíci v budoucnosti nebudou schopni integrovat je příliš vysoké. Nechybělo mnoho k závěru, že přijetím uprchlíků si zaděláváme na řezání hlav a navíc, přece nebudeme pomáhat, když už sbíráme ta víčka? Domnívám se, že politici by v rámci své práce měli hledat a nabízet řešení a na výše uvedené otázky odpovídat, nikoli se postavit před voliče a sdělit: „Tak jste si nás zvolili a teď povídejte, co máme dělat a jak“. Ono totiž po pravdě, odpovědí na výše uvedené otázky se dnes přízeň voličů nezíská, alespoň ne většiny. Možná právě z toho důvodu odešel pan Fiala od do nedávna platných hodnot ODS k rétorice, aktivující přinejmenším mručící souhlas většiny, který snad později půjde proměnit zpět na volební hlasy.

Uprchlík. Co na to zákon: Uprchlíkem se rozumí osoba, která se nachází mimo svou vlast a má oprávněné obavy před pronásledováním z důvodů rasových, náboženských nebo národnostních nebo z důvodů příslušnosti k určitým společenským vrstvám nebo i zastávání určitých politických názorů, je schopna přijmout, nebo vzhledem ke shora uvedeným obavám, odmítá ochranu své vlasti; totéž platí pro osobu bez státní příslušnosti, nacházející se mimo zemi svého dosavadního pobytu následkem shora zmíněných událostí, a která vzhledem k výše uvedeným obavám se tam nechce nebo nemůže vrátit.

Uprchlík je (zjednodušeně řečeno) osoba v akutním ohrožení života, osoba pronásledovaná, která se nedobrovolně (pomiňme tzv. ekonomické uprchlíky) nalézá mimo svou vlast a potřebuje pomoc, či ochranu. Pochybuji, že by lidé, kteří vyzývají k přijetí uprchlíků, měli nějaký podivný zájem na ochraně někoho, kdo jim v budoucnu podřeže krky (Mimochodem, patříte k lidem, kteří se v odporu k vraždění potřebují utvrzovat sdílením a sledováním videí s detaily poprav páchaných například islámskými fanatiky?). Já sám nemám nijak kladný vztah ke komukoli kdo vraždí a je mi jedno, zda tak činní se šátkem na hlavě, pod srpem a kladivem, nebo třeba jen agresivním „kroucením volantu“ na silnici, dokonce mám z takových lidí strach (jestli já taky nejsem ňákej ten fób ? ). Na druhé straně nepodezřívám lidi, kteří jsou proti příjímání uprchlíků, že by se v okamžiku, kdy na ulici bude ležet člověk, potřebující v ohrožení života pomoc ptali, jakého vyznání, či jaké národnosti tento člověk je. Stejně tak si jistě nebudou klást otázku, zda pomoci, když už sbírají víčka (častý argument/alibi, proč nepomáhat jinou, další cestou jiným potřebným).

Tzv. sbírání víček. Činnost, kdy firmy zabývající se zpracováním plastových odpadů takto nasbíraná víčka vykupují a díky úspoře na vstupu do výroby mohou část těchto úspor věnovat potřebným. Důležité, potřebné a skvělé … jen prosím z této činnosti přestaňme dělat vrchol charity, tohle nás opravdu nic nestojí a je smutné, když si sběr víček bereme jako alibi.

Zůstává tedy otázka, zda pomoci někomu, kdo je v ohrožení. Snad si odpovíme, že ano. To jakým způsobem, kolika lidem můžeme pomoc, jaká rizika to představuje a co můžeme dělat poté, co nebezpečí v jejich původní zemi pomine, jak využít případné ochoty zůstat u těch, kteří se bezproblémově integrují (a tedy jsou a mohou být dále prospěšní naší společnosti i v ohledu na nepříznivý demografický vývoj) je na jinou diskuzi. Tu by měli vést politici, kteří nás zastupují a rozhodováním a předkládáním řešení (nikoli krčením rameny) přejímají zodpovědnost a tedy, tak trochu, dělají svoji práci.

A ještě něco jen tak mimochodem - až zase někdy, někde rozpoutáme bouřlivou diskuzi na téma církevních restitucí, vzpomeňme, že církve vždy patřily a patří mezi instituce, které se běžně v otázkách pomoci (nejen) uprchlíkům angažovaly a angažují.

Opatrujte se ?

Autor: Pavel Kuchynka | pondělí 2.2.2015 20:49 | karma článku: 14,75 | přečteno: 1280x
  • Další články autora

Pavel Kuchynka

Václav Havel přicházející, odcházející.

Před pěti lety odešel z našeho světa prezident Václav Havel. Před 24 lety byl zvolen prvním českým prezidentem. Milovaný i nenáviděný a tak to má být, odešel prostě člověk.

19.12.2016 v 10:09 | Karma: 17,51 | Přečteno: 390x | Diskuse| Ostatní

Pavel Kuchynka

„Císař pán je vůl“ – O hanobení prezidenta.

Palivec: „Visel tam, sraly na něj mouchy, tak jsem ho dal na půdu. To víte, ještě by si někdo mohl dovolit nějakou poznámku a mohly by být z toho nepříjemnosti.“ Bretschneider: „Oni vám už toho císaře pána vyženou z hlavy!"

16.11.2016 v 14:31 | Karma: 33,79 | Přečteno: 2459x | Diskuse| Ostatní

Pavel Kuchynka

Díky, pane generále!

Situace panující kolem ne-udělování státních vyznamenání, staví dotčené do role oceňovaného čestného předsedy hasičského sboru z Formanova „Hoří, má panenko“.

27.10.2016 v 9:42 | Karma: 18,07 | Přečteno: 643x | Diskuse| Ostatní

Pavel Kuchynka

Právo plácat nesmysly – Hrad vs. Peroutka.

Slovy zřízence psychiatrické léčebny docenta Chocholouška Arnošta z komedie Oldřicha Lipského:?Jen ať si pindá, na to my jsme zvyklí.”

19.9.2016 v 11:09 | Karma: 23,82 | Přečteno: 714x | Diskuse| Ostatní

Pavel Kuchynka

Sklopila zrak, neohnula hřbet – Věra Čáslavská

Ve věku 74 let, zemřela po dlouhé nemoci bývalá československá sportovní gymnastka paní Věra Čáslavská.

1.9.2016 v 9:18 | Karma: 24,74 | Přečteno: 839x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Střelec na Fica jde do vazby. Premiérův stav se lepší, převoz ještě není možný

18. května 2024  11:09,  aktualizováno  14:44

Slovenský premiér Robert Fico, kterého ve středu postřelil atentátník, je ve stabilizovaném, ale...

Klimatičtí aktivisté ochromili letiště v Mnichově, vybrali si rušné svátky

18. května 2024  8:34,  aktualizováno  14:38

Letiště v Mnichově dnes ráno dočasně přerušilo provoz v důsledku protestu klimatických aktivistů z...

Vlak srazil mezi Olomoucí a Prostějovem člověka, provoz na trati stojí

18. května 2024  14:31

Na trati mezi Olomoucí a Prostějovem srazil po sobotním poledni vlak člověka. Provoz na trati mezi...

Alpský hotýlek centrem špionáže? Číňané měli výhled na základnu pro F-35

18. května 2024  14:02

Švýcarský hotel Rössli ve vesnici Unterbach se v posledních letech stal tématem hovorů členů...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 37
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1135x
Pavel, táta, manžel (někdy dobrý), introvertní cholerik :-)

musicdanny.cz