Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co zaniklo v honu na čarodějnice z ODS

ODS je v těchto dnech oblíbeným terčem. Vynořila se řada odborníků, kteří ji posílají na smetiště dějin, množí se rychlé soudy komentátorů a ozývají se i posměšky přihlížejícího davu. Pravda, ODS si za současný hon na čarodějnice může do jisté míry sama, přesto v té vřavě zaniká několik důležitých skutečností.

Listopadový kongres strany potvrdil ve funkci předsedy strany a fakticky i premiéra Petra Nečase. Pro mnohé nedostatek sebereflexe ODS a zavírání očí před zoufalou situací. Nemyslím si to. Nečas na kongresu jednak přijal plnou odpovědnost za výsledky voleb, ale také slíbil aktivnější komunikaci a hlavně odstranění některých legislativních zhůvěřilostí (např. nesmyslné kontroly a buzeraci podnikatelů v souvislosti s potíráním švarcsystému). Především potvrzení Nečasovy pozice čtu jako silně konzervativní postoj a zodpovědný přístup ze strany delegátů kongresu. Není přeci moudré přepřahat koně uprostřed cesty a nesmyslně shazovat vládu. Navzdory tomu třetina delegátů kongresu dala v tajné předsednické volbě hlas jednomu z rebelů Ivanovi Fuksovi. To je jistě silný projev nespokojenosti a pro Nečase významné pokárání. Pokud ale někdo zasvěceně hovoří o tom, že hlasování delegátů na kongresu řídily temné kmotrovské síly z přilehlých barů, není toto více než výmluvné uvedení věcí na pravou míru? ODS se ukázala jako strana demokratická, každý volil dle svého.

Další skutečnost, která v médiích poněkud zapadla, byla volba místopředsedů a členů výkonné rady. Voleb o místopředsednické křeslo se neúčastnil Saša Vondra. Přijal míru odpovědnosti za kauzu ProMoPro, byť sám není obviněný, ani odsouzený. Přesto se rozhodl, že nebude přikládat pod kotel nenávisti vůči ODS. Zatímco se Vondra zachoval poměrně čestně, poslanec ČSSD David Rath, který sedí ve vazbě kvůli milionům v krabici od bot, si svůj mandát ponechal. A takzvaní kmotři? Ti na kongresu také utřeli. Když se volili členové výkonné rady, tedy širšího vedení ODS, delegáti vyslovili stopku pochybným lidem, jako je Pavel Dlouhý, který se odvážil přes svou pověst do vedení strany kandidovat.

A teď to podstatné. Petr Nečas skutečně bojuje s korupcí. Nechme promluvit brněnského politologa Stanislava Balíka, který Nečasovu vládu v tomto směru hodnotí jako „nejúspěšnější z vlád, které jsme po listopadu měli. (…) Těžko si představit, že by v jiném případě byl zatčen i první náměstek důležitého ministra vládní strany. (…) Minimálně se této vládě daří boji s korupcí nepřekážet.“ To co se děje v nejvyšších patrech politiky je určitě i zásluhou Nečase. O to více bychom měli vnímat kritické odsudky Nečasovy vlády ze strany oranžových gubernátorů v krajích jako obrannou reakci. Když došlo na Ratha, může brzy dojít i na ně. Krajské vlády disponují obrovskými penězi a to vytváří velký prostor pro nejrůznější machinace.  Á propos, všimli jste si někdy v médiích fotek Petra Nečase, jak tráví dovolenou obklopen miliardáři či tzv. podnikateli s nevalnou pověstí?

Chválit vládu se nenosí. A znáte to, když dva se perou… A proto v té protivládní vřavě zanikly skutečnosti, jako je zmiňovaná kauza Rath, šílená situace, kdy mají Věci veřejné ve sněmově dva nepravomocně odsouzené poslance, nástup komunistů k moci a tak dále a tak dále. A když si třeba vezmeme tragikomickou figurku vyčůraného Radka Johna, jeví se vedle něj Petr Nečas jako skutečný státník.

Zkusme se na situaci dívat věcně a nepodléhejme mediálním výkřikům. Počkejme, co Nečas předvede v následujících měsících. Uvidíme, zda jsou jeho vládní kroky promyšlené a zda aktuální kontroverzní daňový balíček není jen zoufalým gestem ve stylu „aby se v té krizi něco dělalo“. Osobně jsem zvědavý, zda Nečas dokáže dodat ODS potřebné palivo a směrování. Především jsem ale zvědavý, jestli dokáže nabídnout voličům vizi do budoucna a důvody, aby dali ODS ztracenou důvěru.

Autor: Pavel Kovařík | neděle 11.11.2012 15:13 | karma článku: 20,20 | přečteno: 1196x
  • Další články autora

Pavel Kovařík

Pohádky z periferie

Kam zmizely důležité dokumenty? Co radnice tají? Platí prohlášení představitelů radnice, nebo jsou to jen laciné předvolební kejkle?

8.6.2022 v 20:02 | Karma: 13,38 | Přečteno: 321x | Diskuse| Politika

Pavel Kovařík

Roušky pro neočkované učitele. Stigma pohledem sociologa

Učitelé, kteří se nenechali očkovat, musí od začátku listopadu ve třídách nosit roušky. Proč je to špatný nápad a co k tomu říká sociologie?

2.11.2021 v 7:08 | Karma: 29,76 | Přečteno: 894x | Diskuse| Společnost

Pavel Kovařík

Právo bránit se se zbraní v ruce: Budeme po sobě více střílet?

Ústavní zákon bránit se se zbraní v ruce začne platit za pár dnů. Máme se bát zvýšené míry násilí se zbraní v ruce? Nakolik jsou obavy o militarizaci české společnosti oprávněné?

19.8.2021 v 11:47 | Karma: 21,16 | Přečteno: 603x | Diskuse| Společnost

Pavel Kovařík

Ghetto uprostřed města. Paradox tažení proti nežádoucím

Některá města dlouhodobě trápí oblasti se zvýšeným výskytem sociálně nežádoucích jevů, stručně řečeno ghetta. Znojmo si takové ghetto pořídí rozhodnutím vlastní radnice. Důvodem jsou podle starosty tzv. „nepřizpůsobiví".

18.8.2021 v 7:03 | Karma: 16,21 | Přečteno: 991x | Diskuse| Politika

Pavel Kovařík

Školy mají učit děti vlastnímu názoru. Umí to?

Vytvořit si a obhájit vlastní názor, to by se podle výzkumu PAQ Research měly naučit děti ve školách. Dokáží to školy? Nechceme od nich příliš? A nezapomínáme při tom všem na něco?

16.4.2021 v 17:26 | Karma: 13,70 | Přečteno: 338x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Nejraději měli Češi EU za předsednictví. Vlnu nevole vyvolala migrační krize

1. května 2024  11:03

Největší nespokojenost s členstvím Česka v Evropské unii byla v době migrační krize. V roce 2016...

Česko slaví 1. máj. Na Střeleckém ostrově se hádali komunisté s aktivisty

1. května 2024,  aktualizováno  10:55

Přímý přenos Odstartovaly každoroční oslavy prvního máje. V Praze pořádají tradiční setkání strany hnutí a...

Hasiči při pálení čarodějnic zasahovali u dvacítky požárů, často zbytečně

1. května 2024  9:14,  aktualizováno  10:44

Na mnoha místech Česka se během včerejšího posledního dubnového večera rozhořely ohně při tradičním...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 90
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1590x
Sociolog a PR konzultant

www.sociolog.cz | www.kovarikpr.cz