„Císař pán je vůl“ – O hanobení prezidenta.

Palivec: „Visel tam, sraly na něj mouchy, tak jsem ho dal na půdu. To víte, ještě by si někdo mohl dovolit nějakou poznámku a mohly by být z toho nepříjemnosti.“ Bretschneider: „Oni vám už toho císaře pána vyženou z hlavy!"

 Kdo veřejně hanobí prezidenta republiky, ruší výkon jeho pravomoci a snižuje tak jeho vážnost, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok, peněžitým trestem nebo propadnutím věci.“ 

Šedesát čtyři poslanců a poslankyň navrhuje obnovit trestání hanobení prezidenta. Navrhovatelům zákona zřejmě vypadlo slovo „úřad“ – pokud by totiž bylo možné trestat za hanobení úřadu prezidenta republiky, byli by prvními adepty na kriminál prezident, spolu se svým mluvčím. Žádný z představitelů úřadu prezidenta (možná nejen) v polistopadové éře, nezostudil samotný úřad v takové míře jako současný prezident, jeho mluvčí a další hradobývavší.

Palivec: „Visel tam, sraly na něj mouchy, tak jsem ho dal na půdu. To víte, ještě by si někdo mohl dovolit nějakou poznámku a mohly by být z toho nepříjemnosti.“ Bretschneider: „řekl jste, že sraly mouchy na císaře pána. Oni vám už toho císaře pána vyženou z hlavy.“

Návrh zákona snad předjímá neschopnost odlišit hloupé urážky od satiry a věcné kritiky. Nejspíš budeme nuceni hledat hranici, kdy se jedná o prachsprosté a hloupé urážení kohokoli a kdy o právě o typickou českou satiru a humor, nebo zaslouženou kritiku. Červené trenky by pak pravděpodobně někde na oné hranici stály. Vážnost úřadu prezidenta ale nikdy nemůže snížit ani to prachsprosté a hloupé urážení. Vážnost tohoto úřadu (nejen jeho) nastavuje a udržuje prezident sám. O míře této vážnosti asi nejlépe vypovídá rozhodnutí soudu, dle kterého se prezident (jeho kancelář) nemůže omluvit za své (řekněme nepodařené) jednání, protože omluva by byla nevratnou újmou.

V době volání po politické nekorektnosti je návrh samotný návrhem v pravdě absurdním.

Máte-li kdekoli na své stěně portrét prezidenta (rozuměj osoby, která má vykonávat prezidentský úřad), dbejte ve svém vlastním zájmu na to, aby na něj „nesraly mouchy“. A hlavně, ani císař pán, ani prezident prostě není vůl, i kdyby vám tu medaili nedal!

Opatrujte se :)

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pavel Kuchynka | středa 16.11.2016 14:31 | karma článku: 33,79 | přečteno: 2459x