Právo plácat nesmysly – Hrad vs. Peroutka.

Slovy zřízence psychiatrické léčebny docenta Chocholouška Arnošta z komedie Oldřicha Lipského:?Jen ať si pindá, na to my jsme zvyklí.”

Soud vynesl rozsudek ve sporu vnučky Ferdinanda Peroutky a České republiky v souvislosti s výroky prezidenta Miloše Zemana. Česká republika se má omluvit.

Na základě zjevně neexistujícího článku a věty, jejíž autorem je někdo jiný, usoudil pan prezident, že novinář a spisovatel Ferdinand Peroutka byl fascinován nacismem, ba přímo Hitlerem samotným.

Novinář, který se velmi kriticky vyjadřoval k nacismu i komunismu, byl svým významem trnem v oku oběma ideologiím. Také díky článkům, které „obhajoba prezidenta Zemana“ použila jako důkaz fascinace nacismem, byl Peroutka několikrát zatčen již v prvních dnech nacistické okupace, poté vězněn v koncentračních táborech Dachau a Buchenwald, kde zůstal až do osvobození. V pravdě typická místa pro obdivovatele nacismu.

Po komunistickém puči roku 1948 odešel Ferdinand Peroutka do exilu. Právě komunisté nařkli tohoto vězně nacistických koncentráků z obdobného selhání, jako nedávno Miloš Zeman. Pokud by komunisté měli čest, sloužil by jim k ní i fakt, že na rozdíl od současného prezidenta tak činili za života Peroutky, tedy v době kdy se novinář mohl bránit. Stejně jako Miloš Zeman mu ovšem přisoudili články, kterých nebyl autorem a jeho staré citace záměrně vytrhli z kontextu. Co k tomu vedlo komunisty je zřejmé, motivace pana Zemana je nepochopitelná.

Je ale dobře, že soud dal prezidentské kanceláři najevo, že lhát se nemá a zároveň fakticky odmítl omezit právo kohokoli, vykládat sám sobě cokoli, byť je to hloupé. Slovy zřízence psychiatrické léčebny docenta Chocholouška Arnošta z komedie Oldřicha Lipského: ?Jen ať si pindá, na to my jsme zvyklí.” A tak nadále bude prezident vidět neexistující vlevo dole a dělit se o to i s těmi co nechtějí, jeho kancléř bude fandit na neexistujícím fotbalovém stadionu v neexistujícím zápase Zeman vs. Peroutka a oslavovat neexistující stav 3:1. Oběma pak bude zdatným sekundantem ministr, který se omluví za slova, jež neřekl a ačkoli je neřekl, byla zlým fotografem vytržena z kontextu, když blbě vyjádřil to co nikdy nevyjádřil. A komu se to nelíbí.. no co už, půjde s alespoň nějakou nadějí vstříc dalším volbám.

Opatrujte se :)

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pavel Kuchynka | pondělí 19.9.2016 11:09 | karma článku: 23,82 | přečteno: 714x